Home » Blog » geen categorie » Maak van tijd je vriend

Maak van tijd je vriend

door | 27 apr, 2022 | geen categorie, zelfleiderschap

Vrijdagmiddag voor de vakantie. Je hebt er zo naar uitgekeken. Nu het zover is heb je een onbestemd gevoel. Een niet-zo-goed-weten-waar-je-met-jezelf-naartoe-moet.

Ken je dat?

Naar de plaatselijke bieb om een vakantievoorraad boeken te lenen. Zak chips erbij en lekker op de bank. Dat is de oplossing die ik er als kind voor had.

Vreemd hè, dat zo’n vrijdagmiddag anders voelt dan een andere vrijdagmiddag. Of dat een woensdag anders voelt dan een andere woensdag omdat het toevallig Koningsdag is. Dat Nieuwjaarsdag anders voelt dan welke andere dag dan ook, op welke dag van de week deze ook valt.

Om 10 uur heb je een afspraak. Je gaat samen tijd doorbrengen. Samen beleven. Eén van jullie komt in de file terecht en haalt het afgesproken tijdstip niet. Dat heeft invloed op jullie beleving van tijd. Of jij nu degene bent die te laat komt of degene die wacht. Of je nu keurig een berichtje stuurt of ontvangt. Of er nu sprake is van overmacht of niet. Er gebeurt iets met de energie. De ontmoeting om 10.06 uur is anders dan als deze om 10.00u had plaatsgevonden.

Ook herkenbaar?

 

Beleving van tijd

We geven er zelf betekenis aan. Aan zo’n dag. Aan de tijd. Die betekenis is bepalend voor onze beleving. Dat werpt een ander licht op tijdsbeleving.

Tijdgebrek. Die ervaring ken je. Je wilt nog zoveel. Je moet nog zoveel. De tijd is te kort. Met het lezen van deze zinnen voel je jouw adem misschien al omhoog schieten. Alleen al door de gedachte groeit de onrust.

Die ontrust ontstaat doordat we de tijd zien als een soort tegenstander. Iets buiten onszelf waar we tegen vechten. Iets om te overwinnen. Het risico is groot dat het een strijd voor het leven wordt. Je gaat het nooit winnen. Je redt het niet, je schiet tekort. Je staat in permanente overlevingsstand en raakt uitgeput. Je verzucht: als ik maar meer tijd had…

Daar zit de crux. Want aan de ene kant is het natuurlijk zo dat we de tijd niet kunnen beïnvloeden. Die gaat zoals die gaat. Elke minuut, elk uur, elke dag heeft evenveel tijd. Voor iedereen dezelfde hoeveelheid. In die zin zijn we inderdaad onderworpen aan de tijd.

Tijd is echter ook wat we er zelf van maken. Door deze zelf in te vullen. Met onze creatiekracht. Want die hebben wij mensen ook. Zo creëren we een andere beleving bij woensdag in deze week dan een woensdag in een andere week. Of bij die paar minuten te laat komen. Dat is niet iets wat ons overkomt. Dat doen we zelf. We geven zelf invulling aan de tijd.

Dat biedt kansen.

 

Van tijd je jouw vriend maken

Jij bepaalt zelf waar je jouw tijd aan besteedt. Mogelijk begin je nu al te sputteren;’ ja maar…er moeten nu eenmaal dingen gebeuren’.

Wat staat er op jouw moeten-lijstje?

Stel jezelf dan om te beginnen de volgende vragen:

Moet ik dit nu doen?

Gaat het om een uit te voeren actie?

Moet ik dit nu doen?

Kijk eens kritisch naar belangrijkheid en noodzaak.

Moet ik dit nu doen?

Hoe urgent is dit?

Moet ik dit nu doen?

Ben jij degene die dit moet doen of kan je het ook aan een ander overlaten.

Moet ik dit nu doen?

Is dit werkelijk wat er moet gebeuren of is er iets anders nodig? Of zelfs beter?

 

Geef tijd

Zo kan er waarschijnlijk al een heleboel van je lijstje af. Aan de dingen die overblijven geef je dan tijd. Plan zaken in met een tijdslot. Een begin- en een eindtijd. De begintijd vinden we meestal niet zo moeilijk. De eindtijd helpt je om gefocust aan de slag te gaan. Dit blok besteed je jouw tijd hier aan. Nergens anders aan. Zet je intentie om in dit tijdslot hier tijd aan te geven.

Door je tijd ergens aan te geven geef je jezelf het eigenaarschap. Geef jouw tijd vooral aan dat wat voor jou de moeite waard is

 

Plan je vrije momenten

Geen vrijheid zonder structuur. Voor mij een belangrijke levensles. Je hebt het me vast al een keer horen zeggen. Ben jij ook zo iemand die op een vrije dag helemaal vrij wil zijn? Niks wil plannen, want dan voelt het niet meer vrij? Als jij aan het eind van zo’n dag voldaan en gelukkig bent mag je de volgende zinnen overslaan. Maar als je herkent dat zo’n dag dan voorbij gaat zonder dat je er erg in hebt en je aan het eind van de dag het gevoel hebt dat je niks gedaan hebt, neem dan deze tip ter harte: maak ook een planning voor je vrije dag (of tijd / weekend / vakantie). Waar wil je jouw tijd aan besteden? Geef dat dan tijd. Voel je dat tijd geven zo hetzelfde wordt als aandacht geven. Dan weet je ook waarom ik niet praat over timemanagement, maar over aandachtmanagement.

 

Doe wat je doet met aandacht

Blijf in het nu. Bewust je tijd te geven en in tijdsloten werken helpt je om je aandacht erbij te houden. Je bent in het nu. Nu geef je hier jouw tijd aan. Wat er ontstaat, ontstaat in het nu. Je hoeft niet bezig te zijn met wat er al geweest is of wat er nog gaat komen. Wel zo rustig.

 

Plan reëel en neem lummeltijd op

We hebben nogal eens de neiging om onszelf te overschatten als het gaat om zaken voor elkaar krijgen. Maak een reële inschatting van hoeveel je ergens voor nodig hebt. Als het gaat om een activiteit die meerdere uren in beslag neemt, neem dan ook pauzemomenten op in je planning. Vergeet niet om lummeltijd in te plannen. Tijd om te mijmeren, een ommetje te maken, een muziekje aan te zetten, een dansje te doen. Dát zijn de momenten waarop de ideeën komen. Inspiratie komt niet op afroep. Zeker niet als er een ‘moeten’ onder ligt. Daarvoor is het nodig dat jouw brein ontspant.

 

Maak het inzichtelijk

Stop met to-do lijstjes. Ook hier ga je mogelijk sputteren; ‘ja, maar dan vergeet ik vanalles…’. Dat hoeft niet. Als er iets op je afkomt, je iets te binnen schiet of je hebt een moment van inspiratie; plan het in. Neem bovenstaande vragen ‘Moet ik dit nu doen?’ door en als het antwoord op één van de deelvragen ‘nee’ is, schrijf het dan niet op een to-do lijstje, maar in je agenda. Zorg dat het inzichtelijk / overzichtelijk is. Ik zweer bij een papieren agenda met een weekoverzicht, onderzoek wat voor jou het beste werkt. Plan met gevoel: waar en wanneer geef jij daar tijd aan zodat je het met aandacht kunt doen? Geef het daar een plek in je agenda. Je komt het vanzelf tegen. En je weet dat je het bewust, reëel en met aandacht gepland hebt. Dus je hoeft er niet onrustig over te worden.

 

Tot slot: natuurlijk kunnen er altijd onvoorziene zaken zijn. Vertrouw erop dat je op momenten dat die urgent en belangrijk zijn daarmee kunt dealen. Dat is iets anders dan zaken maar op je af laten komen. Het verschil zit ‘m in eigenaarschap. Eigenaarschap maakt tijd tot jouw vriend. En zo word je ook betere vrienden met jezelf. En met de mensen om je heen.

 

Met dit blog hoop ik je te inspireren om jouw te tijd te geven aan wat er voor jou werkelijk toe doet. Vind je dat lastig? Kom dan eens langs (persoonlijk of online). Ik geef je tips en inzichten hoe jij dit in jouw situatie kan toepassen. Gratis en vrijblijvend. Maak hier direct een afspraak. Je bent van harte welkom.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Moeite met weer aan de slag gaan na de vakantie? Zo lukt het.

Moeite met weer aan de slag gaan na de vakantie? Zo lukt het.

Weer starten na de vakantie? Je bent niet de enige met het voornemen om lekker lang te teren op dat fijne vakantiegevoel. Je neemt het je voor, maar na die eerste vergadering is het al behoorlijk op de achtergrond en na een paar dagen is er van dat ontspannen gevoel niks meer over. Het vakantiegevoel proberen vast te houden werkt averechts. Lees in dit artikel hoe je met plezier aan het werk gaat en blijft na je vakantie.

lees verder
Plannen maken heeft geen zin. Of wel?

Plannen maken heeft geen zin. Of wel?

Life is what’s happening tot you while you’re making other plans. John Lennon verwoordde lang geleden al wat 2020 ons overwegend heeft gebracht Plannen maken voor het komend jaar heeft dus weinig zin. Zou je denken. Niets is minder waar. Een pleidooi om plannen te maken. Juist wanneer we niet weten wat er komen gaat. Dat is overigens nu niet anders dan andere jaren. Ook toen hadden we geen glazen bol. Met plannen maken bereik je meer. Zeker als je er ook acties aan koppelt.

lees verder
De ridder en het zorgenvriendje

De ridder en het zorgenvriendje

Maak jij je snel druk over van alles en nog wat? Heb je de neiging om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan? Blijf je maar piekeren? Dat je daar niet gelukkiger en ook niet gezonder van wordt heb je vast al door. Als het eenmaal begint lijkt het zelfs een sneeuwbaleffect te hebben. Er lijkt geen houden meer aan. Ook jij kunt stoppen met piekeren. In dit artikel geef ik je tips en inzichten om de negatieve gedachtespiraal te doorbreken.

lees verder

2 Reacties

 1. Meriam

  Bedankt Carina! Ik herken heel veel in dit artikel. Precies wat ik nodig heb om hier even aan herinnerd te worden. Liefs Meriam

  Reageer
  • Carina Sampers

   Bedankt voor je reactie Meriam. Ja,een reminder op zijn tijd kunnen we wel gebruiken hè. Doe er je voordeel mee. groetjes, Carina

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin