Home » Blog » bewustwording » Wat zegt jouw vakantie over jou?

Wat zegt jouw vakantie over jou?

door | 3 jul, 2024 | bewustwording

In dit artikel nodig ik je uit om te reflecteren op je vakantievoorkeuren en wat deze zeggen over jouw persoonlijkheid en huidige gemoedstoestand. Door jezelf een aantal vragen te stellen, krijg je meer inzicht in hoe je in het leven staat en wat je nodig hebt

 

Vakantieprofiel

Wat is het eerste dat bij je opkomt bij het woord vakantie? Neem die associatie even mee bij het verder lezen. Je eerste gedachte bij het woord vakantie zegt misschien iets over jou of over hoe het nu met je gaat. Wees gerust, dit is geen blog om je tot een bepaald type te bombarderen. Dat zou impliceren dat we kunnen interpreteren en conclusies kunnen trekken, en daar is geen wetenschappelijk fundament voor. De betekenis die je eraan geeft, laat ik aan jezelf. Het is ook geen opiniestuk; ik verkondig geen standpunt en heb geen mening (los van mijn eigen vakantievoorkeuren).

Als je mijn schrijfsels een beetje volgt, weet je dat ik je graag uitnodig om eens stil te staan en te reflecteren. Zoals je eerste associatie bij het woord vakantie iets kan zeggen over jou, geldt dat in wezen voor elk thema. Ik zou ook thema’s als werk, relaties, grenzen, zorg of wat dan ook als kapstok kunnen gebruiken. Omdat voor velen nu de vakantie voor de deur staat, mijzelf incluis, kies ik nu voor vakantie.

Een eerste vraag die je jezelf kunt stellen, is of je eerste associatie voor jou een prettige of een onprettige lading heeft. Daar kun je de eerste reflectievragen al eens op loslaten.

Ga dan eens bij jezelf na of je je herkent in een van deze ‘vakantieprofielen’. Of in een combinatie daarvan, want het één sluit het ander niet altijd uit.

Alles onder controle

Alles is precies uitgestippeld: de bestemming is geboekt, de uitstapjes gepland, de route bepaald inclusief de pauzeplekken. Je weet precies wat er op je bestemming te verkrijgen is, wat je er kunt eten en wat je van thuis moet meenemen om niet mis te grijpen. Het aantal handdoeken is afgestemd op de duur van het verblijf, evenals het aantal onderbroeken en sokken. Vanzelfsprekend houd je rekening met verschillende weersomstandigheden. De verzekering is geregeld, de auto nagekeken, de hond gevaccineerd. Natuurlijk heb je gedacht aan medicijnen die je eventueel nodig kunt hebben. Zoals je aan alles hebt gedacht. Wat kan er misgaan? O nee, daar maar liever niet aan denken.

Tip: Probeer een dag in te plannen zonder vastomlijnde plannen om te genieten van onverwachte avonturen.

De randjes opzoeken en alles eruit halen

Degene die zichzelf herkennen in het bovenstaande hebben (naar mijn verwachting) minder raakvlakken met de vakantieganger die de randjes opzoekt. Als jij dat wel doet, dan zoek je grenzen op allerlei gebieden: het kan niet avontuurlijk genoeg zijn. Of het nu gaat om extreme activiteiten of extreme omstandigheden; je moet de adrenaline door je lijf voelen gieren, anders is het matig geslaagd. Je probeert alles, proeft alles, doet alles en wilt geen enkele uitdaging missen. Tot rust komen? Dat komt later wel weer.

Tip: Plan ook een paar rustdagen in om op te laden, zodat je volop kunt genieten van de avontuurlijke activiteiten.

Even helemaal niets

Je kent het spotje wel: en even helemaal niets. Misschien staat tijdens je vakantie wel alles in contrast met jouw dagelijks leven. Doe je er tijdens je vakantie alles aan om niet aan die dagelijkse dingen te denken? Dompel je je onder in helemaal niets? Of juist in het bruisende nachtleven? Zon, zee en cocktails in een all-inclusive resort? De vraag is of je dit doet omdat het jou het ultieme plezier geeft of juist om alles te vergeten? In dat laatste geval: hoe gaat het dan met terugkomen in het dagelijks leven?

Tip: Neem de tijd om na te denken over hoe je de ontspanning van je vakantie kunt integreren in je dagelijkse routine.

Waar moet ik heen met mezelf

Je hebt lang naar het moment uitgekeken. Je kon niet wachten tot je eindelijk vrij zou zijn en die zee aan mogelijkheden in kon duiken. Een tripje daarheen, die ene klus in je huis, lekker gaan sporten, je zolder opruimen, een hele dag bingewatchen, dat boek uitlezen, recepten uitproberen, die mensen bezoeken, een lange wandeling; alles lag voor je open. Maar nu het zover is, kom je nergens toe. Je komt ’s ochtends niet op gang en hebt halverwege de dag het idee dat het al geen zin meer heeft. Zo rijgen de dagen zich aaneen. Het geeft je een onbevredigend gevoel en voor je het weet, is de vakantie voorbij.

Tip: Maak een realistische planning met zowel activiteiten als rustmomenten, zodat je je tijd optimaal kunt benutten.

We zien wel waar het schip strandt

Maak jij liever helemaal geen plannen en ga je op de bonnefooi op pad? Zie je wel hoe de wind waait en waar je uitkomt? Misschien is jouw motto ‘je bestemming is niet waar je naartoe gaat maar waar je bent’. Je laat je meevoeren door ontmoetingen, door ervaringen en die geven jou de richting aan voor het vervolg. Je komt op plekken die je vooraf niet bedacht had. Dat geeft je een gevoel van vrijheid. Alleen die dag dat je terug moet zijn, die staat vast.

Tip: Houd een reisdagboek bij om je avonturen en onverwachte ontdekkingen vast te leggen.

Zelfontwikkeling

Voor jou betekent vakantie: investeren in jezelf. Je leest boeken die je inspireren en waar je veel uithaalt. Je doet aan yoga of mediteert. Misschien is jouw ideale vakantie wel een retraite. Dat kan natuurlijk vele vormen hebben: een 10-daagse (vipassana) stilteretraite, een back-to-basic bushcraft experience of een andere challenge met jezelf aangaan, een intensive met een zakelijke insteek of juist een luxe body-mind wellness? Een dag niet aan jezelf gewerkt, is een dag niet geleefd. Hmm, is dat eigenlijk wel zo?

Tip: Zorg voor een balans tussen zelfontwikkeling en ontspanning, zodat je volledig kunt opladen.

Aanpassen

Ach, als je het jou vraagt hoeft het allemaal niet zo nodig, die vakantie. Je vindt het allemaal maar gedoe en hoewel het vakantie is, heb je niet het gevoel echt vrij te zijn. Maar ja, je kinderen vinden het zo fijn op die camping waar jullie al jaren komen. Je partner vindt het zo gezellig om daar het vaste clubje weer te treffen en gezellig bij te kletsen. Als zij het naar hun zin hebben, vind jij dat ook fijn. Dus je past je aan.

Tip: Bespreek met je gezin of er ruimte is voor een vakantie die ook aan jouw wensen voldoet.

 

Mogelijk heb jij jouw eigen aanvulling hierop. Dat kan natuurlijk. Zoveel mensen, zoveel wensen en voorkeuren. Dat is maar goed ook. Als jij helemaal oké bent met de invulling van jouw vakantie, dan zeg ik: geniet ervan en niks meer aan doen. Merk je dat je ergens door geraakt wordt? Dan nodig ik je van harte uit om daar eens bij stil te staan.

Reflectievragen:

  • Wat zegt jouw vakantie over hoe jij in het algemeen in het leven staat? Is dat vergelijkbaar of juist heel anders?
    • Denk na over hoe je je vakantie plant en ervaart. Is dat consistent met hoe je je dagelijkse leven organiseert en beleeft? Als je bijvoorbeeld je vakanties gedetailleerd plant, doe je dat ook in je werk en privéleven? Waarom wel of niet?
  • Wat zegt jouw vakantie over hoe het op dit moment met je gaat?
    • Reflecteer op je huidige emotionele en mentale toestand. Voel je de behoefte om te ontsnappen, te ontspannen, of zoek je juist spanning en avontuur? Hoe weerspiegelt je vakantievoorkeur je huidige gemoedstoestand?
  • Kun je een vertaalslag maken naar hoe je in het leven staat? En in je werk?
    • Maak een lijst van de eigenschappen en voorkeuren die je tijdens je vakantie vertoont. Hoe zie je deze terug in je dagelijkse routines, werkgewoontes, en persoonlijke relaties? Bijvoorbeeld, als je avontuurlijke vakanties verkiest, ben je dan ook geneigd om risico’s te nemen op je werk?
  • Welk patroon wordt er zichtbaar?
    • Kijk naar je vakantiegedrag over meerdere jaren. Zie je een terugkerend patroon in hoe je je vakanties doorbrengt? Wat zegt dit patroon over je langetermijnbehoeften en -gedrag?
  • Wat levert het op om het zo te (blijven) doen?
    • Overweeg de voordelen van je huidige vakantiegedrag. Hoe draagt het bij aan je welzijn, productiviteit, en geluk? Welke specifieke positieve effecten heb je opgemerkt?
  • Zou het ook anders kunnen? Zou je het anders willen?
    • Denk na over alternatieve manieren om je vakanties door te brengen. Wat zou je willen veranderen en waarom? Hoe zou een andere benadering van vakantie je leven kunnen verbeteren?
  • Is het (nog) kloppend voor jou of zou je er iets aan willen veranderen?
    • Vraag jezelf af of je huidige vakantievoorkeuren nog steeds overeenkomen met je huidige leven en behoeften. Als je merkt dat je wensen zijn veranderd, wat zou je dan anders willen doen en waarom?
  • Als je er iets aan zou willen veranderen: wat is de prijs om die verandering door te kunnen voeren?
    • Overweeg de kosten (tijd, geld, moeite) en de mogelijke obstakels die gepaard gaan met het veranderen van je vakantiegedrag. Wat ben je bereid te investeren om deze veranderingen door te voeren?
  • Wie betaalt die prijs?
    • Denk na over wie de impact van deze veranderingen zal voelen. Zijn er anderen (zoals familie, vrienden, collega’s) die de gevolgen van jouw veranderde vakantiegedrag zouden ondervinden? Hoe ga je hiermee om?
  • Waar is meer van nodig? Wat zou minder mogen?
    • Identificeer specifieke elementen die je meer in je vakantie (en leven) zou willen integreren. Bijvoorbeeld, meer rust, meer avontuur, meer gezelschap, minder stress, minder verplichtingen. Hoe kun je deze veranderingen praktisch realiseren?

 

Maken deze vragen iets bij je los? Zijn het vragen om mee te nemen op vakantie? Of parkeer je deze juist liever tot na je vakantie?  Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd om na te denken over je vakantievoorkeuren. Als je wilt sparren over jouw reflecties ben je van harte welkom. Dat wil zeggen; na mijn vakantie. Boek hier alvast een afspraak of stuur me een mail, dan neem ik na 14 augustus contact met je op.

Geniet van je vakantie en maak er iets moois van!

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Het algoritme in je hoofd

Het algoritme in je hoofd

Het ‘algoritme in je hoofd’ stuurt jouw waarneming en beïnvloedt hoe je de wereld ziet. Dit artikel legt uit hoe selectieve waarneming werkt en waarom we onbewust altijd op zoek zijn naar bevestiging. Door inzicht te krijgen in je eigen mentale algoritme, kun je ontdekken hoe het jouw gedrag stuurt en hoe je meer ruimte kunt creëren voor persoonlijke groei. Wil jij beter begrijpen hoe jouw brein werkt en hoe je kunt veranderen? Dit artikel biedt praktische reflectievragen en inzichten om je op weg te helpen naar meer bewustzijn en balans.

lees verder
Wie heeft er tips?

Wie heeft er tips?

Het stellen van vragen lijkt eenvoudig, maar het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei. In dit artikel ontdek je hoe je met de juiste vragen meer balans in je leven kunt vinden, frustraties kunt vermijden, en betere antwoorden krijgt. Of je nu hulp zoekt bij het voorbereiden van een reis, je werk, of je persoonlijke ontwikkeling – de kunst van het vragen stellen maakt het verschil. Laat je inspireren door praktische tips en leer hoe je zelfs AI kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren. Lees hoe je met goede vragen je ontwikkeling een boost kunt geven.

lees verder
Er hoeft niet altijd een les in te zitten

Er hoeft niet altijd een les in te zitten

In een wereld waarin we vaak de druk voelen om elke ervaring te benutten voor zelfverbetering, laat ik je zien waarom het soms beter is om simpelweg in het moment te leven. Ontdek hier hoe je een gezonde balans tussen werk en privé kunt vinden, zonder de constante behoefte om productief te zijn, zelfs tijdens vakanties. Laat je inspireren om écht te ontspannen en ontdek waarom niet elke ervaring een levensveranderende les hoeft te bevatten

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin