Home » Blog » afrekenen met je bezwaren » Wie moet er dood voordat jij voor jezelf gaat kiezen?

Wie moet er dood voordat jij voor jezelf gaat kiezen?

door | 22 jan, 2018 | afrekenen met je bezwaren, mensen om je heen

Een heftige titel, dat realiseer ik me. In de meeste gevallen is het niet letterlijk zo heftig, hoewel… Dit artikel gaat over afrekenen met je bezwaren en excuses en ja, ook over het verslaan van je draken, demonen of hoe je ze ook maar noemt.

 

Ja, maar eerst…

Toen in vrijheid voor mezelf kiezen voor mij nog een droom was, nog niet eens zo lang geleden, was ik er ook een kei in: redenen bedenken waarom ik de stap nog niet kon zetten. Stoppen met mijn baan in loondienst en als zelfstandige verder gaan bracht immers onzekerheid met zich mee. Mijn kinderen gaan over een paar jaar studeren en ik heb geen grote som geld op de bank. Dus adviseerde ik mezelf dat die droom uit te stellen totdat ik zeker wist dat ik de studies zou kunnen financieren. Een ander stemmetje in mezelf kwam daartegen natuurlijk in verzet. Met als gevolg dat het erg onrustig werd in mijn hoofd. De ja-maars vlogen over en weer. Ik dacht mezelf volledig vast.
Tot ik op een gegeven moment genoeg signalen kreeg om te beseffen dat als ik zo zou doorgaan ik regelrecht op een burn-out afstevende. Tijd om het tij te keren.

 

Van wie is die stem?

Word ik dan nu door niets en niemand tegengehouden? Natuurlijk heb ik ook zo mijn patronen, niet menselijks is mij vreemd. Van huis uit heb ik meegekregen mijn kop niet te hoog boven het maaiveld uit te steken, je bent niet meer of beter dan een ander. Mijn ambities -en alles wat ik onderneem om deze te verwezenlijken- delen met mijn ouders is daardoor nog wel een dingetje. Wacht ik onbewust op toestemming? Het zou wel erg cru zijn om te wachten tot mijn ouders zijn overleden voordat ik ga ‘shinen’. Ik heb klanten echter met stemmen die zo diepgeworteld zijn dat ze de neiging hebben te wachten met voor zichzelf kiezen tot die stem letterlijk niet meer spreekt. Hoe is dat bij jou? Wiens stem galmt er door jouw hoofd? Dat het overlijden van de eigenaar van de stem niet de oplossing biedt zal je niet verbazen. In je hoofd, in je systeem, blijft zo’n draak vuur spuwen.

 

De draak verslaan

Het goede nieuws: je kunt de draak verslaan zonder zware confrontaties. Als je een stem hebt die eigenlijk van iemand anders is helpt het al om je dat te realiseren. Visualiseer die ander – je vader, je moeder, opa, oma, leidinggevende of wie het ook is- op afstand van jezelf in zijn of haar eigen ruimte. Met zijn of haar eigen ideeën, overtuigingen, patronen. Visualiseer vervolgens jezelf in jouw eigen ruimte. Sla in gedachten jouw eigen weg in.

 

Ja, maar…

Ja, maar… er blijven nog zoveel ja-maars over. Let er maar eens op hoe vaak je “ja, maar…” zegt of denkt. Ontwikkel je antenne en vervang elke keer wanneer je jezelf er op betrapt “ja, maar…” door “Ja, EN…”. Ook leuk om dit samen met iemand te doen en elkaar daar scherp in te houden.

 

Boemeranggedachten

Heb je hardnekkige gedachten die telkens terugkomen? Onderstaande vragen helpen je om er mee af te rekenen:
– Is dit een feit, een absolute waarheid? En zo ja, hoe weet ik dat?
– Helpt deze gedachte mij om mijn doel te bereiken?
– Geeft deze gedachte mij een prettig gevoel?
– Wat is het tegenovergestelde van deze gedachte?
– En als dat nu eens waar is?

Houd jezelf scherp, reken af met je gedoe en je zult merken dat het, door er anders naar te kijken, gaat stromen en dat je creativiteit de ruimte krijgt. Denk in mogelijkheden en ervaar de energie om in beweging te komen.

Heb ik iets bij je geraakt met deze blog? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.

Over Carina

Ik leer eigenzinnige professionals die meer uit het leven willen halen om in volledige vrijheid te kiezen voor wat echt belangrijk voor ze is, zodat ze zichzelf zonder schuldgevoel op de eerste plaats zetten en hun dromen waar gaan maken.

Gerelateerde artikelen

Wat zullen ze wel niet denken?

Wat zullen ze wel niet denken?

We laten ons vaak erg beïnvloeden door wat anderen over ons zouden kunnen denken. Denken die anderen ook wat wij denken dat ze denken? Of komt dat voort uit onze eigen gedachtespinsels? Tips om je minder druk te maken over wat anderen over jou zouden kunnen denken.

Lees meer
De ridder en het zorgenvriendje

De ridder en het zorgenvriendje

Maak jij je snel druk over van alles en nog wat? Heb je de neiging om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan? Blijf je maar piekeren? Dat je daar niet gelukkiger en ook niet gezonder van wordt heb je vast al door. Als het eenmaal begint lijkt het zelfs een sneeuwbaleffect te hebben. Er lijkt geen houden meer aan. Ook jij kunt stoppen met piekeren. In dit artikel geef ik je tips en inzichten om de negatieve gedachtespiraal te doorbreken.

Lees meer
Waarom je die stap nog niet gezet hebt

Waarom je die stap nog niet gezet hebt

Je wilt iets, en komt er niet toe. Je vindt een verklaring hiervoor in de situatie of een gebeurtenis. En beschouwt dit als realiteit. Het zijn echter jouw gedachten over een situatie of gebeurtenis die jouw gevoel beïnvloeden en je gedrag bepalen. In dit artikel tips om af te rekenen met belemmerende gedachten.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin