Home » Blog » geen categorie » 7 Songs met een boodschap

7 Songs met een boodschap

door | 18 dec, 2019 | geen categorie

Heb jij een lijstje ingediend? Het einde van het jaar, de tijd van de eindlijsten. Om de Top2000 kun je haast niet heen. Zelf ben ik vooral van de Tijdloze van Stubru, maar verandering van spijs is ook wel eens leuk. Het leukst aan dit soort lijsten vind ik het om nummers te horen die ik bijna vergeten was, maar die me in één klap weer in een eerder decennium doen belanden.

Wat muziek met een mens kan doen. Een stukje rijden, de radio aan, beetje mijmeren; heerlijk. Zo kwam ik laatst op het idee voor dit blog. Passend in de tijd van het jaar en nu eens niet over hoe de kerstdagen met je familie door te komen. Als je daar behoefte aan hebt, lees dan mijn blog van vorig jaar. Dit jaar heb ik 10 songs geselecteerd die wat mij betreft een levensles bevatten waar veel van mijn lezers een boodschap aan kunnen nemen.

Het is geen top 7, het zijn volstrekt willekeurige nummers die ik recent gehoord heb en die iets bij mij opriepen. Een kleine disclaimer wat betreft de luchtigheid: als het je raakt kan het zomaar wat dieper gaan. Daarom hier en daar een link naar eerder blog waarin ik iets doe met het thema.

 

1. Self Esteem – The Offspring

 Een nummer uit de tijd dat mijn eigen self esteem nog wel een boost kon gebruiken. Maar ook een nummer waar Philip en ik in de beginjaren van onze relatie vaak op hebben staan springen. Bijna vijfentwintig jaar later hoor ik de zin ‘The more you suffer, the more it shows you really care…’ met andere oren. Ik hoor de gekwelde geest van iemand die zichzelf voorhoudt dat lijden bij het leven hoort, er misschien wel een zeker bestaansrecht aan ontleent.
Dat ben ik toch echt wel anders gaan zien. Juist vol vertrouwen in het leven staan geeft je de mogelijkheid om er ook te zijn voor anderen. Om je volle potentieel te benutten en te laten zien dat je om de ander geeft.

Blog:

 Geven begint met nemen

 

2. Life’s what you make it – Talk talk

 Hier heb ik weinig aan toe te voegen. De tekst spreekt voor zich. Kort maar krachtig:
Baby, life’s what you make it
Celebrate it
Anticipate it
Yesterday’s faded
Nothing can change it
Life’s what you make it

Wat je overkomt in het leven heb je niet in de hand, maar je hebt altijd de keuze in hoe je er mee om gaat. En wat je dus maakt van je leven.

Blogs:

Wat als je geen keuze hebt?

De maakbaarheid van het leven

Hoe je alles bereikt wat je bedenkt

 

3. Arms wide open – Creed

 Een nummer over ouderschap. ‘Welcome to this place, I’ll show you everything’. Als je zelf kinderen hebt dan ken je het gevoel dat je het beste met ze voor hebt. Je wilt ze behoeden voor de valkuilen waar je zelf in bent getrapt. Je hoopt dat ze jouw deugden en waarden meenemen in het leven.

If I had just one wish
Only one demand
I hope he’s not like me
I hope he understands
That he can take this life
And hold it by the hand
And he can greet the world
With arms wide open

Zelf kom je ook ergens vandaan. Jouw ouders hebben jou het leven gegeven. Ook zij hadden de intentie om het goed te doen. Ook als dat minder goed heeft uitgepakt. En geen enkele ouder is perfect.

De relatie met onze ouders en die met onze kinderen zijn waarschijnlijk het meest complex in het leven. Dat leidt nogal eens tot ‘gedoe’. En voor allebei geldt dat we ze verschillende keren in ons leven moeten loslaten. Ieder heeft zijn eigen weg te gaan.

Blogs:

Zo ontdoe je je van lasten die je onnodig meezeult

Zorgen voor ouders; zo blijf je zelf overeind

 

4. Jolene – Dolly Parton

‘My hapiness depends on you’ is de zin die mij het meeste raakt. Dolly kent deze Jolene wel heel veel macht toe. Ze maakt de ander verantwoordelijk voor haar geluk. Bovendien lijkt het alsof de man in kwestie eveneens geen eigen keuze heeft in het verhaal; alsof hij weerloos in de tentakels van Jolene terecht is gekomen. Beider geluk hangt nu af van de oppermachtige Jolene.
De boodschap is helder: maak een ander niet verantwoordelijk voor jouw welbevinden

Blog:

Doe mij ook dat Grote Geluk 

 

5. One way – Levellers

‘There’s only one way of life, and that’s your own’.
Wat je afkomst ook is, wat anderen ook tegen je zeggen en wat je daardoor ook over jezelf gelooft. Ga voor jouw droom, voor wat jij écht wilt. Er is maar één weg, en dat is jouw weg.

Blogs:

Wat zijn jouw drijfveren?

Vier manieren om geen stap verder te komen in je leven

Wie moet er dood voordat jij voor jezelf gaat kiezen? 

 

6. You can’t always get what you want – The Rolling Stones

Niet alles wat je graag zou willen wordt je zomaar in de schoot geworpen. En dat is maar goed ook. Als je iets wilt dan zul je er iets voor moeten doen. Een hobbel overwinnen, met tegenslag dealen. If it doesn’t kill you it makes you stronger.

You can’t always get what you want
But if you try sometimes, well, you just might find
You get what you need

Blogs:

Tegenslag als hefboom voor groei

Hoe lang mag het goed gaan?

 

7. Don’t worry, be happy – Bobby McFerrin

Met deze open deur sluit ik dit lijstje graag af. Ook deze spreekt voor zich. Welke problemen zich ook voordoen in het leven, of je je er nu heel druk om maakt of niet, de feiten veranderen niet. Wat wel verandert is hoe jij je er bij voelt.

‘In every life we have some trouble
But when you worry you make it double’
(…)
Cause when you worry your face will frown
And that will bring everybody down
So don’t worry, be happy’

Blog:

Hoe jouw gedachten je ongelukkig maken en hoe je dit kunt omkeren 

 

Ongetwijfeld heb jij zo je songs waar voor jou een belangrijke levensles aan ontleent of waar je kracht of inspiratie uit haalt. Ik zou het leuk vinden als je daarover iets laat weten in een reactie. Zo inspireren we elkaar.

Ik wens je heel fijne feestdagen, geniet van alle lijsten en overzichten. Maak je voor jezelf ook een lijstje om terug te blikken op het afgelopen jaar? Zet dan eens op een rij waar je dankbaar voor bent.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Richtingaanwijzers voor een leven in vrijheid

Richtingaanwijzers voor een leven in vrijheid

Niemand blijft in het leven gespaard van lijden. Er overkomen ons nare dingen. We zijn ergens slachtoffer van. Daar kiezen we niet voor. De slachtofferrol is echter optioneel. Je hebt altijd de keuze om de slachtofferrol aan te nemen. Of te kiezen voor een leven in vrijheid. Lees hoe je dat laatste kunt doen.

Lees meer
Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

Wat wil ik nou écht? Ik weet niet wat ik wil. Ik heb geen echte passie. Of het nu om grote levensvragen of om ‘alledaagse’ keuzes gaat; we zeggen allemaal wel eens ‘ik weet niet wat ik wil. Maar weet je dat je jezelf met deze uitspraak tegenhoudt om jouw hart te volgen? Je weet namelijk best wat je wilt. Het probleem is niet dat je niet weet wat je wilt. Lees hier wat het probleem wel is en vooral: wat je er aan kunt doen.

Lees meer
Wat we leren van een potje jeugdvoetbal

Wat we leren van een potje jeugdvoetbal

Mijn zoon deed met zijn team mee aan een voetbaltoernooi met profclubs. Voetbalvelden vol kinderen die dromen van een carrière als profvoetballer. Heb jij ook een droom? Lees dan welke lessen we leren van een potje jeugdvoetbal. Over evenwicht, doorzetten, verantwoordelijkheid en fouten maken.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin