Home » Blog » afrekenen met je bezwaren » Wie moet er dood voordat jij voor jezelf gaat kiezen?

Wie moet er dood voordat jij voor jezelf gaat kiezen?

door | 22 jan, 2018 | afrekenen met je bezwaren, mensen om je heen

Een heftige titel, dat realiseer ik me. In de meeste gevallen is het niet letterlijk zo heftig, hoewel… Dit artikel gaat over afrekenen met je bezwaren en excuses en ja, ook over het verslaan van je draken, demonen of hoe je ze ook maar noemt.

 

Ja, maar eerst…

Toen in vrijheid voor mezelf kiezen voor mij nog een droom was, nog niet eens zo lang geleden, was ik er ook een kei in: redenen bedenken waarom ik de stap nog niet kon zetten. Stoppen met mijn baan in loondienst en als zelfstandige verder gaan bracht immers onzekerheid met zich mee. Mijn kinderen gaan over een paar jaar studeren en ik heb geen grote som geld op de bank. Dus adviseerde ik mezelf dat die droom uit te stellen totdat ik zeker wist dat ik de studies zou kunnen financieren. Een ander stemmetje in mezelf kwam daartegen natuurlijk in verzet. Met als gevolg dat het erg onrustig werd in mijn hoofd. De ja-maars vlogen over en weer. Ik dacht mezelf volledig vast.
Tot ik op een gegeven moment genoeg signalen kreeg om te beseffen dat als ik zo zou doorgaan ik regelrecht op een burn-out afstevende. Tijd om het tij te keren.

 

Van wie is die stem?

Word ik dan nu door niets en niemand tegengehouden? Natuurlijk heb ik ook zo mijn patronen, niet menselijks is mij vreemd. Van huis uit heb ik meegekregen mijn kop niet te hoog boven het maaiveld uit te steken, je bent niet meer of beter dan een ander. Mijn ambities -en alles wat ik onderneem om deze te verwezenlijken- delen met mijn ouders is daardoor nog wel een dingetje. Wacht ik onbewust op toestemming? Het zou wel erg cru zijn om te wachten tot mijn ouders zijn overleden voordat ik ga ‘shinen’. Ik heb klanten echter met stemmen die zo diepgeworteld zijn dat ze de neiging hebben te wachten met voor zichzelf kiezen tot die stem letterlijk niet meer spreekt. Hoe is dat bij jou? Wiens stem galmt er door jouw hoofd? Dat het overlijden van de eigenaar van de stem niet de oplossing biedt zal je niet verbazen. In je hoofd, in je systeem, blijft zo’n draak vuur spuwen.

 

De draak verslaan

Het goede nieuws: je kunt de draak verslaan zonder zware confrontaties. Als je een stem hebt die eigenlijk van iemand anders is helpt het al om je dat te realiseren. Visualiseer die ander – je vader, je moeder, opa, oma, leidinggevende of wie het ook is- op afstand van jezelf in zijn of haar eigen ruimte. Met zijn of haar eigen ideeën, overtuigingen, patronen. Visualiseer vervolgens jezelf in jouw eigen ruimte. Sla in gedachten jouw eigen weg in.

 

Ja, maar…

Ja, maar… er blijven nog zoveel ja-maars over. Let er maar eens op hoe vaak je “ja, maar…” zegt of denkt. Ontwikkel je antenne en vervang elke keer wanneer je jezelf er op betrapt “ja, maar…” door “Ja, EN…”. Ook leuk om dit samen met iemand te doen en elkaar daar scherp in te houden.

 

Boemeranggedachten

Heb je hardnekkige gedachten die telkens terugkomen? Onderstaande vragen helpen je om er mee af te rekenen:
– Is dit een feit, een absolute waarheid? En zo ja, hoe weet ik dat?
– Helpt deze gedachte mij om mijn doel te bereiken?
– Geeft deze gedachte mij een prettig gevoel?
– Wat is het tegenovergestelde van deze gedachte?
– En als dat nu eens waar is?

Houd jezelf scherp, reken af met je gedoe en je zult merken dat het, door er anders naar te kijken, gaat stromen en dat je creativiteit de ruimte krijgt. Denk in mogelijkheden en ervaar de energie om in beweging te komen.

Heb ik iets bij je geraakt met deze blog? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Tegenslag als hefboom voor groei

Tegenslag als hefboom voor groei

Tegenslag en frustratie zijn onvermijdelijk in het leven. Daarvan balen is begrijpelijk. Maar wist je dat we tegenslag nodig hebben om onze talenten te kunnen ontwikkelen. Lees in dit artikel hoe tegenslag de hefboom vormt voor ontwikkeling en groei.

Lees meer
Hoe lang mag het goed gaan?

Hoe lang mag het goed gaan?

Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Dat is het leven. Als je durft stil te staan bij hoe een tegenslag in je leven gerelateerd is aan innerlijke hindernissen dan is zo’n tegenslag een hefboom naar het volgende level van geluk, ontwikkeling, grootsheid en succes. Lees in dit artikel hoe dit voor mij werkte met een fysieke klacht en ontdek hoe jij de weg vrij kunt maken naar jouw volgende level.

Lees meer
De mythe van de moeiteloosheid

De mythe van de moeiteloosheid

Heb jij wel eens het idee dat het geluk anderen lijkt toe te lachen? Dat het succes bij hen komt aanwaaien? Denk jij wel eens: ‘jij hebt makkelijk praten, want …(vul maar in)’? In jouw situatie is het toch echt een stuk moeilijker om dat geluk, dat succes of dat resultaat te realiseren. Zeg eens eerlijk, gaat dit wel eens door je heen? In dit artikel ontkracht ik deze mythe voor je (want dat is wat het is), zodat je jezelf niet langer hoeft te pijnigen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin