Nog één keer dan. Toch nog even over dat virus. Of eigenlijk, wat dat virus de afgelopen tijd allemaal met zich mee heeft gebracht. Er is niemand die kan zeggen dat het geen invloed heeft gehad op het dagelijks leven. En voor velen heeft het niet bepaald een euforisch ‘hosanna in den hoge-gevoel’ veroorzaakt. Er is veel twijfel en (baan)onzekerheid. Veel werkenden vragen zich af of ze nog wel terug kunnen of willen naar het werk waar ze ooit ja tegen zeiden. Genoeg mensen ook die hun innerlijke antwoord op die vraag wel weten, maar geen risico’s durven nemen. Of geen stappen zetten uit angst dat het verkeerd uitpakt. En mensen die hun dromen in de kast zetten, want het is nu toch niet de tijd…
Nu breekt de vakantietijd aan. Even niet aan denken dus. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk, want waarschijnlijk heeft datzelfde virus ook jouw vakantieplannen beïnvloed.
Maar goed, even een break. De boel de boel laten en met de vraag ‘Hoe verder?’ houden we ons na de vakantie wel weer bezig.
Vakantie is nodig. En vakantie is ook even weg van de dagelijkse beslommeringen en zorgen. De batterij weer opladen. Natuurlijk. Maar er is een verschil tussen genieten van je vrije tijd indelen zoals jij dat het liefste wilt en moeten bijtanken om er na de vakantie weer tegen te kunnen. Als voor jou dat laatste geldt, of als je, sterker nog, er niet aan moet denken wat er na de vakantie op jou wacht, dan mag je jezelf eens achter je oren krabben. Steek je kop niet in het zand. Want of het nu dat werk is waarvan je diep van binnen weet dat het je niet meer past of het idee dat je aan de bak moet om een nieuwe baan te vinden; na je vakantie zijn deze issues niet opeens op wonderlijke wijze opgelost.
‘Ik laat mijn vakantie toch niet verpesten door me met mijn problemen bezig te houden!’ Ik hoor het sommigen bijna denken. En dat is nu precies het probleem. Je richt je op je probleem. Dat probleem, laten we het algemeen even noemen ‘niet weten hoe verder in leven en werk’, krijgt jouw volledige aandacht. Je wilt het niet meer, je wilt er vanaf. En vakantie biedt je de gelegenheid om er aan te ontsnappen. Denk je. Hoop je. Want heb je op deze manier echt een zorgeloze vakantie? Zeg jij het maar.
Als je merkt dat je daarin vooral jezelf probeert te overtuigen (en het vraagt moed om dit te erkennen), lees dan vooral verder. Het kan ook anders. Stel je eens voor wat er is als jouw ‘probleem’ er niet meer is. Wat is er dan wel? Wat is er in plaats van dat wat je niet meer wilt? Geef ruimte aan je verlangen en je dromen. Misschien sluimert er al langere tijd een droom in je. Hoe zou het voor je zijn als die droom werkelijkheid is? Hoe zou je je dan voelen?
Misschien sta je jezelf niet toe om te dromen, uit angst dat het niet lukt. Onder het motto ‘laat ik wel realistisch blijven’ stop je jouw droom snel weg. En ga je over tot de orde van de dag. En dat was? O ja, je probleem. Als je één ding meeneemt uit dit blog, laat het dan dit zijn: stuur je dromen en verlangens niet met vakantie naar een andere bestemming, maar pak ze in jouw eigen bagage en neem ze met je mee. Fantaseer hoe het is als jouw verlangens uitkomen en jouw dromen werkelijkheid worden. Je richten op waar je naartoe wilt maakt een andere energie in je los; de energie van je ergens op verheugen. Je brein gaat dan ‘als vanzelf’ op zoek naar mogelijkheden. Je komt in beweging.
Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, legde in juni in Op1 uit hoe dit in onze hersenen werkt. Aan de hand van een animatie* laat hij zien hoe ‘op vakantie gaan’ zorgt voor de aanmaak van dopamine. Dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd, wordt aangemaakt als we ons richten op iets wat we graag willen. Het zorgt voor een geluksgevoel en voorpret. Dat gebeurt ook als jij je richt op jouw ‘stip aan de horizon’.
Dus lig je in je hangmat, of dobber je in een bootje op het water, geef dan eens ruimte aan jouw verlangen.
Zelf volg ik op dit moment de 10-daagse ‘Vol vooruit tot aan de vakantie’ van mijn businesscoach Veronique Prins. In deze challenge daagt ze ondernemers uit om met de stip aan de horizon voor onze onderneming te starten en invulling te geven aan wat we nu kunnen zaaien om straks te kunnen oogsten. Veel ondernemers, waaronder ikzelf, hebben te maken gehad met een terugval in omzet. Nu kan ik dat wel als een probleem zien, mijn kop in het zand steken en na de vakantie ‘wel zien hoe het loopt’, maar dan is de uitkomst redelijk voorspelbaar. En dat is niet iets waardoor de dopamine rijkelijk vloeit, om het zo maar te zeggen. Als ik niks doe dan staan de nieuwe klanten na mijn vakantie niet opeens in rijen van twee aan mijn deur.
Veronique noemt dat de Wet van de Boerderij: je kunt niet oogsten wat je niet gezaaid hebt. Nu heb ik zelf ook een moestuin (al zouden de boeren uit mijn buurt zich er dood voor schamen). Later deze zomer hoop ik courgettes en tomaten te oogsten (de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de meer ambitieuze moestuinplannen inmiddels aan de wilgen heb gehangen). Dus die zaadjes heb ik gezaaid. Een essentieel begin, maar daarmee ben ik er niet. Want als ik het niet onderhoud gaat het mis: afhankelijk van de weersomstandigheden leidt het tot overwoekering door allerlei flora die ik niet gezaaid heb, of tot verdorring en afsterven. Ik moet er wel aandacht aan geven. Anders ben ik terug bij af en moet ik opnieuw beginnen. En dan is het voor dit seizoen dus helemaal bekeken.
Hetzelfde geldt voor mijn bedrijf. En voor jou en jouw proces.
Maar wat als je nog niet weet wat je stip is?
Ik hoor het vaak: ja maar, ik weet nog helemaal niet wat dat dan is, ik heb niet zo’n droom, ik weet niet wat ik wil of wat bij me past. In deze voorbeelden is het verlangen wel voelbaar. En daarin ligt het antwoord op wat die stip kan zijn:
Wat er ontbreekt in de huidige situatie is de sleutel tot het formuleren van jouw stip: wat wil je in plaats van deze huidige situatie? Voorbeeld: ‘In het werk wat ik nu doe ervaar ik geen voldoening en het draagt voor mijn gevoel niks zinvols bij. Maar ik weet niet in welk werk ik dat wel kan vinden’. Jouw stip is dan: ik heb een baan waar ik voldoening uithaal en een zinvolle bijdrage lever. Mijn advies luidt om eens te onderzoeken wat dat bij jou teweeg brengt. Dat is iets anders dan heel hard gaan nadenken over wat het antwoord kan zijn. Als je het had kunnen oplossen door er diep over na te denken dan had je dat al lang gedaan. Veel mensen hebben de illusie dat een probleem eerst grondig overdacht of geanalyseerd moet worden om het gedegen op te kunnen lossen. Niets is minder waar. Geef ruimte aan wat je wilt dat er gaat gebeuren. Wat is jouw gewenste situatie? Laat je fantasie de vrije loop en laat in je opkomen wat er opkomt. Zonder er direct een oordeel of realitycheck aan te hangen. Laat het opborrelen en sudderen.
Zo maak je de weg vrij voor de eerste stappen in de richting van jouw droom. Of, als jouw stip nog niet zo concreet is: stappen gericht op het ontdekken waar jij voldoening en energie uit haalt en wat werk voor jou zinvol maakt. Vervolgens onderzoek je welk werk daarbij zou kunnen passen en wat er nodig is om daar te komen.
Als je jouw dromen vakantie geeft en daarna wel verder ziet dan zet je heel veel stappen achteruit. De rode loper naar jouw droomleven ligt bij thuiskomst niet voor je uitgerold. Moet je dan hard blijven werken terwijl je op vakantie bent? Dat hoeft niet. Het is belangrijk om terug te schakelen en bij te tanken. Je hoeft tijdens je vakantie niet volle kracht vooruit, maar een pas op de plaats is wel een goed idee. Juist er geen uitkomst van verwachten, maar er wel mee bezig zijn Dat brengt je terug naar de basis.
Mijmeren over je stip, ideeën laten stromen terwijl je in de hangmat ligt of aan de wandel bent. Filosofeer erover met je dierbaren op het terras, bij het kampvuur…
Jouw stip helpt dus om te focussen. Het helpt trouwens ook voorkomen dat je weliswaar een probleem oplost, maar nog niet dichter bij jouw gewenste situatie komt. Vanuit jouw stip kun je stap voor stap acties uitzetten. En je dus telkens afvragen of die acties je dichter brengen bij waar je wilt zijn. Zo ja, plan concrete acties in je agenda. Voor na je vakantie. Vergeet dus niet om behalve je dromen ook je agenda in je reisbagage te stoppen.
*Bekijk het fragment van Erik Scherder via deze link.
Vind jij het lastig om keuzes te maken uit alle mogelijkheden die je hebt? Of…
Het 'algoritme in je hoofd' stuurt jouw waarneming en beïnvloedt hoe je de wereld ziet.…
Het stellen van vragen lijkt eenvoudig, maar het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke…
In een wereld waarin we vaak de druk voelen om elke ervaring te benutten voor…
Wat zegt jouw vakantie over jou? Dit artikel helpt je reflecteren op je vakantievoorkeuren en…
Sta jij constant 'aan'? Wist je dat je in de gevarenzone zit voor een burn-out?…