‘Ik heb zo’n zin in morgen, zaterdag, de vakantie…’ Een zin die bij mijn zoon van 10 standaard in het repertoire zit. En is het dan morgen, zaterdag, vakantie en die gebeurtenis waar hij zich zo op had verheugd vindt plaats, dan is hij alweer bezig met de volgende morgen, zaterdag, vakantie…
Geniet van het moment, proberen wij hem dan bij te brengen. Natuurlijk zijn we blij dat hij zich verheugt op gebeurtenissen. Dat is altijd te verkiezen boven ergens als een berg tegenop zien. Want op die manier kun je natuurlijk ook een gedachtesprong naar de toekomst maken. Ken je dat? Van die hersenspinsels over wat nog komen gaat waarvan je in de modus schiet: ‘wat nou als het mis gaat?’
Dan is genieten van het moment gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Lange tijd was ik er van overtuigd dat het hielp om voorbereid te zijn op teleurstellingen. Uitgaan van het doemscenario betekende immers dat het niet kon tegenvallen. Of het nu ging om een examen, een onderhandeling of een sollicitatie, ik kon me maar beter voorbereiden op een slechte afloop. Zelfs als het om iets ging waar ik me op zou kunnen verheugen, zoals een vakantie, een feestje… ik had de slechte afloop alvast in het script staan, dan was ik tenminste ingedekt. Dan had ik toch maar mooi voor elkaar dat ik de teleurstelling, de pijn, het verdriet niet hoefde te voelen.
Wat ik niet in de gaten had was dat ik door de aandacht alleen te richten op wat er fout kon gaan helemaal geen rekening meer hield met de optie dat het ook zou kunnen slagen. Daar is weer de klassieker ‘wat je aandacht geeft, groeit’. Ik was zo voorbereid op de mislukking dat ik er onbewust ook naar ging handelen en mijn donkere gedachten wel realiteit moesten worden. Het omgekeerde van wat Stephen Covey bedoelt met ‘start with the end in mind’. Als ‘the end’ geen fijn vooruitzicht is geldt dit helaas ook; pas op, het resultaat dat je voor ogen hebt (bewust of onbewust) zou wel eens werkelijkheid kunnen worden. Er gingen dan ook veel jaren voorbij waarin ik nooit eens onverwacht een succes boekte.
Ging er dan nooit iets goed? Had ik dan zo’n zwaar leven? -Nu moet ik toch echt aan Brigitte Kaandorp denken… Mocht je m niet kennen, zoek maar eens op: ‘ik heb een heel zwaar leven’ –
Gelukkig was het allemaal zo zwaar niet. Achteraf terugkijkend zie ik wel duidelijk dat waar ik wel succesvol was, de eerste keer mijn rijexamen halen, dat sollicitatiegesprek, dat ik in die situaties vooraf ‘besloten’ had dat het zo zou aflopen.
Waarmee ik zeggen wil: als je je voorbereidt op een mislukking wordt de kans op welslagen al snel nihiel. Onverwacht succes is wat mij betreft een contradictio in terminis.
En hoe zit het dan met morgen, zaterdag, de vakantie…. Waar je je zo op verheugt?
We kennen allemaal wel voorbeelden van mensen die de laatste jaren van hun werkzame leven het motto hanteren: ‘als ik straks met pensioen ben, dà n ga ik genieten’. En waarschijnlijk kennen we -helaas- ook allemaal wel een voorbeeld van zo iemand die kort na het pensioen ernstig ziek wordt of zelfs overlijdt. Trieste voorbeelden, maar wees eens eerlijk; herken je iets van het uitstellen van het genieten? Het uitstellen van je dromen…? Straks als….
Is het dan verkeerd om je ergens op te verheugen? Nee, natuurlijk niet. Het grappige is, je verheugen op iets wat in de toekomst ligt, kun je alleen in het hier-en-nu. Alleen in dit moment voel je de sensatie, de kriebels als je denkt aan de leuke dingen die in het verschiet liggen.
Net als dat je ook alleen in het hier-en-nu ergens tegenop ziet en doemscenario’s bedenkt. Het is NU, dat je denkt aan hoe de ramp zich zal voltrekken en die gedachte veroorzaakt NU het gevoel, bijvoorbeeld de angst voor afwijzing, falen, schuldgevoel. Emoties die je in het nu ervaart, maar die niet gekoppeld zijn aan wat er zich nu afspeelt. Over hoe het werkt met gedachten en emoties schreef ik al eerder een blog.
In de kern gaat het om JA zeggen tegen alles wat er in het nu is. Richt je je aandacht op de bestemming dan is de kans dat er ongeduld of frustratie ontstaat. Zeker als er onderweg tegenslagen te incasseren zijn. Ik hoef maar naar mijn zoon te kijken wanneer die wedstrijd van zaterdag wordt afgelast… Geniet ook van de reis.
Maar ook JA zeggen tegen de onzekerheid, de pijn of de angst die je voelt als je tegen een gebeurtenis opziet. Verzet je er niet tegen, ga het aan. Zeg ook daar JA tegen.
Ten volle leven betekent ook de mindere kanten beleven.
Jij verkiest toch ook het ten volle leven boven oppervlakkigheid?
Als je het wel beschouwt is er dus alleen het nu. In ons drukke leven zijn we maar weinig in het nu, in het moment. Ten volle leven is leven in het NU. De volgende tips helpen je daarbij.
Tips
- Begin de dag bewust met een meditatie. Richt je aandacht op je voeten (ver weg van je hoofd) en ervaar enkele minuten je voeten. Dienen zich gedachten aan (en dat zal zeker gebeuren) neem deze dan waar zonder er iets mee te doen. Beschouw de gedachten als wolkjes aan de hemel die komen en weer voorbij drijven.
Zet aan het eind van de oefening je intentie voor deze dag. Wees nieuwsgierig naar het antwoord dat zich aandient als je de volgende zin afmaakt: ‘deze dag staat in het teken van…’
- Wissel inspanning af met ontspanning. Neem bewuste pauzes na een activiteit en laat alles wat met deze activiteit te maken heeft los voordat je aan het volgende begint. Zet je zintuigen open als je zo’n break neemt: wat zie je, hoor je, ruik je, proef je, voel je?
- Doe wat je doet met aandacht. Drink met aandacht je koffie of je thee, eet bewust je ontbijt of lunch. Hoe vaak is je beker leeg, je boterham op, zonder dat je het echt gemerkt hebt? Als je dit met aandacht doet heb je zelfs dubbele winst: je hebt meer het gevoel ten volle te leven, en je wint er ook tijd mee. Dat laatste klinkt misschien paradoxaal, maar inmiddels is wel voldoende bewezen dat we efficiënter en productiever zijn als we met aandacht doen wat we doen.
- Ga zo veel en zo vaak mogelijk naar buiten. Maak van je lunchwandeling eens een stiltewandeling. Ervaar wat de natuur je te bieden heeft. Zie de bomen in de knop, de bloesem, de insecten, vlinders, hoor de vogels, voel de zon, de wind op je huid, ervaar je eigen voetstappen. Dat kan zelfs in de stad. Neem waar wat er is. Dat is veel meer dan je denkt (letterlijk en figuurlijk).
Ervaar wat de kracht van het NU met je doet.
Pas deze tips toe en je zult de verandering merken. Wil je ondersteuning bij het toepassen van deze tips of wil je een laag dieper? Je bent van harte welkom voor een gratis sessie waarin we samen onderzoeken of mijn coaching jou verder kan helpen.
0 Reacties