Home » Blog » zelfleiderschap » Van moetivatie naar intrinsieke motivatie

Van moetivatie naar intrinsieke motivatie

door | 2 dec, 2020 | zelfleiderschap

Achter mijn voordeur is het ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Letterlijk, want de plek achter de voordeur, die hier op het Brabantse platteland geen functie heeft – je komt hier achterom; de plek achter de voordeur was de plek van Dorus.
Dorus, onze lieve, trouwe hond. Die er altijd bij was. Hij is niet meer.
Het is akelig stil en leeg achter de voordeur. Zo ook in mij.

 

Moetivatie

Ik loop niet echt over van enthousiasme om ergens aan te beginnen. Mijn innerlijke drive staat even in parkeerstand. Ik kruip het liefst onder een deken op de bank, kachel aan, kop thee en Netflixen maar. Echter, er moet een blog geschreven. Dat heb ik met mezelf afgesproken en als je mij al langer volgt weet je dat ik heel consequent ben en elke veertien dagen op donderdag een blog uitbreng. Ook nu.
Mijn moeder zei vroeger: het mag ook zonder zin. Van de week hoorde ik een mooie vervanger voor deze dooddoener. Moetivatie. Met dank aan Anja van den Broeck, keynote speaker op het Nobco-symposium. In een boeiend webinar zette zij de Zelf Determinatie Theorie uiteen, die een belangrijke wetenschappelijk basis vormt voor mijn werk als coach.

 

Interne en externe druk

In de ZDT draait het om kwalitatief goed motiveren. Motivatie wordt iets genuanceerder beschreven dan intrinsieke en extrinsieke motivatie. Zowel externe druk (verwachtingen van anderen, belonen / straffen) als interne druk (iets moeten van jezelf, gerelateerd aan schuld, schaamte, trots of zelfbeeld) zorgen voor moetivatie. Enigszins kan dat ook nog het geval zijn als we iets doen omdat we het belangrijk of zinvol vinden (we identificeren ons ermee).
Dat is zo ongeveer waar ik me nu bevind. Ik vind het belangrijk om mijn lezers te voorzien van een (naar ik hoop) inspirerend stukje tekst. Dat spoort mij aan om aan de slag te gaan.

 

Neem de koets

Al schrijvend merk ik dat het minder moeten wordt. Ik krijg er weer lol in. Merk dat het ook deel is van wie ik ben: ik ben coach en ik wil mensen transporteren van waar ze waren naar waar ze willen zijn. Dat kwam trouwens en passant als interessant weetje uit dit webinar: de oorsprong van het woord coach is gelegen in het Hongaarse dorpje Kocs (spreek uit ‘kootsj’), waar welgestelden werden vervoerd van waar zij waren naar waar zij wilden zijn. Per koets, een ander woord dat hieruit voortvloeit. Nooit bedacht dat ik een koets ben.
Okee, terug naar de motivatie. Die wordt dus sterker en intrinsieker als wat je doet een uitdrukking is van wie je bent (dat noemen we integratie).
Volledig intrinsiek is motivatie pas als je doet wat je leuk of interessant vindt.

En dat is dus echt niet 24/7 het geval. Nergens. Bij niemand.

 

Wilskracht en levenskracht

Zelf maak ik altijd onderscheid tussen wilskracht en levenskracht. Ik vraag mijn klanten hoe deze woorden voor hen voelen en of er een verschil is. Bij wilskracht komen er dan termen als doorzettingsvermogen en iets bereiken. Het woordenboek definieert wilskracht als ‘het vermogen om iets te willen en dat ook uit te voeren’.
Levenskracht heeft vaak een iets andere lading. Een klant zei het laatst zo: ‘het voelt als iets wat meer van binnenuit komt’. Intrinsiek dus.

Nu is er niks mis met wilskracht. Wilskracht brengt je heel ver. En je hebt het soms ook nodig. Net als moetivatie. Maar voel je dat er iets ontbreekt als je alles altijd puur op wilskracht zou (moeten) doen? Voor mijn gevoel gaat wilskracht altijd gepaard met een vorm van strijd; je ergens overheen zetten, iets bewijzen, ergens voor vechten. Dat kan een externe strijd zijn: met iets of iemand in de buitenwereld, of een interne strijd; het van jezelf moeten.

Af en toe de arena in is geen probleem, maar voortdurend in strijd zijn kost je energie. Op den duur put het je uit. Dan is een dosis levenskracht zeer welkom.

 

Identificatie, integratie en intrinsieke motivatie

Dat vraagt dus om doen wat je belangrijk en zinvol vindt (identificatie), doen wat past bij wie je bent (integratie) en doen wat je leuk en interessant vindt (intrinsieke motivatie).
Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik heb wilskracht (interne druk) ingezet om te beginnen met dit blog. Gaandeweg voel ik echter wel dat ik het belangrijk vind om deze inzichten met je te delen, ik voel (weer) mijn missie om jou daarin te inspireren en de koets te zijn om je te brengen naar waar je wilt zijn. En als klap op de vuurpijl krijg ik er tijdens het schrijven echt lol in. Ik voel de levenskracht weer stromen.

De moraal van dit verhaal (waarvan ik vooraf niet scherp had dat ik hier uit zou komen); met een kleine dosis moetivatie wakker je je intrinsieke motivatie zo weer aan. Dat veronderstelt dus wel dat je je kunt identificeren met wat je doet, dat je doet wat echt bij je past en dat je er blij van wordt.
Kun jij deze (nog) niet afvinken? Geen nood. Laat ik nou net enorm intrinsiek gemotiveerd zijn om jou te brengen waar je wilt zijn. Je bent van harte welkom voor een ritje in de koets met mij als coach. Of moet ik zeggen: koetsier? Hoe dan ook: de eerste rit is gratis.

Aanmelden voor een gratis coachgesprek kan eenvoudig via deze link.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

De babyshower die geen babyshower was

De babyshower die geen babyshower was

Soms word je door een ander in de maling genomen, zoals mij laatst gebeurde. En hoewel dit een ervaring is om nooit te vergeten valt deze volledig in het niet bij hoe mijn eigen brein mij voortdurend voor de gek houdt. Het lijkt wel dezelfde algoritmen te hanteren als social media platforms; ik neem waar wat mijn brein wil dat ik waarneem. Dat kan heel plezierig uitpakken, zoals in dit voorbeeld. Maar het kan ook tegen je werken. Niets is wat het lijkt. Lees hier mijn ervaring en de les die je daar uit kunt trekken.

lees verder
In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

Het gevoel van keuzevrijheid komt in crisistijd al snel onder druk te staan. Druk van buitenaf zorgt ervoor dat we sneller kiezen voor de korte termijn. Financiële druk: er moet brood op de plank komen, de hypotheek moet betaald. Druk van de omgeving: Heb je al sollicitaties lopen? Wat ga je nu doen? Druk ook van instanties: voldoen aan je sollicitatieplicht, al het werk is passend. Lees hier mijn pleidooi om te kiezen voor wat jij écht wilt en voor wat écht bij je past. Ook in crisistijd.

lees verder
Heb jij ook zo’n voorgevoel?

Heb jij ook zo’n voorgevoel?

Intuïtie wordt wel geassocieerd met een vaag gevoel. Iets ontastbaars en daarom kunnen we er niet zoveel mee. Ik geef je graag een andere kijk op intuïtie. Door een nuchtere bril. Verwar intuïtie overigens niet met vage, onheilspellende gevoelens die veroorzaakt worden door je eigen mind. Ontwikkel je intuïtie en tackel jouw gevoelens van onheil. In dit artikel lees je hoe.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin