Home » Blog » geen categorie » Wat we leren van de Denen en de Zweden over geluk

Wat we leren van de Denen en de Zweden over geluk

door | 14 aug, 2019 | geen categorie

Nederland doet het goed als het om de gelukkigste landen ter wereld gaat. Met een vijfde plek op de ranglijst van het World Happiness Report 2019 zou je denken dat we hier allemaal stralend over straat lopen. Helaas komt dat beeld niet overeen met wat ik om me heen zie.

Hoewel we dit jaar Zweden achter ons laten, wordt de top vier gevuld door de overige Scandinavische landen, die traditioneel al jarenlang de top tien domineren. Tijdens mijn vakantie in Denemarken en Zweden deze zomer kon ik het voelen. Wat is het geheim?

 

Wat ontbreekt maakt het verschil

Er is hier niemand opgefokt! Al dagen voelde ik het, alleen kon ik er de vinger niet opleggen. Opvallend vriendelijke mensen, de sfeer gemoedelijk. Opeens wist ik dat juist wat er niet is het verschil maakt: opgefoktheid. Geen korte lontjes, geen heetgebakerd geschreeuw, geen opgeschoten gedoe. Behalve een honden-aan-de-lijn-bordje (zo leuk in Denemarken: ‘hunde i snor’) struikel je niet over de reglementen of ge- en verboden. Men geeft elkaar de ruimte. Natuurlijk is er ook letterlijk veel ruimte. Minder mensen op een kluitje betekent minder wrijving.

Maar het is zeker ook de mentaliteit.

 

Bekeuring als een zoet kaneelbroodje

Neem nou de lange, rechte wegen in Zweden. De maximumsnelheid is op dergelijke wegen meestal 80 of 90 km. Meestal is er geen kip te bekennen. En breed zijn die wegen ook. Je kunt er gemakkelijk en veilig 120 rijden (overstekend wild buiten beschouwing gelaten). Er is geen Zweed die het gaspedaal van de Volvo nog eens extra intrapt. De enige auto die we hebben zien inhalen hadden een Nederlands kenteken (of Duits, eerlijk is eerlijk). Ik haal het dan dus niet in mijn hoofd om ook maar te denken aan harder rijden. Er zijn trouwens ook erg keurige bermen, stranden en straten.  Geen zwerfvuil te zien. Zelfde verhaal: goed voorbeeld doet goed volgen. Ik zag al helemaal voor me hoe (mocht ik toch de wet overtreden) een politieagent een bekeuring zou uitschrijven met dezelfde uitstraling als wanneer hij bakker was geweest en je een zoet kaneelbroodje verkocht. Je zou hem vriendelijk bedanken.

 

 What you give is what you get

Wat je uitstraalt krijg je terug. Op mij heeft al die vriendelijkheid en gemoedelijkheid het effect van vertrouwen. Ik voel me welkom. Misschien idealiseer ik het hierboven een beetje, maar the bottom line, ‘what you give is what you get’, ervaar je daar echt aan den lijve.

Hoe haaks staat dat op onze ervaring van jaren geleden, voor het eerst met de auto in Italië.  Ik zag de op het oog behulpzame pompbediende gewiekst aan een knop draaien en het aantal lires rap  oplopen terwijl de benzinemeter al een tijdje stil stond. De eerste interactie met de plaatselijke bevolking was een welles-nietes discussie. Probeer dan maar eens niet wantrouwig te worden. Mij lukte het die vakantie niet meer om me op mijn gemak te voelen.

 

Voordat ik met pek overgoten word; natuurlijk zijn niet alle Italianen oplichters, net zo min als we Nederlanders, Fransen, Denen of wie dan ook over één kam kunnen scheren.  En ik weet wel dat er in Denemarken en Zweden ook opgefokte types zijn en dat niet iedereen daar het beste met een ander voorheeft. Het gaat even om het plaatje.

 

Maar wat is nou het geheim?

Nou, ze hebben er in de respectievelijke landen zelfs woorden voor die zich moeilijk laten vertalen. In Denemarken  ‘Hygge’ en ‘Lykke’ en in Zweden heet het ‘Lagom’.

 

Denemarken: Hygge en Lykke

Hygge betekent iets als ‘het samen fijn en comfortabel hebben’.

Het is het gevoel dat je krijgt als je met goede vrienden mooie gesprekken voert bij het kampvuur. Of als je met je partner op de bank wegkruipt onder een dekentje met een heerlijke kop thee terwijl de wind om het huis giert.  Genieten van de eerste zonnestralen die in de lente door je slaapkamerraam naar binnen stralen en dit gevoel kunnen delen. Hygge, een gevoel dat je simpelweg gelukkig maakt. Het gaat erom dat je dingen doet waar je een fijn gevoel van krijgt. Met mensen om je heen die je lief zijn. Samen genieten van de kleine dingen in het leven. Aandacht voor jezelf en voor elkaar.

Hygge vat dit alles samen.

Dan is er ook nog Lykke; het Deense woord voor geluk. Maar het gaat verder dan deze vertaling. Het is meer dan een woord. Het gaat om balans. Niks te klagen hebben.  Maar ook: niks te klagen zoeken. En omgekeerd: niet heel hard op zoek gaan naar geluk. Denen zijn gewoon erg lykke.

 

Zweden: Lagom

Ook het Zweedse Lagom laat zich moeilijk vertalen. Het is een manier van leven. Leven in harmonie met jezelf, met anderen, met wat er is. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat zich aandient in het leven. Uitgangspunt is dat alles precies zo is als het moet zijn. Het gevoel dat er niets te veel is en ook niets te weinig.

Als je het terug zou brengen tot de kern dan betekent lagom het streven naar het ultieme evenwicht in je leven. Lagom gaat over in je meest natuurlijke, ongedwongen staat van zijn. Geen energie verspillen aan zaken die buiten jouw invloed liggen. En hoewel lagom als een soort hype naar ons land is overgewaaid is het juist de kunst om er geen hype van te maken.

Tevreden zijn met wat je hebt, betekent dat dan ook: tel je zegeningen en jaag geen grote dromen na? Nee, het ligt net een beetje anders. Moeilijk uit te leggen, want het is het gevoel dat alles goed is zoals het is. Dat is niet af te meten aan bezit of succes. Wat je doet valt samen met wie je bent

 

Geen gedetailleerde minecrafttaart

Zelfgemaakt gebak met vers geplukte bosbessen voorzetten aan je bezoek is zo’n voorbeeld. Niks elkaar de loef afsteken met een uiterst gedetailleerde minecrafttaart of een banketbakkershoogstandje in de vorm van een bijna levensechte pinguïn, waar je ten koste van je nachtrust én je humeur op hebt staan ploeteren. Geen overdaad, maar gewoon goed en precies genoeg. En het is ook okee om je bezoek te trakteren op gebak van de bakker. Maar dat doe je dan wel met liefde en aandacht.

 

Ook toepassen in jouw eigen leven?

Wil jij dit ook? Dat kan. Ook zonder te emigreren.

Nu kan ik iets roepen over dat het opstarten na de vakantie een ultiem moment is om ermee te beginnen, maar dat is natuurlijk bullshit. Elk moment is goed.

De clou zit ‘m in het vereenvoudigen van je dagelijkse routines. Breng meer rust in je leven door het aanpassen van je ochtendritueel. Is het bij jou iets als: drie keer snoozen en vlug vlug (en al snel geïrriteerd) zorgen dat je hele huishouden gewassen en gestreken is om aan werk- of schooldag te beginnen? Mijn hartslag schiet al omhoog als ik me er een beeld bij vorm. Sta een half uur eerder op en start je dag met een meditatie, yoga-oefening, een wandeling, een kop koffie of thee terwijl iedereen nog in diepe rust is… net wat bij jou past. Doe de dingen door de dag heen met aandacht. Plan door de dag heen ‘bijtankmomentjes’; even de natuur in, een rondje lopen, een praatje maken etc. Bouw ook bewust momenten in om met je dierbaren te genieten van kleine dingen. Het hoeft niet altijd een hoog entertainmentgehalte te hebben.

Doe vooral waar je blij van wordt. Fijn voor jezelf én voor de mensen om je heen.

Je zult merken dat je meer rust ervaart, meer energie hebt en je gelukkiger voelt. Meer hygge, lykke en lagom dus.

 

Heb je dit al zo vaak geprobeerd? Neem jij je na elke vakantie voor om het ontspannen vakantiegevoel vast te houden en moet je elke keer weer binnen enkele dagen constateren dat het je niet lukt? Laat me je helpen!

Maak snel een afspraak voor een gratis coachsessie.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Richtingaanwijzers voor een leven in vrijheid

Richtingaanwijzers voor een leven in vrijheid

Niemand blijft in het leven gespaard van lijden. Er overkomen ons nare dingen. We zijn ergens slachtoffer van. Daar kiezen we niet voor. De slachtofferrol is echter optioneel. Je hebt altijd de keuze om de slachtofferrol aan te nemen. Of te kiezen voor een leven in vrijheid. Lees hoe je dat laatste kunt doen.

lees verder
Zo wordt Kerstmis geen stressmis

Zo wordt Kerstmis geen stressmis

Veel mensen brengen de kerstdagen met familie door. Ondanks goede voornemens en bedoelingen raken we juist bij dergelijke gelegenheden snel verstrikt in dynamiek van familiesystemen. In dit artikel tips om Kerstmis met familie geen stressmis te laten worden.

lees verder
Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

Wat wil ik nou écht? Ik weet niet wat ik wil. Ik heb geen echte passie. Of het nu om grote levensvragen of om ‘alledaagse’ keuzes gaat; we zeggen allemaal wel eens ‘ik weet niet wat ik wil. Maar weet je dat je jezelf met deze uitspraak tegenhoudt om jouw hart te volgen? Je weet namelijk best wat je wilt. Het probleem is niet dat je niet weet wat je wilt. Lees hier wat het probleem wel is en vooral: wat je er aan kunt doen.

lees verder

2 Reacties

 1. mark biemans

  leuk idee. De moeite waard om het te proberen.

  Reageer
  • Carina Sampers

   Aanrader! Ik pas het al een paar jaar toe en kan niet meer zonder 🙂

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin