Waar krijg jij meer energie van; iemand die vol enthousiasme een verhaal vertelt, of iemand die steen en been klaagt? Lijkt me niet zo’n moeilijke.
In wezen klopt het niet helemaal dat je meer energie krijgt van het enthousiaste verhaal. Als je energie ziet als een trilling zou je kunnen zeggen dat je energielevel naar een hoger level gaat bij een enthousiast verhaal en omlaag bij een klaagzang. Je schakelt als het ware naar een andere trillingsfrequentie.
Alles is energie. Dat is geen zweverig gezwets in de ruimte, dat is natuurkunde. Einstein liet het ons al zien. Alles hangt met elkaar samen en alles is energie. Elke vorm van energie trekt soortgelijke energie aan. Dan hebben we het over resonantie; een trilling brengt ergens anders een trilling teweeg.
De energie voelen
Energie kun je voelen. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden:
Je voelt een spanning tussen mensen, ook als ze niet met elkaar in gesprek zijn.
Je loopt een kamer binnen waar een nare sfeer hangt.
Je voelt je heel prettig op die ene plek en gaat er daarom graag terug.
Je voelt de ‘klik’ met nieuwe mensen die je ontmoet.
Herkenbaar?
What you give is what you get
Breng je betrokkenheid, plezier, enthousiasme? Dan krijg je betrokkenheid, plezier en enthousiasme.
Breng je onzekerheid en twijfel, dan krijg je onzekerheid en twijfel.
Ga maar eens na wat dit doet in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, in een presentatie, in een onderhandeling, in een leiderschapsrol, in een team, aan de keukentafel…
Stel je voor dat je met een gids een gletsjerwandeling maakt. Als deze gids uitstraalt het te weten, dan volgen we. Hebben we een gids die het, al dan niet tijdelijk, niet weet, dan raken we op z’n minst in verwarring, misschien zelfs in paniek. Dan gaan we ook niet op eigen houtje verder.
Een liter brandstof kun je maar één keer gebruiken
Er is nog iets met energie: je kunt je energie maar één keer gebruiken. Het is niet anders dan de liter brandstof in je auto: je kunt er een bepaald aantal kilometers mee afleggen, maar niet meer dan dat aantal kilometers. Je kunt met die ene liter niet zowel naar je ouders rijden als naar het bos om een boswandeling te maken (tenzij jouw ouders in dat bos wonen). Je kunt jouw energie ook niet tegelijkertijd in verschillende dingen steken.
Gedachten zijn energie
Laten we die even concreet maken. Alles is energie. Ook jouw gedachten zijn energie. Je kunt maar één gedachte tegelijk hebben. Ja echt. Natuurlijk kunnen gedachten elkaar heel snel opvolgen, zoals dat bij nogal wat mensen het geval is. Misschien ook wel bij jou. Dan hoef ik je niet uit te leggen hoeveel energie het kost als dat vooral negatieve gedachten zijn… Energie trekt soortgelijke energie aan. Negatieve gedachten trekken negatieve gebeurtenissen aan, positieve gedachten… je raadt het al. Dus ook jouw gedachten kun je niet tegelijkertijd op verschillende onderwerpen richten. Moet ik de roze olifant nog noemen?
Geld is energie
Ook geld is energie. Daar kan ik een blog op zich over schrijven. Laat ik hier een paar voorbeelden noemen.
Zo hadden wij te maken met stroomuitval. Misschien ben jij wel één van degenen die het hebben meegemaakt: dat je bij mij in een sessie zat en dat plotseling de lampen uitgingen. Of in een online sessie, dat dan ook de wifiverbinding eruit knalde. Ongeveer een jaar geleden gebeurde het verschillende keren per dag: in de meterkast in mijn woonhuis (40 meter van mijn werkruimte) sloeg de stop om waardoor de stroom in mijn werkruimte uitviel. Op zijn zachts gezegd behoorlijk irritant. Achteraf gezien heb ik te veel energie gestoken in deze irritatie. Gedachten als: Waar kan het toch aan liggen (verspilde energie, zeker als je weet dat ik niet verder ben gekomen dan 2 jaar natuurkunde) Wat kost een elektricien wel niet? Een investering waar je niet eens iets van terugziet. Dat geld geef ik liever aan iets anders uit. En als we straks dat geld hard nodig hebben voor iets wat onvoorzien is?
En dat is waar ik heel hard STOP tegen mezelf riep. Hoeveel energie had ik hier al ingestoken? En zie je hoe negatieve gedachten nog meer negativiteit aantrekken?
In plaats van daar mijn energie aan te verspillen richtte ik me op wat de winst zou zijn. Geen onderbroken sessies meer om naar de meterkast in mijn woonhuis te lopen en daar de stoppen om te zetten die er weer uitvliegen nog voor ik weer op mijn plek zit, een vakkundig gemoderniseerde en dus veilige meterkast en zo kon ik nog wel even doorgaan. Dan is er maar één vraag nodig: is het me dat waard? Het antwoord was volmondig JA.
Zie je hoe het in dit toepasselijke voorbeeld over energie zowel gaat over gedachten als over geld? Ook voor geld geldt: je kunt het maar één keer uitgeven.
Een ander voorbeeld over geld. Vorig jaar heb ik, zoals ik wel vaker doe, duizenden euro’s geïnvesteerd in mijn eigen professionalisering. Natuurlijk kwamen er gedachten op als: Verdien ik dit ooit terug? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Het gaat van mijn buffer af, wat nu als ik die buffer niet meer aan kan vullen?
Je voelt ‘m al: ook hier heb ik mezelf een halt toegeroepen. En me gericht op de vraag wat voor mij de winst zou zijn als ik het wel zou doen. Die winst is vaak niet in geld uit te drukken. De winst voor mij in dit geval zit in zaken als: (batterij)voeding om me te blijven ontwikkelen in mijn vakgebied, nieuwe inzichten opdoen en toe kunnen passen, zodat ik nog meer van waarde kan zijn voor mijn klanten, zodat mijn klanten blij zijn, zodat ik blij ben. Weer de hamvraag: is het mij dat waard? Weer een volmondig JA.
Net als ieder ander heb ik het nodig om mijn batterij op te blijven laden en voor mij werkt het op deze manier. Ik zorg ervoor dat ik energie krijg van mijn werk. Door in mezelf te investeren. Niet alleen in geld. Ook tijd is energie. Daar schrijf ik binnenkort een ander blog over.
Hoe benut jij jouw energie?
Ik steek mijn energie in dit blog in de hoop je te inspireren. De boodschap die ik je vooral wil meegeven is deze: of het nu gaat om gedachten, geld of tijd; kies zorgvuldig waar je jouw energie voor inzet. Gebruik je energie nuttig; stem af op een hogere frequentie. Richt je op waar je naartoe wilt in plaats van waar je vanaf wilt. Stel jezelf de vraag wat de winst zou kunnen zijn en de vervolgvraag of het JOU dat waard is. Doe waar je blij van wordt, leef vanuit jouw waarden en omring je met mensen die jou helpen jouw batterij op te laden.
Maar al te vaak spreek ik mensen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Als wat jij doet jou energie kost, als je misschien zelfs uitgeput raakt, hoe kun je dan van waarde zijn voor anderen?
Is dit voor jou van toepassing? Doe er dan iets aan. Steek jouw energie in het ontdekken waar jij energie van krijgt. Investeer in jezelf.
Je bent om te beginnen van harte welkom voor een gratis sessie, waarin ik je help de weg naar jouw opgeladen batterij in overzichtelijke stappen te zien. Dat geeft direct meer rust in je hoofd. Dus meer energie om vrij te besteden.
0 Reacties