Home » Blog » afrekenen met je bezwaren » Wie moet er dood voordat jij voor jezelf gaat kiezen?

Wie moet er dood voordat jij voor jezelf gaat kiezen?

door | 22 jan, 2018 | afrekenen met je bezwaren, mensen om je heen

Een heftige titel, dat realiseer ik me. In de meeste gevallen is het niet letterlijk zo heftig, hoewel… Dit artikel gaat over afrekenen met je bezwaren en excuses en ja, ook over het verslaan van je draken, demonen of hoe je ze ook maar noemt.

 

Ja, maar eerst…

Toen in vrijheid voor mezelf kiezen voor mij nog een droom was, nog niet eens zo lang geleden, was ik er ook een kei in: redenen bedenken waarom ik de stap nog niet kon zetten. Stoppen met mijn baan in loondienst en als zelfstandige verder gaan bracht immers onzekerheid met zich mee. Mijn kinderen gaan over een paar jaar studeren en ik heb geen grote som geld op de bank. Dus adviseerde ik mezelf dat die droom uit te stellen totdat ik zeker wist dat ik de studies zou kunnen financieren. Een ander stemmetje in mezelf kwam daartegen natuurlijk in verzet. Met als gevolg dat het erg onrustig werd in mijn hoofd. De ja-maars vlogen over en weer. Ik dacht mezelf volledig vast.
Tot ik op een gegeven moment genoeg signalen kreeg om te beseffen dat als ik zo zou doorgaan ik regelrecht op een burn-out afstevende. Tijd om het tij te keren.

 

Van wie is die stem?

Word ik dan nu door niets en niemand tegengehouden? Natuurlijk heb ik ook zo mijn patronen, niet menselijks is mij vreemd. Van huis uit heb ik meegekregen mijn kop niet te hoog boven het maaiveld uit te steken, je bent niet meer of beter dan een ander. Mijn ambities -en alles wat ik onderneem om deze te verwezenlijken- delen met mijn ouders is daardoor nog wel een dingetje. Wacht ik onbewust op toestemming? Het zou wel erg cru zijn om te wachten tot mijn ouders zijn overleden voordat ik ga ‘shinen’. Ik heb klanten echter met stemmen die zo diepgeworteld zijn dat ze de neiging hebben te wachten met voor zichzelf kiezen tot die stem letterlijk niet meer spreekt. Hoe is dat bij jou? Wiens stem galmt er door jouw hoofd? Dat het overlijden van de eigenaar van de stem niet de oplossing biedt zal je niet verbazen. In je hoofd, in je systeem, blijft zo’n draak vuur spuwen.

 

De draak verslaan

Het goede nieuws: je kunt de draak verslaan zonder zware confrontaties. Als je een stem hebt die eigenlijk van iemand anders is helpt het al om je dat te realiseren. Visualiseer die ander – je vader, je moeder, opa, oma, leidinggevende of wie het ook is- op afstand van jezelf in zijn of haar eigen ruimte. Met zijn of haar eigen ideeën, overtuigingen, patronen. Visualiseer vervolgens jezelf in jouw eigen ruimte. Sla in gedachten jouw eigen weg in.

 

Ja, maar…

Ja, maar… er blijven nog zoveel ja-maars over. Let er maar eens op hoe vaak je “ja, maar…” zegt of denkt. Ontwikkel je antenne en vervang elke keer wanneer je jezelf er op betrapt “ja, maar…” door “Ja, EN…”. Ook leuk om dit samen met iemand te doen en elkaar daar scherp in te houden.

 

Boemeranggedachten

Heb je hardnekkige gedachten die telkens terugkomen? Onderstaande vragen helpen je om er mee af te rekenen:
– Is dit een feit, een absolute waarheid? En zo ja, hoe weet ik dat?
– Helpt deze gedachte mij om mijn doel te bereiken?
– Geeft deze gedachte mij een prettig gevoel?
– Wat is het tegenovergestelde van deze gedachte?
– En als dat nu eens waar is?

Houd jezelf scherp, reken af met je gedoe en je zult merken dat het, door er anders naar te kijken, gaat stromen en dat je creativiteit de ruimte krijgt. Denk in mogelijkheden en ervaar de energie om in beweging te komen.

Heb ik iets bij je geraakt met deze blog? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Het zijn niet degenen die het minst getroffen worden die er het beste uit komen

Het zijn niet degenen die het minst getroffen worden die er het beste uit komen

We raken niet van streek door gebeurtenissen, maar door de manier waarop we tegen die gebeurtenissen aankijken. Onze eigen gedachten over situaties vormen de bottleneck en zorgen ervoor dat we vastlopen en geen mogelijkheden meer zien. Vooral als je je druk maakt over dingen waar je geen invloed op hebt. Wist je dat je je brein kunt trainen om anders naar gebeurtenissen te gaan kijken? In dit artikel lees je er meer over.

lees verder
Voor jezelf kiezen kun je niet alleen

Voor jezelf kiezen kun je niet alleen

Mensen in jouw omgeving reageren op keuzes die jij maakt. Sommige mensen steunen je, anderen vinden er iets van of uiten hun zorgen. De reactie van een ander zegt vaak meer over de ander dan over jou. In dit artikel lees je hoe om te gaan met reacties uit je omgeving.

lees verder
Zonder weerstand geen verandering

Zonder weerstand geen verandering

Weerstand heeft een negatieve lading. Hakken in het zand, niet willen, weigerachtigheid, daarmee wordt weerstand geassocieerd. Maar zonder weerstand komt er niets in beweging. Zelfs niet als de verandering gewenst is. Weerstand is een onmisbare kracht die je iets vertelt over de weg die je hebt te gaan om te komen waar je wilt zijn. Lees in dit artikel hoe weerstand tegen verandering een van de belangrijkste instrumenten is om die verandering te realiseren.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin