Home » Blog » keuzes maken » De sensatie van grenzen verleggen

De sensatie van grenzen verleggen

door | 13 mrt, 2019 | keuzes maken

De Efteling

Voor mij de plek waar ik als kind zeer onder de indruk was van Holle Bolle Gijs, de gekleurde duiven (blij dat dat inmiddels veranderd is), de ezel die muntjes poepte en die spannende sprookjes. Die grote boze wolf…. brrr. Nu voor mij de inspiratiebron voor een blog. Over grenzen verleggen en offers brengen.

Van kinderwagen tot thrillseeker

Ik ben nooit een held geweest. Bang voor hoogtes en heel goed in het bedenken van rampscenario’s en waarom die mij en mijn geliefden zouden treffen.
In de Efteling werd de Python in mijn tienerjaren geopend en mijn leeftijdgenoten waren laaiend enthousiast. Ik niet. Ik durfde niet. Ik bleef wel bij de tassen… Een taak die ik dankbaar op me bleef nemen, ook toen tassen werden ingeruild voor kinderwagens en kinderen die de minimumlengte nog niet hadden bereikt.

Vorige week was ik er met mijn gezin. Het kinderwagentijdperk ligt al lang achter ons en die 1.20 meter zijn ze ook al lang gepasseerd.
Dochterlief was al een thrillseeker. Sinds dit laatste bezoek is ook mijn zoon overstag. Tijdens het vorige bezoek aan het enige pretpark dat ik aankan maakte ik hem nog blij met een ritje in de klassieke auto’s terwijl man en dochter zich door elkaar lieten rammelen in Joris en de Draak.
Nu krijg ik smalende reacties als ik vraag wie er mee gaat naar het Sprookjesbos. Eén keer Droomvlucht was echt de max. Ze doen álle heftige attracties, het liefst zo vaak mogelijk achter elkaar. En dat was vaak, want er waren nauwelijks wachtrijen.

 

Ik deed het pas na mijn veertigste

Toch heb ik het gedaan. Niet de Python, dat is een brug te ver. Evenals de Baron. Maar ik heb grenzen verlegd. Het begon twee jaar geleden. De Vliegende Hollander, Vogelrok… Ik stapte ver na mijn veertigste voor het eerst in een achtbaan. En nu heb ik daar Joris en de Draak aan toegevoegd. De Vogelrok in de herhaling. Was al veel minder eng.
Grenzen verleggen wordt steeds gewoner. Als ik me wil blijven ontwikkelen zal ik ook wel moeten. Groeien als ondernemer en als mens, dat kan alleen als ik uit mijn comfortzone stap. Mijn grenzen verleg.

Immers: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dat wist Einstein al. Toch niet de minste als het gaat om grenzen verleggen.

 

Grenzen verleggen voor niet-helden

Ben jij ook geen held en wil je wel grenzen verleggen?
Neem dan deze tips en overwegingen ter harte:

 

Houd het achterliggende doel in het vizier

Geen grenzen verleggen om het grenzen verleggen. Dat is als een bucketlist hebben omdat een bucketlist hip is. In plaats van iets waarvan je van binnen voelt dat jij dat echt gedaan moet hebben in jouw leven. Als het nodig is om je doel te bereiken. Wat ligt er achter die grens op je te wachten?

 

Is dat écht wat je wilt?

Stel dat je dat doel nooit bereikt. Is dat erg? Zo nee, dan is het blijkbaar niet een doel waar je je volledig mee kunt verbinden. Dan wil je het niet echt heel graag. Niet zo graag dat je bereid bent het offer te brengen om over je angst te stappen. En dat is prima. Als je niet blij wordt van het vooruitzicht hoef je er niet aan te beginnen. Zo ontdek je misschien wel dat iets wat je als jouw doel beschouwde eigenlijk de wens van een ander is. Ga dan op zoek naar waar je hart echt een sprongetje van maakt. Het toekomstbeeld dat voldoet aan jouw verlangen. Wedden dat je dan wel bereid bent offers te brengen?

 

Welke smoes heb jij?

Zou je wel een moord plegen om dat doel te bereiken? Bij wijze van spreken natuurlijk.
Onderzoek dan welke smoezen jij voor jezelf hebt om het niet te doen, waarom het niet het juiste moment is etc. Je komt dan in je gedoe. Misschien herken je de neiging om je te gaan verantwoorden of verdedigen. Je vertelt tegen wie het maar horen waarom je het niet doet. Of nog niet doet. Wat hoop je dat die ander dan doet of zegt? Wil je bevestigd worden? Of juist uitgedaagd? Hangt het dan van die ander af of jij voor jouw droom gaat of niet? Persoonlijk hoop ik dat die ander tegen jou zegt: Joh, je hoeft je nooit te verantwoorden of te verdedigen, ik gun jou dat je je vrij voelt om te doen wat goed is voor jou. En dat weet je alleen zelf.

Enneh, bovenstaande kan zich ook allemaal in jouw hoofd afspelen hè. Ik vermoed namelijk dat je ook een kei bent in het bedenken van scenario’s en het voeren van gesprekken in je hoofd. ?

 

Waar twijfel je (nog) aan?

Talent is er om benut te worden. Benut jouw talent om te overwegen dan eens voor het volgende. Als je ergens voelt dat er een verdediging nodig is dan twijfel je waarschijnlijk zelf ook aan dat doel. En hoe kun je nou gaan voor iets waar je aan twijfelt?
Dat is iets anders dan de twijfel of je het wel kunt. Dat is geen twijfel. Dat is gebrek aan zelfvertrouwen. Er is nog nooit iemand ergens in geslaagd terwijl ie er maar niet aan begonnen is uit angst dat het misschien niet zou lukken. Is het dat? Werk dan aan je zelfvertrouwen.

 

Verander je mindset

Het is vooral een kwestie van mindset. Het goede nieuws is dat je die kunt veranderen. Durf je niet in het diepe te springen omdat je bang bent voor wat er kan gebeuren? Stel je dan eens voor dat het tegenovergestelde gebeurt. Of maak een levendige voorstelling van hoe je je voelt als je die stap wel gezet hebt. Wat levert je dat op? Hoe voelt dat?
Handelen helpt ook. Stop met denken (dat heb je genoeg gedaan en brengt je niet waar je wil zijn). Doe. Spring. Verleg die grens. Je zult zien dat je daarna nog leeft. Waarschijnlijk meer dan daarvoor.

 

Welke grenzen zijn voor jou de moeite waard om te verleggen?

Iedereen heeft zijn eigen grenzen. Voor de één is dat bungeejumpen of zwemmen tussen de haaien, terwijl voor de ander voor een groep spreken een grote overwinning kan zijn. Waar jouw grenzen ook liggen; wil je verandering in je leven? Daar kun je zelf voor zorgen. Je moet er wel iets voor doen. Begin met een kleine stap buiten je comfortzone. Elke volgende wordt gemakkelijker.

Misschien overwin ik de Baron of de Python nog wel eens. Als ik wil oefenen met grenzen verleggen.
Terwijl de kinderen van grote hoogte naar beneden stortten, gingen Philip en ik lekker nog even het Sprookjesbos in. We hadden alle vier een heerlijke dag in de Efteling.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het verleggen van jouw grenzen? In een gratis sessie geef ik je op jouw situatie afgestemde tips om jouw grens te verleggen, zodat je vrij bent om de volgende stap te zetten op weg naar jouw doel.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Wie betaalt de rekening?

Wie betaalt de rekening?

Als onze trouwe viervoeter ziek is trekken we gemakkelijk onze pinpas. Als de auto het niet meer doet ook. Investeer jij net zo gemakkelijk in jezelf? Of heb je de neiging je daarvoor te verantwoorden? Investeren in jezelf loont. Stoppen met je te verantwoorden ook.

lees verder
De bevrijding van oordelen

De bevrijding van oordelen

Niemand is vrij van oordelen. Dat hoeft ook niet. Sterker nog, oordelen is nuttig. Tot het punt waar er een last ontstaat. Als je de bereidheid en de moed hebt om jouw oordelen te onderzoeken ligt daar de sleutel tot verandering. Zo kunnen oordelen jou juist helpen. En zelfs een bevrijdende werking hebben. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

lees verder
Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

De één houdt van spanning en avontuur, de ander van elk jaar naar dezelfde vertrouwde plek. Verschillende mensen, verschillende voorkeuren. Welke invulling van de vakantie spreekt jou het meest aan? Is er een parallel met jouw drijfveren en wat jij in jouw dagelijks leven nastreeft?

lees verder

2 Reacties

 1. Loes

  Goed verhaal weer, Carina! En herkenbaar natuurlijk☺️

  Reageer
  • Carina Sampers

   Dank je Loes!

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin