Home » Blog » je hart volgen » Vrijheid is gewoon een ander woord voor…?

Vrijheid is gewoon een ander woord voor…?

door | 30 aug, 2023 | je hart volgen

Werden we tijdens een vakantie begin dit jaar nog uit de penarie geholpen door de burgemeester van een Frans dorpje, nu kunnen we zeggen dat we zijn gepromoveerd naar een heuse Prinz en Prinzessin. Dit ontzettend behulpzame echtpaar heeft het in het dorp niet alleen voor het zeggen, zij hebben, naast het slot waar ze zelf wonen, het dorp en de omliggende bossen zo ongeveer volledig in hun bezit. In die omliggende bossen, in the middle of nowhere, op vier kilometer van welke voorziening dan ook, brachten wij een paar dagen door in een prachtige herdershut. Onderweg hadden we het rammeltje in onze auto wel gehoord, maar genegeerd (weer een gevalletje ‘tegen beter weten in’, enigszins hardleers zijn we wel). De zwarte rook en de geur van verbrand rubber die uit de motor kwam toen we ons meldden bij de Prinzessin konden we echter niet meer negeren. Daar stonden we dan op zaterdagavond in Duitsland, het land waar op zaterdag nog wel alle deuren op slot gaan tot maandagochtend.

Het moet echt even vermeld worden hoe geweldig deze mensen ons hebben geholpen om vanaf die afgelegen plek bij een treinstation en op maandagochtend bij de garage te komen. ‘O, moet de hond ook mee, geen probleem dan haal ik wel even een van mijn andere auto’s’. Hond en ik hoefden niet mee, dus de Porsche waar hij mee gekomen was voldeed prima. Vonden ook man- en zoonlief.

Niet helemaal nodig om dit vakantieavontuur helemaal uit de doeken te doen, maar te leuk om niet te vermelden. Een omweggetje naar het thema van dit blog; vrijheid. We dachten het equivalent van vrijheid te hebben geboekt: een open plek in een prachtig bos, leven in vrijheid dus. Voor een paar dagen dan. Maar wat is vrijheid als je niet meer vrij bent om te gaan en staan waar je wilt en zelfs afhankelijk bent van de behulpzaamheid van anderen? ‘Je mag ons altijd bellen als je een taxi nodig hebt’; altijd wel een auto en een chauffeur beschikbaar. Dat dan weer wel.

 

Doen waar je zin in hebt

Nog een stapje verder terug in vakantiesferen. Vakantie is voor veel mensen doen en laten waar je zin in hebt. Niks moeten. Vrij zijn en vrijheid ervaren. Wij komen het dichts bij die beleving door ons vooraf te oriënteren op welke richting we op willen, een lijstje maken van campings die ons wel wat lijken en dan op de bonnefooi reizen en ontdekken wat we tegenkomen. Nu blijkt dat in het hoogseizoen al een tijdje niet meer zo gemakkelijk en sinds de coronatijd al helemaal niet meer. Niet gereserveerd? Dan spijt het ons… Dit jaar hadden we ons oog laten vallen op Slovenië. Prachtige natuur en nog weinig toerisme, hadden we ons laten vertellen door iemand die er een jaar of tien geleden heeft gekampeerd. Verwacht vooral geen geweldig georganiseerde campings, zei ze nog. Liever niet zelfs, wat ons betreft.

 

In de rij voor een stukje vrijheid

De zoektocht op internet naar wat er dan zoal aan campings is in Slovenië vertelde ons een heel ander verhaal. Campings die pretenderen een natuurervaring te bieden blijken volgebouwd met glampingaccomodaties en, behalve van wifi, voorzien van alle gemakken. Misschien dan toch maar reserveren? Bleken de campings die ons wel aanstonden voor de hele maand augustus al volgeboekt. Mij heb je dan niet zomaar, er zijn altijd campings waar je niet kúnt reserveren. En daar zaten ook een paar pareltjes tussen. Tot ik wat reviews las over deze terreinen. Wil je zeker zijn van een plek zorg dan dat je ’s ochtends om 9.00 uur aan de poort staat. En kijk niet verbaasd als het terrein (veel) voller wordt gepropt dan het officiële aantal plaatsen. Tot zover het gevoel van vrijheid. Uiteindelijk namen we het besluit om voor een andere windrichting te kiezen. En nu ben ik niet zo van de engelbewaarders, maar als we de plannen voor Slovenië hadden doorgezet dan waren wij precies daar geweest toen daar alles wegspoelde, inclusief een aantal campings van ons lijstje.

Vrijheid dus. Hierboven geef ik je een inkijkje wat voor ons vrijheid betekent tijdens onze vakantie. Dat is maar een betekenis. Anderen zweren bij reizen met een camper als ultieme vorm van vrijheid. Nu hebben wij in Denemarken een recordaantal (mega)campers gesignaleerd en uit verschillende gesprekken begrepen dat je op tijd moet vertrekken om bij de volgende camperverzorgingsplaats te zijn voordat zich daar een file ontwikkelt. Tja, vrijheid. Wat is vrijheid eigenlijk?

In mijn coaching kom ik het vaak tegen: de behoefte aan vrijheid. Er wordt volop gedroomd van leven in vrijheid. Zelfvoorzienend bijvoorbeeld; eigen groente en fruit kweken, dieren houden, water uit de bron, energie van de zon. Dat idee. Dan zul je je toch moeten aanpassen aan de seizoenen en het klimaat en de dieren moeten ook gevoerd / verzorgd worden. Is dat vrijheid?

Een eigen B&B beginnen, hoor ik ook met regelmaat voorbij komen. Nu willen gasten over het algemeen ergens na het ontwaken ontbijten en bij voorkeur slapen in een schone kamer met fris beddengoed. Dus een dagje geen zin om op te staan is er dan ook niet bij. En dan heb ik het nog niet over alle wissewasjes waarmee gasten bij je aankloppen. Vrijheid?

Een wereldreis maken als ultieme vorm van vrijheid. Tja, totdat je visumplichtige landen aan wilt doen. Dat vraagt toch om een gedegen planning en voorbereiding. Ultieme vrijheid?

Eigen baas zijn, ook dat lijkt een hogere vorm van vrijheid. Dan kan ik zelf bepalen wanneer ik werk. En ja, dat kan. In sommige gevallen. Maar als je al te maken hebt met klanten, opdrachtgevers en leveranciers dan ontkom je niet aan plannen. En wat te denken van administratie? Van deadlines? Van energieslurpende bijkomstigheden? Geeft dat dan vrijheid?

 

Vrijheid is maar een woord

Het hangt er dus erg van af wat voor jou de betekenis van vrijheid is. Mogelijk zie je in bovenstaande voorbeelden jouw definitie van vrijheid terug, mogelijk helemaal niet. Vrijheid is maar een woord. Just another word for nothing left tot loose, aldus Janis Joplin. Er is altijd wel iets te verliezen. Ik denk zelfs dat het niet zonder kan. Vrijheid heeft wat mij betreft meer te maken met het gevoel ervaren dat er iets te kiezen valt. En met regie ervaren om te kiezen voor dat wat voor jou klopt met wat je werkelijk wilt. Om daar volmondig ja tegen te zeggen en de consequenties te aanvaarden. Om jezelf die vrijheid, die ruimte te gunnen.

Ik zei het al, vrijheid is vooral een gevoel. Vrijheid zit wat mij betreft van binnen. Ik ervaar vrijheid als ik ervoor kies om hulp te aanvaarden (als je me een beetje kent weet je dat dit geen gemakkelijke voor me is). Ik had vrijheid kunnen ervaren als ik ervoor had gekozen om ’s ochtends in de rij aan te schuiven voor de campingpoort. Het kan vrij voelen om je arbeidsovereenkomst op te zeggen en als zelfstandige voor je voormalig werkgever te gaan werken. Het kan ook juist gevangen voelen. Alles kan je een gevoel van vrijheid geven en tegelijkertijd niets.

 

Is vrijheid voor jou ook maar een woord?

Is vrijheid voor jou ook maar een woord? Of is het een woord met een lading? Schuilt er een behoefte in? Een verlangen? Zo ja, sta dan eens stil bij wat vrijheid voor jou betekent. Laat algemeen gangbare definities en ideeën los. Wanneer ervaar jij vrijheid? Wat is er dan? Pas wanneer je daar zicht op hebt kun je onderzoeken hoe jij jouw leven in vrijheid kunt realiseren. Dat betekent meestal meer werk aan de binnenkant dan aan de buitenkant.
Kun je bij dat binnenwerk wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag ontdekken wat leven in vrijheid voor jou betekent en hoe jij dat kunt realiseren op een manier die bij jou past. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend. Aanmelden kan via deze link.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

De reis en de bestemming

De reis en de bestemming

De weg naar geluk of bezieling is geen non-stop ticket naar de bestemming. Het is een proces van zelfonderzoek, vergelijkbaar met een ontdekkingsreis. Een ontdekkingsreis naar wie je ten diepste bent. En reis waarop het soms mee en soms tegenzit. Waar hobbels te nemen zijn en successen te vieren. Lees hier over deze reis en ontdek of jij wilt boeken.

lees verder
Dromen over Geluk(jes)

Dromen over Geluk(jes)

Een verhaal uit mijn coachpraktijk. Het verhaal van Wytske. Wytske had het prima voor elkaar. Maar ze was niet gelukkig. Van binnen was er pijn en verdriet. En ook een droom. Lees in dit artikel hoe die droom haar hielp om het geluk weer te vinden.

lees verder
Stuur je verlangen niet op vakantie

Stuur je verlangen niet op vakantie

Vakantie is de tijd van even afschakelen. De boel de boel laten. Zeker in deze bizarre tijd. Trap echter niet in de valkuil van je kop in het zand steken en hopen dat na je vakantie jouw issues op wonderlijke wijze als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Dat bij thuiskomst de rode loper naar jouw droomleven uitgerold ligt. Dat kan op z’n zachtst gezegd nog wel eens tegenvallen. Maar je wilt je tijdens jouw vakantie niet met problemen bezig houden, toch? Dat hoeft ook niet. Lees in dit artikel wat je wel kunt doen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin