Home » Blog » geen categorie » Waarom herhaling belangrijk is

Waarom herhaling belangrijk is

door | 5 jun, 2019 | geen categorie

Waarom herhaling belangrijk is

 

‘Maar dat weet iedereen toch al?’ Dat is een overtuiging die nogal eens bij mij op popt als ik mezelf  weer eens een zin hoor zeggen die ik al zo vaak heb uitgesproken. En als ik iets hoor wat ik al weet dan verslapt mijn aandacht. Mijn aanname was altijd dat ik mijn klanten dus vooral niet moet vervelen met herhaling. Herhaaldelijk en in verschillende vormen kwam ik in aanraking met de werking van het brein. Waardoor ik inmiddels beter weet.

Wees dus gewaarschuwd: in dit blog val ik her en der in herhaling.

 

Ziet u ook zoveel Hyundai’s de laatste tijd?

Waarschijnlijk valt dat je niet eens op. Slechts een klein deel van de enorme hoeveelheid prikkels en informatie die via onze zintuigen binnen komt kan bewust verwerkt worden. En dat verwerken gebeurt uiterst selectief; je neemt waar wat past bij jouw belevingswereld. Eén van mijn ontwikkeladviesklanten sprak laatst haar verbazing uit over dat haar vriendin nog nooit van deze subsidiemaatregel had gehoord. Zelf had ze er al via zoveel kanalen berichten over gehoord. Die vriendin is kennelijk helemaal niet bezig met vraagstukken over haar loopbaan. Als je er niet mee bezig bent raakt het je niet. Het komt niet eens binnen.

Pas als je een nieuwe auto koopt valt het je op hoeveel van dat type er al rijden. Toen ik twee jaar geleden een kijkoperatie aan mijn knie onderging leek opeens de helft van de bevolking ook knieklachten en operaties te hebben. Nu hoor ik er nooit meer iemand over.

Als je vegetariër bent valt je niet op dat de kipfilet in de aanbieding is (tenzij je van het activistische type bent, maar dan zegt het ook iets over focus).

Het voorbeeld van de zwangerschap en de kinderwageninvasie op straat hoef ik niet eens te noemen. Of wel? We hebben het immers over de kracht van herhaling.

 

Basketballers en Cluedo

Wat je aandacht geeft groeit. Die heb je ook al eerder gehoord. Hierboven geef ik een paar voorbeelden van niet-bewuste aandacht. Als je je aandacht bewust ergens op richt, oftewel focus aanbrengt, gaat het nog een stapje verder. Je negeert dan waar je geen aandacht aan wilt schenken. Je kent vast wel het selectieve aandacht-experiment met de basketballers. Nee? Zoek dan beslist even op YouTube (selective attenttion test Simons and Chabris). En als je toch bezig bent, Whodunnit is in dit verband ook een aanrader.

 

Herhaling is niet altijd krachtig

‘Jahaa, dat weet ik nu wel’. Dat denk je vast wel eens als je die lieve maar enigszins vergeetachtige buurman voor de zesentachtigste keer hetzelfde verhaal hoort vertellen. Het woord buurman gebruik ik hier voor mijn eigen veiligheid hè; ik betwijfel of ik er mee weg kom als ik hier ‘vader’ of ‘moeder’ schrijf. Zelfs met de disclaimer dat gelijkenis met bestaande personen op louter toeval berust…

Zo rolde ik op de lagere school bij topografie ook verveeld met mijn ogen als de hoofdsteden van Europa werden herhaald. Ik wist toch al lang dat Parijs de hoofdstad van Frankrijk was en waar die op de kaart gesitueerd is. Na een zomer waarin ik met mijn ouders in diezelfde hoofdstad was geweest werd mijn belangstelling onwillekeurig toch weer aangewakkerd. Ik had er beelden bij, beleving. Interessant hoe dat werkt.

Hoe erg is het om iets te herhalen? Als je je er in herkent heb je er geen probleem mee om het nog eens te lezen. Je voelt je begrepen, gezien, bevestigd en je blijkt ook nog eens niet de enige te zijn. Heerlijk toch? Het heet niet voor niets feest der herkenning.

Als de woorden weerstand bij je oproepen heb je het misschien nodig om het nog eens te lezen om het te kunnen pakken. Je begrijpt het namelijk pas als je het doorhebt. Sommige mensen leren niet omdat ze het te snel begrijpen.  Lees die nog maar eens. Het kwartje valt meestal niet direct de eerste keer.

 

Weten, bewust worden, toepassen en ontdekken

Het doet er natuurlijk wel toe om welk soort informatie het gaat. Gaat het om feitjes, weetjes, ratio-dingen? Als je eenmaal weet waar Amsterdam ligt, de stelling van Pythagoras kent of weet dat een fiets twee wielen heeft dan voegt herhaling niet veel meer toe. Gaat het om  bewustwording of toepassing, dan is dat wel een ander verhaal. Dan spelen onbewuste belemmerende overtuigingen of dieperliggende patronen opeens een prominente rol. Elke keer dat je iets hoort of leest over een thema haal je er iets anders uit. Je bent immers zelf steeds ergens anders in je proces.

Ik loop elke dag dezelfde route met mijn hond. Elke wandeling is anders dan de vorige. Het licht, de kleuren, geluiden, geuren, sensaties, niets is hetzelfde. Het rondje ken ik wel: ik weet waar verschillende boomsoorten staan, waar het slootje loopt, de wei met pony’s, ik weet zelfs die geaderde kiezel te liggen. Als ik tegen mezelf zou zeggen ‘Jahaa, dat weet ik allemaal wel’ dan ontneem ik mezelf de gelegenheid tot verwondering, genieten, ontdekken.

Kwestie van mindset. En je pakt meteen de kracht van het nu mee.

 

Welke tips kun je hier nog meer uithalen?

  • Wat je aandacht geeft groeit, ik zei het al. Geef aandacht aan wat je graag wilt, niet aan waar je vanaf wilt. Verlang je naar rust? Visualiseer die dan.
  • Wat ga je doen om te komen waar je wilt zijn? Welke stappen ga je zetten om die rust te creëren? Focus op deze stappen en neem de regie, anders overkomt het je.
  • In de herhaling: oefening baart kunst. Na 1x de tafel van 7 opzeggen had je ‘m nog niet geautomatiseerd. Epke Zonderland maakte eerst 10.000 vlieguren op datzelfde rek voor hij goud haalde. Een nieuw ritueel inpassen, bijvoorbeeld 10 minuten eerder opstaan om een oefening te doen? Lukt je ook niet in drie dagen. Je brein heeft zo’n 6 weken nodig om van het geitenpaadje een snelweg te maken.
  • Houd vol en geloof in je eigen mogelijkheden.

 

Deze keer houd ik het kort met de tips. Dan kun je ze mooi nog eens lezen.

Of kijk lees voor vergelijkbaar materiaal nog eens mijn eerdere blog: ‘Ten volle leven, zo doe je dat’

Denk je nu bij jezelf: Ja, dat heb ik al vaker gehoord? Maar kies je nog steeds niet voor wat je écht wilt?

Ik kijk graag eens met je mee. Je bent van harte welkom voor een gratis sessie.

Over Carina

Ik leer eigenzinnige professionals die meer uit het leven willen halen om in volledige vrijheid te kiezen voor wat echt belangrijk voor ze is, zodat ze zichzelf zonder schuldgevoel op de eerste plaats zetten en hun dromen waar gaan maken.

Gerelateerde artikelen

Loopbaanontwikkeling en werkgeluk: wie is verantwoordelijk?

Loopbaanontwikkeling en werkgeluk: wie is verantwoordelijk?

Veel 45-plussers weten me te vinden voor het Ontwikkeladvies; en door de overheid gesubsidieerd kort loopbaantraject. Zouden zij ook komen als ze het zelf zouden moeten bekostigen? Wat is de rol van de werkgever? En in deze tijd van employability en ‘eigenaarschap’: van de werkende? Kortom: wie is verantwoordelijk voor loopbaanontwikkeling? Een opiniestuk.

Lees meer
Wat we leren van een potje jeugdvoetbal

Wat we leren van een potje jeugdvoetbal

Mijn zoon deed met zijn team mee aan een voetbaltoernooi met profclubs. Voetbalvelden vol kinderen die dromen van een carrière als profvoetballer. Heb jij ook een droom? Lees dan welke lessen we leren van een potje jeugdvoetbal. Over evenwicht, doorzetten, verantwoordelijkheid en fouten maken.

Lees meer
Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

Druk druk druk. Je rent de hele dag de benen onder je lijf uit en ’s avonds heb je nog het idee dat er niks uit je handen is gekomen. Weer niet toegekomen aan… Er zijn nog zoveel dingen die moeten, laat staan dingen die je wilt. Zou timemanagement uitkomst bieden? Herken je dit en snak je naar meer rust in je hoofd? Wil je toekomen aan wat écht belangrijk voor je is? Stop dan met proberen je tijd te managen en start met aandachtsmanagement. Ga aan de slag met de tips en krijg in minder tijd meer voor elkaar.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin