Home » Blog » zelfleiderschap » Nee, maar nu écht

Nee, maar nu écht

door | 5 jan, 2022 | zelfleiderschap

Levenslessen voor het nieuwe jaar

 

Toch? Nu ga je het écht (anders) doen. En nu gaat het je wél lukken.
Net als vorig jaar. Je hebt speciaal weer gewacht tot de jaarwisseling. Want is er nou een mooiere datum dan 1 januari om ermee te beginnen?
En toch. Toch weet je ergens diep van binnen dat het nu niet anders zal gaan. Want wat is er nu anders dan een jaar geleden? Of twee? Dus, als jij vorig jaar voornemens had en vorige week feestelijk gevierd hebt dat je je aan al je voornemens hebt gehouden en daar stikgelukkig mee bent; van harte gefeliciteerd: jij hoeft niet verder te lezen. Mocht je echter niet tot dit selectieve groepje behoren dan zou ik zeggen: als iets niet werkt, doe iets anders.

Als je me al langer volgt weet je dat ik geen voorstander ben van goede voornemens. Als je wilt weten waarom raad ik je aan om de gerelateerde artikelen (nog eens) te lezen. Hoewel de kracht van herhaling nogal eens wordt onderschat ga ik nu niet nog een verhandeling hierover schrijven. Liever zet ik een aantal levenslessen op een rijtje.

Stel doelen waar je blij van wordt

Huh, uit de mond van degene die net nog beweerde geen fan te zijn van goede voornemens. En voor de kenners: degene die bij voorkeur ook niet over doelen praat. Nou ja, je mag het doelen noemen, ik noem het liever ‘stip aan de horizon’. Omdat een doel voor mij iets te vastomlijnd is en je een doel a) wel, of b) niet, haalt. De stip aan de horizon nodigt uit om in die richting te gaan bewegen en laat ruimte om onderweg van richting te veranderen. Maar dat is niet waar dit over gaat.

Het gaat over doelen waar je blij van wordt. Stel, je hebt jezelf tot doel gesteld om de halve marathon te lopen, maar je raakt al zwaar in de weerstand bij het idee om twee keer in de week een half uur te gaan hardlopen. Hoe groot is dan de kans dat het je gaat lukken? Waarom wil je eigenlijk die halve marathon? Gaat het om het neerzetten van een prestatie? Waarschijnlijk past een ander soort prestatie dan beter bij je. Gaat het om je vitaliteit? Er zijn ook andere manieren om je vitaliteit te vergroten. Vraag je dus af of het doel dat je jezelf stelt jou op een positieve manier uitdaagt. Maak een levendige voorstelling van dat je je doel (hebt) bereikt. Wat levert jou dat op en hoe draagt dat bij aan jouw levensgeluk? Als je er zelf al tegenop ziet, houd dan jezelf niet voor de gek: je weet dat het niks wordt. Van welke stip aan de horizon word je wel blij?

Ga uit van jezelf

Zet jezelf op de eerste plaats en ga uit van jouw voelen, jouw denken, jouw wil. Niet die van een ander. Onderzoek jouw denken, voelen en willen eens. Wees je ervan bewust dat je niet jouw gedachten, jouw emoties of jouw drijfveren bént. Je hébt gedachten, emoties en drijfveren. Als je je er onbewust mee identificeert raak je er gemakkelijk in verstrikt. Dan ervaar je geen (keuze)vrijheid.
Dan denk je bijvoorbeeld dat je een halve marathon moet lopen om een prestatie te leveren en je gewaardeerd te voelen. Of een baan met een topsalaris moet hebben. Of juist dat dit voor jou niet weggelegd is.
Als je anders gaat kijken naar jouw denken, voelen en willen ontdek je misschien wel patronen die niet meer effectief zijn. Omdat je het denken, voelen en/of willen van een ander er in meegenomen hebt. Je kunt jezelf hieruit losmaken door ernaast te gaan staan en jouw denken, voelen en willen waar te nemen. Neem regelmatig momenten om stil te staan bij de vragen: wat denk ik, wat voel ik, wat wil ik?

 

Leef met de vragen en laat het idee van één antwoord of oplossing los

Vragen brengen in beweging. Vragen maken de weg vrij tot onderzoek en ontwikkeling. Antwoorden sluiten juist die weg af. Zeker als het jouw persoonlijke ontwikkeling betreft. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze vragen:

  • Wat past bij mij?
  • Wat moet ik doen om die baan te krijgen?
  • Wat maakt iemand een goede leidinggevende?

En stel je dan eens voor dat iemand hierop een pasklaar antwoord geeft. Voel je wat het doet?
Misschien is het je opgevallen dat al deze vragen beginnen met ‘wat?’. Dat maakt het tot weetvragen. Het antwoord wéten zegt nog niets over er iets mee gaan doen.
Wees bereid om, met jouw startvraag als uitgangspunt, op onderzoek te gaan. Onderzoek dat je onherroepelijk naar nieuwe vragen leidt.

Bijvoorbeeld vanuit de vraag:
– wat past bij mij?, via
– wat is belangrijk voor mij?, en
– waar haal ik voldoening uit, en
– waar wil ik aan bijdragen?, naar
– in welke richting wil ik me ontwikkelen?, naar
– wat is mijn volgende stap?, naar
– hoe blijf ik in verbinding met wat belangrijk voor me is?
Dit is een proces van (zelf)onderzoek, actie en reflectie. De weg is niet vooraf bepaald. Elke vraag leidt tot meerdere opties (er zijn er altijd minimaal 7) en de optie waar jij voor gaat is bepalend voor de volgende vraag die zich aandient. Dat kun je niet vanaf te tribune gaan zitten bekijken en dan hopen dat de oplossing zich aandient; alleen door iets met de vragen te gaan doen kom je dichter bij jouw antwoorden.

 

Stel wat je zeker weet ter discussie

In het verlengde van het bovenstaande; je zit vaak meer vast in je eigen denken dan je denkt 😉. Iets zeker weten is net als het antwoord dat de weg afsluit. Welke bewijzen heb je voor jouw overtuiging? Wat zijn de feiten? Zijn er ook bewijzen te vinden voor het tegendeel?
Weet je bijvoorbeeld zeker dat je als 50-plusser geen kans meer maakt op een andere baan? Beantwoord dan eens de drie vragen hierboven.

 

Neem zelf het roer in handen

Alleen jij hebt de regie over jouw keuzes, jouw besluiten, jouw acties. Niemand anders. Onderzoek waar je stiekem nog omstandigheden de schuld geeft of het bij een ander legt dat jij niet het leven leidt dat je graag zou willen leiden. Dat je een moeder had voor wie het nooit goed genoeg was verklaart misschien nu jouw neiging om pas in actie te komen als je zeker weet dat je succes zult hebben, maar laat het nooit een excuus zijn. De invloed van een nare ervaring uit het verleden erkennen op jouw leven nu kan helend werken, mits je bereid bent om niet langer slachtoffer te zijn.
Laat jouw keuzes of acties niet van een ander afhangen. Ga na waar je invloed op hebt. Je hebt geen invloed op hoe jouw opvoeding is verlopen, maar wel op het wel of niet laten rusten van het verleden, het aannemen van je ouders met alles wat daarbij hoort, dus met hun imperfecties.
Jij leeft jouw leven en jij bent de enige die iets in beweging kan zetten om iets in jouw leven te veranderen.
Ga uit van jezelf en wacht niet op toestemming of aanmoediging van een ander. Of nog een stapje verder: wacht niet tot er voor jou besloten wordt.

 

Stop met nog meer je best doen

Nog een tandje bij. Nog iets harder werken. Nog iets meer je best doen. Doorzetten. Is dat wat jij doet als je iets wilt bereiken? Je bevindt je in goed gezelschap; hele volksstammen hebben deze neiging. Het lijkt in ons collectief DNA geslopen te zijn. Natuurlijk vraagt het commitment van je als je een doel voor ogen hebt. Commitment is echter iets anders dan hard werken of nog meer je best doen. Als daar de oplossing lag had je dat doel al lang gerealiseerd.
Meer, beter of harder brengen je niet waar je wilt zijn. Leuker, slimmer en passend bij wie jij bent wel. Dat ontdekken vraagt juist vertraging en verstilling. Op belangrijke momenten terugschakelen en op tijd een pauze nemen brengen je zelfs sneller bij je bestemming.

 

Deel het met mensen die je steunen

Ik heb geloof ik al eens over haar geschreven: mijn klant die al lang rondliep met de wens om een carrièreswitch te maken. Ze wist precies wat ze wilde, maar ze had het nog nooit met iemand gedeeld. Uit angst dat ze haar voor gek zouden verklaren. Ze was behoorlijk geëmotioneerd toen ze het voor het eerst hardop uitsprak. Tegen mij. Dat bleek een life changing moment te zijn voor haar. Op dat moment is ze in actie gekomen om haar droom te realiseren en raakte alles in een stroomversnelling. Inmiddels doet ze waar ze al zo lang van droomde.
Of het nou iets groots is of iets bescheideners (in wiens ogen eigenlijk?); het helpt om het te delen met anderen. En dan niet met degenen die (al dan niet uit bezorgdheid en al dan niet bewust) afremmen, maar juist degenen die je steunen en stimuleren. Mensen die je voorgingen, mensen die je aanmoedigen, die je inspireren, die met je meedenken in de richting van jouw doel.

 

Wacht niet op het juiste moment

Wanneer is het juiste moment? Ik kan je verklappen: dat is er niet. De ene datum is ook niet geschikter dan de andere. Je zou dus kunnen zeggen: het is nooit het juiste moment. Want zodra dat juiste moment in beeld komt haalt het leven je weer in met een andere reden waarom nu nog niet. Laten we het dus omdraaien: elk moment is het juiste moment. Als je nu een vraag hebt, ergens mee worstelt, of een behoefte voelt, dan is NU het moment. En het mooie is: elk moment is een moment om een nieuwe keuze te maken.
Wacht vooral niet tot de volgende jaarwisseling. Start NU.

Ik wens je een fantastisch jaar waarin je jouw verlangens volgt en jouw dromen waarmaakt. Ik hoop dat dit artikel je inspireert, of een reminder is, om het te gaan doen, en nu écht. In dat geval wens ik je een mooie (ontdekkings)reis.
Zie je, als je heel eerlijk bent naar jezelf, al voor je dat je er over een jaar weer of nog hetzelfde bij zit, laat me je dan helpen. Laten we beginnen met een gratis inzichtsessie waarin ik je help zicht te krijgen op jouw vraagstuk en de weg in overzichtelijke stappen te gaan zien.
Plan hier je afspraak. Je bent van harte welkom.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

Druk druk druk. Je rent de hele dag de benen onder je lijf uit en ‘s avonds heb je nog het idee dat er niks uit je handen is gekomen. Weer niet toegekomen aan… Er zijn nog zoveel dingen die moeten, laat staan dingen die je wilt. Zou timemanagement uitkomst bieden? Herken je dit en snak je naar meer rust in je hoofd? Wil je toekomen aan wat écht belangrijk voor je is? Stop dan met proberen je tijd te managen en start met aandachtsmanagement. Ga aan de slag met de tips en krijg in minder tijd meer voor elkaar.

lees verder
Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Grote stappen in leven en werk zet je meestal niet over één nacht ijs. Vaak ook niet of twee, drie of honderd nachten ijs. Want dan heb je al te veel excuses en uitvluchten verzonnen. Intussen blijf je dromen. Als er toch eens een manier was om direct te komen waar je zo graag wilt zijn. De succesroute loopt hier tussendoor. Het is een proces. Het vraagt bereidheid tot zelfonderzoek. Neem plaats op de eerste rij van jouw innerlijk theater. Ga jij voor een VIP-ticket?

lees verder
Waar heb jij je door laten afleiden?

Waar heb jij je door laten afleiden?

Hoe staat het met jouw plannen voor 2021? Plannen om aan de slag te gaan met jouw eigen ontwikkeling, voor jezelf te kiezen, jouw ambities waar te maken? Ben je nog volop in actie om deze te verwezenlijken? Of is er al de klad in gekomen? Want tja, die lockdown. De kinderen thuis. Of kleinere, dagelijkse afleidingen… Heb jij je van je plannen laten afleiden? Lees hier hoe je weer focust en op koers blijft.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin