Home » Blog » zelfleiderschap » Doelen stellen en deze wél bereiken

Doelen stellen en deze wél bereiken

door | 3 jul, 2019 | je hart volgen, zelfleiderschap

Be SMART

Werkend Nederland is dol op doelen stellen. SMART doelen bij voorkeur. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Ik krijg er hevige jeuk van. Niet omdat ik geen ambities heb of alles maar op z’n beloop laat. De Smart doelen werken voor mij niet. Ik blokkeer. Vooral door de MAR in SMART.

 

Meetbaar

Meten is weten, I know. Maar niet alle doelen zijn objectief te meten. Hoe meet je of je gelukkig bent, lekker in je vel zit, je verbonden voelt met anderen of leeft vanuit je kernwaarden. Om er maar een paar te noemen. Natuurlijk wordt hier onderzoek naar gedaan en zijn er vragenlijsten voor, maar in hoeverre zijn deze valide voor wat je wilt meten? Ik vaar liever op mijn innerlijke kompas. Het weten zit van binnen.

 

Acceptabel

Door wie wordt het doel geaccepteerd? Betreft het een organisatiedoelstelling? Een doel waarvan een ander graag wil dat jij het bereikt? Streef je een algemeen maatschappelijk doel na of een doel waarvan je denkt dat het goed is om na te streven? Stel jezelf steeds de vraag in hoeverre het ook echt jouw doel is. Als jij niet blij wordt van het vooruitzicht, waar wil je dan de energie vandaan halen om ervoor in actie te komen?

 

Realistisch

Zonder verwachtingen die niet uitkomen. Niet imaginair. Met de werkelijkheid als uitgangspunt. Een paar definities van ‘realistisch’. Ook hier de vraag: wiens verwachtingen? Wiens werkelijkheid?
Wanneer is iets realistisch. Zeker weten dat verwachtingen uitkomen kan alleen als je exact dezelfde doelen onder exact dezelfde omstandigheden al eens bereikt hebt. Dan treed je dus nooit buiten je eigen gebaande paden en kun je de lat nooit hoger leggen.
Imaginair. Met mijn ogen dicht zie ik alles wat mijn hoofd verzint. Een prachtige regel uit het gedicht ‘Onzichtbaar’ van Hans en Monique Hagen. Als jij je er een voorstelling van kan maken is het realistisch. Welke waarde hecht jij aan de mening van iemand die zich geen voorstelling kan maken van jouw verlangen? Ieder zijn eigen werkelijkheid.

 

Bezwaar tegen SMART

Succes of mislukking zijn de twee mogelijke uitkomsten van een SMART- doelstelling. Een groen vinkje of een rood kruis. That’s it. Voor dat kortstondige moment van euforie loop ik onvoldoende warm. En al helemaal niet als ik niet intrinsiek gemotiveerd ben om dat doel te halen. Te veel associaties met het woord ‘moeten’ en angst voor de teleurstelling. Met stress tot gevolg. Waardoor ik de neiging heb extra mijn best te doen. Met nog meer stress tot gevolg.
Voor veel mensen werkt het. Dat is mooi. Als iets voor je werkt, doe er meer van.
Mij demotiveert het. Het wordt een doel op zich en sluit niet meer aan bij wat ik écht wil. Ten koste van mijn creativiteit, commitment en doorzettingsvermogen. Herkenbaar? Lees dan vooral verder hoe het ook kan.

 

Hoe dan wel?

 

Neem je verlangen als uitgangspunt

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Verlangen gaat over je diepste behoeften, een staat van zijn. Een beleving. Je verlangt niet naar het hebben van veel geld, wel naar het gevoel dat die financiële rijkdom met zich meebrengt. Het heeft ook geen zin om diep na te gaan denken over wat jouw verlangen is. Dat kun je alleen maar voelen.

 

Focus op wat je écht wilt

Wie wil je zijn? Waar word je echt blij van? Wat geeft jou energie? Wat zou je het allerliefste doen? Wat wil jij graag bereiken? Wat is jouw stip aan de horizon? Neem de tijd om stil te staan en naar je verlangen te luisteren. Vertrouw er op dat wat er in je opkomt voor jou is weggelegd. Anders zou je je er geen voorstelling van kunnen maken. Nu heb je jouw stip aan de horizon.

 

Zet je intenties

Neem elke zes maanden de tijd om je intenties te zetten. Richt je aandacht naar binnen en ga bij jezelf na wat je wilt doen en bereiken op de volgende vijf levensgebieden:
– Financiën
– Gezondheid
– Thuis
– Relaties
– Werk
Maak een levensechte voorstelling van waar je bent, wat je hebt, doet, bereikt, bijdraagt enzovoort. Zie voor je hoe het is als je op deze gebieden het leven leidt waar je naar verlangt. Noteer vrij en associatief wat er in je opkomt.
Leg je notities minstens een dag weg voordat je jouw doelen omzet in intenties. Dat doe je door op elk van de vijf levensgebieden te herformuleren alsof je ze al bereikt hebt. Schrijf de zinnen concreet, kort en bondig en in de tegenwoordige tijd. Schrap alle woorden die voor omtrekkende bewegingen zorgen, zoals wil, meer, graag, eigenlijk enzovoort.

Je verlangen naar je fit en gezond voelen wordt dan bijvoorbeeld:
– Ik eet minimaal 400 gram groente en fruit per dag
– Drie keer per week sport ik een uur
– Ik slaap 7 uur per nacht
– Ik weeg xx kilo
– Hierdoor voel ik me energiek en vitaal

Noteer jouw intenties op een A4tje en neem elke ochtend een moment voor jezelf om je intenties hardop aan jezelf voor te lezen. Laat ze daarna los en doe wat je te doen hebt.

Op weg gaan naar waar je graag wilt zijn geeft energie, wakkert je creativiteit aan, en het bevordert je commitment en (intrinsieke) motivatie.

 

Be FUZZY

Om echt met energie en enthousiasme aan jouw doelen te werken is het FUZZY model een aanrader;

Feestelijk

Heb je er plezier in om aan je doel te werken?

Uitdagend

Zorg er voor dat jouw doel je uitdaagt en dat het op een positieve manier spannend is om aan je doel te werken. Net een beetje op het randje werkt het best: hoe gaaf zou het zijn als je dát realiseert?

Zuiver

In hoeverre is dit doel wat JIJ diep van binnen echt wilt? Heeft het betrekking op jouw verlangen?

Zinnelijk

Een doel zou een prettig gevoel van opwinding moeten oproepen. Roept het positieve energie op om ermee aan de slag te gaan?

YES!

Kan je YES zeggen tegen dit doel en vol enthousiasme ervoor gaan?

 

Vind vooral jouw eigen manier om te bereiken wat je wilt bereiken. Spreekt het bovenstaande je aan en kun je er wel wat hulp bij gebruiken?

Je bent van harte welkom voor een gratis coachsessie.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Slim als een ezel

Slim als een ezel

Van ezels wordt beweerd dat ze koppig zijn. Ze laten zich niet zomaar een richting uit sturen. Ezels kiezen hun eigen weg. Wat we van ezels kunnen leren.Hier komt een samenvatting van de inhoud van het blogartikel, waardoor de bezoeker van jouw website nieuwsgierig wordt op het artikel te gaan lezen!

Lees meer
De babyshower die geen babyshower was

De babyshower die geen babyshower was

Soms word je door een ander in de maling genomen, zoals mij laatst gebeurde. En hoewel dit een ervaring is om nooit te vergeten valt deze volledig in het niet bij hoe mijn eigen brein mij voortdurend voor de gek houdt. Het lijkt wel dezelfde algoritmen te hanteren als social media platforms; ik neem waar wat mijn brein wil dat ik waarneem. Dat kan heel plezierig uitpakken, zoals in dit voorbeeld. Maar het kan ook tegen je werken. Niets is wat het lijkt. Lees hier mijn ervaring en de les die je daar uit kunt trekken.

Lees meer
Zo’n dag

Zo’n dag

We hebben allemaal wel eens zo’n pechdag. Of je nu emotioneel stabiel bent of wat minder lekker in je vel zit, tegenslag in het leven is niet te vermijden. Beter werkt het om te onderzoeken wat pech of tegenslag met jou doet. Of liever, wat jij doet met de pech of de tegenslag. In dit artikel enkele lessen die je kunt leren uit zo’n dag.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin