Home » Blog » zelfleiderschap » Waar heb jij je door laten afleiden?

Waar heb jij je door laten afleiden?

door | 27 jan, 2021 | zelfleiderschap

Tips om jouw eigen koers te blijven varen

 

 

Na de afspraken van die dag stond een blokje administratie op de planning. Wie mij een beetje kent weet dat ik me net zo gedisciplineerd houd aan de afspraken die ik met mezelf maak als aan de afspraken met mijn klanten. Dat dit zeker niet altijd zo geweest is hoef ik er niet bij te vertellen. Maar laten we zo zeggen: als ik het heb kunnen leren en er zoveel profijt van heb, dan kun jij dat ook.

 

Puppyfoto

Die middag verslonsde het een beetje. Elk moment kon er bericht komen dat er een nest pups was geboren, waarvan er, mits voldoende pups en afhankelijk van de verdeling teefjes en reutjes, één onze nieuwe huisgenoot kon worden. In hoopvolle verwachting liet ik mij meermalen afleiden van mijn werk om mijn mobiel te checken. En ja hoor, daar was dat bericht. En foto’s. Er kon er één van ons zijn. Vreugdedansje. En snel de rest van het gezin inlichten. Live natuurlijk, want het is wel zo leuk om de gezichten erbij te zien.
Ook zij lieten zich allemaal gewillig afleiden van waar ze mee bezig waren.
Dat is mijn onderwerp voor vandaag: afleiding.

Bovenstaande is een redelijk onschuldig en -eerlijk is eerlijk- enigszins ingecalculeerd voorbeeld van hoe ik me liet afleiden van mijn werk. Het leidde niet tot een rotgevoel over mezelf en verder draaide de wereld ook gewoon door. So far so good.
Maar hoe zou het zijn als ik de hele dag door zou zwichten voor alle ver(af)leidingen? In deze tijd van continue informatievoorziening en prikkels ben je zo een paar uur verder zonder iets zinnigs te hebben gedaan. Als je niet oppast vliegt de dag voorbij en ben je helemaal niet toegekomen aan datgene wat je wilde doen. Dat zorgt voor een onvoldaan gevoel, spijt, zelfverwijt, frustratie of iets in dat spectrum. Herkenbaar?

 

Afleiding als sluipmoordenaar van jouw dromen

En ook dat kan wel eens een dagje voorkomen zonder dat grote rampspoed jouw deel is. Ernstiger wordt het als afleiding als een sluipmoordenaar jouw leven binnendringt. Als je je laat afleiden van jouw dromen, jouw plannen, jouw levensbestemming. Want zeg eens eerlijk, we zijn nu een paar weken onderweg in 2021 en hoe staat het met jouw plannen voor dit jaar?
Ben je nog volop in actie om deze te verwezenlijken of is er toch al een beetje de klad in gekomen?
In dat laatste geval; waar heb jij je (door) laten afleiden?

De kinderen thuis?
Dagelijkse nieuwsberichten?
Kreeg je zelf corona?
Kattenfilmpjes of memes (zo heet dat tegenwoordig toch?)
Rellen in jouw stad?

 

Laat je niet afleiden van jouw levenspad

Natuurlijk kunnen prioriteiten opeens anders komen te liggen. Zeker in deze tijd. Maar wat er ook gebeurt, er is maar weinig voor langere tijd zo belangrijk dat het jou van jouw levenspad af zou kunnen brengen.
Laat niet de omstandigheden jouw leven bepalen. Natuurlijk kunnen omstandigheden extra uitdagingen met zich meebrengen. Geloof me, ik heb de afgelopen weken vaak gedacht aan werkende ouders die thuisonderwijs moeten geven, soms aan meerdere kinderen tegelijk. Ga er maar aan staan. Ik zou echt gillend gek worden. Zie dan maar eens emotioneel stabiel te blijven. Maar bedenk, lieve ouders; dit is geen reden om jouw stip van de horizon te laten verdwijnen. Het vraagt om dealen met wat er is en kijken wat er wél kan. Dat lukt je beter als je jezelf perspectief biedt.
Datzelfde is van toepassing als je zelf ziek bent geworden. Prioriteiten liggen tijdelijk anders, maar laat je niet afleiden van je levenspad.
Laat je je afleiden door ingrijpende gebeurtenissen? Bedenk dan dat de oplossing nooit in het drama zit.

 

Je vermijdt zo het ware leven…

Met afleiding door de vele prikkels die dagelijks op je afkomen lijkt het eenvoudiger. Je kunt best die nieuwsberichten skippen. Je hoeft je social media niet te checken. Toch? Helaas zijn we daar met z’n allen veel minder baas over dan we denken. Ik moet opeens denken aan de klassieker van Doe Maar: doe maar net alsof je neus bloedt… je kijkt tv en vermijdt zo het ware leven… In deze tijd is de tv zelfs vervangen door een scherm waarmee we zo’n beetje vergroeid zijn.
Afleiding in de vorm van de oneindige stroom aan berichten is afleiding van jouw levenspad.
De energie die je hierin steekt voegt niets toe aan de wereld. Je draagt niets bij, je bent niets aan het creëren. Hooguit ben je bezig met het verwezenlijken van iemand anders’ doelen: likes verzamelen, inkomen of bekendheid genereren. Allemaal energie die je niet steekt in het verwezenlijken van jouw eigen dromen.
Het is natuurlijk prima om je social media bij te houden en te genieten van hilarische filmpjes (of weg te smelten bij puppyfilmpjes…). Het is prima, zolang het een keuze is.

Het omslagpunt is er sneller dan je denkt.
De tijd glipt weg en je blijft achter met een gevoel van leegte. Nutteloosheid. Zinloosheid. Frustratie en zelfverwijt. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal.

 

Van afleiding naar zelfleiding

Het is nooit te laat om het tij te keren. Het antwoord voor een betekenisvol en bezield leven ligt aan de andere kant van het spectrum dan afleiding. Dat antwoord is Focus. Jij hebt de keuze op welke kant je je aandacht richt. Het is aan jou om daar keuzes in te maken. Aan jou en aan niemand anders. Maak de keuze om van afleiding te gaan naar zelfleiding. Elk moment is een goed moment om daar een (andere) keuze in te maken.

Stel jezelf de vraag: wat is nu het belangrijkste? Zet afleiders uit en focus daarop. Bedenk wie er aan zet is. De vraag ‘hoe kan ik vandaag van betekenis zijn’ is bijzonder helpend.
Blijf reflecteren: klopt wat ik nu doe met mijn focus?

Je kunt altijd resetten, ook als je al een eindje bent afgedwaald. Ondanks wat kleine (puppy)afleidingen kan ik van mezelf zeggen dat ik goed op koers lig. En dat geeft voldoening, energie en een heel goed gevoel.

 

Hoe is dat voor jou?
Waar heb jij je de laatste tijd door laten afleiden?
En welk besluit neem je?

Raakt dit blog iets bij je? Wil je dat met me delen in een reactie?
Of wil je er liever één-op-één verder over doorpraten?
Maak dan een afspraak voor een gratis sessie. Ik help je graag om te focussen op wat kloppend is voor jou.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Van moetivatie naar intrinsieke motivatie

Van moetivatie naar intrinsieke motivatie

Je loopt niet altijd over van enthousiasme om ergens aan te beginnen. Of om ergens mee door te gaan. Het is gemakkelijk gezegd dat dan de motivatie ontbreekt. Soms lijkt het ook eerder moetivatie. De wilskracht die daarvoor nodig is kan heel nuttig zijn. Wilskracht kan ook teveel strijd worden. Met de juiste dosering wilskracht kan de levenskracht (weer) gaan stromen. Lees er alles over in dit artikel.

Lees meer
Schuldig of niet schuldig? Wie zit er in jouw jury?

Schuldig of niet schuldig? Wie zit er in jouw jury?

We voelen ons in uren gemiddeld een werkdag per week schuldig. Heb jij ook wel eens last van schuldgevoel? Ook als je het goed bedoelt of helemaal niet schuldig bent? Alsof de jury ten onrechte het vonnis ‘schuldig’ heeft uitgesproken. De jury in je hoofd. Hoe ga je om met dat knagende, maar onterechte schuldgevoel? Lees het hier

Lees meer
De babyshower die geen babyshower was

De babyshower die geen babyshower was

Soms word je door een ander in de maling genomen, zoals mij laatst gebeurde. En hoewel dit een ervaring is om nooit te vergeten valt deze volledig in het niet bij hoe mijn eigen brein mij voortdurend voor de gek houdt. Het lijkt wel dezelfde algoritmen te hanteren als social media platforms; ik neem waar wat mijn brein wil dat ik waarneem. Dat kan heel plezierig uitpakken, zoals in dit voorbeeld. Maar het kan ook tegen je werken. Niets is wat het lijkt. Lees hier mijn ervaring en de les die je daar uit kunt trekken.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin