Home » Blog » geen categorie » Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

door | 15 jan, 2020 | geen categorie, zelfleiderschap

Heb jij het ook zo druk? Je bent de hele dag bezig en aan het eind van de dag heb je nog het gevoel dat er niks uit je handen gekomen is. Je gaat malen, piekeren, zuchten en steunen, jezelf veroordelen. Dat kost je de nodige energie en die had je juist zo hard nodig om je drukke leven vol te houden.
Herken je dat? En als ik er nog een schepje bovenop doe: had je je niet voorgenomen dat je het dit jaar anders zou gaan aanpakken? Iets met timemanagement ofzo…?
Weet je, je hébt het niet te druk, je maakt je te druk.
Timemanagement zal je ook geen oplossing bieden. Hoe denk jij de tijd te gaan managen? De tijd verstrijkt altijd en overal op dezelfde manier, daar ga jij niks aan veranderen.

 

Hoe start jij jouw dag?

Ben jij iemand die elke dag enthousiast uit bed springt, wetend wat er vandaag op je wacht? Kun je haast niet wachten om aan de slag te gaan? Dan zou ik zeggen: doe dat nu ook, jij hoeft niet verder te lezen. Herken je jezelf hier niet in? Ben je meer het type dat wel ziet wat de dag je gaat brengen, om al snel te beseffen dat er ook vandaag weer een onbedwingbare berg werk op je wacht? Dan is het eerste dat vandaag op je af komt dit artikel, waarin ik je tips geef om overzicht te creëren en de regie te nemen, zodat je meer rust en energie krijgt èn meer gedaan krijgt.

 

Van appje tot telefoonhoesje tot de vaatwasser tot…

Zomaar een dinsdagochtend, de start van de werkdag. Straks een vergadering, je moet nog een rapportage schrijven, een presentatie voorbereiden, je hebt gezien dat je mailbox alweer overstroomt, en o ja, nog een paar telefoontjes plegen en vanmiddag die afspraak….

Zucht, waar te beginnen? Eerst koffie halen. Als je opstaat zie je dat de planten nodig water moeten, meteen maar doen, het kan maar gebeurd zijn. In de pantry ontdek je tot je ergernis dat de vaatwasser nog niet is uitgeruimd. Dus doe jij dat maar even. Je voelt je telefoon trillen: een appje van een vriendin die vraagt of je zin hebt om vanavond naar de film te gaan. Je voelt nu al dat je daar straks echt geen puf meer voor hebt. De telefoon in je hand herinnert je er aan dat je dringend een nieuw telefoonhoesje nodig hebt; terug aan je laptop meteen googelen, anders vergeet je dat weer. Net als die rekening voor dat schoolreisje, was vandaag niet de deadline? Er verschijnt een advertentiepop-up op je scherm van die retraite waar je gisteren naar gekeken hebt. O, als je dat nu eens kon doen… Je droomt weg bij de gedachte… Nee, verman je.

Nu snel aan de slag met je mailbox, dan heb je dat maar vast gedaan. O, een bericht van een belangrijke opdrachtgever die informeert naar die rapportage. Toch maar eerst doen. Oei, dat haal je niet meer voor de vergadering… 

Je voelt de tijd wegglijden. Zo gaat het je nooit lukken. Dan toch vanavond maar weer aan de slag, want anders…Je bent er maar druk mee.

 

Kip zonder kop

Als ik niet oplet ga ik zelf in deze valkuil en ik ren ik rond als een kip zonder kop. Ik zie ook veel klanten met een overvol hoofd (daar gaat de vergelijking met een kip wel een beetje mank…) rondrennen als een kip zonder kop. Het is alsof hun hoofd geen verbinding maakt met de rest.
Heb je wel eens een kip zonder kop zien rondrennen? Ik heb zelf de twijfelachtige eer dat ik dat al wel eens heb mogen aanschouwen. Zodra de kop van het lijf gescheiden is blijven beide gedeelten nog een tijdje in beweging… Hoewel mij meerdere malen is verzekerd dat het dier niet lijdt; het is allesbehalve een fijne aanblik. Maar we dwalen af. Laat dat nu net het thema zijn van dit artikel.

 

Druk doen is een drug

Het geeft een kick om druk bezig te zijn en je to-do lijst af te vinken. Je lichaam maakt adrenaline en dopamine aan. Op korte termijn en in kleine doseringen hebben deze stoffen en plezierig effect, maar op langere termijn kunnen ze als ‘drugs’ werken en je leven overnemen.

 

Tips om het minder druk te hebben en toch meer voor elkaar te krijgen

  • Doe wat je doet met aandacht en leef in het nu. Zet afleidingen zoals meldingen op je smartphone uit en focus op één taak tegelijk (wat er ook beweerd wordt; niemand kan multitasken).
    Manage je aandacht, probeer niet de tijd te managen.
  • Zorg voor een goede planning. Stel prioriteiten (nee, het is echt niet allemaal even belangrijk of urgent) en plan blokken van activiteiten. Maak een schatting van de tijd die je nodig hebt, neem deze ruim en maak er een ‘heilige’ afspraak van. Stop als de geplande tijd voorbij is.
  • Stop met to-do lijstjes. To-do lijstjes hebben de vervelende eigenschap zichzelf te verlengen in minstens hetzelfde tempo als jij to-do’s wegstreept. Plan alles direct in je agenda, op een moment dat het past. Zorg ervoor dat het echt past (je kunt echt geen 10 uur werk in 8 uur proppen) en dat jouw totale dag gebalanceerd blijft voelen.
  • Dat betekent ook bewust ruimte inplannen voor onvoorziene zaken. Ga eens na hoeveel tijd van de dag er gemiddeld gaat zitten in ad-hoc zaken. Houd dit een tijdje bij, dan kun je een reële inschatting maken van de tijd die je nodig hebt voor onvoorziene zaken.
  • Wissel inspanning af met ontspanning. Zorg na een klus die veel van je vergt voor een moment van ontspanning. Beweeg, ga naar buiten, mediteer. Zelf plan ik ook wel eens bewust huishoudelijke klusjes in, om even met iets anders bezig te zijn. Plan pittige klussen niet achter elkaar. Maar let op dat je deze ook niet voor je uitschuift. Stel waar je tegen opziet maar niet onderuit kunt niet uit (slik de kikker).
  • Plan ook momenten voor afleiding, niks doen, lummelen, dromen, fantaseren. Ervaar hoe inspirerend dit werkt.

 

Pas deze tips toe en je zult ervaren dat je efficiënter wordt. Je krijgt veel meer gedaan en het geeft meer voldoening. Het geeft rust in je hoofd, je wordt er blijer en energieker van. Je houdt tijd en energie over voor zaken die voor jou écht belangrijk zijn. Wie wil dat nu niet?

 

Meer lezen? Lees mijn eerdere blogs die gerelateerd zijn aan dit thema:

 

Ten volle leven, zo doe je dat
Waarom tijd verspillen nodig is
Het organische ‘ik zie wel’ brengt je niet waar je wilt zijn

 

Is dit voor jou een terugkerend thema? Kom je zelfs niet toe aan het toepassen van de tips? Dan kijk ik in een gratis sessie graag met je mee hoe je dit ook voor jou kunt laten werken. Klik hier om direct een afspraak te maken.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Zij zijn groot en ik is klein…

Zij zijn groot en ik is klein…

Voel je je in communicatie wel eens kleiner of minder belangrijk dan de ander? Bereik je daardoor niet wat je wilt bereiken en blijf je met een rotgevoel achter? Terwijl je rationeel heel goed weet dat je gelijkwaardig bent en je zegje zou mogen doen laat je je toch ondersneeuwen. In dit artikel lees je waar dat vandaan komt en hoe je het herkent. Én krijg je praktische tips om ermee om te gaan, zodat je steviger staat.

lees verder
Het zijn niet degenen die het minst getroffen worden die er het beste uit komen

Het zijn niet degenen die het minst getroffen worden die er het beste uit komen

We raken niet van streek door gebeurtenissen, maar door de manier waarop we tegen die gebeurtenissen aankijken. Onze eigen gedachten over situaties vormen de bottleneck en zorgen ervoor dat we vastlopen en geen mogelijkheden meer zien. Vooral als je je druk maakt over dingen waar je geen invloed op hebt. Wist je dat je je brein kunt trainen om anders naar gebeurtenissen te gaan kijken? In dit artikel lees je er meer over.

lees verder
De kunst van het niet beter willen maken

De kunst van het niet beter willen maken

Mensen die met mensen werken willen er zijn voor de ander. Het liefst het voor de ander beter maken. Dat geldt ook voor mij. Maar juist in het voor de ander beter willen maken schuilt de valkuil. Dan ga ik hard aan het werk om het voor de ander beter te maken en wat gebeurt er? Het wordt er voor de ander niet beter op. Integendeel. Dan is het tijd voor reflectie. In mijn vak is het cruciaal om mezelf onder de loep te blijven nemen. En dat geldt voor iedereen die zich professioneel en persoonlijk wil blijven ontwikkelen. Lees hier mijn bespiegelingen over de kunst van het niet beter willen maken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin