Home » Blog » mensen om je heen » Muziek als blikopener van je ziel

Muziek als blikopener van je ziel

door | 22 dec, 2021 | mensen om je heen

Muziek raakt. Muziek inspireert. Door te vertellen wat muziek met je doet geef je een inkijkje in je ziel. Door met te delen hoe muziek jou raakt inspireer je elkaar.

Al verschillende keren heb ik mogen ervaren wat de kracht is van het delen van muzikale inspiratiebronnen. Dta bracht mij op het idee voor de oproep aan mijn volgers om een nummer en jouw verhaal erachter te delen en elkaar daarmee te inspireren.

Kippenvel kreeg ik bij het lezen van de inzendingen. Het levert een mooie, diverse Inspiratielijst op.

Door naar muziek te luisteren met het verhaal van de ander in je achterhoofd, door de oren van de ander, ontstaat verbinding. Ik nodig je van harte uit om de verhalen te lezen en de nummers te luisteren als het ware door de oren van de ander. Ook, of zelfs juíst, als het jouw genre niet is.

Lees, luister en ervaar wat muziek met mensen doet en laat je inspireren door deze Inspiratielijst.

Je kunt de lijst hier beluisteren op Spotify.

SAMENgesteld voor en door elkaar. Met dank aan alle inzenders.

Rainbow Connection – Barbara Streisand en Kermit The Frog

Waarom dit liedje?
Het gaat voor mij over jouw eigen pad vinden – jouw betekenis in het leven. Met alles wat er bijhoort – zoeken en hopen dat je iets vindt wat dan magisch is, hoe het dan op een moment niet meer te negeren is, dat het je trekt. Dit liedje geeft mij zachtheid en lichtheid, om met de onzekerheid, met het niet weten, te zijn. En gewoon weer de volgende stapje te nemen, hier en nu.
“Rainbow connection” is volgens google: the moment when your spiritual purpose (that little voice inside) has been realized in the physical world.
Kaia

Come alive – Nate Fifield (uit de film ‘The greatest showman)

Als ik dit nummer hoor, dan word ik bijna instant vrolijk, mijn lijf begint bijna als vanzelf te bewegen (cq dansen) en ik voel meer kracht door mijn lijf stromen. Het roept echt een gevoel op alsof ik de hele wereld aan kan.
Het is lastig om een gevoel te analyseren, maar ik denk dat het ook door het totaalplaatje komt. Aan de ene kant is het de muzikale opbouw van het nummer dat rustig begint, maar in een groot feest eindigt. Maar de meeste impact heeft toch de tekst. Het is een oproep om je innerlijke licht te laten schijnen op de wereld, om je niet langer te verstoppen maar te laten zien dat je er ook mag zijn met al het moois dat jij de wereld te bieden hebt. Dat je niet langer in je eigen schaduw hoeft te staan, maar je droomleven kunt gaan leven.

 

Ravijn – Veldhuis & Kemper

Ik heb ze zelf gezien in Caprera in Bloemendaal op een Corona zomeravond en dat was een heerlijk avondje uit.

Vooral het refrein:
‘Maar als ik iets zou mogen zeggen, het is geen rechte lijn. En de grens maar iets verleggen, gaat maar zelden zonder pijn. Want de allermooiste bloemen, groeien vlak langs het ravijn. En om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn.’

Voor mij zit hier veel in, verandering is moeilijk en gaat soms gepaard met pijn. Net als je eigen ontwikkeling, jezelf ontpoppen van rups naar vlinder. Daarnaast is het leven echt met ups en downs, en dat ik dat liever heb dan een heel vlak leven. Ik leef mijn leven echt. Ik maak keuzes waar ik mee op mijn bek kan gaan en ja dat vind ik spannend, maar ik doe het toch. Het is vallen en opstaan en als ik dan opsta wil ik het ook mogen uitdragen en uitstralen.

overige nummers:

Hou vol hou vast – Blof

Heel troostend nummer over dat je niet alleen staat in moeilijke tijden.

Ik hou van mij – Harrie Jekkers

Dit nummer staat voor mij voor zelfliefde, het is een liedje met een knipoog, maar zo waar! Het is een van mijn favoriete nummers. Dit omdat ik het moeilijk vind om op deze manier naar mezelf te kijken, maar wat fantastisch dat dit lied geschreven is en als ik het beluister mij herinnerd aan dat ikzelf belangrijk ben en het waard ben om van mezelf te houden. Als je van jezelf houdt en je lol met jezelf kunt hebben, dan is alles leuker en denk ik echt dat je leven anders is dan wanneer je niet van jezelf houdt. Je maakt andere keuzes en er staan andere mensen om je heen. We zijn het allemaal waard, dus dit nummer op repeat!

Jolanda

 

Volbeat- Lola Montez

Dit nummer geeft mij energie als ik me even een beetje down voel. Als ik op de fiets zit of een ommetje maak dan zet ik dit liedje op en ga ik nét een tandje harder. Het is het verhaal van een krachtige vrouw die je kan betoveren met haar “kracht”.
Manon

 

Aren’t you meant to fly? – The Wanderer

The Wanderer (Nikos Frangiskatos) noemt zichzelf een bevlogen storyteller die met zijn verhaal mensen wil raken en inspireren. Zijn muziek gaat over menszijn en het volgen van je hart en ziel. Kwetsbaar in woord en hoopvol in geluid. Zaadjes voor de “zoekende” mens, zoals hij zelf omschrijft. Zo’n zoeker ben ik ook en de boodschappen uit zijn hart raken het mijne. Voor een gevoelige, vrije vogel als ik, is de tijd waarin we nu leven een hele beproeving (of uitdaging :). Het liedje “Aren’t you meant to fly” tilt mij op, geeft mij kracht, herinnert mij eraan wat ik hier kom doen. Ik heb er enkele regels uitgelicht: “Knock down the prison walls, burn down the house of war Aren’t you meant to fly Sing your song and touch the sky? Aren’t you meant to fly or do you wanna wait until you die? Fligh high, you’ll get there in time You’re not alone in this battlefield That’s life, You’ll fall and you’ll rise Fligh high when it’s cold in the night I will call on an Army of Love That’s life Hold on and try Your faith will tame this beast Ik wens iedereen die dit leest, de moed en het vertrouwen om te durven vliegen. Om je eigen lied te gaan zingen en je dromen achterna te gaan.
Annet, 52 jaar, zorgmedewerker

 

Instant street – Deus

Ik luister eigenlijk nooit naar een tekst. De muziek spreekt voor mij. Ook in dit geval.
Ik hoor een lief liedje aan het begin wat zich ontpopt tot een ophoping van strijd en frustraties. De dissonante tonen die wrang langs elkaar afschuren in een soort competitie tussen twee groepen die beide gelijk hebben en elkaar ongewild vinden in de eindakkoorden. Tranen in mijn ogen van onmacht en door schoonheid….. Onmacht door als buitenstaander niet in staat te zijn om deze uitersten te doen beseffen dat ze eigenlijk zo dicht bij elkaar staan. Ik zie de schoonheid in beide en in wat er kán zijn. Uiteindelijk komt het toch altijd samen. Hoe verschillend ook, het kan toch kloppen samen en ook nog eens mooi zijn.
Mijn inspiratie: in de huidige maatschappij kijken naar wat er wel kan in plaats van ophopen van dingen die niet kunnen.

 

The tower of strength – The Mission

Lang geleden had ik een relatie waarbij ik -net als in dit nummer- mijn partner zag als mijn ‘tower of strenght’. Destijds had ik niet door dat ik er daarmee zelf voor zorgde dat de relatie niet gelijkwaardig was en dat ik mijn levensgeluk van hem liet afhangen. Ik maakte mezelf afhankelijk. Toen hij een einde maakte aan de relatie omdat het hem beklemde voelde ik me in de steek gelaten en had ik best wel medelijden met mezelf. Met de wijsheid van nu ben ik hem dankbaar. Intussen heb ik wel door dat een gezonde relatie pas mogelijk is als je een gezonde relatie met jezelf hebt. Lees zelfliefde en eigenwaarde. Ten tijde van de relatie luisterden we samen naar dit nummer en zag ik hem dus als ‘mijn tower of strenght’. Nu luister ik het nummer als ode aan mezelf. Ik ben mijn eigen ‘tower of strenght’, mijn eigen ‘guiding light’.

B. 52 jaar

 

Feeling good – Michael Bulbé

Muziek kan mijn stemming veranderen of versterken – er zijn zo ontzettend veel inspirerende prachtige nummers. Feeling good:  Lekker bombastisch nummer wat je mee kunt blèren als je (weer) lekker in je vel zit (na een dipje). Zonder dalen geen pieken tenslotte!

Saskia

 

Welk nummer inspireert jou?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook een nummer delen dat jou raakt? Graag! Deel jouw verhaal in een reactie onder dit bericht.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Je wilt er zijn voor de ander. Of toch niet?

Je wilt er zijn voor de ander. Of toch niet?

Je staat voor anderen klaar. Je wilt (alleen maar) helpen. Er zijn voor de ander. En laten we wel wezen: we vinden ons bestaansrecht ook alleen maar in relatie tot een ander. Soms denk je zuiver iets ten gunste van een ander te (willen) doen en blijken er bij nader onderzoek andere beweegredenen aan ten grondslag te liggen. Namelijk het voorzien in jouw eigen behoeften. Dat kan egoïstisch lijken, maar is het juist niet. Ben jij bereid te onderzoeken hoe dat bij jou werkt? Dan ontdek je dat voorzien in jouw eigen behoeften (juist) ook in het belang is van de ander. In dit artikel een voorbeeld uit mijn coachpraktijk.

lees verder
Maak de wereld mooier (en jezelf gelukkiger) door asocialer te zijn

Maak de wereld mooier (en jezelf gelukkiger) door asocialer te zijn

Je houdt rekening met de wensen en behoeften van anderen. Je doet er alles aan om ervoor te zorgen dat het de ander goed gaat. Je zou best eens wat meer aan jezelf mogen denken. Dat zeggen anderen ook wel tegen je. En je wéét het. Eigenlijk vind je het nogal egoïstisch om eerst aan jezelf te denken. En je wilt niet egoiïstisch zijn. En als je denkt aan de weerstand die je tegen kunt komen als jij jouw grenzen aangeeft… daar voel je weinig voor. Lees in dit artikel dat je de wereld juist een beetje mooier maakt als je jezelf voorop zet. En hoe je dat in de praktijk doet. Ook als je omgeving niet meteen staat te juichen.

lees verder

1 Reactie

 1. Manon

  Mijn nummer is Rollercoaster van Danny Vera.

  Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, werd ik meteen geraakt. Als ik die stem hoor, die dringt bij mij door in mijn hart. Ik krijg er kippenvel van. Dat, in combinatie met de gitaren, waar ik ook een gevoeligheid voor heb, maakte dat ik meteen geraakt werd. De tekst gaat over het pad van het leven, míjn leven!’
  Alleen het begin al:
  ‘Here we go
  On this roller coaster life we know
  With those crazy highs and real deep lows
  I really don’t know why’

  Maar wat ik nog het meest bijzonder vind, zijn de 2 zinnen:
  ‘I will find my way back home
  Where magnolia grows, where magnolia grows’

  Zo bijzonder, want waar ik ben opgegroeid, bij mijn ouders in de tuin, staat een prachtige, grote, oude Magnoliaboom. Zo iconisch hoe dat in dit nummer terug komt. Dit nummer brengt me terug bij mezelf en geeft mij troost en vertrouwen.

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin