Je voelt je al een tijdje niet geweldig. Je bent vaker verdrietig en ervaart een onrust in jezelf. Daar raak je geïrriteerd over en dan word je daarover weer boos op jezelf. Dat heeft invloed op je functioneren en vooral op je relatie met de mensen om je heen. Je snapt best dat het normaal is om af en toe wat minder goed in je vel te zitten. Dat heb je al vaak tegen jezelf gezegd, maar je weet ergens ook wel dat je het wegredeneert. Want het is niet meer te negeren. Als je eerlijk bent tegen jezelf dan moet je erkennen dat je niet gelukkig bent. Best heftig om te erkennen hè.
Wacht niet af
Als het ergens begint te schuren, kom dan in actie. Het is essentieel om de signalen op te pikken als het niet zo goed met je gaat. Het negeren van deze signalen kan ernstige gevolgen hebben voor je mentale (en uiteindelijk ook je fysieke) gezondheid. Misschien ervaar je deze gevolgen al. Dan is het zeker tijd om er iets mee te doen. Wacht niet passief af tot het vanzelf overgaat. Zo werkt het namelijk niet.
Het verhaal van de succesvolle zakenman
In sommige gevallen word je daar een handje bij geholpen. Zoals Marcel, die een paar jaar geleden het roer heeft omgegooid. Hij had het goed voor elkaar. Tenminste, als je het vanuit één oogpunt bekijkt. Marcel was succesvol, had een baan die het hem mogelijk maakte om de hele wereld over te reizen, belangrijke mensen te ontmoeten en met de deals die hij sloot veel geld te verdienen. Een prachtig huis, mooie auto’s, een boot, hij had het allemaal. De bedoeling was om regelmatig met de boot het water op te gaan, maar dat kwam er niet vaker dan één keer per jaar van. Deze baan bracht nu eenmaal met zich mee dat hij zo’n 70 uur per week werkte en maar heel zelden thuis was. Als hij thuis was nam hij zijn vrouw mee naar exclusieve restaurants. Iets waar zij niet zo op zat te wachten. Alle andere dagen at ze alleen. En daar had ze genoeg van.
Op een dag zei ze tegen Marcel dat ze op deze manier geen zin had in een toekomst samen. Ze wilde graag een man met wie ze toch het merendeel van de week gezellig thuis aan de keukentafel zat en de dag doornam. Een man die met enige regelmaat thuis was. Als dat er bij hem niet inzat dan ging ze liever zonder hem verder. Het moest echt veranderen, anders ging ze bij hem weg, zo luidde de boodschap. Marcel schrok zich rot. Hij had er nooit zo over nagedacht. Het bracht hem enorm aan het twijfelen. Wilde hij dit leven eigenlijk wel? Het begon allemaal erg leeg te voelen. Leeg en zinloos.
Marcel was altijd voor het resultaat gegaan. Met (veel) succes. Het had hem geen windeieren gelegd. Maar ook geen geluk gebracht. Voor het eerst in zijn leven ging hij het proces aan. Nu een jaar of zeven geleden. Tot dan, toen hij ergens rond de veertig was, had hij altijd gedacht dat hij geliefd was en gewaardeerd werd als hij successen behaalde. En die liefde en waardering waren belangrijk voor hem. Hij ontdekte dat hij de liefde en waardering van zijn vrouw had proberen te verkrijgen door hetzelfde te doen; hard werken en succesvol zijn.
Door de schuring heen ontstond langzaam het inzicht. Marcel ging zien dat het een patroon was. Een patroon van ploeteren, doorzetten, nog beter zijn best doen om maar die liefde en waardering te krijgen. Heel effectief, tot het moment dat degene die hij het meest liefhad op de wereld hem de ogen opende. Hij hield heel veel van zijn vrouw. Gelukkig voor hem genoeg om zich grondig te bezinnen op wat er werkelijk belangrijk was in zijn leven en hoe hij verder wilde. Door het stellen van deze vragen ontstond er ook ruimte. Ruimte voor ideeën om een andere weg in te slaan. Het ging niet zonder slag of stoot, maar het was het waard. Hij zou bijna zeggen: het was succesvol. Bijna, want dat is een woord dat niet meer in zijn vocabulaire past.
Marcel is nog (of weer) samen met zijn vrouw, inmiddels zijn zij de trotste ouders van een dochter en de tweede is op komst. Samen met een vriend startte hij een eigen bedrijf waarmee hij MKB bedrijven in zijn regio adviseert hoe zij duurzaam kunnen werken. Het geeft hem veel voldoening om gesprekken te voeren van mens tot mens en hij heeft het gevoel écht een bijdrage te leveren aan de wereld. Nog belangrijker voor hem is dat hij nu (bijna) elke avond thuis is bij zijn gezin. Het mooiste moment van de dag is dat hij ’s avonds zijn dochter een verhaaltje voorleest, om daarna met zijn vrouw samen te zijn. Gewoon samen zijn.
Het leven van Marcel heeft weer glans. Hij kijkt terug op een periode waarin het echt niet lekker met hem ging. Een periode die hij niet graag nog eens wil meemaken. Toch had hij die tijd niet willen missen. Hij moest door het dal om te komen waar hij nu is. Slechte(re) tijden zijn nodig om het leven te leven. We kunnen niet zonder tegenslag.
Waarom tegenslag nodig is
Tegenslag is een katalysator voor persoonlijke groei. Het daagt je uit om grenzen te verleggen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en onze veerkracht te vergroten. Zoals spieren sterker worden naarmate ze weerstand ondervinden, door te trainen dus, zo groei je als mens als je wordt geconfronteerd met uitdagingen.
Tegenslag stelt je in staat om de veerkracht op te bouwen die nodig is om moeilijke tijden te doorstaan, je aan te passen aan veranderingen en sterker uit de strijd te komen. Je leert ervan en het helpt je om te anticiperen op toekomstige uitdagingen.
Zonder tegenslag zou je bovendien geluk en succes niet op dezelfde manier waarderen. Tegenslag herinnert je eraan dat het niet vanzelfsprekend is dat alles goed gaat. Het vereist moeite, toewijding en doorzettingsvermogen. Het is de wrijving die je op je pad tegenkomt die zorgt voor die extra glans.
Wat te doen in slechte tijden?
Het is normaal om je verdrietig, gefrustreerd of boos te voelen na een tegenslag. Sta jezelf toe deze emoties te voelen en te accepteren dat ze een natuurlijke reactie zijn op moeilijke situaties. Negeer je emoties niet, maar erken ze en geef jezelf de tijd om ze te verwerken.
Wees niet te streng voor jezelf als dingen niet volgens plan verlopen. Zelfcompassie is essentieel voor veerkracht. Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip als je een goede vriend zou behandelen die door een moeilijke tijd gaat.
Richt je aandacht op de dingen waar je invloed op hebt in plaats van te focussen op wat buiten je controle ligt. Door je te concentreren op acties die binnen je macht liggen, vergroot je je gevoel van controle en veerkracht.
Zoek steun bij vrienden, familie of een coach. Je zult merken dat je je beter voelt als je je gevoelens deelt en weet dat je er niet alleen voor staat. Een rolmodel helpt ook. Is er iemand die op een manier omgaat of is omgegaan met een vergelijkbare situatie waar jij een voorbeeld aan zou willen nemen? Doe dat dan. Reflecteer op de situatie en identificeer welke lessen je kunt trekken.
Blijf vooruit kijken. Richt je op waar je naartoe wilt in plaats van waar je vandaan wilt. Bepaal je stip aan de horizon en bepaal dan de eerste stap. Verdeel de weg die je te gaan hebt in realistische, behapbare stappen. Blijf geloven in jezelf, zelfs als het leven moeilijk lijkt. Onthoud dat tegenslag tijdelijk is en dat je uiteindelijk sterker zult zijn als gevolg van de uitdagingen die je hebt overwonnen.
Tegenslag is essentieel voor je persoonlijke ontwikkeling. Door tegenslagen te omarmen en effectief te leren ermee om te gaan, kun je persoonlijke groei, veerkracht en uiteindelijk geluk bereiken. Elke tegenslag is te overwinnen.
Schuurt er iets bij jou? Net als vele anderen vind je waarschijnlijk van jezelf dat je het zelf moet kunnen ‘oplossen’. Maar hé, als dat zo was, dan zou het toch al lang niet meer schuren? Kom eens langs, dan kijk ik met je mee. Ik heb al zoveel mensen weer op weg geholpen, dat kan ik ook voor jou betekenen. Maak hier direct een afspraak om kennis te maken.
0 Reacties