Home » Blog » zelfleiderschap » De reis en de bestemming

De reis en de bestemming

door | 27 mrt, 2019 | je hart volgen, zelfleiderschap

Een enkeltje naar de oplossing graag. Als het niet zo lekker loopt in je leven en je wilt dat het anders, beter wordt, dan wil je het liefst het antwoord in hapklare brokjes aangereikt willen krijgen.
Dokter, hier doet het pijn, de dokter schrijft een recept voor een medicijn, je neemt het medicijn en weg is de pijn. Zoiets.
Ik geloof niet in een quick-fix. Natuurlijk, soms is het nodig en het werkt ook wel, maar wil je wezenlijk iets veranderen in je leven, dan raad ik je aan een reis te boeken, in plaats van een non-stop ticket naar de bestemming.

We willen allemaal gelukkig zijn. We worden omringd met fakebookhappiness en insta(nt)geluk. Vluchtige snapshots van succes, geweldige resultaten, ideale plaatjes wekken de illusie dat het binnen ieders handbereik ligt. Als je het recept maar volgt. Dus wil je dat recept. De kortste route naar geluk.

 

Als je al weet hoe het zal zijn, wil je dan nog?

Stel, je wilt het noorderlicht zien. Zou je nog een reis naar de noordpoolcirkel boeken als je voor vertrek al precies zou weten wat je ervaart als je het noorderlicht aanschouwt? Als je al zou kunnen voelen wat je dan voelt, zien wat je dan ziet, hoort, ruikt, proeft? Als je tot in detail de hele ervaring al zou kunnen beleven? Ik niet. Dan is er weinig meer te beleven.
Toch is dat wat we wel willen als het gaat om keuzes die we maken in ons leven. We willen bij voorbaat weten wat de juiste keuze is, de beste oplossing. Een recept voor wat ons gelukkig maakt. Bij voorkeur met beleving en al van de eindbestemming.

 

Ontdekkingsreis naar jezelf

Alle antwoorden zitten in jou. Mijn klanten horen mij dat vaak zeggen. Jij bent op de wereld gekomen met jouw unieke materiaal. Jouw pure kern, jouw ‘dna’, maar ook alle ervaringen die je seconde na seconde opdoet in je leven en de patronen die je zo hebt ontwikkeld. Nergens ter wereld is er iemand identiek aan jou. Antwoorden op jouw vragen vind je dus niet bij een ander. De sleutel ligt bij jezelf.
Het vinden van de antwoorden vraagt om een reis naar binnen. Het is nodig om veel tijd te besteden aan zelfonderzoek. Ontdekken wie je werkelijk bent. Wat je kracht is, jouw plek, waar je talent ligt en ook wat de schaduwkant is, welke patronen jou belemmeren om het leven te leiden waar je van droomt. De plus en de min liggen overigens verrassend dicht bij elkaar. In het zelfonderzoek ontdek je hoe je uit de greep van jouw patronen kunt komen en zelf de regie kunt nemen.

 

Zelfleiderschap

Zelfleiderschap dus. Authenticiteit, helemaal jezelf zijn, is een wezenlijk aspect van zelfleiderschap. En zelfleiderschap is nodig om in leven en werk datgene te kunnen doen wat écht bij je past, waar jij gelukkig van wordt. Zelfleiderschap vraagt om zelfkennis. Onderzoeken wie je ten diepste bent, jouw eigenschappen, kwaliteiten en valkuilen, je drijfveren. Begrijpen wie je bent en waarom je handelt zoals je handelt. Er heeft nog nooit iemand iets groots bereikt zonder zelfkennis.

Het opdoen van zelfkennis zie ik als een reis. Een soort studiereis. Je gaat op pad en doet onderweg ervaringen op. Mooie en minder mooie ervaringen. Soms gaat het soepel en soms niet. Dan wijzigt je route of zelfs je koers. En dat is allemaal okee. Het gaat om de reis, niet om de bestemming.

 

Theory U

Een mooi model over zelfleiderschap en het maken van de reis is de Theory U van Otto Scharmer. Scharmer biedt een procesmodel voor vernieuwing en transformatie. De kernvraag is: Hoe kan ik als mens op mijn volstrekt unieke manier het verschil maken en daarmee tegelijkertijd aansluiten bij wat de omgeving nodig heeft?
Stel je voor dat je bovenaan de ‘linkerpoot’ van de U staat. Enkele reis naar de oplossing staat gelijk aan direct naar de top van de rechterpoot springen. Waar een pasklaar antwoord voor je klaar ligt. Het mag duidelijk zijn dat het zo niet werkt. Als je het proces werkelijk aangaat maak je een diepgaande beweging, zoals afdalen in de letter U, vandaar de naam. Met Theory U buig je complexe vraagstukken om naar een wezenlijke verandering, vanuit verbinding met jezelf, anderen en alle aspecten die met de vraag samenhangen. In dit proces benut je de wijsheid uit het onbewuste.

 

7 Fasen

In dit proces doorloop je 7 fasen.

1. In de fase van downloading neem je waar vanuit jouw werkelijkheid en zoek je naar bevestiging daarvan.
2. Het is nodig om dan je geest te openen en met open blik te kijken. Dit is de fase van seeing.
3. In de fase van sensing neem je van binnenuit waar, met open hart. Hierdoor ontstaat verbinding. Met jezelf en met de ander.
4. De volgende fase, is een samenvoeging van presence (aanwezigheid) en sensing (waarnemen zonder direct contact) en wordt presencing genoemd. Hier gaat het om aanwezig zijn in het hier en nu. Door bewust waarnemen met alle zintuigen, inclusief de intuïtie, bereik je deze staat van Zijn en kom je voorbij de angst voor het onbekende. Zo ontstaat er ruimte voor het ontkiemen van iets nieuws.
5. Je geeft vorm aan inzichten en ideeën en vormt een beeld van de toekomst in de fase van crystallizing. Iets wat vanuit het downloaden niet lukt en vooral tot frustratie leidt.
6. In de fase van prototyping staan experimenteren en uitproberen centraal.
7. Om vervolgens in performing de plannen uit te voeren.

 

Innerlijke stemmen

Op de reis door de U komen we hobbels en belemmeringen tegen. Je kunt in zwaar weer terecht komen, materiaalpech hebben, zonder brandstof komen te staan, verwachtingen die niet uitkomen, fricties met je omgeving… Het zijn dan niet de omstandigheden die jou tegenhouden, maar de manier waarop je op die omstandigheden reageert. Het zijn met name drie innerlijke stemmen die ons in het downloaden houden:

Oordelen

Onze Oordelen belemmeren ons om werkelijk waar te nemen wat er is. Oordelen kleuren de werkelijkheid en houden ons gevangen in ideeën en aannames. ‘Dat kan ik toch niet’, ‘ik ben nou eenmaal geen type om…’ , ‘dat is veel te duur’ , ‘dat is egoïstisch van me’, ‘als die ander nu maar eens….’ om er een paar te noemen.

 

Cynisme

Cynisme wil tegenwerpen en negatieve voorspellingen doen. Het gaat uit van onmogelijkheden en blokkades. Cynisme roept de Ja-maar in ons op. Bijvoorbeeld; ‘daar ik heb ik een opleiding / veel geld / ervaring voor nodig en dat heb ik nu eenmaal niet’. Deze versperren de weg naar het idee dat een opleiding, geld en ervaring verkregen kunnen worden.

 

Angst

Angst is de meest basale emotie. Angst behoedt je voor fouten en fatale handelingen. Het is gericht op overleven. Maar daarmee belemmert angst je ook om open te staan voor verandering. Angst ontstaat vaak vanuit faalervaringen of bij de mogelijkheid om iets of iemand te verliezen. Met angst wordt het onmogelijk om het vertrouwde los te laten, het niet te weten en je over te geven.
Het overwinnen van deze angst is iets anders dan niet bang zijn.

 

Het ombuigen van de belemmeringen

Je kunt de belemmerende stemmen van oordeel, cynisme en angst ombuigen door bewustzijn, herkenning en oefening. Door op reis te gaan.

 

Open geest

Oordelen staan een open geest in de weg. Oordeel-loos zijn is onmogelijk en ook niet wat het U-proces van je vraagt. Je hebt en houdt altijd oordelen. Belangrijk is te zien dat oordelen beperkend zijn en slechts een klein deel van de realiteit belichten. Een nieuwsgierige houding helpt om voorbij de oordelen te komen en interesse te tonen. In jezelf en in anderen. Daar hoort het herkennen en uitstellen van je oordelen bij.

 

Open hart

Je hart sluit zich door pijn, teleurstelling en afwijzing. Dat maakt je cynisch. Je hart kan zich weer openen door de erkenning van deze pijn en de pijn los te maken van hier en nu. Dan heb je weer contact met jezelf. Vanuit dit contact en de compassie met jezelf, is het mogelijk uit te reiken naar de ander. Door je te laten raken en je in te leven, kan je hart zich openen. Dit kan door schoonheid te zien, dankbaarheid te voelen, en vertrouwen en nabijheid toe te staan.

 

Vertrouwen en overgave

Angst is diepgeworteld in je systeem en heeft ook een belangrijke signaalfunctie. Het is goed dat te erkennen. Alleen signaleert angst vaak onterecht gevaar, gebaseerd op oude informatie uit je geheugen. Het signaleert gevaar waar helemaal geen gevaar is. Angst staat de overgave in de weg. De kunst is om angst te erkennen en te voelen, en er voorbij te kunnen stappen. Dat vraagt oefening. Bijvoorbeeld oefening in het besef dat controle een illusie is, en oefening in het contact maken met vertrouwen in de overvloed van het leven.

Ben jij klaar voor deze ontdekkingsreis? Een goede gids is goud waard. Een gids wijst je de ‘inkijkpunten’, kent de risico’s, alternatieve routes bij versperringen, laat je de mooiste plekken zien en helpt je je weg te vinden. Een goede gids helpt je voorbij je oordelen te komen, je hart te openen en je angst in de ogen te kijken en er voorbij te stappen.

Sta jij op het punt om deze reis te boeken? Maak dan een afspraak voor een gratis sessie en ontdek wat ik als gids voor jou kan betekenen.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Het innerlijke kind en de kritische ouder; wie is er aan het woord?

Het innerlijke kind en de kritische ouder; wie is er aan het woord?

Als kind zijn we vrij en onbevangen. Al snel krijgen we boodschappen mee over hoe het hoort en wat goed is en niet goed. Deze boodschappen zetten zich in ons vast en beknotten onze vrijheid. Eenmaal volwassen is de stem van de kritische ouder verinnerlijkt. En is het kind in ons niet meer onbevangen, maar gekwetst. Soms is de één aan het woord, soms de ander. Wie heeft er bij jou het laatste woord? En hoe zorg je voor een gezonde balans? Lees het in dit artikel.

lees verder
Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Zo. Dat kun je afvinken. Je hébt die afspraak gemaakt. Je hébt je ingeschreven voor dat programma. Je bent werkgever en je bíedt je medewerkers die training aan. Je werkt er dus aan.
Maar is dat wel écht zo? Wekelijkse afspraken hebben, naar de sportschool gaan, medewerkers een training aanbieden… Het is niet per definitie hetzelfde als écht ergens mee aan de slag gaan. En zeker niet hetzelfde als doen wat er nodig is. Lees in dit artikel wat het verschil is en ga eens bij jezelf na hoe het bij jou zit. Dat kán een tikje confronterend zijn.

lees verder
Het is toch prima zo… Maar niet briljant.

Het is toch prima zo… Maar niet briljant.

Je hebt het prima voor elkaar. Er zijn genoeg mensen die zo met jou zouden willen ruilen. Maar is prima goed genoeg voor jou? Of ga jij voor briljant? Je durft het haast niet hardop te zeggen. Je hebt toch echt het gevoel dat er meer uit te halen valt. Laat je inspireren om de briljant te laten stralen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin