Zonder aarzelen trek ik mijn pinpas om bij de dierenarts € 735,19- af te rekenen. En ook -bijna- zonder slikken. Ken je dat? Een onverwacht bezoek aan de dierenarts, een ingreep die veel geld kost, en hup, toe maar. Of dat de trampoline van je kinderen opeens kapot gaat en je direct achter je laptop kruipt om er honderden euro’s tegenaan te gooien voor een nieuwe? Alles voor het welbevinden en de gezondheid van je huisdier. Of je kind. Al moet je er zelf droog brood voor eten.
Investeer je net zo gemakkelijk in jezelf? Geld uitgeven om jezelf te ontwikkelen, je dromen te verwezenlijken, jezelf naar een hoger plan te tillen? Of schuif je jezelf en je dromen snel naar het tweede plan? Heb je al moeite om ergens in de drukke week een uurtje tijd voor jezelf in te lassen, laat staan dat je gemakkelijk tijd èn euro’s in jezelf investeert. Ja, je shopt wel eens een nieuwe outfit of een paar schoenen, je pakt wel eens een sauna. Maar zeg eens eerlijk, herken je de neiging om je daarvoor te verantwoorden? Iets als “dat heb ik nu wel verdiend”, “dat heb ik al zo lang niet meer gedaan” of “mag ik ook een keer?!”
Stop met dat verantwoorden.
Investeren in je persoonlijke ontwikkeling, dat kost een paar centen. Ja, en de vraag is: ben jij dat waard?
Bijna 20 jaar geleden, ik was nog maar net op weg in mijn loopbaan, wilde ik graag een opleiding volgen die me dichter bij mijn droombaan -op dat moment- bracht. Deze opleiding stond in vak bekend als het neusje van de zalm. Het prijskaartje was er ook naar; als ik me goed herinner 15.000 gulden. Mijn werkgever was bereid te investeren, alleen was het opleidingsbudget bij lange na niet toereikend voor de opleiding die ik op het oog had. Het werd een post-HBO in dezelfde richting. De baan die ik beoogde werd het niet en hoewel de opleiding leuk stond op mijn CV heeft deze voor mij niet veel waarde toegevoegd.
Wie mij een beetje kent weet dat ik veel aan opleiding en ontwikkeling doe. De beste daarvan, lees: waar ik het meeste aan gehad heb -en zelfs tot op de dag van vandaag plezier van heb-, volgde ik op eigen kosten. Toch legde ik een lange weg af om te komen waar ik nu ben als het gaat om investeren in mezelf. Toen ik nog in loondienst werkte was er volgens de arbeidsvoorwaarden een jaarlijks opleidings- en ontwikkelingsbudget beschikbaar. En er was altijd wel een opleiding, training of coachingtraject waar ik mijn zinnen op gezet had. Als ik mijn wensen ter sprake bracht werd steevast de opmerking gemaakt: “stop toch eens met opleidingen stapelen”. Dat er aan toegevoegd werd dat ik alle expertise al in huis had landde dan niet meer bij me. Ergens in mij had zich de overtuiging genesteld dat ik het dan blijkbaar niet waard was.
Natuurlijk ligt dit verhaal genuanceerder dan ik het hier verwoord, maar het kostte aardig wat bloed, zweet en tranen om te komen waar ik nu ben. En waar ik nu ben kijk ik er met iets meer afstand naar. Onderscheid ik verschillende drijfveren om een opleiding te volgen.
Eén daarvan is de angst om niet goed genoeg te zijn. Als ik dat papiertje eenmaal heb, dan… Wat dan? Heb je dan opeens wel die eigenwaarde? ‘Staat goed op mijn CV’ is daar natuurlijk een afgeleide van… Als ik mezelf betrap op dergelijk mechanismen maak ik tegenwoordig snel een afspraak met mijn coach.
Hoe anders is het als je een ontwikkelingstraject volgt waar je helemaal op AAN gaat, waar jij bij voorbaat al van gaat stuiteren omdat je het zó graag wilt. Omdat je er zo door geïnspireerd raakt, er direct in de praktijk mee aan de slag wilt en voelt dat je er haast vleugels van krijgt. De meerwaarde spat er vanaf. Wat doet het dan met jouw (eigen)waarde? Juist.
Het verschil in beide drijfveren is het verschil in ergens vanaf willen en ergens naartoe willen. En maakt het verschil. In mijn gratis e-book geef ik je hier een waardevolle tip over.
Jezelf ontwikkelen met je verlangen als uitgangspunt voegt altijd waarde toe. Voor mij is blijven leren, mezelf blijven ontwikkelen een eerste levensbehoefte. Ik heb die voeding nodig. Nieuwe kennis, expertise en ideeën opdoen waarmee ik steeds meer waarde toevoeg voor mijn klanten en dus ook steeds meer waarde aan mezelf. Ik word er blij en gelukkig van. En dat dat straal ik uit. Thuis en in mijn werk. Overal. Ik word er ook energieker en productiever van.
Blijven leren heeft voor mij dus niets te maken met opleidingen stapelen (of toch in elk geval niet meer sinds ik rond mijn veertigste besloot alleen nog maar trainingen en opleidingen te volgen omdat ik het zelf graag wil). Ik investeer in mijn ontwikkeling omdat ik het waard ben en door dat te doen voeg ik steeds meer waarde toe. Aan mijn eigen leven en daarmee aan dat van anderen.
En dat geldt ook voor jou. Waar je ook uithangt op je levenspad.
Het is niet altijd alleen maar leuk, echt niet. Alleen al omdat je er soms iets anders voor moet laten. Het gaat niet altijd van een leien dakje. Er zijn momenten dat je je afvraagt waarom je dit ook alweer zo graag wilde. Je last bijvoorbeeld een dag voor jezelf in en al snel weet je niet meer waar je met jezelf naartoe moet. Of wanneer je tijdens die opleiding die bovenaan je wishlist stond de fase ‘bewust onbekwaam’ bereikt. Laat staan als je coach je een spiegel voorhoudt waar je nauwelijks in durft te kijken… Toch weet je ook dat je alleen dichter bij je doel komt als je dit aangaat. Zodra je er doorheen bent weet je dat het dat waard was.
Heb je nu het gevoel dat je stilstaat, terwijl je eigenlijk jezelf naar een hoger plan wil tillen? Heb je het gevoel dat er meer uit te halen is? Investeer in jezelf! In tijd, energie en ja, ook in geld. Het afgelopen jaar geef ik aan persoonlijke ontwikkelingen per maand ongeveer uit wat ik in de jaren daarvoor per jaar besteedde. Voor mijn eigen welbevinden en gezondheid.
Het betaalt zich terug. Ook in waardering. Als jij doet waar je hart sneller van gaat kloppen en jezelf daarin verder ontwikkelt, werkt het aanstekelijk. Jij, je omgeving en daarmee de wereld wordt er mooier van. Go for it!
Als je niet in jezelf investeert, hoe kun je dan verwachten dat een ander wel in jou investeert?
Hoe hoog is uiteindelijk de rekening als je het jezelf ontzegt? Welke gevolgen heeft dat voor jou welbevinden en gezondheid? Wat is het je waard? Je huisdier en je kinderen hebben het meest aan je als je gelukkig en gezond bent. En je partner, je werkgever of bedrijf, je vrienden en familie.
Jijzelf.
En dan kun je nog steeds zonder aarzelen of slikken die rekening betalen.
Jij bent het waard.
Vind jij het lastig om keuzes te maken uit alle mogelijkheden die je hebt? Of…
Het 'algoritme in je hoofd' stuurt jouw waarneming en beïnvloedt hoe je de wereld ziet.…
Het stellen van vragen lijkt eenvoudig, maar het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke…
In een wereld waarin we vaak de druk voelen om elke ervaring te benutten voor…
Wat zegt jouw vakantie over jou? Dit artikel helpt je reflecteren op je vakantievoorkeuren en…
Sta jij constant 'aan'? Wist je dat je in de gevarenzone zit voor een burn-out?…