Home » Blog » zelfleiderschap » Doe mij ook dat Grote Geluk

Doe mij ook dat Grote Geluk

door | 6 nov, 2019 | zelfleiderschap

Welke coach helpt mij naar het grote geluk? Op basis van no cure – no pay.
Een tijdje geleden viel mijn oog op een oproep van dergelijke strekking op Social Media. De schrijver lichtte zijn oproep toe: Er zijn zoveel coaches van allerlei pluimage die pretenderen mensen naar het Grote Geluk te begeleiden. Zoveel coaches, methodieken en werkwijzen; hoe moest hij nou het kaf van het koren scheiden? Hij wilde wel eens weten of dat echt mogelijk is; het Grote Geluk ervaren. Op zich terechte overwegingen en een begrijpelijke oproep.

Op basis van no cure – no pay dus. De schrijver daagde in zijn bericht coaches uit hem te coachen naar het Grote Geluk en als als je daar als coach in zou slagen dan zou hij je betalen. Anders niet.

Kijk, en dan gebeurt er dus iets. Probeer dan als coach je ego maar eens opzij te zetten. Als je als coach staat voor wat je doet en gelooft in de manier waarop je dat doet dan kan het bijna niet anders dan dat je – op zijn minst heel even – in de verleiding komt om te denken: ‘Kom maar op! Ik zal wel eens laten zien…’

 

Wiens uitdaging is dit?

 Daar begint de echte uitdaging. De uitdaging voor de coach om niet met open ogen in een val te trappen. Niet een val die door de schrijver bewust is gezet denk ik. Misschien wel juist daarom zo tricky. Want voor wie is een het coachtraject een uitdaging? Het kan voor een coach natuurlijk heel uitdagend zijn om een (bepaalde) klant te coachen, maar in de kern is het coach proces toch bedoeld om de coachee uit te dagen om zijn eigen ontwikkelingsproces aan te gaan. Deze man legt de verantwoordelijkheid voor het resultaat bij de coach. Hierop voortbordurend kan hij dus achterover leunen terwijl de coach zich inspant. Lijkt me niet de bedoeling.
Niet de coach en niet de methodiek zorgen ervoor of hij bereikt wat hij wil bereiken. Zijn eigen bereidheid om het aan te gaan en zijn commitment zijn bepalend voor het succes.

 

Hoe meten we het resultaat?

No cure – no pay betekent dat er een resultaat bereikt moet worden. Voor deze man is dat resultaat dat hij (Groot) Gelukkig is. Interessant, want hoe gaan we dat meten? Dat vraagt om wetenschappelijk bewijs. Zou er ergens een wetenschappelijk onderzoeker bereid zijn om dit kostbare onderzoek op basis van nog cure – no pay uit te voeren?
Als je vanuit wantrouwen denkt zou je ook nog kunnen bedenken dat de beste man achteraf altijd kan zeggen dat hij het Grote Geluk ondanks alle inspanningen helaas niet gevonden heeft. No pay dus.

 

Ik wil graag genieten van mooie muziek

De volgende vergelijking komt bij me op:
Komt een klant bij een platenzaak (ja, uit dat tijdperk ben ik). Zo’n platenzaak waar allerlei genres vertegenwoordigd zijn, zoals vroeger bij de grote V&D-filialen (als ik toch bezig ben… ?) Klant zegt tegen verkoper: “Ik wil graag genieten van mooie muziek, heb jij een elpee voor me? (vooruit, een cd kan ook). Als ik de muziek inderdaad mooi vind kom ik betalen”.
Ik mag hopen dat de verkoper de klant een paar vragen stelt voordat hij death metal, iets klassieks of Hollands glorie uit de kast trekt…

 

Scepsis en wildgroei

Het bericht van deze man lijkt te getuigen van enige scepsis richting coaches. Coach is een vrij beroep; iedereen mag een bord ‘coach’ aan de deur spijkeren. En dat gebeurt en masse, gezien de enorme groei, en ook wildgroei, aan coaches in Nederland. Die scepsis is soms volkomen terecht.
Behalve van weinig vertrouwen in coaching of coaches, getuigt deze oproep echter van weinig vertrouwen in zichzelf. De schrijver gelooft niet dat het Grote Geluk voor hem is weggelegd en dekt zich daar alvast tegen in. Er is al weerstand voor hij begint.
Juist het aankijken van deze scepsis, de afweer, brengt hem dichter bij het geluk. Ik hoop dat deze man iemand heeft gevonden die hem daarbij helpt. En dat hij deze coach met plezier betaalt.

Ik heb de reacties op deze oproep niet gevolgd. Met mag duidelijk zijn dat ik hoop dat professionele, zichzelf respecterende coaches niet op deze oproep in zijn gegaan.
Hoe kijk jij hier tegenaan? Laat je het me weten in een reactie?

 

Ben je zelf op zoek naar het Grote Geluk of naar een coach? Dan raad ik je aan dit artikel uit Psychologie Magazine te lezen. Daarna ben je bij mij van harte welkom voor een gratis sessie.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Persoonlijke issues op de werkvloer

Persoonlijke issues op de werkvloer

Werk en privé gescheiden houden? Ik geloof er niet in. Je neemt altijd jezelf mee naar het werk, ook al ben je nog zo professioneel. Jij hebt ook deze functie omdat je bent wie je bent. Soms kunnen persoonlijke issues en patronen ook in de weg gaan zitten. Dan is het de moeite waard om te onderzoeken hoe deze vóór in plaats van tegen je kunnen gaan werken.

Lees meer
Gezocht: nieuwe eigenaar voor mijn probleem

Gezocht: nieuwe eigenaar voor mijn probleem

Neem jij wel eens aapjes op je schouder die bij een ander horen? Vast wel. En bewust of onbewust; je parkeert jouw aapjes ook wel eens op de schouder van een ander. Dit artikel nodigt je uit om jouw eigenaarschap eens onder de loep te nemen. Het versterkt jezelf én de ander om voor jouw eigen aapjes te zorgen en de ander voor zijn of haar aapjes.

Lees meer
Het zijn niet degenen die het minst getroffen worden die er het beste uit komen

Het zijn niet degenen die het minst getroffen worden die er het beste uit komen

We raken niet van streek door gebeurtenissen, maar door de manier waarop we tegen die gebeurtenissen aankijken. Onze eigen gedachten over situaties vormen de bottleneck en zorgen ervoor dat we vastlopen en geen mogelijkheden meer zien. Vooral als je je druk maakt over dingen waar je geen invloed op hebt. Wist je dat je je brein kunt trainen om anders naar gebeurtenissen te gaan kijken? In dit artikel lees je er meer over.

Lees meer

1 Reactie

  1. Margo Burghoorn

    Goede mop Carina. Het moet inderdaad niet gekker worden.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin