Home » Blog » zelfleiderschap » Alles is energie

Alles is energie

door | 16 feb, 2022 | zelfleiderschap

Waar krijg jij meer energie van; iemand die vol enthousiasme een verhaal vertelt, of iemand die steen en been klaagt? Lijkt me niet zo’n moeilijke.

In wezen klopt het niet helemaal dat je meer energie krijgt van het enthousiaste verhaal. Als je energie ziet als een trilling zou je kunnen zeggen dat je energielevel naar een hoger level gaat bij een enthousiast verhaal en omlaag bij een klaagzang. Je schakelt als het ware naar een andere trillingsfrequentie.

Alles is energie. Dat is geen zweverig gezwets in de ruimte, dat is natuurkunde. Einstein liet het ons al zien. Alles hangt met elkaar samen en alles is energie. Elke vorm van energie trekt soortgelijke energie aan. Dan hebben we het over resonantie; een trilling brengt ergens anders een trilling teweeg.

 

De energie voelen

Energie kun je voelen. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden:

Je voelt een spanning tussen mensen, ook als ze niet met elkaar in gesprek zijn.

Je loopt een kamer binnen waar een nare sfeer hangt.

Je voelt je heel prettig op die ene plek en gaat er daarom graag terug.

Je voelt de ‘klik’ met nieuwe mensen die je ontmoet.

Herkenbaar?

 

What you give is what you get

Breng je betrokkenheid, plezier, enthousiasme? Dan krijg je betrokkenheid, plezier en enthousiasme.

Breng je onzekerheid en twijfel, dan krijg je onzekerheid en twijfel.

Ga maar eens na wat dit doet in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, in een presentatie, in een onderhandeling, in een leiderschapsrol, in een team, aan de keukentafel…

Stel je voor dat je met een gids een gletsjerwandeling maakt. Als deze gids uitstraalt het te weten, dan volgen we. Hebben we een gids die het, al dan niet tijdelijk, niet weet, dan raken we op z’n minst in verwarring, misschien zelfs in paniek. Dan gaan we ook niet op eigen houtje verder.

 

Een liter brandstof kun je maar één keer gebruiken

Er is nog iets met energie: je kunt je energie maar één keer gebruiken. Het is niet anders dan de liter brandstof in je auto: je kunt er een bepaald aantal kilometers mee afleggen, maar niet meer dan dat aantal kilometers. Je kunt met die ene liter niet zowel naar je ouders rijden als naar het bos om een boswandeling te maken (tenzij jouw ouders in dat bos wonen). Je kunt jouw energie ook niet tegelijkertijd in verschillende dingen steken.

 

Gedachten zijn energie

Laten we die even concreet maken. Alles is energie. Ook jouw gedachten zijn energie. Je kunt maar één gedachte tegelijk hebben. Ja echt. Natuurlijk kunnen gedachten elkaar heel snel opvolgen, zoals dat bij nogal wat mensen het geval is. Misschien ook wel bij jou. Dan hoef ik je niet uit te leggen hoeveel energie het kost als dat vooral negatieve gedachten zijn… Energie trekt soortgelijke energie aan. Negatieve gedachten trekken negatieve gebeurtenissen aan, positieve gedachten… je raadt het al. Dus ook jouw gedachten kun je niet tegelijkertijd op verschillende onderwerpen richten. Moet ik de roze olifant nog noemen?

 

Geld is energie

Ook geld is energie. Daar kan ik een blog op zich over schrijven. Laat ik hier een paar voorbeelden noemen.

Zo hadden wij te maken met stroomuitval. Misschien ben jij wel één van degenen die het hebben meegemaakt: dat je bij mij in een sessie zat en dat plotseling de lampen uitgingen. Of in een online sessie, dat dan ook de wifiverbinding eruit knalde. Ongeveer een jaar geleden gebeurde het verschillende keren per dag: in de meterkast in mijn woonhuis (40 meter van mijn werkruimte) sloeg de stop om waardoor de stroom in mijn werkruimte uitviel. Op zijn zachts gezegd behoorlijk irritant. Achteraf gezien heb ik te veel energie gestoken in deze irritatie. Gedachten als:  Waar kan het toch aan liggen (verspilde energie, zeker als je weet dat ik niet verder ben gekomen dan 2 jaar natuurkunde) Wat kost een elektricien wel niet? Een investering waar je niet eens iets van terugziet. Dat geld geef ik liever aan iets anders uit. En als we straks dat geld hard nodig hebben voor iets wat onvoorzien is?

En dat is waar ik heel hard STOP tegen mezelf riep. Hoeveel energie had ik hier al ingestoken? En zie je hoe negatieve gedachten nog meer negativiteit aantrekken?

In plaats van daar mijn energie aan te verspillen richtte ik me op wat de winst zou zijn. Geen onderbroken sessies meer om naar de meterkast in mijn woonhuis te lopen en daar de stoppen om te zetten die er weer uitvliegen nog voor ik weer op mijn plek zit, een vakkundig gemoderniseerde en dus veilige meterkast en zo kon ik nog wel even doorgaan. Dan is er maar één vraag nodig: is het me dat waard? Het antwoord was volmondig JA.

 Zie je hoe het in dit toepasselijke voorbeeld over energie zowel gaat over gedachten als over geld? Ook voor geld geldt: je kunt het maar één keer uitgeven.

Een ander voorbeeld over geld. Vorig jaar heb ik, zoals ik wel vaker doe, duizenden euro’s geïnvesteerd in mijn eigen professionalisering. Natuurlijk kwamen er gedachten op als: Verdien ik dit ooit terug? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Het gaat van mijn buffer af, wat nu als ik die buffer niet meer aan kan vullen?

Je voelt ‘m al: ook hier heb ik mezelf een halt toegeroepen. En me gericht op de vraag wat voor mij de winst zou zijn als ik het wel zou doen. Die winst is vaak niet in geld uit te drukken. De winst voor mij in dit geval zit in zaken als: (batterij)voeding om me te blijven ontwikkelen in mijn vakgebied, nieuwe inzichten opdoen en toe kunnen passen, zodat ik nog meer van waarde kan zijn voor mijn klanten, zodat mijn klanten blij zijn, zodat ik blij ben. Weer de hamvraag: is het mij dat waard? Weer een volmondig JA.

Net als ieder ander heb ik het nodig om mijn batterij op te blijven laden en voor mij werkt het op deze manier. Ik zorg ervoor dat ik energie krijg van mijn werk. Door in mezelf te investeren. Niet alleen in geld. Ook tijd is energie. Daar schrijf ik binnenkort een ander blog over.

 

Hoe benut jij jouw energie?

Ik steek mijn energie in dit blog in de hoop je te inspireren. De boodschap die ik je vooral wil meegeven is deze: of het nu gaat om gedachten, geld of tijd; kies zorgvuldig waar je jouw energie voor inzet. Gebruik je energie nuttig; stem af op een hogere frequentie. Richt je op waar je naartoe wilt in plaats van waar je vanaf wilt. Stel jezelf de vraag wat de winst zou kunnen zijn en de vervolgvraag of het JOU dat waard is. Doe waar je blij van wordt, leef vanuit jouw waarden en omring je met mensen die jou helpen jouw batterij op te laden.

 

Maar al te vaak spreek ik mensen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Als wat jij doet jou energie kost, als je misschien zelfs uitgeput raakt, hoe kun je dan van waarde zijn voor anderen?

Is dit voor jou van toepassing? Doe er dan iets aan. Steek jouw energie in het ontdekken waar jij energie van krijgt. Investeer in jezelf.

Je bent om te beginnen van harte welkom voor een gratis sessie, waarin ik je help de weg naar jouw opgeladen batterij in overzichtelijke stappen te zien. Dat geeft direct meer rust in je hoofd. Dus meer energie om vrij te besteden.

 

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Kwetsbaarheid; kracht of zwaktebod?

Kwetsbaarheid; kracht of zwaktebod?

De kracht van kwetsbaarheid. Je hebt er vast wel van gehoord. Kwetsbaarheid wordt vaak geassocieerd met zwakte. Betekent je kwetsbaar opstellen dan je zwakte tonen? Om antwoorden te vinden gaan we eerst op zoek naar wat kwetsbaarheid eigenlijk is. We zullen zien dat de associatie met zwakte niet geheel ten onrechte is. En ook dat je van je kwetsbaarheid wel degelijk je kracht kunt maken. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

lees verder
Hoe lang mag het goed gaan?

Hoe lang mag het goed gaan?

Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Dat is het leven. Als je durft stil te staan bij hoe een tegenslag in je leven gerelateerd is aan innerlijke hindernissen dan is zo’n tegenslag een hefboom naar het volgende level van geluk, ontwikkeling, grootsheid en succes. Lees in dit artikel hoe dit voor mij werkte met een fysieke klacht en ontdek hoe jij de weg vrij kunt maken naar jouw volgende level.

lees verder
De kunst van het niet beter willen maken

De kunst van het niet beter willen maken

Mensen die met mensen werken willen er zijn voor de ander. Het liefst het voor de ander beter maken. Dat geldt ook voor mij. Maar juist in het voor de ander beter willen maken schuilt de valkuil. Dan ga ik hard aan het werk om het voor de ander beter te maken en wat gebeurt er? Het wordt er voor de ander niet beter op. Integendeel. Dan is het tijd voor reflectie. In mijn vak is het cruciaal om mezelf onder de loep te blijven nemen. En dat geldt voor iedereen die zich professioneel en persoonlijk wil blijven ontwikkelen. Lees hier mijn bespiegelingen over de kunst van het niet beter willen maken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin