Home » Blog » keuzes maken » Stilstaan bij verandering

Stilstaan bij verandering

door | 20 jul, 2022 | keuzes maken

 

Verandering is een constante factor. Alleen al jouw cellen vernieuwen zich voortdurend, sommige zelfs dagelijks. En de wereld om je heen verandert ook continu. Je kunt niet niet veranderen; je wordt ouder, je verhuist, gaat samenwonen, krijgt kinderen, begint aan een nieuwe baan, je verbreekt een relatie, je krijgt te maken met ziekte, met verlies.
Dat geldt niet alleen voor jou, dat geldt ook voor de mensen om je heen. En voor de systemen waarin je je beweegt; je familie, vrienden, werkomgeving, clubs waarvan je lid bent, instanties en bedrijven waar je mee te maken hebt. En op nog grotere schaal: op landelijk en mondiaal niveau: politiek, economie, klimaat, pandemieën…

Het loopt altijd anders dan je verwacht

Een tendens is ook dat het leven meestal anders loopt dan verwacht. Het leven voert je mee. Op sommige ontwikkelingen heb je invloed, op andere niet. Je kunt het ervaren als iets wat je overkomt. Of als iets waar je invloed op hebt. Het interessante is; je hebt er altijd een aandeel in. Ook als je niets doet stuur je mee. Je laat het dan gebeuren en daarmee ben jij mede bepalend voor het verloop van gebeurtenissen. Daarmee is niet kiezen ook een keuze.

Wie mij een beetje kent weet dat mijn uitgangspunt is dat je altijd een keuze hebt. Je hebt niet altijd voor het zeggen wat er op jouw pad komt, maar wel altijd een keuze in hoe jij daarmee omgaat.
We hebben allemaal onze behoeften en verlangens, en deze zijn bepalend voor keuzes die we maken. Behoeften en verlangens liggen ten grondslag aan onze keuzes.
Hoe meer je je bewust bent van wat jou drijft en motiveert, hoe beter je keuzes kunt maken. Onderzoek wijst uit dat de gemene deler van gelukkige en succesvolle mensen is: zelfbewustzijn. Je bewust zijn van wie je bent, van wat belangrijk voor je is, van wat jou drijft en motiveert.
Hoe zelfbewuster, hoe steviger je ook staat in veranderingen.

Veranderingen zijn er dus altijd, zoals we hierboven zagen. Zelfs in de tijd dat personeel van schoolbank tot pensioen voor dezelfde baas bleef werken veranderde er van alles; er gingen collega’s met pensioen, kwamen nieuwe collega’s bij, er werd gereorganiseerd, werk werd geautomatiseerd enzovoort. Wie haalt er tegenwoordig nog de 40 of zelfs 45 dienstjaren? Dat zijn echt uitzonderingen. In de huidige tijd doe je als werkende gemiddeld na 5 jaar iets heel anders van waarvoor je bent opgeleid. En dat geldt niet alleen voor de jeugd.

We staan niet zomaar vanzelf stil bij veranderingen in ons werk en de keuzes die we daarbij maken. Soms is er zelfs een crisis voor nodig; een burn-out, een ontslag dat je niet aan zag komen, ziekte…
Verandering kunnen dus gewenst of ongewenst zijn. Onvermijdelijk zijn ze sowieso. Het leven is heel wat gemakkelijker als je je daarvan bewust bent. Alles bij het oude willen laten leidt tot frustratie en kost energie. Veel energie. Sta dus eens stil bij veranderprocessen.

 

Hoe ga jij om met veranderingen?

Welke cruciale veranderingen hebben er tot nu toe in jouw leven en werk plaatsgevonden?
Waar lag het initiatief voor deze verandering?
Wat gebeurde er precies, als je puur op de feiten afgaat?
Wat deed deze verandering met jou? Wat gebeurde er ten aanzien van jouw denken, jouw voelen en jouw willen?
Welke keuzes maakte je? Hoe handelde je?
Ga zo een aantal veranderingen na en kijk eens of je een rode draad kunt ontdekken in hoe jij omgaat met veranderingen? Welke andere opties had je, achteraf gezien?
Welke inzichten geeft dit je?

 

Hoe gaat het nu met je?

Sta dan eens stil bij je huidige situatie. Welke veranderprocessen vinden er nu allemaal plaats? Wat is er bijvoorbeeld anders aan jouw werk dan toen je ermee startte? Zijn er in korte tijd meerdere wisselingen geweest in het management? Werk je overwegend thuis na de coronatijd? Is er veel verloop geweest in jouw team? Is de organisatie een andere koers gaan varen? Heeft er een fusie plaatsgevonden? Is het bedrijf enorm gegroeid? Of juist gekrompen? Is er in jouw privéleven iets veranderd? Heb je bijvoorbeeld kinderen gekregen, of zijn ze het huis uit, ben je mantelzorger geworden, ben je verhuisd? De lijst met vragen is eindeloos.
Waarschijnlijk is er ook bij jou sprake van meerdere veranderingen. Vind je het dan vreemd als je je afvraagt of wat je doet nog wel passend is?

 

Ook de manier van omgaan met veranderingen verandert

Simpelweg omdat jijzelf voortdurend evolueert. De vlinder heeft iets anders nodig dan de rups die hij ooit was. Als jongvolwassene sta je anders in het leven dan als 50-plusser. Je legt andere accenten en maakt andere keuzes. Dat neemt overigens niet weg dat je onderliggende drijfveren helemaal niet zo sterk veranderen. Tenminste, niet meer na ongeveer je 25e. Hoewel ingrijpende levensgebeurtenissen wel jouw kijk op de wereld en daarmee jouw keuzes beïnvloeden.
Je bent soms al in een nieuwe werkelijkheid, waar je oude manier van omgaan met veranderingen niet meer werkt. Als je dat wel probeert dan kan veranderen behoorlijk frustrerend zijn. Als alles al is veranderd dan is de oude manier van omgaan met verandering ontoereikend. Daarvan hebben we op mondiaal niveau recent meerdere voorbeelden kunnen zien. Misschien herken je dit ook bij jezelf? Dan is het tijd om naar een nieuwe dimensie te stappen. Je kunt ervoor kiezen om jouw manier van omgaan met veranderingen te veranderen. Daarvoor is dus zelfbewustzijn nodig.

Al met al genoeg reden om stil te staan bij veranderingen.
Ik ben benieuwd welke inzichten dit blog jou brengt en vind het leuk als je het deelt in een reactie.
Maakt dit iets bij je los en wil je dat verder tegen het licht houden met een objectieve coach? Boek dan nu jouw gratis inzichtsessie. Je bent van harte welkom.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

De vrije val van perfectionisme

De vrije val van perfectionisme

Wat je doet doe je graag goed. Is het eigenlijk wel eens goed genoeg? Of kan het altijd beter? En als het beter kan, is dat dan ook beter voor jezelf? Wat als je doorslaat in je perfectionisme? Lees welke risico’s dat met zich meebrengt en hoe je het tij kunt keren.

lees verder
Er is geen weg terug, dus waar ga jij heen?

Er is geen weg terug, dus waar ga jij heen?

Sinds de lockdown van maart hebben werk en leven een heel andere invulling gekregen. Langzaamaan gaan we weer versoepelen. Dat is niet hetzelfde als terug naar hoe het was. Het wordt niet meer zoals het was. De nieuwe realiteit geeft ruimte voor eigen invulling. Jij bepaalt jouw eigen koers. Welke keuzes maak jij?

lees verder
Kiezen moeilijk? Jouw probleem is dat je niet kiest

Kiezen moeilijk? Jouw probleem is dat je niet kiest

Niet weten wat je wilt. Bang zijn om een verkeerde keuze te maken. Zoveel leuk vinden dat je niet kunt kiezen. Willen weten welke keuze-alternatieven er nog zijn. Kiezen is niet gemakkelijk. Als deze zinnen je uitgangspunt zijn om mee te starten wordt het niet gemakkelijker. Deze issues zijn namelijk niet jouw echte probleem. Jouw probleem is dat je niet kiest. Herken de mechanismen en kies hoe je dit gaat oplossen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin