Het was ergens aan het begin van deze eeuw. We woonden, nog niet eens zo lang, in een superleuk droomhuisje (ons Eftelinghuisje) in de mooiste straat van de stad. Van dat huisje had ik net de deur achter me dicht getrokken en ik was onderweg naar mijn werk (destijds nog meer dan een uur enkele reis). Nog in dezelfde stad reed ik door een straat, lang niet zo mooi als de onze, maar wel met dito huizen, en ik zag in mijn ooghoek een vrouw uit een prachtig jaren 30 huis komen en de straat oversteken naar haar auto.
Een split second had ik het gevoel alsof ik die vrouw wás. Het voelde alsof ik daar woonde. Alsof ik degene was die de deur achter me dichttrok en overstak naar mijn auto.
En na al die jaren voelt het nog steeds vreemd om te zeggen, maar toen ‘wist’ ik dat ik daar ooit zou wonen. Een paar jaar later zetten we onze handtekening onder de koopakte. Op diezelfde koopakte ook de handtekening van de vrouw die ik de straat had zien oversteken.
Visualiseer wat je graag wilt, dan komt het vanzelf naar je toe. Meer dan ooit wordt dit je toegeroepen. Op social media word je bijna doodgegooid met berichten over de wet van aantrekking, visualiseren, manifesteren. Als je het maar hard genoeg wilt, dan komen ook jouw wensen uit. Als je die boodschappen leest op een moment dat je -zacht uitgedrukt- nog niet helemaal jouw droomleven leidt, zou je haast gaan denken dat er iets mis met je is. Want het is toch zo simpel: zie het voor je en het komt naar je toe. Zie die glimmende nieuwe bolide op je oprit staan, en voilá, het universum zet ‘m voor je deur. Visualiseer dat huis op Ibiza met uitzicht op zee, en hup, je ligt met een cocktail in je hand in de hangmat. Niet? Dan ligt het toch echt aan jezelf. Je zou het bijna gaan geloven.
Maar dit is natuurlijk niet hoe het werkt.
Is het dan complete onzin, dat visualiseren en de wet van aantrekking? Notoire zwartkijkers en sceptici zullen zeggen van wel. Het is vaag en zweverig en als we het woord universum erbij halen al helemaal. Er ligt echter inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat we allemaal de kracht in ons hebben om het leven te ‘denken’ en daarmee onze wensen te realiseren.
Alles is energie. Actie = reactie. Je hoeft geen bèta-vakkenpakket te hebben gehad om de psychologische kant hiervan te snappen. En toe te passen.
Neurowetenschapper Tara Swart zegt hierover: Als je bepaalt wat je wilt in je leven, wat écht belangrijk is, prikkel je als het ware de hersenen om te begrijpen dat dit aandacht moet krijgen. Dat het tijd is om je daarop te focussen.
Als je de intentie eenmaal hebt vastgesteld, wordt deze werkelijkheid door een aantal neurologische systemen. Door aandacht te geven aan wat je wilt en dit te herhalen, voorkom je dat je hersenen relevante prikkels voor je doelen er per ongeluk uit filteren, aldus Swart.
Alsof je alle wissels op het totale traject in de juiste richting zet. Of, het voorbeeld dat ik regelmatig gebruik: zoals de ijzerdeeltjes die allemaal dezelfde kant op draaien in de buurt van de magneet. Bij de plus de ene kant op (er naartoe) en bij de min de andere kant op (er vandaan).
Volgens Swart kun je dus wel degelijk je gewenste leven creëren door je manier van denken te veranderen. Dat kunnen we zien als een gestuurde en doelbewuste verbinding tussen intentie en handelen.
De wens is dus de vader van de gedachte, of zelfs ‘van het resultaat’?
Zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Het is niet als een verlanglijstje voor Sinterklaas waarbij je de volgende ochtend de wens in vervulling ziet gaan. Het is zelfs zaak om de hooggespannen verwachtingen omtrent magische tekens en wonderlijke gebeurtenissen los te laten. Want juist door de impliciete verwachting te hebben dat er iets magisch zou moeten gebeuren vestig je de aandacht op dat het er niet is. Je geeft dan dus de hele tijd aandacht aan het tekort. En wat je aandacht geeft groeit…
‘Als je het zweverige en mystieke van de wet van aantrekkingskracht wegneemt, blijft er een waarheid over die wordt gestaafd door de meest recente ontdekkingen in de neurowetenschappen en evidence based gedragspsychologie’, aldus Swart. Vrij vertaald: verwacht geen wonderen.
Bepaal dus wat je wilt realiseren. Het is van belang om volledig vanuit jezelf te ontdekken wat je wérkelijke verlangen is. Maak verbinding met je werkelijke verlangen.
Het gaat meestal niet om materiële zaken. Als dat het eerste is wat in je opkomt, stel jezelf dan net zolang de vraag ‘waarom wil ik dit?’, tot je bij je diepste verlangens uitkomt. De vraag ‘wat maakt dit (de loterij winnen, die bolide, dat huis op Ibiza) voor mij mogelijk?’ geeft ook een mooie ingang naar je werkelijke verlangen.
Taal speelt daarbij een grote rol. Stel bijvoorbeeld dat je wilt stoppen met ongezond eten. Jouw werkelijke verlangen is dan iets als: me fit en vitaal voelen. De denkstappen die je doorloopt zijn dan als volgt:
Pas de laatste stap is een intentie. Een intentie is positief geformuleerd en in het nu; een intentie geeft aan wat er is als je jouw doelen realiseert (een gezonde leefstijl).
De intentie stimuleert je. Voel maar eens het verschil tussen ‘ik zou graag willen stoppen met ongezond eten’ en ‘ik leef en eet gezond en voel me fit en vitaal’.
‘Zou graag willen’ staat gelijk aan bezig zijn met hoe moeilijk het is om… De hindernissen die je onderweg tegenkomt krijgen alle aandacht. Dus wat zal zich manifesteren? Juist.
Zeg je daarentegen: ‘ik ben fit en vitaal, ik leef een eet gezond’, dan voel je de innerlijke kracht om dat te ‘leven’. Je wordt er als het ware naartoe getrokken. Je ziet het voor je.
En dat is dan ook de volgende stap. Zie het voor je in alle levendigheid. Ervaar het met al je zintuigen. Voel hoe je je voelt. Wat het met je doet.
En laat het dan in vertrouwen los. Dat is misschien wel de belangrijkste stap: je intentie ook weer loslaten. Zo voorkom je dat je de hele dag krampachtig met je wensen en je verlangens bezig bent, waardoor je aandacht geeft aan het ‘tekort’, met alle gevolgen van dien.
Geef elke dag aandacht aan je intenties, maar laat deze los in het vertrouwen dat je alert bent op de kansen en mogelijkheden die je anders waarschijnlijk gemist had.
Niks zweverigs of spiritueels dus. In mijn beleving. Het gaat vooral om je aandacht richten op hoe het bereiken van jouw doelen, het realiseren van jouw verlangens, eruit ziet. Door dat concreet voor je te zien ben je al heel wat stappen verder dan wanneer je een vage wens uitspreekt. Die vage wens waarin jouw twijfels doorschemeren stoot namelijk je kansen juist af.
De intentie inspireert en nodigt je uit om verdere stappen te zetten. Omdat het je dichter bij het doel brengt. Jouw doel.
Werken met intenties is een vorm van diep leren.
Dat diepe leren vraagt om aandacht en compassie, niet om goed- of afkeuring. En om discipline en training. Het is geen trucje dat je even toepast. Geen quick-fix. Daar heb ik al vaker over geschreven. Bij mijn trouwe lezers is er waarschijnlijk al een belletje gaan rinkelen: dit is ook niet mijn eerste artikel over het visualiseren en het werken met intenties. Een half jaar geleden nog publiceerde ik mijn artikel over creatiekracht.
Heb je dat artikel gelezen en je toen enthousiast voorgenomen ermee aan de slag te gaan? Is het er, ondanks je intenties, niet van gekomen of hield je het niet lang vol?
Dan gaat dit artikel ook deze keer waarschijnlijk niet genoeg zijn.
Dan is de masterclass ‘Zet jouw verlangen in beweging’ iets voor jou. Ik laat je zien en ervaren hoe je op verschillende levensgebieden jouw intenties zet en jouw verlangens realiseert.
Wat is jouw ervaring met intenties, visualiseren en manifesteren? Leuk als je dat deelt in een reactie.
Vind jij het lastig om keuzes te maken uit alle mogelijkheden die je hebt? Of…
Het 'algoritme in je hoofd' stuurt jouw waarneming en beïnvloedt hoe je de wereld ziet.…
Het stellen van vragen lijkt eenvoudig, maar het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke…
In een wereld waarin we vaak de druk voelen om elke ervaring te benutten voor…
Wat zegt jouw vakantie over jou? Dit artikel helpt je reflecteren op je vakantievoorkeuren en…
Sta jij constant 'aan'? Wist je dat je in de gevarenzone zit voor een burn-out?…