je hart volgen

Wat liefde en loopbaanvragen met elkaar te maken hebben

“Ik weet niet of het in het traject past, maar ik wil het graag hebben over de relatie met mijn partner”, kondigde ze aan.
“Waarom is dat belangrijk voor jou?” vroeg ik.
“Dan ben jij meer op de hoogte van wat er speelt in mijn leven.”
“Wat maakt het belangrijk voor jou dat ik daarvan op de hoogte ben?”
“Dan kun je daar misschien rekening mee houden in het loopbaantraject.”
“Op welke wijze wil je dat ik daar rekening mee houd? Welke behoefte van jou zit daaronder?”

Met het onderzoeken van deze behoefte gaf ze zelf antwoord op de vraag (die ze niet letterlijk stelde) hoe haar relatie past in het traject waarin we samen op zoek zijn naar haar levensvervulling.

 

Huh? Ben ik opeens relatietherapeut?

Opvallend vaak gaat het de laatste weken in de gesprekken met mijn klanten over relaties. De één verlangt naar een partner, de ander kijkt terug op een ongelijkwaardige relatie en wil niet weer in dezelfde valkuil stappen. Een volgende neemt in de relatie de rol van redder aan en weer een ander kent ondanks het hebben van een partner het gevoel van verliefd zijn niet en zou dat zo graag eens ervaren.
Ben ik opeens relatiecoach geworden? Nee, toch niet.
Waar bemoei ik me dan mee?

 

Wat sluimerde wordt nu uitvergroot

Als afleiding wegvalt dan worden sluimerende kwesties uitvergroot. Vreemd is het dus niet dat het thema relaties juist in deze tijd sterker naar voren komt. We werken vanuit huis (en de eventuele partner ook) en vinden dus geen afleiding in het werk. Bovendien vallen ook sociale contacten, uitjes en andere ‘vluchtroutes’ weg.
Als er dus al iets sluimerde van twijfel, onzekerheid, een onbestemd gevoel of een behoefte, dan kun je daar nu, nu we op onszelf worden teruggeworpen, nog moeilijker omheen.

Dat kan oncomfortabel zijn. Confronterend ook. Oude patronen worden zichtbaar. Patronen als:

  • Je verantwoordelijk voelen voor het welbevinden van anderen en heel hard gaan werken om dit voor de ander te ‘regelen’.
  • Jezelf klein en onzichtbaar maken.
  • Als een kip zonder kop van alles gaan ‘proberen’.
  • Rationaliseren uit angst om te voelen.
  • Aan de verwachtingen van anderen proberen te voldoen in de hoop gezien te worden.
  • Vervallen in passiviteit en wachten tot er een ‘besluit voor je genomen wordt’.

 

Wat liefde met loopbaanvragen te maken heeft

Een gezonde relatie met een ander, een evenwichtige liefdesrelatie, vraagt van beide partners dat zij in verbinding staan met zichzelf. Oftewel dat je weet wie je bent en jezelf aanvaardt in al het mooie en minder mooie dat er in jou is. Je moet in verbinding met jezelf zijn om je te kunnen verbinden met een ander. Het vraagt de bereidheid om naar je eigen aandeel en thema’s te kijken.
Patronen zijn altijd van jezelf. Deze worden zichtbaar in verschillende levensgebieden. In je werk. In relaties. In de liefde. Wat liefde met loopbaanvragen te maken heeft is dus: jij! Jij bent de centrale schakel.

 

Alles draait om liefde

Uiteindelijk gaat het dus altijd om de verbinding met jezelf. Om liefde voor jezelf. Of, als je liefde een lastig woord vindt: compassie. Met compassie naar jezelf kijken betekent vanuit een open, nieuwsgierige blik onderzoeken wie je bent. Uit de oordelen blijven. Naarmate jij beter in staat bent om vanuit liefde of compassie naar jezelf te kijken ben je ook beter in staat om vanuit verbinding met jezelf keuzes te maken in leven en werk. En diepere verbindingen met anderen aan te gaan, waarin geven en ontvangen in balans zijn.

 

Verwachting versus verlangen

Hier is het goed om onderscheid te maken tussen verwachtingen en verlangens. We hebben vaak de verwachting dat bijvoorbeeld een andere baan, concreet bij functienaam genoemd, het antwoord is op onze loopbaanvraag. Dat is de grote stappen snel thuis methode; in één rechte lijn van A naar Z. Of dat een (andere) partner (of een partner die verandert) het antwoord is op de vraag hoe we gelukkiger worden in de liefde.
We hebben concrete verwachtingen en kunnen vanuit die verwachtingen alleen nog maar denken in termen als ‘voldoet’ of ‘voldoet niet’. Dit impliceert ook dat er maar één juiste oplossing of antwoord (of ware liefde) is. Daarmee is een verwachting ook al snel een voorbode voor teleurstelling. Als het (eind)oordeel luidt ‘voldoet niet’, dan plakken we daar al snel het label ‘mislukt’ aan. En dan gaan we ofwel onszelf met het zweepje slaan ofwel de schuld bij de ander neerleggen (je partner die onvoldoende aandacht voor je heeft, de coach die je een verkeerd advies heeft gegeven, je nieuwe baas die -ook al- niet ziet dat je meer in je mars hebt).

Veel duurzamer is het om de antwoorden in jezelf te vinden en te onderzoeken welk verlangen er achter schuilgaat. Als iemand bijvoorbeeld zegt een leidinggevende functie te ambiëren dan klinkt dat als een verlangen. Het is echter eerder de verwachting dat een leidinggevende functie een onderliggende behoefte vervult. Welk verlangen gaat er achter schuil? Bijvoorbeeld om ergens aan bij te dragen, het verschil te kunnen maken, aanzien te hebben, ergens invloed op te kunnen hebben. Als je weet welke behoefte er onder zit, kun je op zoek naar verschillende manieren om in die behoefte te voorzien. Dat kan op veel meer manieren dan via een leidinggevende functie.

 

Driedimensionale medaille

Als je met mij als coach aan het ontdekken bent wat jouw levensvervulling is dan starten we bij jouzelf. Ontdekken wie jij bent. Wat je diepste drijfveren zijn, wat echt belangrijk voor je is. We onderzoeken patronen en dan kijken we ook naar jouw schaduwkant. De schaduwkant, waar ook de oordelen over jezelf zitten. Als je voorbij die oordelen kunt kijken dan zie je dat jouw lichtkant daar heel dichtbij zit. Het is de andere kant van dezelfde medaille. Daar zit jouw talent, dat wat jou uniek maakt en waarmee jij het verschil kunt maken. Ik stel me er altijd een driedimensionale medaille bij voor. Die kun je heel veel gemakkelijker van alle kanten bekijken dan een platte medaille die met een kant naar boven ligt. We onderzoeken de behoeften achter jouw patronen en krijgen zicht op jouw verlangens. Volg je hart en ontdek wat jij aan de wereld kan bijdragen.
Als jij jouw eigen plek volledig inneemt sta je vol in het leven en dan ga je relaties aan die zowel jezelf als de ander verrijken.

 

Sluimerde er bij jou ook iets waar je nu niet meer omheen kunt? Dan hoop ik je met dit artikel inzicht en handvatten te bieden om er mee aan de slag te gaan. ik vind het leuk als je in een reactie laat weten welke inzichten je dit oplevert.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?
Maak dan gebruik van mijn aanbod voor een gratis coachgesprek.

Je bent van harte welkom, zolang mijn agenda ruimte biedt.

 

Delen
Gepubliceerd door:
Carina Sampers

Recente artikelen

Maar is dat niet gewoon een luxeprobleem?

Vind jij het lastig om keuzes te maken uit alle mogelijkheden die je hebt? Of…

3 weken geleden

Het algoritme in je hoofd

Het 'algoritme in je hoofd' stuurt jouw waarneming en beïnvloedt hoe je de wereld ziet.…

4 maanden geleden

Wie heeft er tips?

Het stellen van vragen lijkt eenvoudig, maar het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke…

4 maanden geleden

Er hoeft niet altijd een les in te zitten

In een wereld waarin we vaak de druk voelen om elke ervaring te benutten voor…

5 maanden geleden

Wat zegt jouw vakantie over jou?

Wat zegt jouw vakantie over jou? Dit artikel helpt je reflecteren op je vakantievoorkeuren en…

6 maanden geleden

Hoor jij de vogels nog zingen?

Sta jij constant 'aan'? Wist je dat je in de gevarenzone zit voor een burn-out?…

7 maanden geleden