Home » Blog » je hart volgen » Waarom tijd verspillen nodig is

Waarom tijd verspillen nodig is

door | 13 sep, 2018 | je hart volgen

Wanneer heb jij voor het laatst helemaal niets gedaan?
Net als ik heb jij waarschijnlijk altijd wel iets te doen. Altijd wel ergens een tandje bij te zetten. Of alvast iets te doen wat je dan weer kunt afstrepen. Het kan maar vast gebeurd zijn, toch?! We hebben geleerd onze tijd nuttig en efficiënt te benutten, doelen te stellen en tot actie over te gaan om deze te realiseren. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen liever zinloze dingen doen dan dat ze niets te doen hebben. Hier volgt een pleidooi voor tijd verspillen.

Ik kon me niet heugen wanneer ik voor het laatst tijd verlummeld had. Een bedrijf opbouwen vraagt actie. Ik ben er druk mee. En als je weet hoe ik woon dan weet je dat er op ons terrein ook altijd wel iets te doen is. Had ik laatst toch opeens een ochtend NIETS in mijn agenda staan…
To-do lijstjes heb ik jaren geleden al afgezworen (Wil je weten hoe? Ik vertel het je graag in een gratis sessie), dus daar kon ik niet op terugvallen. Een onrustig gevoel bekroop me. Tot me de reactie inviel die ik uit de kast trek als mijn zoon weer eens klaagt dat hij niks te doe-hoen heeft: niks doen is goed voor je ontwikkeling, je vervelen bevordert je creativiteit. Ik besloot dat eens aan den lijve te gaan ervaren.

 

Favoriete radiozender

Ik zette de radio aan op mijn favoriete zender. Oeps, ook dat was lang geleden. Vroeger kon ik uren luisteren naar muziek, me laten meevoeren en inspireren door de sfeer of de tekst van een nummer. Ik liet me verrassen door wat de radiozender voor me in petto had in plaats van muziek op te zetten waarvan ik al weet wat het met me doet. Hoorde nieuwe muziek. Liet me meevoeren in mijn overpeinzingen. Werd geconfronteerd met mijn twijfels en zorgen. En merkte ook dat door die twijfels en zorgen er te laten zijn (in plaats van door te gaan met nuttige dingen doen), er ruimte ontstond voor nieuwe ideeën.

En toen kwam opeens dat nummer van Kings of Leon voorbij: Take your time to waste a moment.

Dat kon geen toeval zijn.
Zo ontstond een nieuwe blog…En het voornemen om vaker tijd te verspillen.

 

Het nut van nietsdoen

In zijn boek ‘Nooit meer te druk’ legt Tony Crabbe uit wat het nut is van nietsdoen.
De hele dag door krijgen we prikkels en input binnen. Door alsmaar druk bezig te blijven krijgt ons brein geen tijd om al die informatie te verwerken en te integreren in ons eigen wereldbeeld. En zelfs alle momenten dat we niet iets aan het doen zijn vullen we tegenwoordig met prikkels: zie jij in een volle wachtkamer of op een perron nog wel eens iemand ‘alleen maar wachten’? Zonder met de telefoon bezig te zijn? En hoe is dat bij jou?
Informatie uit de buitenwereld krijgt voor ons pas betekenis als ons brein er mee aan de slag gaat. Ruwe informatie wordt geïntegreerd in ons wereldbeeld en zo verwerkt tot persoonlijke wijsheid. Waardoor we ons ontwikkelen. Om te kunnen groeien is het opnemen en vooral verwerken van informatie dus noodzakelijk.

Zet dus regelmatig de rem op nieuwe prikkels en geef je brein de mogelijkheid tot verwerken. Dat is een tip voor iedereen, en voor hoogsensitieve personen in het bijzonder.

Bezig zijn maakt wel gelukkig, maar echt geluk en vervulling kunnen we pas ervaren door ook de confrontatie met onze innerlijke leegte aan te gaan. Voldoende tijd in onszelf doorbrengen, en de pijn en problemen die we daar ook tegenkomen, aangaan. Dat biedt ons de mogelijkheid om de potentie in onszelf te benutten. Zo bouwen we innerlijke reserves op om adequaat onze problemen op te lossen.

Neem dus de raad ter harte: Take your time to waste a moment. En om het boek van Tony Crabbe te lezen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Een aanrader!

Tijd verspillen is nodig.
Tijd verspillen een voorwaarde om je te ontwikkelen.

Ik vind het leuk als je in een reactie laat weten hoe dit voor jou werkt. Doe jij wel eens niets?
Of zou je dit wel willen maar kom je niet toe aan tijd verspillen? Aan tijd voor jezelf? Omdat je werk, je kinderen, je huishouden, je verplichtingen of wat dan ook altijd voorgaan? Ik help je graag om tijd en aandacht voor jezelf te creëren. In een gratis sessie geef ik je waardevolle tips.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Grote stappen in leven en werk zet je meestal niet over één nacht ijs. Vaak ook niet of twee, drie of honderd nachten ijs. Want dan heb je al te veel excuses en uitvluchten verzonnen. Intussen blijf je dromen. Als er toch eens een manier was om direct te komen waar je zo graag wilt zijn. De succesroute loopt hier tussendoor. Het is een proces. Het vraagt bereidheid tot zelfonderzoek. Neem plaats op de eerste rij van jouw innerlijk theater. Ga jij voor een VIP-ticket?

Lees meer
Over een doodzieke hond en een rollercoaster van gedachten en emoties

Over een doodzieke hond en een rollercoaster van gedachten en emoties

Veel mensen hebben een hoofd vol gedachten. Soms zo vol dat ze niet weten wat ze voelen. Dan proberen ze te bedenken hoe ze zich voelen. Kan dat? Een artikel over natuurlijke en abstracte gedachten. Over het bewuste denken en het onderbewuste. En de invloed op onze emoties. Met tips om niet verstrikt te raken in negatieve gedachtecirkels en emoties

Lees meer
Wat liefde en loopbaanvragen met elkaar te maken hebben

Wat liefde en loopbaanvragen met elkaar te maken hebben

Komen relatieproblemen en/of liefdesperikelen aan bod in een traject met je loopbaancoach? Een coach die je begeleidt in het vinden van je levensvervulling is geen relatietherapeut, maar wezenlijk onderdeel van een loopbaantraject is wel het onderzoek naar wie je ten diepste bent. Het gaat onder andere over jouw drijfveren en verlangens. En ook over je patronen. Patronen die op verschillende levensgebieden van invloed zijn. Dus ook in werk en in liefde. Jij bent de centrale schakel. Lees in dit artikel waarom het belangrijk is om jezelf centraal te zetten en welke rol liefde daarin speelt.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin