Home » Blog » geen categorie » Maar is dat niet gewoon een luxeprobleem?

Maar is dat niet gewoon een luxeprobleem?

door | 18 dec, 2024 | geen categorie

Je herkent het vast: keuzes die op papier goed lijken, maar innerlijk onrust veroorzaken.

Heb je gemerkt dat het een tijd stil was rondom mijn blogs? Nu wil ik niet pretenderen dat jullie massaal je inbox hebben ververst of LinkedIn hebben doorgespit, wachtend op een nieuw bericht van mij. Toch was ik even uit beeld. Niet omdat het niet goed met me gaat, of omdat ik geen inspiratie had. Ook niet omdat ik een drastische carrièreswitch heb gemaakt. Het was simpelweg een periode van reflectie. Waar wil ik heen met mijn blogs? Wat wil ik ermee bereiken?

De afgelopen jaren schreef ik consequent­ tweewekelijks een artikel. Het was een stok achter de deur: goed voor jullie als lezers en een mooie discipline voor mezelf. Ik genoot van het proces. Het gaf me een kans om jou te inspireren en mezelf tegelijkertijd te reflecteren. Maar er kwam een punt waarop die stok achter de deur een dwingend karakter kreeg. Het schrijven voelde als een verplichting, iets wat ergens in mijn volle agenda gepropt moest worden. En dat woord ‘moeten’, dat knaagt. Het roept bij mij weerstand op – en, eerlijk gezegd, smoort het mijn creativiteit.

Wanneer vrijheid een last wordt

“Maar dat is toch een luxeprobleem?” hoor ik je denken. En ja, daar valt iets voor te zeggen. Het feit dat ik kan kiezen om blogs te schrijven, dat ik er niet van afhankelijk ben voor mijn inkomen, lijkt op een luxe. Maar wat maakt iets eigenlijk een luxeprobleem? Volgens Van Dale zijn er twee definities:

  1. Een probleem dat je hebt als je kunt kiezen uit verschillende goede mogelijkheden.
  2. Een probleem dat, vergeleken met andere, onbeduidend is.

Laten we die eerste eens onder de loep nemen. Ja, er zijn genoeg manieren om anderen te inspireren: vlogs, podcasts, lezingen. Allemaal moderne en aantrekkelijke alternatieven. Maar het voelt niet als een ‘goede’ mogelijkheid voor mij. Inspiratie werkt alleen als ik er zelf energie van krijg. En dan die tweede: ‘onbeduidend vergeleken met andere problemen.’ Misschien is mijn stress over blogs onbeduidend in vergelijking met wereldwijde crises. Maar wie bepaalt dat?

Hoe werkt dat bij jou? Wat gebeurt er bij jou als jij jouw probleem onvoldoende serieus neemt?

 

Herken jij jouw luxeprobleem?

Denk eens aan het volgende:

  • Je doet je werk moeiteloos en verdient goed, maar je voelt geen uitdaging meer.
  • Je hebt zoveel keuzes dat je vastloopt en niets kiest.
  • Je krijgt een erfenis waardoor je niet meer hoeft te werken, maar het geeft je geen voldoening.
  • Je geniet van een sociaal en actief leven, maar verlangt eigenlijk naar rust.

Herken je jezelf in één van deze situaties? Misschien kun je moeiteloos aanvullen waarom het een probleem is. Tegelijkertijd kun je vast ook redenen bedenken waarom het geen probleem ‘zou moeten zijn’. Dat is het paradoxale van luxeproblemen: ze voelen tegenstrijdig. Als anderen het relativeren (“Dan stop je er toch gewoon mee?”) voelt het alsof je niet serieus genomen wordt. En eerlijk, hoe vaak doe je dat zelf niet bij anderen?

Luxeproblemen verdienen serieuze aandacht

Oscar Wilde zei het al: Zelfverwijt is een vorm van luxe. Wie zichzelf iets verwijt, ontneemt de ander daar het recht toe.

Luxeproblemen kunnen je het gevoel geven dat je ze moet wegwuiven of relativeren. Maar in mijn ervaring loont het altijd de moeite om te onderzoeken wat er echt speelt. Want wat onder een luxeprobleem schuilgaat, raakt vaak aan zingeving, waarden, en je diepste drijfveren. Het zijn geen ‘onbelangrijke’ vragen. Ze verdienen aandacht.

Dus, zit jij ergens mee? Misschien is het tijd om jezelf serieus te nemen en te onderzoeken wat het over jou zegt. Welke overtuigingen of waarden spelen een rol? Wat houd je tegen om een keuze te maken of een stap te zetten?

Maak eens een lijst van jouw huidige uitdagingen. Welke daarvan lijken op een luxeprobleem, en welke voelen als fundamentele kwesties?

 

Mijn eigen luxeprobleem

Ook ik heb mijn luxeprobleem onder de loep genomen – met hulp van mijn coach, in gesprekken met collega’s en vrienden. Het resultaat? Ik heb de frequentie losgelaten en schrijf nu wanneer ik voel dat ik iets te delen heb. Zoals nu, tegen het einde van het jaar. Wat 2025 zal brengen, weet ik nog niet. Misschien schrijf ik weinig, misschien veel. Maar ik laat het moeten los.

En jij? Welk luxeprobleem houdt jou bezig? Schrijf drie mogelijke oorzaken op en bespreek het met een vriend, collega of coach om nieuwe perspectieven te ontdekken

We kunnen samen ontdekken wat het voor jou betekent. Neem gerust contact op als je een gesprek wilt. Ik help je graag om jouw eigen weg te vinden.

Je kunt via deze link ook direct een afspraak inplannen.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Een groot risico in werkend Nederland: burn-out. De impact is groot: voor degene met de burn-out, de directe omgeving, het verzuim binnen organisatie, de kosten… Wanneer is er sprake van een burn-out? Misschien stel je jezelf wel de vraag: heb ik een burn-out? Of vragen anderen het aan je. Lees in dit artikel welke signalen je kunt herkennen en wat je kunt doen. In elke gradatie is actie vereist. En mogelijk.

lees verder
Coaching; one size fits all of liever op maat gemaakt?

Coaching; one size fits all of liever op maat gemaakt?

Coaching is een trending topic. Niet alleen omdat het aantal coaches exponentieel groeit in ons land, maar vooral ook omdat Arjen Lubach met zijn item ‘Veel te veel coaches’ de discussie flink heeft aangewakkerd. In die discussie: zoveel mensen, zoveel meningen. Als je overweegt een coach in te schakelen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom dit keer niet echt een blog waar je tips of inzichten haalt. Wel een artikel waarin ik je informeer over het coachvak. Deels een betoog, want je zult mijn visie er in lezen. Maar vooral een beschouwing. Zodat je voor jezelf antwoorden kunt vormen op vragen als: Wat is coaching eigenlijk? Hoe weet ik dat ik te maken heb met een goede coach? Waar let ik op bij het kiezen van een coach? Zodat jij tussen al die bomen jouw bospad kunt vinden.

lees verder
Hoogsensitief, hooggevoelig of hoogsentimenteel?

Hoogsensitief, hooggevoelig of hoogsentimenteel?

Over hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid wordt veel geschreven. Zin en onzin. Feit en fictie. Is het ‘gewoon’ weer een ander label? En dat terwijl hoogsensitieve personen (HSP’s) juist jeuk krijgen van labels. Waar hebben we het eigenlijk over als we praten over hoogsensitiviteit? Is dat hetzelfde als hooggevoeligheid? En hoe zit het dan met de term hoogsentimenteel? Je leest het in dit artikel.

lees verder

0 Reacties

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin