Home » Blog » keuzes maken » Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

door | 10 jul, 2018 | keuzes maken

Hoera, vakantie! Om me heen houdt het de gemoederen bezig. Al wekenlang hoor ik ouders verzuchten dat ze blij zijn als het schoolvakantie is. Ze slepen hun kids – en zichzelf- van het ene naar het andere toernooi, slaapfeestje, kamp, eindvoorstelling. Een ware uitputtingsslag.
Nu is er eindelijk die welverdiende vakantie. Tijd voor rust en ontspanning. Lekker bijkomen en niets hoeven. De vakantieweken invullen zoals je zelf wilt. Toch?

Heb jij ook zo naar de vakantie toe geleefd? Gaat voor jou lekker werken over in lekker genieten? Of heb je maar net de eindstreep gehaald? Móét je nu wel bijtanken om na de vakantie überhaupt weer aan de slag te kunnen? Of kost het je juist moeite om te stoppen met werken?
Hoe het ook zij, voor iedereen geldt dat het goed is om na inspanning te ontspannen.

In dit blog enkele overpeinzingen hierover. Wat betekent vakantie voor jou? En wat zegt jouw manier van vakantie vieren over je?
Aan het eind geef ik je enkele tips voor een ontspannen vakantie, wat je voorkeur ook is.

Laat ik beginnen met het beschrijven van verschillende invullingen van de vakantie. Ga eens voor jezelf na in welke omschrijving jij het meeste van jezelf herkent.

 

Vertrouwd

Je gaat elk jaar naar dezelfde plek, waar je dezelfde mensen treft (of samen gaat). Je neemt het liefst je eigen spullen mee. Dan weet je wat je hebt. Met gezin of vrienden. Jullie weten wat je aan elkaar hebt. Je gaat al jaren naar dezelfde camping en vindt het fijn om daar je eigen stek in te richten. Als je gaat uiteten neem je niet snel een onbekend gerecht op de menukaart. Je geeft de voorkeur aan wat vertrouwd voelt.

 

Avontuurlijk

Je beslist impulsief om het vliegtuig te nemen naar een avontuurlijke bestemming. Daar vind je wel uitdagende bezigheden: paragliden, een gevaarlijke route lopen, avontuur. Je verlegt graag je grenzen. Je vrienden thuis stuur je natuurlijk foto’s van al je spannende activiteiten.

 

Goed voorbereid

Je stippelt je vakantie precies uit, zorgt dat alles geregeld is, uitgezocht welke uitstapjes je kunt doen, tickets online besteld, een budget vastgesteld en gezorgd dat er genoeg op je bankrekening staat om ter plekke te kunnen pinnen. Je vindt het fijn om te weten waar je aan toe bent, een duidelijke planning te hebben en je daaraan te houden. Voor het geval er iets mis gaat heb je een goede reisverzekering.

 

Luxe en uitdaging

Voor jou is het een uitdaging om de beste deal te sluiten. Zoveel mogelijk uit je vakantie te halen. Genieten van het leven. Terrasje pakken, flaneren over de boulevard, lekker uiteten. Je houdt van luxe en dat mag gezien worden. Ook ben je graag sportief bezig tijdens de vakantie. Als er een sportwedstrijd wordt georganiseerd doe je graag mee. En wel om te winnen. En anders daag je jezelf wel uit om je conditie ook tijdens de vakantie op peil te houden.

 

Sfeer en gezelligheid

Vakantie is voor jou vooral een tijd van gezellig samen zijn. Tijd en aandacht voor elkaar en voor goede gesprekken. Je bent gevoelig voor sfeer en voelt je het prettigst op een plek waar iedereen elkaar in zijn waarde laat en waar harmonie heerst. Bij etentjes is het gezelschap belangrijker dat wat er op je bord ligt, je voert liever diepgaande gesprekken dan dat je je nieuwste outfit showt op een terras.

 

Vrijheid en ontdekken

Je wilt graag nieuwe dingen ontdekken en je laten inspireren door een nieuwe omgeving, nieuwe mensen. Je legt je niet graag vast en bent dus niet zo van het vooraf boeken of uitstippelen. Gaan en staan waar je wilt, vrij zijn om verder te trekken (of niet) is voor jou een hoog goed. Het zou zomaar kunnen dat je onderweg opeens een andere richting kiest. Het risico van een volgeboekte overnachtingsplek neem je op de koop toe: dan verzin je wel weer iets anders. Uit ervaring weet je dat dit de leukste herinneringen worden. Waar je ook terecht komt, je duikt graag een museum in of snuift de lokale cultuur op.

 

Bewust

Je maakt heel bewust vakantieplannen. Houdt daarbij rekening met wat jouw vakantie betekent voor het grotere geheel. Als je gaat vliegen ben je je bewust van de invloed op het milieu en klimaat en bij voorkeur compenseer je dat. Reizen per vliegtuig doe je alleen omdat je anders niet op die bestemming komt waar je naartoe gaat om te ervaren hoe je ook anders kunt leven dan in onze materiële maatschappij vol wegwerpluxe. Back to basic past bij jou; het liefst zou je thuis ook wat minimalistischer en soberder leven.

Herken jij jezelf in een van deze zeven beschrijvingen? Of meer in een combinatie? En is dat ook de manier waarop je je vakantie daadwerkelijk invult? Wat zegt jouw manier van vakantie vieren over jou? Zijn de onderliggende waarden in jouw dagelijks leven dezelfde als wanneer je op vakantie bent? Mocht dat niet zo zijn: is dat een bewuste keuze? Of past iets anders beter bij je? Wat zou je het liefst willen? Waar zou je iets aan willen veranderen?

Hoewel er wel een theoretisch drijfverenmodel ten grondslag ligt aan bovenstaande beschrijvingen pretendeer ik geenszins hier iets wetenschappelijk neer te zetten. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat jou drijft en in hoeverre dat invloed heeft op hoe je je vakantie invult. Als je me dit in een reactie wilt laten weten, graag!

Je bagage

Nog enkele overwegingen om mee te nemen. Want welke en hoeveel of hoe weinig bagage je ook mee neemt, en met welk gezelschap je ook reist, je neemt altijd jezelf mee.
Is vakantie vieren echt genieten voor jou? Genieten van elk moment? Of is het verdoven?
Rijd je op de eerste vakantiedag zo snel mogelijk naar Zuid-Frankrijk om maar uit de hectiek van je werk of uit je dagelijkse sleur te zijn?
Heb je het gevoel dat je optimaal moet genieten omdat het ook zo weer voorbij is en je weet dat je dan weer in de ratrace komt?
Heb je direct een ontspannen vakantiegevoel zodra je laatste werkdag er op zit?
Geniet je ook van het inpakken en van de reis? Zie je bewust wat er onderweg allemaal is of ben je vooral bezig om zo snel mogelijk op je bestemming te komen?
Hoe ga je om met vertraging en onvoorziene zaken? Beweeg je mee? Baal je ervan? Erger je je groen en geel omdat het je vakantie verpest?
Zitten er ook twijfels en onzekerheden in je koffer? Wat ga je daarmee doen?

 

Tips voor een ontspannen vakantie

Of je nu houdt van uitdaging en avontuur of het liefst lekker luiert in een vertrouwde omgeving, ik wens iedereen een ontspannen vakantie. Merk je soms toch wat ongewenste spanning of stress? Deze tips helpen.

  • Begin elke dag met een blije gedachte en een positieve intentie. Wat ga je vandaag doen wat bijdraagt aan je welbevinden?
  • Gebruik je zintuigen: kijk, luister, voel, proef en ruik bewust, waar je ook bent. Zo ontdek en waardeer je kleine dingen (die eigenlijk heel groot zijn) en ben je in het NU. Dat geeft rust en ontspanning.
  • Ben zoveel mogelijk offline. Geen wifi op de camping? Wees blij. Zet anders je notificaties uit. Of laat je smartphone thuis. Graaf je oude mobieltje, waar je alleen mee kunt bellen op uit de la en neem deze mee op vakantie.
  • Geef je dromen en verlangens de ruimte. Gebruik de vakantie om te luisteren naar je hart. Laat je verlangens opborrelen en stel je voor dat ze werkelijkheid worden. De stappen die je kunt zetten om deze uit te laten komen zouden zich zomaar kunnen aandienen. Neem een notitieboekje mee op pad om je inzichten en ideeën op te schrijven.
  • Neem eens een B- of C-weg in plaats van de snelste route naar je bestemming. Geniet van het onderweg zijn.
  • Staar eens naar de wolken. De mooiste dagen hiervoor zijn de dagen waarop zon en wolken elkaar afwisselen. Kijk eens omhoog naar de altijd veranderende wolken. Laat je gedachten eens opgaan in de wolken. Aan de oever van een rivier zitten en kijken naar het stromende water heeft een soortgelijk effect.
  • Sluit elke dag bewust af. Waar ben je vandaag dankbaar voor?

Voor nu wens je ik een heel fijne vakantie of zomerperiode. Ik hoop dat je na de zomer weer energiek en geïnspireerd aan de slag gaat.

Mocht dat niet zo zijn en kun je wel wat hulp gebruiken? Na mijn vakantie kun je weer bij me terecht om te onderzoeken wat echt belangrijk voor je is.

Je alvast aanmelden voor een gratis sessie? Dat kan altijd.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

In het zweet uws aanschijns…

In het zweet uws aanschijns…

Welke beelden hebben wij ten aanzien van het fenomeen werken? Wat hebben we historisch of van huis uit meegekregen over werk? Hoe werkt dat bij jou? Wat is de plek van werk in jouw leven? Welke invloed heeft dat beeld op de keuzes die (niet) je maakt? En hoe ontdek je wat écht bij je past? Lees het hier.

lees verder
Stilstaan bij verandering

Stilstaan bij verandering

Verandering is een constante factor. Alles en iedereen is voortdurend in verandering. Of je wilt of niet. Veranderingen kunnen zich in een gewenste richting ontwikkelen, maar ook in een ongewenste. Verandering kunnen met een crisis gepaard gaan, maar zich ook bijna ongemerkt voltrekken. Dan word je je er opeens bewust van dat de wereld er anders uitziet. Dan komen de vragen: ben ik hier ngo wel op mijn plek? Krijg meer grip op verandering door je bewust te worden van hoe jij omgaat met veranderingen. Dit artikel helpt je om daar bij stil te staan, en ontdek hoe je in een veranderende wereld bewuste keuzes kunt maken.

lees verder
De open deur van oude schoenen weggooien

De open deur van oude schoenen weggooien

Begin jij aan iets nieuws zonder precies te weten hoe het er uit gaat zien. Of zonder de zekerheid dat het gaat lukken? Nee? Dan ben je niet de enige. Het zekere voor het onzekere nemen, je weet wat je hebt, tel je zegeningen, spring niet zomaar in het diepe… Zijn dergelijke uitspraken herkenbaar voor je? Het kan handig zijn om volgens deze principes te leven, maar het kan ook tegen je werken. Voel je het kriebelen om werkelijk iets te veranderen? Gooi dan je zekerheden eens overboord. Lees de verschillende perspectieven in dit artikel.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin