Home » Blog » bewustwording » Er hoeft niet altijd een les in te zitten

Er hoeft niet altijd een les in te zitten

door | 21 aug, 2024 | bewustwording

In een wereld waar de lat steeds hoger wordt gelegd, voelen we vaak de druk om elke ervaring te benutten voor zelfverbetering. Zo ook de vakantieperiode. Maar is dat echt nodig?

De vakantieperiode is bedoeld om nieuwe ideeën op te doen, nieuwe doelen te stellen en een onweerstaanbaar aanbod te bedenken voor je klanten. Dat wil zeggen, dat idee krijg ik wel eens als ik social mediakanalen en nieuwsbrieven van ondernemerscoaches bekijk. Gewoon vakantie vieren lijkt uit den boze; als ondernemer hoor je bezig te zijn de doorontwikkeling  van jezelf, je bedrijf, je aanbod en je markt. Je sleutelt aan je aanbod, leest vakliteratuur, luistert podcasts en bezint je vooral op hoe je na je vakantie verder gaat. Op zijn minst moet er toch een wijze les te halen zijn uit je vakantie-ervaringen. Bij voorkeur deel je jouw lessen en inzichten op je socials. Anders ben je bij je (potentiële) klant zo uit beeld.  Zo luidt de waarschuwing.

 

Leven in het moment

Dat alles heb ik tijdens mijn vakantie nu net niet gedaan. Maar liefst vijf weken had ik. Tijd genoeg dus zou je zeggen. Eerdere jaren heb ik nog wel eens de keuze gemaakt om ergens een afspraak in te plannen, bijvoorbeeld omdat anders in verband met overlap van vakantie van de klant er zo veel tijd tussen zou zitten. Dit jaar niet. Dit jaar heb ik van alles gedaan, maar bovenal genoten. Van een paar dagen alleen met Philip en de hond er tussenuit, van het rommelen en klussen in en om het huis, van (de verhalen van) mijn kinderen, van de vakantie met de kinderen, van de boeken die ik heb gelezen en van alle indrukken van het prachtige Schotland. Ik heb me simpelweg niet beziggehouden met werk, maar wel met leven in het moment. Dat is vakantie voor mij.

 

Soms gaat het vanzelf voorbij

En ja, er was ook dat moment, onderweg in Schotland, waarop ik de voicemail afluisterde van een klant die, zelf ook op vakantie, enigszins over haar toeren een minutenlang bericht had ingesproken en vroeg of we zo snel mogelijk na haar vakantie een afspraak konden maken. Natuurlijk was er mijn eerste neiging om direct te reageren. Mijn diepgewortelde neiging om het goed te doen, mijn ego dat zich gestreeld voelt als het er beroep op me wordt gedaan. Wees gerust, ik ken ze zelf ook hoor. Als er bloed uit had gelopen was ik wel over de drempel gestapt om haar terug te bellen terwijl ik met mijn gezin in de auto zat, maar omdat ze afsloot met de vraag om een afspraak te maken maakte de inschatting dat het wel kon wachten. Eenmaal thuis deed ik haar direct een voorstel voor een vervroegde afspraak in de door haar gevraagde week. Waarvoor ze zich een paar dagen van tevoren afmeldde, want het ging wel weer en ze kon voorlopig wel weer vooruit.  Een mooi voorbeeld van ‘het leven verloopt niet altijd vlekkeloos’, maar veel gaat ook vanzelf weer voorbij.

 

Toch een stukje bezinning

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet toch even zou broeden op de vraag wat hier nu de betekenis van is en wat ik jou als lezer daarover mee kan geven. Blijkbaar voel ik toch ergens de druk om direct klaar te staan. Het lukt me om dit bij mezelf te herkennen en de afweging van urgentie te maken. Zo kwam ik tot wat voor mij het antwoord is: vakantie is vakantie en werk is werk. Daar maak ik een scheiding in. Voor mij als ondernemer, maar tegenwoordig met het vele thuiswerken herkennen vast meer mensen zich hierin, vind ik het belangrijk om een grens te trekken. Dat doe ik ook met de avonden en de wekelijkse mini-vakanties die weekend heten. Ontwikkelen, brainstormen en aan mijn bedrijf werken is werken en dat gebeurt dus tijdens (mijn) werktijd. Los van dat me tijdens een wandeling, het lezen van een boek of ’s avonds op de bank wel eens iets te binnen schiet, maar dan plan ik direct in wanneer ik dat verder ga uitwerken.

En jij? Hoe vaak voel jij de druk om productief te zijn, zelfs tijdens je vakantie? Denk eens terug aan je laatste vakantie. Hoe was het met jouw balans?

 

Wat maakt dat het lukt

Dit zo overdenkend trek ik ook de conclusie dat het dit jaar zo goed gelukt is om vakantie echt vakantie te laten zijn juist omdát ik in balans ben. Toch een stukje bezinning… Ik heb helemaal niet de behoefte gevoeld om me grondig te bezinnen of allerlei zakelijke plannen te maken. Het is goed zoals het is, het gaat hartstikke lekker. Het hoeft niet altijd meer of groter. Als je auto goed door de APK komt en er geen problemen verwacht worden ga je er ook niet preventief aan (laten) sleutelen.

Of, een ander motto: als iets goed werkt doe er meer van. In mijn geval: ik vind mijn werk geweldig en als ik mijn balans bewaak en goed voor mezelf zorg wordt mijn werk alleen maar leuker. Geen greintje opstartproblemen of tegenzin na mijn vakantie; ik heb er weer volop plezier in. Wat werkt voor mij is de balans werk- en privétijd te bewaken. Dat blijf ik dus doen. Er hoeft niet altijd een les in te zitten. Of toch in elk geval niet direct een levensveranderende les.

Af en toe die ‘APK’ toepassen, ook tijdens je vakantie, helpt om je bewust te worden van eventuele disbalans, zodat je direct kunt bijsturen. Dagelijks een momentje van zelfreflectie kan al voldoende zijn. Een paar minuten voor jezelf waarin je jezelf de vraag stelt: hoe is met me? Hoe voel ik me vandaag als het gaat om de balans tussen druk en rust?

 

Vakantie is geen oplossing

Soms is het echter goed om grondiger bij jezelf te rade te gaan. Al raad ik je af om wat dat betreft al je pijlen te richten op de vakantie. Hoe vaak zeggen mensen niet: eerst maar eens even vakantie, dan kan ik er daarna weer tegen. Als je dit bij jezelf herkent: trap er niet in. Vakantie is geen oplossing voor als je stress of onrust ervaart. Er zou al een alarmbel af mogen gaan als je ‘altijd minstens een paar dagen nodig hebt om te kunnen ontspannen’.

Maak echter niet de vergissing om, als dat alarm je wakker schudt, tijdens je vakantie actief op zoek te gaan naar inzichten of antwoorden. Het is natuurlijk hartstikke leuk om te zien hoe mensen in mediterrane landen hun tempo aanpassen aan de temperatuur en zo tot het inzicht te komen dat het voor jou goed zou zijn om af en toe een tandje terug te schakelen. Of dat je een lesje in geduld krijgt als je ziet dat mensen in het Verenigd Koninkrijk bij de bushalte keurig achteraan aansluiten in de rij, terwijl ze op verschillende bussen wachten (zo hebben wij, netjes wachtend in de stromende regen, onze bus half leeg voor onze ogen zien vertrekken), maar op dit niveau zijn het niet meer dan reminders.

Soms is het leven simpelweg genieten van de reis, zonder altijd een bestemming in gedachten.

Maar zit je echt niet lekker in je vel, sta je voortdurend strak gespannen of heb je last van stressklachten? Voel je, als je eerlijk bent naar jezelf, dat het niet zomaar vanzelf voorbij gaat? Pak het dan goed aan.  Dat begint met erkennen dat het niet zo goed gaat en er werk van te maken.

Als je merkt dat je steeds tegen dezelfde patronen aanloopt is het misschien tijd om dieper te graven. Ben je bereid tot zelfonderzoek? Dan help ik je daar graag bij. Ik bied je geen quick-fix en geen kant en klare oplossingen. Ook geen garanties over het resultaat, want wat je er niet in stopt kun je er ook niet uithalen. En ik doe je geen eenmalig, tijdelijk, onweerstaanbaar nazomeraanbod, maar onderzoek samen met jou wat jij nodig hebt.

Ben je klaar om jouw balans te vinden? Plan dan nu een vrijblijvende kennismaking.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Wie heeft er tips?

Wie heeft er tips?

Het stellen van vragen lijkt eenvoudig, maar het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei. In dit artikel ontdek je hoe je met de juiste vragen meer balans in je leven kunt vinden, frustraties kunt vermijden, en betere antwoorden krijgt. Of je nu hulp zoekt bij het voorbereiden van een reis, je werk, of je persoonlijke ontwikkeling – de kunst van het vragen stellen maakt het verschil. Laat je inspireren door praktische tips en leer hoe je zelfs AI kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren. Lees hoe je met goede vragen je ontwikkeling een boost kunt geven.

lees verder
Het algoritme in je hoofd

Het algoritme in je hoofd

Het ‘algoritme in je hoofd’ stuurt jouw waarneming en beïnvloedt hoe je de wereld ziet. Dit artikel legt uit hoe selectieve waarneming werkt en waarom we onbewust altijd op zoek zijn naar bevestiging. Door inzicht te krijgen in je eigen mentale algoritme, kun je ontdekken hoe het jouw gedrag stuurt en hoe je meer ruimte kunt creëren voor persoonlijke groei. Wil jij beter begrijpen hoe jouw brein werkt en hoe je kunt veranderen? Dit artikel biedt praktische reflectievragen en inzichten om je op weg te helpen naar meer bewustzijn en balans.

lees verder
Wat zegt jouw vakantie over jou?

Wat zegt jouw vakantie over jou?

Wat zegt jouw vakantie over jou? Dit artikel helpt je reflecteren op je vakantievoorkeuren en hoe deze je persoonlijkheid en huidige gemoedstoestand weerspiegelen. Of je nu houdt van strak geplande reizen, avontuur zoekt, totale ontspanning wilt, of geen plannen maakt en het moment leeft, je vakantiegedrag kan veel onthullen. Door jezelf vragen te stellen over deze voorkeuren, krijg je inzicht in je levenshouding en welzijn. Laat je inspireren om meer over jezelf te ontdekken en misschien wel een nieuwe aanpak te overwegen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin