Home » Blog » mensen om je heen » Zorgen voor ouders; hoe blijf je zelf overeind?

Zorgen voor ouders; hoe blijf je zelf overeind?

door | 8 mei, 2019 | mensen om je heen

Speciale moederdageditie!
Heel eerlijk; ik zag ‘m pas toen ik het doorhad… Noem het toeval. Dit artikel gaat over moeders. En vaders. Onze ouders. Als je van mijn generatie bent is de kans groot dat je zorgt voor je ouders. Of je zorgen maakt over. Of ze moet loslaten. In je toch al drukke leven kan dat ten koste gaan van jezelf.
Hoe blijf je dan zelf overeind?

Uitvaarten: ik calculeer een dag of tien per jaar voor in. Tot nu toe staat de teller voor 2019 op drie, dus ik loop aardig op schema. Zelf mag ik van geluk spreken dat mijn beide ouders nog leven. Om mij heen en in mijn klantenkring is het schering en inslag; ouders takelen af (al dan niet door henzelf opgemerkt of erkend). Er zijn talloze varianten, maar al dan niet voorafgegaan door een ziekteproces, op een dag gaan ze dood.
Het is de natuurlijke volgorde, het hoort bij onze generatie, kun je zeggen. Dergelijke gebeurtenissen hebben vaak meer impact dan we denken. Je wordt geconfronteerd met zoveel meer dynamieken en emoties dan afscheid en verdriet.

 

Veranderende rollen

Een ouder zorgt voor het kind zolang het kind dat nog niet zelf kan. Er van uitgaande dat je net als ik het geluk hebt gehad dat je ouders voor je hebben gezorgd dan komt er een moment dat jij vooral voor je ouders gaat zorgen. In welke vorm dan ook. Dat gaat van je zorgen maken omdat je ziet dat het niet goed met ze gaat tot aan ze letterlijk (fysiek) verzorgen.
De rollen worden omgedraaid. En als we het beleid rondom (mantel)zorg moeten geloven dan lijkt het ook zo te horen. Als kind word je geacht mantelzorger te zijn voor je ouder(s). En daar ligt het gevaar op de loer: we ervaren een druk om voor onze ouders te zorgen, voelen ons verantwoordelijk en hebben al snel het idee dat we tekort schieten. We kunnen immers niet alles oplossen en soms wíllen we die zorg niet op ons nemen. We hebben ook zelf een gezin, een baan, een sociaal leven. Gevolg; een schuldgevoel.

 

Jouw plek in het systeem

Hoort het ook echt zo dat jij voor je ouders zorgt? Dat de rollen worden omgedraaid?
Het omdraaien van de rollen betekent wisselen van plek. In een gezond (familie)systeem heeft iedereen een eigen plek en is er een rangorde ten opzichte van elkaar. De rollen omdraaien zou betekenen dat je de verantwoordelijkheid voor het welbevinden van je ouders overneemt. En daar gaat het mis. Ieder mens is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn levensgeluk en de keuzes die hij maakt. Een kind is nooit verantwoordelijk voor het welbevinden van zijn ouders. Zorgen voor je ouders is iets anders dan de verantwoordelijkheid overnemen. Je kunt wel van volwassene tot volwassene zaken bespreekbaar maken, maar niet bepalen wat je ouders wel en niet moeten doen.
Blijf op jouw plek in het systeem en laat je ouders hun plek behouden.

 

Verwachtingen

“We zien je zo weinig”.
“Jullie hebben het druk, dat snap ik wel, maar ik zit hier maar”
“Je broer heeft natuurlijk zijn eigen gezin, maar jij hebt toch wel tijd?”
We kennen allemaal wel voorbeelden van ouders die claimen of op ons gevoel werken. En met succes, want plop, daar is het schuldgevoel weer. Of irritatie, omdat je moeder er een neusje voor lijkt te hebben om je op het meest onhandige moment te bellen (en je toch maar reageert, want ‘je weet maar nooit’). Het wordt nog complexer als we de rest van het gezin van herkomst er bij betrekken. Andere kinderen van je ouders die verder weg wonen of juist heel dichtbij, die meer of minder uren werken, wel of niet thuiswonende kinderen hebben en ga zo maar door. Welke verwachtingen heb jij?
Verwacht je een schouderklopje omdat je zo veel doet? Verwacht je dat je alleenstaande zus zich over je vader ontfermt nu je moeder is opgenomen? Verwijt je je broer dat hij te weinig doet? Hoop je dat je ouders eindelijk inzien dat het beter is om… Voel je je verantwoordelijk voor het verdriet van je moeder nu je vader is overleden?
Al deze impliciete verwachtingen en aannames zorgen voor een hoop ‘gedoe’.

 

Oude patronen

Trekjes en onhebbelijkheden van ouders worden vaak wat uitvergroot als ze ouder worden. In de kindertijd ontstane patronen zoals een kind dat een andere plek inneemt in het systeem, worden vaak weer (pijnlijk) duidelijk. Zo pakt iemand die als kind de bemiddelaar was bij ruzies in huis die rol vaak als vanzelf weer op. Het contact wordt geïntensiveerd en soms lijkt het alsof de tijd een paar decennia heeft stilgestaan: de dynamiek in je gezin van herkomst blijkt onveranderd. Als er onderhuidse zaken speelden tussen broers en zussen dan is de kans groot dat deze aan de oppervlakte komen als het thema verdeling van zorg of zaken betreft. Oude koeien komen dan snel uit de sloot.

 

Tips om zelf overeind te blijven:

 • Blijf altijd goed voor jezelf zorgen.  Overeind blijven is niet hetzelfde als iedereen alles geven en jezelf wegcijferen. Dan kiep je vroeg of laat om. Overeind blijven staat niet gelijk aan overleven. Blijf leven, blijf genieten. Ga naar dat feest of ga juist op vakantie, terwijl je ouder het moeilijk heeft. Met mee lijden bereik je slechts dat er meer mensen zijn die lijden. Het helpt je ouders niet als jij jezelf niet toestaat om het fijn te hebben terwijl zij worstelen. Dat het niet goed met hen gaat hoort bij hun lot. Jouw lot is dat je het moeilijk vindt om daarmee om te gaan. Goed voor jezelf zorgen betekent ook aandacht hebben voor jouw eigen emoties
 • Doe wat je doet vanuit jouw waarden. Vraag je bij elke beslissing af of het je dient of niet. Word je er sterker of zwakker van. Tegen je broers en zussen verzuchten dat ‘jij het dan wel weer zal doen’ maakt je zwakker. Alleen als je vanuit oprechte zorgzaamheid zorgt dan kun je het (blijven) opbrengen.  Als je het niet ergens ook voor jezelf doet, houd je het niet vol. Als zorgen niet zo jouw ding is of als je de neiging hebt de rollen om te draaien dan kan het verstandiger zijn om een professional in te huren, zodat jij jouw plek van dochter of zoon kunt blijven innemen. Vanuit je waarden is altijd sterker.
 • Acht jezelf en acht de ander. Blijf het hele plaatje zien. Zie in je moeder niet alleen de kwetsbaarheid, de afhankelijkheid en de hulpeloosheid, maar ook de vrouw die ze was en alles wat ze heeft meegemaakt. Vooral als je getriggerd wordt kan het helpen om de ander in gedachten een eindje van je vandaan te plaatsen en in jezelf uit te spreken: jij daar, met jouw bagage en jouw gedoe en ik hier, met mijn bagage en mijn gedoe. Knip het denkbeeldige lijntje door.
 • Neem de verantwoordelijkheid niet over. Laat bij de ander wat van de ander is en neem wel de verantwoordelijkheid voor jouw eigen stuk. Volg de ander niet in zijn of haar pijn, maar draag je eigen pijn. Vraag je af wat de ander nodig heeft, en projecteer niet jouw eigen behoeften. Laat verwachtingen los, maar draag wel je eigen verantwoordelijkheid. Je lot ‘verdragen’ geeft ruimte.
 • Probeer vergeving eens. Vergeven is voor veel mensen een beladen woord. Het wordt geassocieerd met ‘genoegen nemen met’ of zelfs goedpraten van iets wat niet goed te praten is. Vergeven is niets anders dan het loslaten van de hoop dat je het verleden kunt veranderen. Voel je dat vergeving met deze formulering een heel andere lading krijgt?

 

Ik ben benieuwd wat dit blog bij jou oproept. Wil je het delen in een reactie?
Herken je dergelijke omstandigheden en heb je moeite om overeind te blijven? Als je behoefte hebt om er eens met een onafhankelijk professional over te sparren dan nodig ik je van harte uit voor een gratis sessie.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw excuus om niet in actie te komen?

Wat is jouw excuus om niet in actie te komen?

We hebben allemaal excuses om niet in actie te komen. Uit bescherming voor onszelf verzinnen we allerlei aannemelijke redenen om niet te doen wat we eigenlijk willen. Maar zelfbescherming wordt vaak zelfsabotage. En daar kun je behoorlijk last van hebben. Welke excuses gebruik herken jij? Reken af met jouw innerlijke conflicten.

lees verder
De bevrijding van oordelen

De bevrijding van oordelen

Niemand is vrij van oordelen. Dat hoeft ook niet. Sterker nog, oordelen is nuttig. Tot het punt waar er een last ontstaat. Als je de bereidheid en de moed hebt om jouw oordelen te onderzoeken ligt daar de sleutel tot verandering. Zo kunnen oordelen jou juist helpen. En zelfs een bevrijdende werking hebben. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

lees verder
Waar is hier het gat in de grond

Waar is hier het gat in de grond

We kennen het gevoel wel; dat je het liefst door de grond wilt zakken. Omdat je je schaamt. Schaamte is er alleen als je niet helemaal okee bent met jezelf. Schaamte is een afweermechanisme dat ons wil behoeden voor afwijzing. Helaas vaak met het omgekeerde effect. Lees de tips om deze spiraal te doorbreken.

lees verder

15 Reacties

 1. Meriam

  Super mooi artikel. Heel herkenbaar en heel zorgvuldig geschreven met fijne tips. Ik heb het aan mijn broers laten lezen en wil namens hen ook de complimenten overbrengen. Leef je eigen leven!

  Reageer
  • Carina Sampers

   Heel erg bedankt voor dit mooie compliment Meriam!

   Reageer
   • Gerda

    Het is mij al heel lang duidelijk dat mijn leven mijn leven is en blijft. Het is geen kopie van wiens leven dan ook. Ik leer van mijn fouten en ook al is het soms lastig ik ben blij dat ik ze maak en dat ik ook kan zeggen dat ik fouten maak. Leef je leven morgen komt de zon weer op ook voor jou is mijn motto. Zeur niet aan mijn hoofd en neem de verantwoordelijkheid voor je keuzes ook zullen het niet altijd de keuzes zijn die een ander maakt. Nieuwe dag nieuwe kansen. Maak er een mooie dag van

    Reageer
    • Carina Sampers

     Mooi gezegd Gerda. Dankjewel voor je reactie.

     Reageer
 2. Annemiek

  Bedankt voor dit verhaal, zit er zelf middenin met een hoogbejaarde moeder die nu inmiddels ook dement begint te worden.
  Bovendien ben ik enig kind.
  Regelmatig lees ik bovenstaand verhaal en alle tips, heb er echt wat aan. Hartelijk dank.

  Reageer
  • Carina Sampers

   Hallo Annemiek, wat fijn dat je de tips kunt toepassen. Blijf goed voor jezelf zorgen.

   Reageer
 3. Doortje

  Ook ik herken mezelf in dit verhaal….en wat kan het moeilijk zijn wanneer ouders wel zien dat ze achteruit gaan, maar niet de daarmee onvermijdelijke stapjes terug willen zetten…ook wanneer mijn zus en ik al diverse keren hebben gezegd dat ze hier of daar over na moet denken…ze zegt het te doen, maar bij de volgende keer navraag is er nog niets gevorderd in denken. Ze wil nergens afstand van doen en wij kinderen moeten zorgen dat het allemaal wel draaiende blijft..en na al die jaren zijn we al zover dat we dit spel van onszelf te gek af zijn gewoon meespelen en nauwelijks weten of er nog een weg terug is…hoe ga je dit bespreekbaar maken??

  Reageer
 4. Carina Sampers

  Hallo Doortje, als ik het zo lees zijn voor jou vooral de tips ‘laat je (hoop en) verwachtingen los’ en ‘neem de verantwoordelijkheid niet over’ van toepassing. Het is niet altijd nodig om zaken bespreekbaar te maken om er anders mee om te gaan. Want wat hoop je te bereiken met het bespreken? Dat gaat vaak over verwachtingen.
  Al is het patroon al diep ingesleten; het is nooit te laat om te veranderen. En dat begint met er anders naar kijken.

  Reageer
 5. Saskia

  Wat een verademing dit zo te lezen. Verwachtingen en verantwoordelijkheden dat is wel key. Loslaten oke maar hoe ga je dan om met de gevolgen van de keuze van je ouders? Vroeg of laat zie je gewoon dat hun soms niet zo slimme keuzes tot consequenties leiden en dan zit je er als kind mee om het op te lossen. Dat vind ik een beperkende factor in het loslaten van mijn verwachtingen

  Reageer
  • Carina Sampers

   Hallo Saskia, fijn om te lezen dat het een verademing voor je is. Ik ken natuurlijk jouw situatie niet, maar in het algemeen kan ik zeggen: de keuzes van ouders en de consequenties daarvan blijven altiijd de verantwoordelijkheid van de ouders. Als je als volwassen kind geconfronteerd wordt met consequenties van die keuzes, dan sta je als het ware voor een nieuwe keuze die wel van jou is en waarvoor jij dus de verantwoordelijkheid hebt te nemen. Het oordeel van een kind over de keuzes die ouders ooit maakten is ook de verantwoordelijkheid van het (volwassen) kind.
   Loslaten is ook een andere manier van vastpakken.

   Reageer
 6. Nor

  Ik moet er van huilen ik weet dat het klopt wat er staat. Maar dat enorme schuldgevoel neemt het over.

  Reageer
  • Carina Sampers

   Het raakt je en je bent je er van bewust dat je schuldgevoel het overneemt. Zo ver ben je al. Een volgende stap zou kunnen zijn om te onderzoeken hoe je uit dat schuldgevoel kunt blijven. Ik weet natuurlijk niet wat je op dit gebied al gedaan hebt en wat er allemaal speelt, dus ik kan je ook geen lukrake tips geven over hoe dit te doen en met welke hulp of begeleiding. Het boek De Fontein van Els van Steijn is wat mij betreft wel een aanrader. Alle goeds, Carina

   Reageer
   • Jolanda

    Ik heb exact hetzelfde😩

    Reageer
    • Carina Sampers

     Hallo Jolanda, dan hoop ik dat je ook iets kunt met de tip die ik hierboven geef. Ik wens je alles goeds. Carina

     Reageer
 7. Carla

  Goed beschreven en zo herkenbaar. Ik moet er ook van huilen. Het verschil tussen weten en voelen blijft groot, zelfs nu mijn moeder al een jaar overleden is. En ik wel keuzes maakte voor mezelf om te voorkomen dat ik werd meegesleurd in mijn moeders poel van angst en ongeluk. ‘Had ik niet…’ is de vraag die me nog geregeld kwelt, tegen beter weten in.

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin2