Home » Blog » geen categorie » Waarom herhaling belangrijk is

Waarom herhaling belangrijk is

door | 5 jun, 2019 | geen categorie

Waarom herhaling belangrijk is

 

‘Maar dat weet iedereen toch al?’ Dat is een overtuiging die nogal eens bij mij op popt als ik mezelf  weer eens een zin hoor zeggen die ik al zo vaak heb uitgesproken. En als ik iets hoor wat ik al weet dan verslapt mijn aandacht. Mijn aanname was altijd dat ik mijn klanten dus vooral niet moet vervelen met herhaling. Herhaaldelijk en in verschillende vormen kwam ik in aanraking met de werking van het brein. Waardoor ik inmiddels beter weet.

Wees dus gewaarschuwd: in dit blog val ik her en der in herhaling.

 

Ziet u ook zoveel Hyundai’s de laatste tijd?

Waarschijnlijk valt dat je niet eens op. Slechts een klein deel van de enorme hoeveelheid prikkels en informatie die via onze zintuigen binnen komt kan bewust verwerkt worden. En dat verwerken gebeurt uiterst selectief; je neemt waar wat past bij jouw belevingswereld. Eén van mijn ontwikkeladviesklanten sprak laatst haar verbazing uit over dat haar vriendin nog nooit van deze subsidiemaatregel had gehoord. Zelf had ze er al via zoveel kanalen berichten over gehoord. Die vriendin is kennelijk helemaal niet bezig met vraagstukken over haar loopbaan. Als je er niet mee bezig bent raakt het je niet. Het komt niet eens binnen.

Pas als je een nieuwe auto koopt valt het je op hoeveel van dat type er al rijden. Toen ik twee jaar geleden een kijkoperatie aan mijn knie onderging leek opeens de helft van de bevolking ook knieklachten en operaties te hebben. Nu hoor ik er nooit meer iemand over.

Als je vegetariër bent valt je niet op dat de kipfilet in de aanbieding is (tenzij je van het activistische type bent, maar dan zegt het ook iets over focus).

Het voorbeeld van de zwangerschap en de kinderwageninvasie op straat hoef ik niet eens te noemen. Of wel? We hebben het immers over de kracht van herhaling.

 

Basketballers en Cluedo

Wat je aandacht geeft groeit. Die heb je ook al eerder gehoord. Hierboven geef ik een paar voorbeelden van niet-bewuste aandacht. Als je je aandacht bewust ergens op richt, oftewel focus aanbrengt, gaat het nog een stapje verder. Je negeert dan waar je geen aandacht aan wilt schenken. Je kent vast wel het selectieve aandacht-experiment met de basketballers. Nee? Zoek dan beslist even op YouTube (selective attenttion test Simons and Chabris). En als je toch bezig bent, Whodunnit is in dit verband ook een aanrader.

 

Herhaling is niet altijd krachtig

‘Jahaa, dat weet ik nu wel’. Dat denk je vast wel eens als je die lieve maar enigszins vergeetachtige buurman voor de zesentachtigste keer hetzelfde verhaal hoort vertellen. Het woord buurman gebruik ik hier voor mijn eigen veiligheid hè; ik betwijfel of ik er mee weg kom als ik hier ‘vader’ of ‘moeder’ schrijf. Zelfs met de disclaimer dat gelijkenis met bestaande personen op louter toeval berust…

Zo rolde ik op de lagere school bij topografie ook verveeld met mijn ogen als de hoofdsteden van Europa werden herhaald. Ik wist toch al lang dat Parijs de hoofdstad van Frankrijk was en waar die op de kaart gesitueerd is. Na een zomer waarin ik met mijn ouders in diezelfde hoofdstad was geweest werd mijn belangstelling onwillekeurig toch weer aangewakkerd. Ik had er beelden bij, beleving. Interessant hoe dat werkt.

Hoe erg is het om iets te herhalen? Als je je er in herkent heb je er geen probleem mee om het nog eens te lezen. Je voelt je begrepen, gezien, bevestigd en je blijkt ook nog eens niet de enige te zijn. Heerlijk toch? Het heet niet voor niets feest der herkenning.

Als de woorden weerstand bij je oproepen heb je het misschien nodig om het nog eens te lezen om het te kunnen pakken. Je begrijpt het namelijk pas als je het doorhebt. Sommige mensen leren niet omdat ze het te snel begrijpen.  Lees die nog maar eens. Het kwartje valt meestal niet direct de eerste keer.

 

Weten, bewust worden, toepassen en ontdekken

Het doet er natuurlijk wel toe om welk soort informatie het gaat. Gaat het om feitjes, weetjes, ratio-dingen? Als je eenmaal weet waar Amsterdam ligt, de stelling van Pythagoras kent of weet dat een fiets twee wielen heeft dan voegt herhaling niet veel meer toe. Gaat het om  bewustwording of toepassing, dan is dat wel een ander verhaal. Dan spelen onbewuste belemmerende overtuigingen of dieperliggende patronen opeens een prominente rol. Elke keer dat je iets hoort of leest over een thema haal je er iets anders uit. Je bent immers zelf steeds ergens anders in je proces.

Ik loop elke dag dezelfde route met mijn hond. Elke wandeling is anders dan de vorige. Het licht, de kleuren, geluiden, geuren, sensaties, niets is hetzelfde. Het rondje ken ik wel: ik weet waar verschillende boomsoorten staan, waar het slootje loopt, de wei met pony’s, ik weet zelfs die geaderde kiezel te liggen. Als ik tegen mezelf zou zeggen ‘Jahaa, dat weet ik allemaal wel’ dan ontneem ik mezelf de gelegenheid tot verwondering, genieten, ontdekken.

Kwestie van mindset. En je pakt meteen de kracht van het nu mee.

 

Welke tips kun je hier nog meer uithalen?

  • Wat je aandacht geeft groeit, ik zei het al. Geef aandacht aan wat je graag wilt, niet aan waar je vanaf wilt. Verlang je naar rust? Visualiseer die dan.
  • Wat ga je doen om te komen waar je wilt zijn? Welke stappen ga je zetten om die rust te creëren? Focus op deze stappen en neem de regie, anders overkomt het je.
  • In de herhaling: oefening baart kunst. Na 1x de tafel van 7 opzeggen had je ‘m nog niet geautomatiseerd. Epke Zonderland maakte eerst 10.000 vlieguren op datzelfde rek voor hij goud haalde. Een nieuw ritueel inpassen, bijvoorbeeld 10 minuten eerder opstaan om een oefening te doen? Lukt je ook niet in drie dagen. Je brein heeft zo’n 6 weken nodig om van het geitenpaadje een snelweg te maken.
  • Houd vol en geloof in je eigen mogelijkheden.

 

Deze keer houd ik het kort met de tips. Dan kun je ze mooi nog eens lezen.

Of kijk lees voor vergelijkbaar materiaal nog eens mijn eerdere blog: ‘Ten volle leven, zo doe je dat’

Denk je nu bij jezelf: Ja, dat heb ik al vaker gehoord? Maar kies je nog steeds niet voor wat je écht wilt?

Ik kijk graag eens met je mee. Je bent van harte welkom voor een gratis sessie.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Zo. Dat kun je afvinken. Je hébt die afspraak gemaakt. Je hébt je ingeschreven voor dat programma. Je bent werkgever en je bíedt je medewerkers die training aan. Je werkt er dus aan.
Maar is dat wel écht zo? Wekelijkse afspraken hebben, naar de sportschool gaan, medewerkers een training aanbieden… Het is niet per definitie hetzelfde als écht ergens mee aan de slag gaan. En zeker niet hetzelfde als doen wat er nodig is. Lees in dit artikel wat het verschil is en ga eens bij jezelf na hoe het bij jou zit. Dat kán een tikje confronterend zijn.

lees verder
Maak van tijd je vriend

Maak van tijd je vriend

Chronisch te weinig tijd? Altijd racen tegen de klok? Door tijd te beschouwen als iets externs waar je geen grip op hebt en het desondanks probeert te managen, zal de strijd voortduren. Word vrienden met tijd door jezelf als creator van tijd te zien. Neem even de tijd om in dit artikel te lezen hoe je van tijd jouw vriend maakt. Dat schept ruimte. En tijd.

lees verder
Zo wordt Kerstmis geen stressmis

Zo wordt Kerstmis geen stressmis

Veel mensen brengen de kerstdagen met familie door. Ondanks goede voornemens en bedoelingen raken we juist bij dergelijke gelegenheden snel verstrikt in dynamiek van familiesystemen. In dit artikel tips om Kerstmis met familie geen stressmis te laten worden.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin