Home » Blog » je hart volgen » Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

door | 1 jul, 2020 | afrekenen met je bezwaren, je hart volgen, zelfleiderschap

“Ik wil je even laten weten dat ik mijn baan heb opgezegd. De bijeenkomst van afgelopen woensdag was het laatste zetje wat ik nodig had” M.

Mijn vorige blog ging over de mythe van moeiteloosheid. Over hoe we onszelf vergelijken met anderen en over kwetsbaarheid. Vandaag een soort part 2. Over dat we het vaak wel wéten. En toch niet doen. Laat ik daar net afgelopen week voor twee volle groepen een waardevolle masterclass over hebben gegeven: “Reken af met wat jou tegenhoudt’. En dat deden ze, de deelnemers. Getuige het mailtje van M., een van de deelnemers, een paar dagen later, met bovenstaande mededeling. Wat een kanjer!

 

Herwonnen zelfvertrouwen

Voor het geval je nu denkt dat het mijn missie is om mensen aan te zetten tot roekeloze risico’s… Integendeel. Het is mijn missie om mensen te inspireren tot het volgen van hun hart. Zodat ze gaan doen waar ze gelukkig van worden. Niet door radicaal schepen achter zich te verbranden. Dat doen we stap voor stap. Met de dame in kwestie werk ik al bijna een jaar samen. Dit is geen overnight-desicion. Ze is er klaar voor. En ik heb zo veel vertrouwen in haar!

 

Er was nog zo’n kanjer in de masterclass. Ook M. Maar dan anders. Met een ander verhaal. Na een niet zo fijne ervaring met één collega (iets met kleineren en dominant gedrag) nam ze eind vorig jaar in goed overleg met haar werkgever afscheid van de baan die ze sinds haar opleiding (twee decennia geleden) had vervuld. Onzeker over haar marktwaarde en vol twijfels kwam ze destijds bij me. Ze wilde een heel andere kant op (dacht ze), maar ze had geen ervaring, diploma’s… En wie zat er nu op haar te wachten?
Deze M. liet zich door niets of niemand meer tegenhouden. Stralend en vol zelfvertrouwen zat ze daar, in de masterclass. Nieuwe baan in the pocket. In haar ‘oude’ vakgebied. Want daar blijkt haar hart te liggen. Dat heeft ze grondig onderzocht. Ze weet waar ze voor staat, waar ze goed in is, waar ze het voor doet en wat haar voldoening geeft.
Ze laat zich niet meer tegenhouden. Je zou bijna zeggen dat ze niet op haar plaats was in deze bijeenkomst. Toch denk ik dat ook zij nog een extra zetje heeft gehad. Bovendien is haar verhaal natuurlijk enorm inspirerend voor de anderen (en dat gaf haar inmiddels herwonnen zelfvertrouwen nog een extra boost).

 

Wat leren we van M & M?

Als je M & M vraagt naar hun verhaal, dan zullen ze je vertellen dat het niet altijd een lolletje is (geweest). Hun verhalen gaan elk over een weg die ze volgen, die niet bepaald een geplaveide weg is, bezaaid met rozenblaadjes en omzoomd door een erehaag van juichend publiek. Om te komen waar zij nu zijn hebben zij oog in oog gestaan met hun innerlijke draken. Zij hebben de bereidheid getoond om hun belemmerende patronen en overtuigingen te onderzoeken. Geloof me, dat vraagt om het verlaten van je comfortzone.
Net als de meeste van mijn klanten hoopten ook zij dat er een gemakkelijke weg was toen ze voor het eerst bij mij kwamen. Een quick-fix, het zou zo mooi zijn. Sommigen hopen het heimelijk, anderen spreken de hoop op een pasklaar antwoord letterlijk uit. Om er bijna verontschuldigend aan toe te voegen dat ze natuurlijk ook wel weten dat het zo niet werkt. Maar toch…

 

Eerste rang in het theater

Net als de meeste van mijn klanten zullen zij ook zeggen dat ze het uiteindelijk zelf (hebben) moeten doen. En hebben zij geaarzeld om hulp in te schakelen. Want dat wisten ze vooraf ook al wel: dat ze het zelf moesten doen. Die eigenwijsheid is mijzelf ook niet vreemd hoor. Met mijn 25 jaar ervaring ben ik zeg maar geen groentje in het vakgebied. Kennis genoeg. Maar kennis is niet genoeg. Is niet waar het om gaat. Nadat ik op een aantal cruciale momenten in mijn leven met een coach gewerkt heb wil ik nu echt niet meer zonder. En dus heb ik er één.
Ik betaal haar niet om aardig tegen me te doen of om met me mee te leven (lees: bevestigen). Dan kunnen mijn vrienden mij ook wel een rekening sturen. Ik betaal haar ook niet om me een goed gevoel te geven. Als ik daar behoefte aan heb kan ik beter een dagje wellness boeken.
Ik betaal haar omdat ik naar een diepere laag wil, omdat ik naar mijn next level wil groeien en het nodig heb om daarin een spiegel voorgehouden te krijgen. Om me in verwarring te brengen en soms in tranen. Dat is nodig om te blijven groeien en om van waarde te zijn.
Ik boek bij haar een eersterangs kaartje voor mijn innerlijk theater (deze benaming leen ik graag van haar) en ik wil dat de voorstelling iets met me doet. Ik wil impact, drama, emotie, spektakel (okee, misschien niet allemaal tegelijk…) Het moet meer zijn dan een aardig tijdverdrijf.

 

Potje geluk

Mijn klanten kopen bij mij ook niet een potje geluk. En hoewel ze soms echt wel de behoefte hebben aan bevestiging is dat uiteindelijk ook niet waarvoor ze bij mij komen. Bevestigd worden helpt je namelijk geen stap verder. Ik help jou niet door je te bevestigen in wat je doet als ik zie dat je eronder gebukt gaat. Dat is handelen in wat Einstein waanzin noemt: steeds hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten.

 

Ervaren dat je het aankunt

Geluk is nu eenmaal niet iets wat je ten deel valt als je thuis op de bank gaat zitten hopen. Geluk is ook niet dat er nooit meer hindernissen, hobbels op de weg, of diepe dalen zijn. Het is ook geen continue staat van extase, euforie of gelukzaligheid. En het gaat niet hand in hand met moeiteloosheid. Geluk is trouwens ook niet een schaaltje M & M’s. Sorry, flauwe woordspeling.
Geluk gaat over doen wat voor jou klopt. Het heeft niets te maken met meer of minder (hard) werken. Het gaat over kunnen dealen met wat het leven voor jou in petto heeft. Het gaat over het onderzoeken van jouw eigen gedoe, soms het verduren van wat er is. Ervaren dat je het aankunt. Ervaren dat je stevig staat, in plaats van dat je uit het veld geslagen wordt. En ook af en toe vallen en zelf weer opstaan. Daar groei je van. Naar een staat van geluk.

 

Vip-ticket

Wil jij ook echt aan de slag met wie je ten diepste bent? Ga jij voor een VIP-ticket voor jou innerlijk theater? Jij bent de schrijver, regisseur en hoofdrolspeler. En je bent bij mij welkom voor een try-out. Ik ben graag jouw souffleur, jouw coach.
Met mijn coaching zet je betere en grotere stappen. In jouw richting.
Je bent van harte welkom voor een gratis sessie.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Tegen beter weten in

Tegen beter weten in

Ons brein is een wonderlijk mechanisme. Soms is het helpend, soms niet. Het is bijvoorbeeld niet helpend als het brein het onlogische logisch probeert te maken en allerlei onaannemelijke aannames doet. Waardoor we tegen beter weten in doen wat we niet zouden moeten doen. In dit blog een uit mijn leven gegrepen anekdote. Met twee grote voeten erin getrapt. Welke les haal jij eruit?

lees verder
Hoe lang mag het goed gaan?

Hoe lang mag het goed gaan?

Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Dat is het leven. Als je durft stil te staan bij hoe een tegenslag in je leven gerelateerd is aan innerlijke hindernissen dan is zo’n tegenslag een hefboom naar het volgende level van geluk, ontwikkeling, grootsheid en succes. Lees in dit artikel hoe dit voor mij werkte met een fysieke klacht en ontdek hoe jij de weg vrij kunt maken naar jouw volgende level.

lees verder
Gezocht: nieuwe eigenaar voor mijn probleem

Gezocht: nieuwe eigenaar voor mijn probleem

Neem jij wel eens aapjes op je schouder die bij een ander horen? Vast wel. En bewust of onbewust; je parkeert jouw aapjes ook wel eens op de schouder van een ander. Dit artikel nodigt je uit om jouw eigenaarschap eens onder de loep te nemen. Het versterkt jezelf én de ander om voor jouw eigen aapjes te zorgen en de ander voor zijn of haar aapjes.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin