Home » Blog » zelfleiderschap » Doe mij ook dat Grote Geluk

Doe mij ook dat Grote Geluk

door | 6 nov, 2019 | zelfleiderschap

Welke coach helpt mij naar het grote geluk? Op basis van no cure – no pay.
Een tijdje geleden viel mijn oog op een oproep van dergelijke strekking op Social Media. De schrijver lichtte zijn oproep toe: Er zijn zoveel coaches van allerlei pluimage die pretenderen mensen naar het Grote Geluk te begeleiden. Zoveel coaches, methodieken en werkwijzen; hoe moest hij nou het kaf van het koren scheiden? Hij wilde wel eens weten of dat echt mogelijk is; het Grote Geluk ervaren. Op zich terechte overwegingen en een begrijpelijke oproep.

Op basis van no cure – no pay dus. De schrijver daagde in zijn bericht coaches uit hem te coachen naar het Grote Geluk en als als je daar als coach in zou slagen dan zou hij je betalen. Anders niet.

Kijk, en dan gebeurt er dus iets. Probeer dan als coach je ego maar eens opzij te zetten. Als je als coach staat voor wat je doet en gelooft in de manier waarop je dat doet dan kan het bijna niet anders dan dat je – op zijn minst heel even – in de verleiding komt om te denken: ‘Kom maar op! Ik zal wel eens laten zien…’

 

Wiens uitdaging is dit?

 Daar begint de echte uitdaging. De uitdaging voor de coach om niet met open ogen in een val te trappen. Niet een val die door de schrijver bewust is gezet denk ik. Misschien wel juist daarom zo tricky. Want voor wie is een het coachtraject een uitdaging? Het kan voor een coach natuurlijk heel uitdagend zijn om een (bepaalde) klant te coachen, maar in de kern is het coach proces toch bedoeld om de coachee uit te dagen om zijn eigen ontwikkelingsproces aan te gaan. Deze man legt de verantwoordelijkheid voor het resultaat bij de coach. Hierop voortbordurend kan hij dus achterover leunen terwijl de coach zich inspant. Lijkt me niet de bedoeling.
Niet de coach en niet de methodiek zorgen ervoor of hij bereikt wat hij wil bereiken. Zijn eigen bereidheid om het aan te gaan en zijn commitment zijn bepalend voor het succes.

 

Hoe meten we het resultaat?

No cure – no pay betekent dat er een resultaat bereikt moet worden. Voor deze man is dat resultaat dat hij (Groot) Gelukkig is. Interessant, want hoe gaan we dat meten? Dat vraagt om wetenschappelijk bewijs. Zou er ergens een wetenschappelijk onderzoeker bereid zijn om dit kostbare onderzoek op basis van nog cure – no pay uit te voeren?
Als je vanuit wantrouwen denkt zou je ook nog kunnen bedenken dat de beste man achteraf altijd kan zeggen dat hij het Grote Geluk ondanks alle inspanningen helaas niet gevonden heeft. No pay dus.

 

Ik wil graag genieten van mooie muziek

De volgende vergelijking komt bij me op:
Komt een klant bij een platenzaak (ja, uit dat tijdperk ben ik). Zo’n platenzaak waar allerlei genres vertegenwoordigd zijn, zoals vroeger bij de grote V&D-filialen (als ik toch bezig ben… ?) Klant zegt tegen verkoper: “Ik wil graag genieten van mooie muziek, heb jij een elpee voor me? (vooruit, een cd kan ook). Als ik de muziek inderdaad mooi vind kom ik betalen”.
Ik mag hopen dat de verkoper de klant een paar vragen stelt voordat hij death metal, iets klassieks of Hollands glorie uit de kast trekt…

 

Scepsis en wildgroei

Het bericht van deze man lijkt te getuigen van enige scepsis richting coaches. Coach is een vrij beroep; iedereen mag een bord ‘coach’ aan de deur spijkeren. En dat gebeurt en masse, gezien de enorme groei, en ook wildgroei, aan coaches in Nederland. Die scepsis is soms volkomen terecht.
Behalve van weinig vertrouwen in coaching of coaches, getuigt deze oproep echter van weinig vertrouwen in zichzelf. De schrijver gelooft niet dat het Grote Geluk voor hem is weggelegd en dekt zich daar alvast tegen in. Er is al weerstand voor hij begint.
Juist het aankijken van deze scepsis, de afweer, brengt hem dichter bij het geluk. Ik hoop dat deze man iemand heeft gevonden die hem daarbij helpt. En dat hij deze coach met plezier betaalt.

Ik heb de reacties op deze oproep niet gevolgd. Met mag duidelijk zijn dat ik hoop dat professionele, zichzelf respecterende coaches niet op deze oproep in zijn gegaan.
Hoe kijk jij hier tegenaan? Laat je het me weten in een reactie?

 

Ben je zelf op zoek naar het Grote Geluk of naar een coach? Dan raad ik je aan dit artikel uit Psychologie Magazine te lezen. Daarna ben je bij mij van harte welkom voor een gratis sessie.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Plannen maken heeft geen zin. Of wel?

Plannen maken heeft geen zin. Of wel?

Life is what’s happening tot you while you’re making other plans. John Lennon verwoordde lang geleden al wat 2020 ons overwegend heeft gebracht Plannen maken voor het komend jaar heeft dus weinig zin. Zou je denken. Niets is minder waar. Een pleidooi om plannen te maken. Juist wanneer we niet weten wat er komen gaat. Dat is overigens nu niet anders dan andere jaren. Ook toen hadden we geen glazen bol. Met plannen maken bereik je meer. Zeker als je er ook acties aan koppelt.

Lees meer
Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Grote stappen in leven en werk zet je meestal niet over één nacht ijs. Vaak ook niet of twee, drie of honderd nachten ijs. Want dan heb je al te veel excuses en uitvluchten verzonnen. Intussen blijf je dromen. Als er toch eens een manier was om direct te komen waar je zo graag wilt zijn. De succesroute loopt hier tussendoor. Het is een proces. Het vraagt bereidheid tot zelfonderzoek. Neem plaats op de eerste rij van jouw innerlijk theater. Ga jij voor een VIP-ticket?

Lees meer
In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

Het gevoel van keuzevrijheid komt in crisistijd al snel onder druk te staan. Druk van buitenaf zorgt ervoor dat we sneller kiezen voor de korte termijn. Financiële druk: er moet brood op de plank komen, de hypotheek moet betaald. Druk van de omgeving: Heb je al sollicitaties lopen? Wat ga je nu doen? Druk ook van instanties: voldoen aan je sollicitatieplicht, al het werk is passend. Lees hier mijn pleidooi om te kiezen voor wat jij écht wilt en voor wat écht bij je past. Ook in crisistijd.

Lees meer

1 Reactie

  1. Margo Burghoorn

    Goede mop Carina. Het moet inderdaad niet gekker worden.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin