Home » Blog » keuzes maken » Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

door | 29 jan, 2020 | geen categorie, keuzes maken

Misschien wil ik wel een keer iets heel anders met mijn leven, maar wát dan? Ik weet echt niet wat ik wil. Dit is de meest gehoorde smoes in mijn coachpraktijk. Smoes? Ja, het is een smoes. Bestempel ik mijn klanten dan als leugenaars, of, misschien iets milder uitgedrukt: van het niet de waarheid spreken? Verre van. Het is het soort smoes waarvan degene die deze uitspreekt niet in de gaten heeft dat het een smoes is. Of het nu om grote of kleine keuzes gaat, we zeggen allemaal wel eens ‘Ik weet niet wat ik wil’. Je weet best wat je wilt, er is hier iets anders aan de hand.

 

Ik heb geen passie

‘Op zoek gaan naar je passie is een beperking van je ongelimiteerde mogelijkheden’. Deze briljante uitspraak op de ‘Scheur je los coachingskalender’ inspireerde mij tot het schrijven van dit blog.
Bij passie denk je wellicht aan voorbeelden uit de muziek, kunst, sport enzovoort. En dan zeg je al snel ‘ik heb geen passie’ We zijn niet allemaal (als) Wibi Soerjadi of Max Verstappen. Jezelf vergelijken met anderen heeft geen zin. Het verlamt zelfs. Impliciet zeg je immers tegen jezelf dat een passie groots en meeslepend hoort te zijn.
Passie is niets meer en niets minder dan iets heel leuk vinden en daar in opgaan. Dat hoeft niet avontuurlijk, wereldveranderend, of uniek te zijn. Dit jezelf opleggen is het beste recept om je ervan te weerhouden om te doen wat je écht graag wilt. En dus de beperking van je ongelimiteerde mogelijkheden.

 

Passie en het brein

Passie ontstaat als je geraakt wordt door iets wat je leuk vindt en graag wilt. In de hersenen wordt dan de amygdala actief; het gevoelsbrein. De amygdala wordt geactiveerd door prettige gevoelens en geeft dan een ander gebied in de hersenen het seintje om dopamine aan te maken (het gelukshormoon). Dopamine gaat via de neuronenpaden naar verschillende andere hersengebieden, waaronder de nucleus accumbens (het pleziergebied). Dit is het gebied dat een belangrijke rol speelt bij verlangen, passie, motivatie en bevrediging. Het gebied dus dat ons in beweging zet om iets na te streven wat we leuk vinden.

 

Reeënsafari

Dat kan dus ook in kleine dingen zitten. In de landerijen achter ons huis wonen sinds enige tijd vier reeën. De dagelijkse avondronde met de hond is getransformeerd tot reeënsafari. De mogelijkheid om ze weer te spotten, misschien nóg wel iets dichterbij dan gisteren, inspireert me om, ook als de weersomstandigheden minder uitnodigend zijn, toch nog even door te lopen tot de wei die ze tot hun gebied verklaard hebben. Om maar even aan te geven dat passie in alles kan zitten.
Zo mooi om die oogjes te zien oplichten in de lichtbundel van de zaklamp, de silhouetten in de schemering, soms liggen ze, soms staan of lopen ze en af en toe heb ik zelfs het geluk ze te zien dartelen (anders kan ik het niet noemen). Een waar dopaminemomentje.

 

Hoe zit het nou met die smoes?

Ja, om daar op terug te komen. Keer op keer blijken klanten die zeggen dat ze niet weten wat ze willen (en al dan niet hun passie willen ontdekken) bij nadere inspectie heel goed te weten wat ze zo leuk vinden dat ze er helemaal in op zouden kunnen gaan. Het probleem zit ‘m dan meer in zichzelf toestaan om dat verlangen te voelen. Blijven hangen in ‘ik weet niet wat ik wil’ levert de ‘verborgen winst’ op dat je niet in actie hoeft te komen.

Want dat verlangen voelen en volgen kán wel eens consequenties hebben. Bijvoorbeeld iets doen:

 • waarvan je niet weet waar of wat het je gaat brengen;
 • wat heel spannend is;
 • wat tegen de verwachtingen van anderen in gaat;
 • wat betekent dat je iets anders los moet laten;
 • waarvoor je patronen moet doorbreken.

Ook dan komt je amygdala in actie, maar dan vanuit angst, dus in tegengestelde richting; er wordt een stresshormoon aangemaakt.

 

Help je amygdala een handje

Dromen en fantaseren helpt je amygdala om dopamine aan te maken. Help je amygdala een handje door jezelf toe te staan jouw wensen en verlangens te volgen. Als je dat al (te) spannend vindt en je liever in je ‘veilige’ ratio blijft; wat is het ergste dat er kan gebeuren als je contact maakt met jouw verlangen? Juist, dat er dopamine wordt aangemaakt, oftewel, dat je ergens enthousiast over wordt. Lijkt me niet het einde van de wereld.

Afgelopen week in de masterclass ‘Ontdek waar je warm voor loopt’ hebben de deelnemers gefantaseerd over het antwoord op de vraag welke ervaringen ze zouden willen opdoen als alles mogelijk was. Dat leverde mooie en zeer uiteenlopende antwoorden op, zoals:

 • Vliegen als een vogel (door meerdere mensen genoemd).
 • Weten wat mensen op mijn uitvaart over mij zouden zeggen.
 • Mezelf teleporteren naar een andere tijd / plaats.
 • Voluit zingen in een musical.
 • Mensen genezen.
 • De middelbare schoolperiode overdoen
 • Een tijdje onzichtbaar zijn.

 

Maar dat kan toch helemaal niet!

Op het eerste gezicht ervaringen die praktisch niet allemaal even haalbaar zijn. Wat het interessant maakt is om op zoek te gaan naar wat het beleven ervan je zou opleveren. Een laagje dieper kijken dus. En dat leverde mooie inzichten op (in willekeurige volgorde en niet direct gelinkt aan bovenstaande wensen):

 • onbezonnen zijn
 • vrijheid
 • ontdekken wat mensen beweegt
 • vol zelfvertrouwen in het leven staan
 • het gevoel hebben ertoe te doen / iets bij te dragen

Dan praten we over verlangen. En om te weten wat je wilt hoef je alleen maar naar jezelf te luisteren. Je gevoel te volgen. En door durven pakken naar het volgende laagje. Als een matroesjka, zo’n Russische holle houten pop die onderdeel is van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. Tot je bij de kern bent. In de onderlinge uitwisseling van de bevindingen in de masterclass kwamen heel wat deelnemers zo tot de ontdekking dat ze echt wel weten wat ze willen en dat hun wensen helemaal niet zo onmogelijk zijn als ze dachten.

 

Weet jij niet wat je écht wilt?

Je kunt er voor kiezen om door te gaan met wat voor jou geen waarde toevoegt, wat misschien zelfs nutteloos voelt. Als je dat al weet van jezelf dan zit daar ook jouw antwoord in verpakt op de vraag wat het voor jou zinvol zou maken. Ergens op de schaal van abstract tot concreet en waar dat is op die schaal is nog niet belangrijk. Wel dat je naar jezelf luistert.
Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs. In elk geval niet langer jezelf.
Stap 1: stop met zeggen dat je niet weet wat je wilt. Dat maakt al verschil.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Je bent van harte welkom voor een gratis sessie. Ik geef je graag op jouw situatie afgestemde tips om te ontdekken wat je wilt én, nog veel waardevoller, wat jij kunt doen om jouw wensen uit te laten komen.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

Vijf tips waarmee je in minder tijd meer voor elkaar krijgt

Druk druk druk. Je rent de hele dag de benen onder je lijf uit en ‘s avonds heb je nog het idee dat er niks uit je handen is gekomen. Weer niet toegekomen aan… Er zijn nog zoveel dingen die moeten, laat staan dingen die je wilt. Zou timemanagement uitkomst bieden? Herken je dit en snak je naar meer rust in je hoofd? Wil je toekomen aan wat écht belangrijk voor je is? Stop dan met proberen je tijd te managen en start met aandachtsmanagement. Ga aan de slag met de tips en krijg in minder tijd meer voor elkaar.

lees verder
De bevrijding van oordelen

De bevrijding van oordelen

Niemand is vrij van oordelen. Dat hoeft ook niet. Sterker nog, oordelen is nuttig. Tot het punt waar er een last ontstaat. Als je de bereidheid en de moed hebt om jouw oordelen te onderzoeken ligt daar de sleutel tot verandering. Zo kunnen oordelen jou juist helpen. En zelfs een bevrijdende werking hebben. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

lees verder
Soms weet ik het zelf ook even niet (en wat ik dan doe)

Soms weet ik het zelf ook even niet (en wat ik dan doe)

Weet jij het even niet meer? Wat nu? Hoe verder? Wat wil ik? Het is maar goed dat we af en toe last hebben van het onrustige gevoel dat deze vragen oproepen. Persoonlijke en professionele ontwikkeling is niet mogelijk zonder deze vragen. Veel mensen zijn geneigd zo snel mogelijk de antwoorden te willen vinden. Om échte antwoorden te vinden zul je het niet-weten moeten leren verduren. Dat is iets anders dan niets doen. Lees in dit artikel wat ik doe als ik het zelf even niet weet.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin