Home » Blog » zelfleiderschap » Gun jezelf wat voorwerk

Gun jezelf wat voorwerk

door | 21 jun, 2023 | zelfleiderschap

 

Ze komen elke dag mijn mailbox binnen, maar ik reageer er nooit op. Aanvragen van mensen die op zoek zijn naar een coach. Ik weet zeker dat ik het merendeel van hen kan helpen, afgaande op de vragen die gesteld worden. Toch doe ik het niet.

Op zich is het een mooi systeem; een centrale plek waar je jouw vraag kunt indienen en waar coaches die denken je te kunnen helpen op kunnen reageren door, tegen betaling van een klein bedrag, een offerte uit te brengen. Dat kleine bedrag is het probleem niet. Dat is het verdienmodel van het platform, niks mis mee. Overigens weten de meeste aanvragers dat niet; dat de coach/aanbieder betaalt om een offerte uit te kunnen brengen. Wat mij betreft zit de bottleneck hierin: een offerte.

Want waar kan ik een eventuele offerte op baseren? Zonder uitzondering roepen de aanvragen die gedaan worden vragen op bij mij. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal achter de vraag, naar de persoon achter het verhaal, naar wat iemand al dan niet al heeft gedaan om vragen beantwoord te krijgen. Of om een coach te vinden. Dan heb ik het nog niet over de verwachtingen die de aanvrager heeft van de offerte en/of de coach die de offerte uitbrengt. Deze vele vragen weerhouden mij er keer op keer van om een offerte uit te brengen. Vele vragen, maar soms ook bedenkingen. Overpeinzingen is misschien een beter woord. Waar ik de aanvrager dan graag over zou willen bevragen. Een paar voorbeelden.

 

Ik ben op zoek naar een coach om uit te zoeken wat bij mijn interesses en kwaliteiten past

In hoeverre heb je jouw kwaliteiten en interesses al helder? Als je mij een duidelijk profiel kunt geven van waar jouw interesses naar uitgaan, over welke kwaliteiten je beschikt en welke je ook daadwerkelijk wilt benutten in je werk en op welke manier en je weet verder ook wat belangrijk voor je is in werk en waar jij graag een bijdrage aan wilt leveren, dan draait dit vooral om oriëntatie: wat zou daarbij kunnen passen en waar vind ik dat? Dat is een heel ander startpunt dan wanneer je nog helemaal geen beeld hebt van jouw interesses, kwaliteiten, kernwaarden, drijfveren en voorwaarden. Uiteraard past daar een ander aanbod bij.

 

Ik heb net een nieuwe baan, maar dit lijkt het ook niet te zijn, misschien wil ik wel overstappen naar een andere branche

Tja, waar zal ik beginnen? Dit lijkt het ook niet te zijn suggereert dat er al meerdere pogingen zijn gedaan. Daar zou ik graag meer van willen weten. Evenals van wat er achter het woord misschien zit: welke factoren spelen daarbij een rol? Een andere branche, heb je daar je gedachten al eens over laten gaan? Mogelijk wilde je vroeger eigenlijk al iets heel anders, maar ben je ergens anders in gerold. Dan is er een verwaarloosde wens of ambitie. Mogelijk ook heb je, net als zovelen anderen, nog nooit echt stilgestaan bij wat je wilde. Ook weer een heel ander uitgangspunt.

 

Assertiviteitstrainer gezocht voor een meisje van 11

Niet mijn doelgroep, maar toch ga ik er op ‘aan’. Ik gun zo’n meisje een fijne en goede kindercoach. En die zijn er. Maar deze aanvraag roept ook iets anders bij mij op. Ik kan alleen maar hopen dat de aanvrager (een ouder) de intentie heeft om dit meisje een echt goede coach te bieden die met haar gaat werken aan wat zij precies nodig heeft. En dat het niet een ouder betreft die hoopt iets te fixen.

 

Studiekeuzecoach gezocht voor mijn dochter van 13, die niet weet welke richting ze op wil

Hiervoor geldt iets vergelijkbaars; een meisje van 13 dat niet weet wat ze wil. Dat is heel normaal op die leeftijd. Heel gezond ook. Kennelijk wordt dat door deze ouder als een probleem gezien. Wie heeft er hier eigenlijk een probleem; het meisje of de ouder? Give the girl a break, zou ik zeggen. Laat haar lekker gaan ervaren en ontdekken, dat hoort bij deze leeftijdsfase.

Dus hoewel dit en het vorige voorbeeld bij mij niet direct ‘kom maar op’ oproepen gaat het me wel aan het hart. Want wie brengt hier offertes op uit? Op grond waarvan? Ik kan alleen maar hopen dat de meisjes in kwestie kennis kunnen gaan maken met iemand die écht naar hen luistert.

 

Welke loopbaancoach helpt me uitzoeken van welk werk ik gelukkig word?

Los van de vragen wat je al gedaan hebt in je loopbaan en welke elementen je daaruit kan filteren waar je blij van werd ben ik in dit geval erg nieuwsgierig naar jouw betekenis van het woord gelukkig. Wanneer ben jij gelukkig? Wat is er dan? Wat doe je dan? Waar en met wie ben je? Verder impliceert deze vraag dat je op dit moment dat je niet gelukkig bent in je werk. Hoe zit het verder met jouw levensgeluk? En de vraag zou ook de al dan niet impliciete verwachting kunnen inhouden dat werk jou gelukkig kan maken, mogelijk ook als je dat op dit moment niet bent. Als je iemand bent die denkt gelukkig te worden van iets of iemand buiten jezelf (zoals werk, een relatie of geld) dan hebben we ook een ander startpunt dan wanneer jouw vraag is ‘wat maakt werk voor mij zinvol en wat doe ik als ik met plezier werk en er voldoening uit haal?’

 

Ik zoek een passende baan of eventueel opleiding die past bij mijn capaciteiten

In deze aanvraag word ik door twee dingen getriggerd: passende baan of eventueel opleiding en het woord capaciteiten. Mijn vermoeden is dat hier capaciteiten bedoeld wordt in de zin van vooropleiding en vakkenprofiel of de uitslag van een capaciteiten of IQ-test. In dat geval kun je namelijk Chat-GPT raadplegen, die geeft je snel een antwoord. En kennelijk is het ook nog niet helder of deze persoon wil gaan werken of (verder) wil studeren. Daar zou ik ook het fijne van willen weten voordat ik iets kan offreren.

 

De ‘ik-weet-niet-wat-ik-wil-varianten’

Die zijn er in vele soorten en maten. Om er enkele te noemen:

Ik zoek iets dat beter bij me past

Ik zoek naar toekomstperspectief

Ik wil graag switchen maar ik weet niet welke kant op

Ik ben zoekende maar weet niet wat ik wil

Ik zoek werk waar ik meer op mijn plek ben

Deze vragen lijken allemaal op elkaar. Maar zijn hoe dan ook uniek. Want achter elke vraag zit een andere persoon met een andere achtergrond. De vraag is dus altijd; welk maatwerk past bij jou?

 

Hoe beoordeel je een offerte?

Wat ik me altijd afvraag bij dergelijke aanvragen is welke offertes er uitgebracht worden. Het enige aanbod dat ik zou kunnen doen bij aanvragen waar ik zelf een ‘ja’ bij voel is: kom eens kennismaken. Ik heb simpelweg te weinig informatie om te kunnen zeggen; ik bied je een traject aan bestaande uit x sessies tegen een prijs € x. En hoe beoordeelt de aanvrager dan zo’n offerte? Mogelijk geheel ten onrechte, maar mij bekruipt toch vaak het gevoel dat de aanvrager een prijsindicatie wil. Wat logisch is, maar als je niet weet wat je ervoor krijgt, hoe kun je dan een keuze maken? Kies je dan voor de laagste prijs? Want hoe kun je weten of het aanbod passend is voor jou? En hoe zit het dan met de kwaliteit?

Nogmaals, wat mij betreft is een aanbod altijd maatwerk. En dat is niet te leveren zonder verdere informatie. Dat zou net zoiets zijn als online een offerte vragen als deze; ik wil graag een nieuwe keuken. Zonder te vermelden of het gaat om nieuw- of verbouw, of het leidingwerk aanwezig is en in welke staat het verkeert, welke apparatuur gewenst is, welke opstelling en of het inclusief of exclusief sloop- en installatie is. Om er maar een paar te noemen. Dan kan de aannemer of het klusbedrijf niet anders dan met losse flodders gaan schieten, in de hoop dat het precies is wat jij zoekt. Dat geldt dus ook voor de coach: het is met losse flodders schieten. Tegen betaling. Al is dat zoals gezegd niet het grootste euvel.

 

Tips voor als jij een coach zoekt

Ik raad iedereen die op zoek is naar een coach aan om het als volgt aan te pakken. Begin met in je netwerk te vragen. Het zal je verbazen hoeveel mensen (waarvan je het niet wist) ervaring hebben met vergelijkbare vragen en met coaches. Is dat in jouw directe omgeving helemaal niet het geval, start dan simpelweg eens met het intypen van jouw vraag op google. Er komen vanzelf coaches boven. Bekijk enkele websites. Wees kritisch, check ook op kwaliteit,  certificering, klantreferenties en dergelijke. Overigens kun je in de meeste gevallen ook informatie vinden over tarieven. Bij mij in elk geval wel.

Uiteindelijk gaat het om jouw gevoel. Maak een top 3 en start met het maken van een afspraak om kennis te maken met jouw nummer 1. Plan alleen meerdere afspraken als er echt duidelijke verschillen zijn tussen de coaches. Als ze voor jouw gevoel dicht bij elkaar liggen maak dan pas een afspraak met de volgende als je bij de eerste na de kennismaking gene overtuigende ‘ja’ voelt. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de uiteindelijke keuze een soort iene miene mutte werd. Dat is voor alle betrokkenen verspilde energie.

Het mag duidelijk zijn dat dit wat mij betreft de enige manier is om een passend aanbod te kunnen krijgen (en te bieden) op jouw vraag. Ik doe niet aan offertes zonder je gesproken te hebben. Pas als wij beiden in een kennismaking voelen dat het gaat werken doe ik je een aanbod. Gun jezelf dus wat voorwerk als je een dergelijke investering overweegt. Dat doe je bij een nieuwe keuken toch ook!

Een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking boek je eenvoudig via deze link. Ik ontmoet je graag.

Overigens blijf ik wel geabonneerd op die mails met offerteaanvragen. Zo houd ik zicht op de vragen die er leven en de eventuele verschuivingen daarin.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw excuus om niet in actie te komen?

Wat is jouw excuus om niet in actie te komen?

We hebben allemaal excuses om niet in actie te komen. Uit bescherming voor onszelf verzinnen we allerlei aannemelijke redenen om niet te doen wat we eigenlijk willen. Maar zelfbescherming wordt vaak zelfsabotage. En daar kun je behoorlijk last van hebben. Welke excuses herken jij? Reken af met jouw innerlijke conflicten.

lees verder
Een zaal vol rode fietsen

Een zaal vol rode fietsen

Mensen raken niet van streek door de gebeurtenissen, maar door de manier waarop ze tegen die gebeurtenissen aankijken (Epictetus). De bril waardoor je naar de wereld kijkt is van grote invloed op jouw welbevinden. Mensen ervaren gebeurtenissen ieder op hun eigen manier. Dit wereldmodel kan je verhinderen om te komen waar je wilt zijn. Houd jouw wereldbeeld dan eens tegen het licht. Verandering is alleen mogelijk door verandering in het wereldmodel.

lees verder
Van moetivatie naar intrinsieke motivatie

Van moetivatie naar intrinsieke motivatie

Je loopt niet altijd over van enthousiasme om ergens aan te beginnen. Of om ergens mee door te gaan. Het is gemakkelijk gezegd dat dan de motivatie ontbreekt. Soms lijkt het ook eerder moetivatie. De wilskracht die daarvoor nodig is kan heel nuttig zijn. Wilskracht kan ook teveel strijd worden. Met de juiste dosering wilskracht kan de levenskracht (weer) gaan stromen. Lees er alles over in dit artikel.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin