Home » Blog » Hoe lang mag het goed gaan?

Hoe lang mag het goed gaan?

20 november 2019

De wasmachine centrifugeert op 1400 toeren en ik zit er in. In de wasmachine ja. Althans, zo voelt het. Alles draait heel hard om me heen en de eerste poging om in mijn bed overeind te komen mislukt jammerlijk. Met een zwiepende beweging val ik terug op mijn bed. Misschien val ik wel recht achterover en maak ik die zwieper alleen in mijn hoofd. Ik heb geen idee. Mijn maag draait zich in elk geval wel om.

 

Irritant

Zo werd ik twee weken geleden wakker. Ik zal je besparen wat er allemaal door mijn hoofd ging, maar er moest snel iets gebeuren. Zo kon ik niet werken. Dus mijn klanten voor die dag afgezegd. En (onder begeleiding) naar de huisarts. Die mij na een paar testjes al snel geruststelde. Draaiduizeligheid, luidde de diagnose. Een aandoening in het evenwichtsorgaan. Onschuldig, maar wel heel irritant. De woorden van de huisarts, maar die nam ik graag over. Vooral toen ik hoorde dat het 1 tot 4 weken kan duren en ik echt niet moest autorijden zolang ik die duizelingen had.

 

Gevalletje lekkende kraan bij de loodgieter?

‘Wat probeert jouw klacht of kwaal jou te vertellen?’ Dat was de strekking van een post die ik een dag eerder op social media had gepost. Ahum.
Wat houd ik mij klanten ook alweer altijd voor? Verzet heeft geen zin, wordt de kwaal alleen maar groter van… Nog een keer Ahum.
Vragen en opmerkingen uit mijn omgeving waren er ook: Heb je stress? Neem eens wat minder hooi op je vork. Was dit er één in de categorie ‘bij de loodgieter lekt de kraan?’ Ik wil er mijn ogen niet voor sluiten, maar ik heb lang niet zo goed in mijn vel gezeten als nu, dus dat resoneerde ook niet meteen.

Net als veel van mijn klanten nam ik er echter ook geen genoegen mee. Want waaróm heb ik dit? Als je al eens live met me gewerkt hebt en een dergelijke vraag erin slingerde dan weet je dat mijn antwoord een nieuwe vraag is: ‘wat heb je er aan als je het antwoord op die vraag weet?’ ‘Dan kan ik er iets aan doen’. Dan zou ik direct oversteken naar de vraag: ‘wat kan ik er nu mee?’
Mijn hoofd was nog niet klaar met de waaromvraag.

 

Wat is er uit balans?

Het verband leek snel gelegd: het evenwichtsorgaan, dus wat is er uit balans? Eens denken…
Inspanning en ontspanning?
Zelf doen of uitbesteden?
Investering en opbrengst?
Verschillende typen werkzaamheden?
Werk en privé?
Geven en nemen?

Ik heb er zelfs de grote Beerlandt* op nageslagen. Voor wie daar niet mee bekend is: een boek over de psychologische oorsprong van 1100 ziekten. Als je iets opzoekt resoneert er altijd wel iets (lees ‘schuurt’). Over evenwichtsstoornissen meldt het: ‘Je verliest jezelf te veel in bijzaken… Dat staat een soepele doorstroming in de weg. Je forceert jezelf… Het kan zijn dat je jezelf ergens met volle vaart hebt ‘ingegooid’ en je kan jezelf niet meer afremmen… ‘
Tja, de vergelijking met een horoscoop in een roddelblad kwam eerlijk gezegd wel even bij me op.

 

De mentale machine geeft geen antwoord

Denkend kom je er niet uit, nog zo’n uitspraak die je me vaak hoort verkondigen. Dat was precies wat ik wel aan het doen was: denken, redeneren, analyseren. Heel hard op zoek naar de reden van mijn duizeligheid. De mentale machine draaide op volle toeren. En ik was al draaierig genoeg.

 

Er zit een andere les in

Uiteindelijk besefte ik dat ik in dit mechanisme zat. Ook jij komt er denkend niet uit Sampers!
Niet veel later viel het kwartje. De les die ik er uit haalde had niks te maken met begrijpen waar het vandaan komt. Het ging over onbewuste hindernissen die ik zelf opwerp en die me tegenhouden om de volgende stap te zetten. Ik doe een poging om het je uit te leggen. Het is lastig in woorden te gieten, dus ik hoop dat je me kunt volgen.

Ken je dit: Je voelt je blij en gelukkig. Sneller dan je lief is popt er dan ergens een gedachte op die dat gevoel onderuit haalt. Zoveel geluk voelen, dat kan toch niet? Er zijn zoveel mensen die ongelukkig zijn, dan ga je toch geen zout in de wonden strooien door opzichtig te laten zien hoe goed het met je gaat? Of je kunt niet geloven dat het zo goed kan blijven gaan. Gedachten aan wat er mis kan gaan poppen op. Zorgen om je dierbaren, angst dat hen iets overkomt. Je hoofd heeft het allemaal al in scene gezet. Want dit geluksgevoel kan toch niet zomaar blijven bestaan?
Alsof we, zodra er op de weegschaal veel ligt op het gebied van geluk en succes, er aan de andere kant snel iets bij moeten leggen. Mooi bruggetje naar evenwicht, vind je niet?

Even serieus weer. Het zijn ziekmakende gedachten waarmee je zelf de cirkel rond maakt. Je geluksgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon en daarmee creëer je je eigen gelijk. Dat geluk blijft inderdaad niet duren. De negatieve gedachten zorgen voor dito gevoel. Weg geluksgevoel. Dat duurde inderdaad niet zo lang.

Dit was precies wat ik aan het doen was. Ongeveer als volgt: het gaat goed met mij, met mijn gezin en met mijn bedrijf, wat nou als ik dat in 2020 niet meer voor elkaar krijg? Heb ik straks een prachtige werkruimte, maar heb ik dan nog wel klanten? Stop Sampers!

 

Zit er een maximum aan ons geluk?

Wat een wonderlijk mechanisme. Dit inzicht deed wel wat met me.
Alsof er een maximum is dat we aankunnen in het ervaren van geluk en welbevinden. Een soort verborgen hindernis houdt je tegen. Onbewust nemen oude mechanismen het over. Maak maar eens een voorstelling van hoe het zou zijn als je echt in jouw eigen grootsheid gaat staan. En voel dan maar eens wat deze innerlijke hindernissen met je doen:
– Het voelt als verraad van mijn afkomst
– Het gevoel altijd wel ergens tekort te schieten
– De overtuiging dat hogere pieken gepaard zullen gaan met diepere dalen
– Steek je kop niet boven het maaiveld uit

De kans is groot dat één of meerdere van deze zinnen iets bij je teweeg brengen. Deze diepe inprentingen beletten jou om jouw volledig potentieel te benutten. Het niet benutten van je volledige potentieel kan leiden tot (vage) klachten en ziektebeelden. Stel jezelf open voor wat je hieruit kunt leren.
Herken en erken de mechanismen bij jezelf en maak de weg vrij om de stap te zetten naar het volgende level van geluk.

 

Ik ben benieuwd welke inzichten dit blog jouw geeft. Wil je het met me delen in een reactie?

 

Ben jij klaar om de stap naar het volgende level te zetten en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?
Je bent van harte welkom voor een gratis sessie.

 

Over Carina

Ik leer eigenzinnige professionals die meer uit het leven willen halen om in volledige vrijheid te kiezen voor wat echt belangrijk voor ze is, zodat ze zichzelf zonder schuldgevoel op de eerste plaats zetten en hun dromen waar gaan maken.

Gerelateerde artikelen

De mythe van de moeiteloosheid

De mythe van de moeiteloosheid

Heb jij wel eens het idee dat het geluk anderen lijkt toe te lachen? Dat het succes bij hen komt aanwaaien? Denk jij wel eens: ‘jij hebt makkelijk praten, want …(vul maar in)’? In jouw situatie is het toch echt een stuk moeilijker om dat geluk, dat succes of dat resultaat te realiseren. Zeg eens eerlijk, gaat dit wel eens door je heen? In dit artikel ontkracht ik deze mythe voor je (want dat is wat het is), zodat je jezelf niet langer hoeft te pijnigen.

Lees meer
Relativeren is ook niet alles

Relativeren is ook niet alles

Relativeren maakt je leven luchtiger en gemakkelijker. Toch lijkt het voor velen eenvoudiger om van een mug een olifant te maken dan andersom. Maar moet je van die olifant wel een mug wíllen maken? Mogelijk sla je dan door in het relativeren en ga je voorbij aan waar het werkelijk om gaat. Zie het leven in de juiste proporties. De mug is een mug en de olifant een olifant. Lees in dit artikel waarom relativeren ook niet alles is.

Lees meer
Dit wéét je allemaal al

Dit wéét je allemaal al

‘Dat wéét ik allemaal wel’ hoor ik mijn klanten vaak zeggen. Meestal nemen ze er een wat afwerende houding bij aan of worden ze emotioneel. Het weten, de kennis, blijkt niet voldoende om de gewenste verandering te realiseren. Lees hier wat het zo moeilijk maakt om wat je weet in de praktijk te brengen. En wat je kunt doen om wél te komen waar je wilt zijn.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin