Werkend Nederland is dol op doelen stellen. SMART doelen bij voorkeur. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Ik krijg er hevige jeuk van. Niet omdat ik geen ambities heb of alles maar op z’n beloop laat. De Smart doelen werken voor mij niet. Ik blokkeer. Vooral door de MAR in SMART.
Meten is weten, I know. Maar niet alle doelen zijn objectief te meten. Hoe meet je of je gelukkig bent, lekker in je vel zit, je verbonden voelt met anderen of leeft vanuit je kernwaarden. Om er maar een paar te noemen. Natuurlijk wordt hier onderzoek naar gedaan en zijn er vragenlijsten voor, maar in hoeverre zijn deze valide voor wat je wilt meten? Ik vaar liever op mijn innerlijke kompas. Het weten zit van binnen.
Door wie wordt het doel geaccepteerd? Betreft het een organisatiedoelstelling? Een doel waarvan een ander graag wil dat jij het bereikt? Streef je een algemeen maatschappelijk doel na of een doel waarvan je denkt dat het goed is om na te streven? Stel jezelf steeds de vraag in hoeverre het ook echt jouw doel is. Als jij niet blij wordt van het vooruitzicht, waar wil je dan de energie vandaan halen om ervoor in actie te komen?
Zonder verwachtingen die niet uitkomen. Niet imaginair. Met de werkelijkheid als uitgangspunt. Een paar definities van ‘realistisch’. Ook hier de vraag: wiens verwachtingen? Wiens werkelijkheid?
Wanneer is iets realistisch. Zeker weten dat verwachtingen uitkomen kan alleen als je exact dezelfde doelen onder exact dezelfde omstandigheden al eens bereikt hebt. Dan treed je dus nooit buiten je eigen gebaande paden en kun je de lat nooit hoger leggen.
Imaginair. Met mijn ogen dicht zie ik alles wat mijn hoofd verzint. Een prachtige regel uit het gedicht ‘Onzichtbaar’ van Hans en Monique Hagen. Als jij je er een voorstelling van kan maken is het realistisch. Welke waarde hecht jij aan de mening van iemand die zich geen voorstelling kan maken van jouw verlangen? Ieder zijn eigen werkelijkheid.
Succes of mislukking zijn de twee mogelijke uitkomsten van een SMART- doelstelling. Een groen vinkje of een rood kruis. That’s it. Voor dat kortstondige moment van euforie loop ik onvoldoende warm. En al helemaal niet als ik niet intrinsiek gemotiveerd ben om dat doel te halen. Te veel associaties met het woord ‘moeten’ en angst voor de teleurstelling. Met stress tot gevolg. Waardoor ik de neiging heb extra mijn best te doen. Met nog meer stress tot gevolg.
Voor veel mensen werkt het. Dat is mooi. Als iets voor je werkt, doe er meer van.
Mij demotiveert het. Het wordt een doel op zich en sluit niet meer aan bij wat ik écht wil. Ten koste van mijn creativiteit, commitment en doorzettingsvermogen. Herkenbaar? Lees dan vooral verder hoe het ook kan.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Verlangen gaat over je diepste behoeften, een staat van zijn. Een beleving. Je verlangt niet naar het hebben van veel geld, wel naar het gevoel dat die financiële rijkdom met zich meebrengt. Het heeft ook geen zin om diep na te gaan denken over wat jouw verlangen is. Dat kun je alleen maar voelen.
Wie wil je zijn? Waar word je echt blij van? Wat geeft jou energie? Wat zou je het allerliefste doen? Wat wil jij graag bereiken? Wat is jouw stip aan de horizon? Neem de tijd om stil te staan en naar je verlangen te luisteren. Vertrouw er op dat wat er in je opkomt voor jou is weggelegd. Anders zou je je er geen voorstelling van kunnen maken. Nu heb je jouw stip aan de horizon.
Neem elke zes maanden de tijd om je intenties te zetten. Richt je aandacht naar binnen en ga bij jezelf na wat je wilt doen en bereiken op de volgende vijf levensgebieden:
– Financiën
– Gezondheid
– Thuis
– Relaties
– Werk
Maak een levensechte voorstelling van waar je bent, wat je hebt, doet, bereikt, bijdraagt enzovoort. Zie voor je hoe het is als je op deze gebieden het leven leidt waar je naar verlangt. Noteer vrij en associatief wat er in je opkomt.
Leg je notities minstens een dag weg voordat je jouw doelen omzet in intenties. Dat doe je door op elk van de vijf levensgebieden te herformuleren alsof je ze al bereikt hebt. Schrijf de zinnen concreet, kort en bondig en in de tegenwoordige tijd. Schrap alle woorden die voor omtrekkende bewegingen zorgen, zoals wil, meer, graag, eigenlijk enzovoort.
Je verlangen naar je fit en gezond voelen wordt dan bijvoorbeeld:
– Ik eet minimaal 400 gram groente en fruit per dag
– Drie keer per week sport ik een uur
– Ik slaap 7 uur per nacht
– Ik weeg xx kilo
– Hierdoor voel ik me energiek en vitaal
Noteer jouw intenties op een A4tje en neem elke ochtend een moment voor jezelf om je intenties hardop aan jezelf voor te lezen. Laat ze daarna los en doe wat je te doen hebt.
Op weg gaan naar waar je graag wilt zijn geeft energie, wakkert je creativiteit aan, en het bevordert je commitment en (intrinsieke) motivatie.
Om echt met energie en enthousiasme aan jouw doelen te werken is het FUZZY model een aanrader;
Heb je er plezier in om aan je doel te werken?
Zorg er voor dat jouw doel je uitdaagt en dat het op een positieve manier spannend is om aan je doel te werken. Net een beetje op het randje werkt het best: hoe gaaf zou het zijn als je dát realiseert?
In hoeverre is dit doel wat JIJ diep van binnen echt wilt? Heeft het betrekking op jouw verlangen?
Een doel zou een prettig gevoel van opwinding moeten oproepen. Roept het positieve energie op om ermee aan de slag te gaan?
Kan je YES zeggen tegen dit doel en vol enthousiasme ervoor gaan?
Vind vooral jouw eigen manier om te bereiken wat je wilt bereiken. Spreekt het bovenstaande je aan en kun je er wel wat hulp bij gebruiken?
Je bent van harte welkom voor een gratis coachsessie.
Vind jij het lastig om keuzes te maken uit alle mogelijkheden die je hebt? Of…
Het 'algoritme in je hoofd' stuurt jouw waarneming en beïnvloedt hoe je de wereld ziet.…
Het stellen van vragen lijkt eenvoudig, maar het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke…
In een wereld waarin we vaak de druk voelen om elke ervaring te benutten voor…
Wat zegt jouw vakantie over jou? Dit artikel helpt je reflecteren op je vakantievoorkeuren en…
Sta jij constant 'aan'? Wist je dat je in de gevarenzone zit voor een burn-out?…