Home » Blog » geen categorie » Vind jouw eigen weg door de coronacrisis

Vind jouw eigen weg door de coronacrisis

door | 25 mrt, 2020 | geen categorie

 

Dat kan niet! Als iemand jou drie maanden geleden had verteld hoe jouw leven er vandaag uit zou zien en zou suggereren dat jij zou handelen zoals je nu handelt dan was dat ongetwijfeld jouw antwoord geweest.
Wat zijn we met z’n allen ongelooflijk veerkrachtig. Omdat het moet, ja. Maar het blijkt dus ook te kunnen.
Er is niemand op wie deze crisis geen impact heeft. We’re all in this together. Wel reageren we allemaal anders.
De één schiet direct in de doe-stand zet hulpacties op touw; de ander verzandt in apathisch afwachten.
De één trekt zich terug in stilte; de ander zoekt juist (online) gezelschap.
De één maakt zich grote zorgen en raakt in paniek; de ander relativeert en blijft rustig.
De één zoekt naar de diepere bedoeling achter deze crisis; de ander steekt energie in het oordelen over het gedrag van anderen.
De één post de grappigste memes (ander voordeel: we gaan noodgedwongen met de tijd mee); de ander is angstig en vindt dat er niks te lachen valt.
De één probeert (al dan niet met succes) structuur aan te brengen door strakke dagschema’s te maken; de ander geniet juist van het wegvallen van de kaders.
De één ziet kansen; de ander bedreigingen.

 

Door elkaar geschud

En dat dan allemaal door elkaar. Want dat zou zomaar wel eens kunnen gelden voor de meeste mensen. Een emotionele rollercoaster waarin je volledig door elkaar geschud wordt. Nog eens versterkt door wat we zien bij anderen.
De buurvrouw heeft het zo goed voor elkaar met dat thuisonderwijs terwijl het bij jou thuis een grote chaos is en je de kinderen het liefst achter het behang wilt plakken.
Die collega-docent die op de eerste dag dat de scholen dicht waren al kekke video’s online heeft gezet terwijl jij in de totale paniek schiet bij het idee van onderwijs op afstand, want ‘help!, die techniek’.
Je vriendin die een straatconcert in een hoogwerker organiseert voor haar jarige moeder in het verzorgingshuis terwijl jij je schuldig voelt omdat je stiekem wel blij bent dat je voorlopig van die verplichte bezoekjes aan je ouders af bent.
Die ondernemer die van de ene op de andere dag een heel nieuw aanbod heeft staan, terwijl jij het gevoel hebt met de dag meer achter de feiten aan te lopen.

 

Vergelijk je niet met anderen

Lieve mensen, laat je niet gek maken. Stop om te beginnen met jezelf te vergelijken met anderen. Dat geeft alleen maar (nog meer) stress en onrust. Anderen hebben jouw antwoorden niet. Die vind je alleen in jezelf. Ga bij jezelf na wat jouw natuurlijke neiging is in deze situatie. Die is per persoon verschillend. Dat heeft te maken met wat mensen ten diepste drijft, onderliggende behoeften die wel of niet vervuld worden en het bijbehorende wereldbeeld. Het lijkt me nu niet het moment om je te overspoelen met wetenschappelijke onderbouwingen en modellen (al weet ik dat dit bij sommige mensen juist wel weer erg helpend kan zijn).

 

Wat voor de één werkt is voor de ander een valkuil

Misschien heb je meer aan mijn eigen voorbeeld. Mensen die met mij werken weten dat ik altijd kansen en mogelijkheden zie (op het irritante af, I know). Ik ga uit van wat er wel kan en mijn creativiteit doet de rest. So far so good. Dit heeft echter ook een keerzijde. Ik zie namelijk ZO VEEL mogelijkheden. Online modules ontwikkelen, webinars geven, video’s opnemen, een nieuw e-book schrijven, de mogelijkheden van Instagram onderzoeken, e-mailmarketing optimaliseren, een opleiding e-coaching volgen, me volledig terugtrekken en een thuisquarantaineretraite houden, 1000 en 1 webinars en challenges van anderen volgen….
Dit veroorzaakt bij mij onrust. Maakt dat ik het ene moment als een kip zonder kop van alles (half) ga doen en het andere moment het bijltje er bij neer wil gooien. Helemaal geen zin heb ik die gekte. Allerlei smoezen bedenk waarom dat online werken voor mij niet werkt (of nog erger: me verschuil achter het excuus dat mijn klanten het niet willen). En dan roep ik mezelf een halt toe. Dan stel ik mezelf de vraag: helpt dit me om te komen waar ik écht wil zijn? Nee dus.

Wat helpt is om jouw neiging of patroon te onderzoeken en van daaruit na te gaan wat jou helpt om een volgende stap te zetten. Daar is niks algemeens over te zeggen. Er is geen goed of fout. Stel jezelf de vraag of het voor jou helpend is in de huidige situatie of niet. En vertrouw hierop: als het voor jou helpend is, is het ook goed voor de ander. Zo kan de doe-stand voor de één heel helpend zijn, terwijl het voor de ander een vlucht is. Die hoef ik niet verder toe te lichten.

 

Wat heb JIJ nodig?

Zoveel mensen, zoveel reacties. Meer dan ooit is het van belang om stil te staan bij wat voor jou werkt en wat jij nodig hebt om een volgende stap te zetten. Zeker als er voor de crisis bij jou al iets sluimerde van onrust, ongenoegen of stress. Want hoewel corona kan zorgen voor een (tijdelijke) verschuiving in prioriteiten en misschien zelfs ook iets kan oplossen werkt het voor de meeste mensen omgekeerd.
Zat je bijvoorbeeld in een baan die je al een tijd geen voldoening meer gaf, maar hield je het vol dankzij het fijne team? Dan zal het geen pretje zijn om datzelfde onvervullende werk nu thuis te moeten doen.
Had je al een kort lontje omdat je nooit aan jezelf toekwam? Dan wordt het er nu, met het hele gezin de hele dag om je heen, waarschijnlijk niet beter op.

 

Gratis coachgesprek

Laat mij je helpen. Wat het ook is dat jou onrustig maakt in deze periode, ik help jou ontdekken wat jij nu nodig hebt om hier doorheen te komen. In overzichtelijke stappen. Dat zorgt voor rust. Zoals vorige week nog iemand aan het eind van een sessie tegen mij zei: ‘vanmorgen had ik echt het gevoel dat ik op een dood spoor zat, en nu heb ik weer zin om hiermee aan de slag te gaan’.
Dat is wat je van een coach mag verwachten. En dat is wat ik je graag bied. Helemaal gratis.
Ik stel mijn agenda open voor iedereen die wel een coachgesprek kan gebruiken. Zonder verdere verplichtingen.
Voel je vrij en meld je direct aan via deze link: https://carinasampers.nl/gratis-sessie/

Ben of ken je je iemand voor wie bijvoorbeeld het onderstaande geldt? Wees welkom of stuur de link door. Zo helpen we elkaar door deze crisis.
Ik hoop op mijn manier in deze situatie veel mensen verder te kunnen helpen, maar ook mijn tijd is niet onbeperkt. Daarom geldt: wie het eerst komt…

Dus:

Is dit voor jou een periode van (noodgedwongen) bezinning? Zit je al zonder werk of maak je je zorgen over de mogelijke gevolgen van deze crisis op jouw baan?

Wilde je al langer stilstaan bij wie je ten diepste bent, en kwam het er niet van doordat je overvolle agenda bepalend was?

Is het voor jou niet zozeer de vraag of je straks weer terug kunt naar je werk, maar eerder of je dit dan nog wel wilt?

Ben je opeens ‘leidinggevende op afstand’ en heb je moeite om jouw draai hierin te vinden?

Werk je thuis en kost het je moeite om focus aan te brengen of je dagritme te vinden en zorgt dit voor onrust?

Wil je van de gelegenheid gebruik maken om te onderzoeken hoe jij kunt meebewegen in deze hectische tijd, zodat je voorbereid bent op de dag dat deze crisis weer voorbij is?

Vind je wat iedereen roept over ‘kijken naar wat er wel kan’ allemaal leuk en aardig, maar zie je voor jezelf niet hoe je dit kunt toepassen?

Maar ook (en vooral): werk je je in een vitale functie zes slagen in de rondte en wil je zelf ook vitaal blijven, maar zet je jezelf op de tweede plaats?

Maak een afspraak. Juist nu. Ik help je graag om de antwoorden in jezelf te vinden.

 

 

Nog een keer de link: https://carinasampers.nl/gratis-sessie/

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Maak van tijd je vriend

Maak van tijd je vriend

Chronisch te weinig tijd? Altijd racen tegen de klok? Door tijd te beschouwen als iets externs waar je geen grip op hebt en het desondanks probeert te managen, zal de strijd voortduren. Word vrienden met tijd door jezelf als creator van tijd te zien. Neem even de tijd om in dit artikel te lezen hoe je van tijd jouw vriend maakt. Dat schept ruimte. En tijd.

lees verder
Uit je comfortzone; ongemak bevordert groei

Uit je comfortzone; ongemak bevordert groei

Buiten je comfortzone gaan is een voorwaarde voor ontwikkeling. Dat weet je. Maar als direct voorbij de grens van jouw comfortzone de paniekzone loert en jouw angst je weerhoudt om in beweging te komen? Dit komt vaak voor en in veel modellen begint direct voorbij de comfortzone dan ook de paniekzone. In dit artikel ga ik uit van een andere volgorde van de zones en laat ik je zien dat de voor jou juiste dosis ongemak jouw groei juist bevordert.

lees verder
Loopbaanontwikkeling en werkgeluk: wie is verantwoordelijk?

Loopbaanontwikkeling en werkgeluk: wie is verantwoordelijk?

Veel 45-plussers weten me te vinden voor het Ontwikkeladvies; en door de overheid gesubsidieerd kort loopbaantraject. Zouden zij ook komen als ze het zelf zouden moeten bekostigen? Wat is de rol van de werkgever? En in deze tijd van employability en ‘eigenaarschap’: van de werkende? Kortom: wie is verantwoordelijk voor loopbaanontwikkeling? Een opiniestuk.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin