Home » Blog » je hart volgen » Manifesteren; u vraagt, het universum draait?

Manifesteren; u vraagt, het universum draait?

door | 1 mrt, 2023 | je hart volgen

 

In de vorige eeuw, nog voor het ‘ik-vertrek-tijdperk’; we waren nog jong en kinderloos en belandden in Frankrijk op een door Nederlanders gerunde camping. Daar werd het zaadje geplant. Als wij toch ook ooit eens een authentieke Franse boerderij zouden hebben waar we dieren zouden houden, gasten zouden kunnen ontvangen op een kleine camping of in gites… Gecombineerd met in het laagseizoen het verzorgen van trainingen en coaching… Natuurlijk zouden we veel anders doen dan de mensen bij wie we toen te gast waren, maar het dromen was begonnen. Direct daarna (op internet surfen was in die tijd nog niet zo vanzelfsprekend, laat staan op een camping à la campagne) begon ook het speuren naar mogelijkheden. Er kwam heel wat voorbij wat ons deed watertanden. Járen later waren we met onze nog jonge kinderen op een camping waarvan we ons realiseerden: dit terrein (toen nog geen camping) hebben we ook te koop zien staan (en was een heel interessante optie). Iemand anders had hier zijn droom gerealiseerd. Toen onze dochter de leeftijd bereikte dat ze een eigen mening had en ze pertinent niet naar een andere basisschool wilde, laat staan in het buitenland, verdween het plaatje wat naar de achtergrond. Of liever gezegd, zetten we er wat minder actie op, want het plaatje bleef in ons achterhoofd.

 

En zo ging het

De praktijk was intussen anders: we woonden in de stad en ik werkte wel als coach en gaf trainingen, maar niet op onze eigen locatie op het (Franse) platteland. Anderzijds hebben we het plaatje nooit helemaal losgelaten. En zie mij nu: ik woon met mijn gezin op het platteland (compleet met dieren en een authentiek tractortje om ons eigen land mee te bewerken) waar ik samen met mijn partner een vakantiehuisje run, en ik mijn eigen coachpraktijk heb in een heel fijne werkruimte op ons terrein. Zelfs de  combinatie van gasten ontvangen en coachen realiseer ik door het aanbieden van een coaching retreat.

De droom is uitgekomen. En dat het niet in Frankrijk is heeft ook nog zo zijn (vele) voordelen… Mijn overtuiging is dat dit er nooit was geweest als we destijds direct de droom overboord hadden gegooid. Als we toen hadden gezegd dat het voor ons niet haalbaar zou zijn, dat we genoegen moesten nemen met wat we hadden. En meer van dat soort beperkende gedachten. Daarentegen hebben we de droom levend gehouden en steeds gevisualiseerd.

Manifesteren avant la lettre, zou je het kunnen noemen. Hoewel, ook in die tijd waren mensen als Wayne Dyer en Louise Hay al actief met deze materie. Met het uitkomen van The Secret*. Hierin wordt voorgeschoteld hoe je door het benutten van de wet van aantrekking het leven kunt bereiken waar je van droomt. Je visualiseert een goede gezondheid, je droombaan, de ideale relatie, een leuk bedrag op je bankrekening, alsof het er al is… Et voilà.

 

Manifesteren is hot

Niet zo vreemd in deze tijd van crises op allerlei vlakken dat de belangstelling voor de wet van aantrekking aantrekt (onbewuste woordspeling trouwens, maar ik laat ‘m bewust staan). Je hoeft maar te visualiseren wat je wenst en het komt naar je toe.

Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Tenminste, als je deze redenering ongenuanceerd volgt. Kritiek op The Secret komt uit verschillende hoeken en is wat mij betreft begrijpelijk. Zo vinden critici het een uitloper van het idee dat alles maakbaar is en voor mensen die niet onder ogen willen zien dat tegenslag bij het leven hoort. Ben ik het mee eens. Ook wordt erop gewezen dat deze insteek zeer egocentrisch en materialistisch is, gericht op aardse zaken als succes, hebzucht, rijkdom en bezit. Eveneens mee eens.

 

Wetenschap

Uiteraard is er de kritiek dat het niet wetenschappelijk bewezen is. (Bedankt Arjen Lubach om ons daar nog eens op te wijzen). Het is inderdaad niet bewezen dat door heel hard te visualiseren dat er een Ferrari op je oprit staat (zoals in The Secret) dat deze er dan zomaar opeens staat. Omdat dat niet te bewijzen is. Wél is het wetenschappelijk bewezen dat het geluksbevorderend  en mobiliserend werkt als je doelen hebt, iets om je bed voor uit te komen. Uit de neurowetenschap komt ook steeds meer bewijs dat je wel degelijk je gewenste leven creëren door je manier van denken te veranderen. Hierover kun je lezen in mijn eerdere blog ‘Als je het maar hard genoeg wilt’.

 

Het ligt aan mij

Nog een punt van kritiek is dat de misvatting kan ontstaan dat het je eigen schuld is als je niet je droomleven leeft. De gedachte kan de overhand nemen dat het aan jou ligt dat het bij jou niet werkt. En selfblame is niet bepaald helpend om je droomleven te realiseren. Wat mij betreft dus ook plausibele kritiek.

Er zijn aanhangers van manifesteren die de overtuiging hebben dat mensen met een ernstige ziekte deze zelf gecreëerd hebben. Weliswaar onbewust, maar toch. Leg dat maar eens uit aan die patiënt. Hoewel ik wel eens mensen tegenkom waarvan ik me zomaar kan voorstellen dat hun verzuurde levenshouding in alle cellen is gaan zitten en zich uit in de vorm van een ziekte. Zelfs kan ik op deze manier kijken naar wat ik in mijn leven zoal gemankeerd heb en begrijpen dat een haperende gezondheid zich op bepaalde momenten in mijn leven heeft geuit. Ook kan ik leven met het idee dat ik dit op een bepaalde manier gecreëerd heb. Maar het gaat ook mij te ver om hier de wet van aantrekking aan te koppelen. Stel je maar eens voor dat je met dit uitgangspunt in een kinderziekenhuis rondloopt…

 

Is het een kwestie van geloven?

Toch gebruik ik de wet van aantrekking. Of er nu wel of niet wetenschappelijk bewijs voor is; het werkt. Weet ik uit ervaring. Het is alleen niet zo rechtlijnig als: u vraagt, het universum draait. Als het zo eenvoudig was zat je nu dit artikel niet te lezen. Stop dus maar met visualiseren dat je de loterij wint, want je kans wordt er echt niet groter door. Waarom niet? Dat heeft te maken met of je er ook echt in gelooft. Natuurlijk zijn er mensen die de overtuiging hebben dat ze deze keer wel echt gaan winnen en nog eens extra inzetten, maar dat is een ander probleem en vraagt om een andere aanpak.

Ander voorbeeld: manifesteren dat je de partner van je dromen ontmoet werkt niet als je dit doet vanuit een diepere, onbewuste overtuiging dat je niet de moeite waard bent of als je bang bent om alleen te zijn. Dan geloof je er dus niet in. Ook het manifesteren van een groter huis of zakelijk succes om iets te bewijzen (aan jezelf of een ander) gaat niet werken. Manifesteren werkt vanuit een diepere laag; vanuit het innerlijk weten en vertrouwen dat het precies zo gaat als het moet gaan. Ga uit van je zuivere verlangen en zet van daaruit je intenties. Check deze altijd op ‘echtheid van verlangen’: als ik daadwerkelijk gerealiseerd heb, klopt dat dan met wat ik werkelijk wil? Bij het voelen van de minste of geringste ‘maar’ bereik je de no-go area. Dan ben je mogelijk bezig met het formuleren van een to-do lijstje en dat is allesbehalve de bedoeling van het werken met intenties.

 

Jouw zuivere verlangen

Focus dus op wat je écht wilt. Jezelf de vraag te stellen hoe je je wilt voelen maakt het gemakkelijker om bij je zuivere verlangen te komen. Wat je daarvoor nodig hebt in materiële zin volgt vanzelf. Zie het vervolgens tot in detail voor je. Alsof het er al is. Zie jezelf volledig tot je recht komen in je werk, zie jezelf je fijn voelen op die mooie woonplek, zie jezelf in liefde en verbinding leven met jezelf met anderen, zie jezelf vitaal zijn. En zo verder. Zie het levendig voor je, check nog eens of je hier echt blij van wordt. Voel hoe je je voelt. En laat het dan ook weer los. Met dat laatste voorkom je dat je je vastklampt aan een in beton gegoten resultaat. Als ik 25 jaar geleden een vastomlijnd eindresultaat voor ogen had gehad was de kans aanzienlijk geweest dat ik het had geschaard onder de categorie ‘niet haalbaar’(oftewel: ik geloof er niet in) en dan was ik nu niet geweest waar ik nu ben.

Dat loslaten is dus belangrijk. Steeds weer opnieuw, want blijf je intenties wel aandacht geven. Door er aandacht aan te schenken ga je de signalen zien die op je pad komen. Dan hoor je bijvoorbeeld opeens iemand zeggen dat er een huis te koop komt. Onthoud ook dat er altijd actie voor nodig is om daadwerkelijk iets te bereiken. Met de hele dag visualiseren vanuit je luie stoel zonder in beweging te komen is nog nooit een droom verwezenlijkt. Het mooie is dat wanneer jij datgene visualiseert waar je werkelijk en zuiver naar verlangt, je ook energie krijgt om in actie te komen.

Wil je meer weten over manifesteren, visualiseren, intenties zetten of de wet van aantrekking? Lees de andere artikelen die ik hierover schreef. Ik heb ze voor jouw gemak hieronder op een rijtje gezet**.

 

Wil je er concreet mee aan de slag? Dan is de masterclass ‘Zo worden jouw wensen en dromen realiteit’ iets voor jou. Ik geef deze masterclass op vrijdag 17 maart en er is nog één plek vrij.

Liever persoonlijk kennismaken? Dan ben je van harte welkom voor een gratis sessie

 

*The secret – Rhonda Byrne, boek en film

**Eerdere artikelen over dit onderwerp:

Doelen stellen en deze wél bereiken

Zo zet je jouw creatiekracht in om jouw dromen te realiseren

Hoe je alles bereikt wat je bedenkt

Hoe jouw gedachten je ongelukkig maken en hoe je dit kunt omkeren

En deze dus:

Als je het maar hard genoeg wilt

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Hoofd of hart, wat laat jij spreken?

Hoofd of hart, wat laat jij spreken?

Je wilt je gevoel meer laten spreken, maar is dat wel verstandig? Veel denken eerder goed na dan dat ze een keuze maken op gevoel. Zo zijn we ook opgevoed. Maar dat denken neemt vaak te grote vormen aan en het gaat ons in de weg zitten. We raken verstrikt in onze gedachten en volgen ons hart niet meer. Maken keuzes die verstandig lijken maar waar ons hart niet sneller van gaat kloppen. Ben jij ook zo’n wandelend hoofd? Hoe breng je dat weer in balans met je gevoel? Lees er meer over in dit artikel.

lees verder
In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

Het gevoel van keuzevrijheid komt in crisistijd al snel onder druk te staan. Druk van buitenaf zorgt ervoor dat we sneller kiezen voor de korte termijn. Financiële druk: er moet brood op de plank komen, de hypotheek moet betaald. Druk van de omgeving: Heb je al sollicitaties lopen? Wat ga je nu doen? Druk ook van instanties: voldoen aan je sollicitatieplicht, al het werk is passend. Lees hier mijn pleidooi om te kiezen voor wat jij écht wilt en voor wat écht bij je past. Ook in crisistijd.

lees verder
Wat denk jij dat bij mij past?

Wat denk jij dat bij mij past?

We hopen zo dat er een pasklaar antwoord is op de vraag ‘Wat past bij mij?’ Sociale steun inschakelen kan effectief zijn, maar ook daar komen de antwoorden meestal niet uit de hoge hoed. Een professional, die kan er toch wel iets zinnigs over zeggen? Maar in plaats van antwoorden krijg je lastige vragen. Dan blijkt leuk niet altijd hetzelfde te zijn als passend. Want wat is dat eigenlijk; passend? Antwoorden op levensvragen vind je door nog meer vragen te stellen. Of te laten stellen. Lees hier hoe dat zit.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin