Home » Blog » zelfleiderschap » Waarom een gezonde dosis wantrouwen nuttig is bij ‘Maak niet deze fouten’

Waarom een gezonde dosis wantrouwen nuttig is bij ‘Maak niet deze fouten’

door | 30 jun, 2021 | zelfleiderschap

Voorkom dat je (net als ik) deze fouten maakt.
Zie jij ook zoveel berichten voorbij komen met iets van die strekking? Over hoe je het vooral in één keer goed moet doen. Waardoor je misschien wel het gevoel krijgt dat jij niet deugt als het jou niet zo snel, gemakkelijk of goed lukt.
Misschien heb je het aan den lijve ervaren? Dat iemand tegen je zei:

  • Neem van mij aan: als jij zo doorgaat dan heb je straks een burn-out. Ik weet er alles van. Je kunt nu beter…
  • Begin nooit aan dat dieet; als ik eerder had geweten wat ik nu weet dan had het me niet zoveel tijd en moeite hoeven kosten om mijn streefgewicht te bereiken.
  • Wacht niet te lang met het roer omgooien, straks ben je te oud en dan zit niemand meer op je te wachten.
  • Ik had ook zo’n relatie waarin mijn partner me aanvankelijk helemaal in de watten legde en me na verloop van tijd steeds meer ging claimen. Wees gewaarschuwd: laat jou niet gebeuren wat mij overkwam. Zet een punt achter deze ongezonde relatie nu het nog kan.

Zomaar wat voorbeelden.

Dit is er één uit mijn leven gegrepen: Maak niet de fout om een eigen bedrijf te willen starten naast je baan; dat werkt niet. Dat bleek hartstikke waar te zijn. Heb ik het advies opgevolgd? Nee. Heb ik daar spijt van? Ook nee.

Wil je de snelste weg naar geluk of succes? Er staan hele volksstammen voor je klaar die roepen: been there, done that, en als je niet doet wat ik deed garandeer ik je nog sneller resultaat. Vanuit de beste bedoelingen. En vaak hebben ze nog gelijk ook.
Toch is een gezonde dosis wantrouwen op zijn plaats als je dergelijke berichten leest. Zeker als je in de verleiding komt om direct van een aanbod gebruik te maken. Hoe mooi de belofte ook klinkt.

 

Wetmatigheden en wat eronder zit

Maak om te beginnen een onderscheid tussen algemeen geldende wetmatigheden en jouw persoonlijke ontwikkeling. Of het nu gaat om burn-out of andere klachten, het roer omgooien, gewichtsverlies, relaties of ondernemerschap, er zijn altijd (wetenschappelijke) onderzoeken, modellen of theorieën die bepaalde wetmatigheden aantonen. Die gelden voor iedereen, dus ook voor jou. You can’t argue with facts.
Tips die op grond van deze wetmatigheden worden gegeven zijn hartstikke waardevol. Maar gaan vaak niet verder dan het niveau van kennis en vaardigheden.

Als jij motor wilt leren rijden dan volg je motorrijlessen. Je leert hoe je zo’n ding start, hoe je schakelt, hoe het apparaat reageert op jouw bewegingen enzovoorts. Maar wil je dit omdat jouw partner motor rijdt en dat samen met jou wil gaan doen terwijl je het hartstikke eng vindt? Dan is er waarschijnlijk iets anders nodig.

Wil je tien kilo afvallen? Dan hoeft waarschijnlijk niemand je uit te leggen dat je minder calorieën tot je moet dan nemen dan je verbrandt. Maar als jij een emo-eter bent dan werkt deze wetmatigheid alleen als je ook aan de slag gaat met onderliggende persoonlijke issues.
Wil je voor jezelf beginnen maar ben je bang om je zekerheden op te geven?
Dan is het maar de vraag of je geholpen bent met een stappenplan naar een succesvol bedrijf.

Onderliggende processen zul je zelf moeten doormaken. Op jouw manier. In jouw tempo. En daarbij mag je jouw eigen fouten maken.

 

Wat voor de één werkt helpt de ander misschien wel het moeras in

Er was een tijd dat ik wel gevoelig was voor dergelijke adviezen. Dat leidde er altijd toe dat ik nog verder wegzakte in het moeras. Want het werkte niet voor mij, en dus zou het wel aan mij liggen. Als zelfs een psycholoog mij niet kon helpen dan móest er wel iets mis zijn met mij.
Tot het moment dat ik het voelde: ‘Wacht even, dit is niet hoe het voor mij werkt’ Deze psycholoog vroeg me niet waar ik voor kwam (ik zat in een burn-out en voelde me schuldig dat ik het niet kon opbrengen om te gaan werken), maar stelde mij de eerste paar sessies dezelfde vragen die hij al zijn cliënten stelde en liet me zonder uitleg allerlei testen invullen. Ik kreeg meer en meer het gevoel dat ik een ‘geval’ was en dat ging me niet helpen. Ik ben er geloof ik drie of vier keer geweest voor ik stopte. Toch zal ik niet tegen je zeggen dat je niet de fout moet maken om naar een psycholoog te gaan als je in je werk bent vastgelopen. Jij bent mij niet. Wat mij van de regen in de drup hielp werkt voor jou misschien wel heel erg goed.
Bovendien is het maar de vraag of het echt van de regen in de drup was. Deze psycholoog heeft mij wel degelijk geholpen om naar mezelf te luisteren…

Er is nooit maar één manier. Er zijn er altijd minstens zeven…

 

Gun jezelf jouw ‘fouten’

Soms moet je dus wel ‘fouten’ maken om verder te komen. Maar dan wel jóuw fouten. Gun jezelf jouw eigen weg. Ook als dat is met iemand in zee gaan die jou niet echt verder helpt. Ook als dat betekent dat het aanvankelijk nog een beetje erger wordt. Groeien gaat gepaard met groeipijn. Als je niet aangaat wat je aan hebt te gaan dan komt het vroeg of laat nog wel een keer terug. En jij voelt zelf wel aan of je ergens iets te doen hebt. Als er iets begint te schuren dan is dat meestal een signaal. Daarnaar luisteren brengt je zoveel verder dan de waarschuwing van een ander om een fout niet te maken.

Mijn opbrengst is het grootst als ik zelf een proces heb doorgemaakt. Zo moest ik zelf ervaren dat het combineren van een baan in loondienst met het opzetten van een eigen bedrijf betekende dat ik op geen van beide focuste en het dus aan beide kanten maar half werk was. Inmiddels weet ik hoe dit bij mij werkt. En ook al weet ik dat mijn businesscoach helemaal gelijk heeft als ze tips geeft hoe iets beter, sneller of gemakkelijker kan, ik volg haar advies zeker niet altijd op. Omdat ik mijn eigen weg te gaan heb.
Dat is wat ik mijn eigen klanten ook gun: de weg gaan die zij te gaan hebben. Ontdekken wat zij te ontdekken hebben. Door vallen en opstaan. Zo zei één van mijn klanten laatst tegen me: ‘jij zult het vast niet verstandig vinden dat ik nu deze keuze maak’. Het gaat er niet om wat ik ervan vindt, het gaat om wat je doet met de ervaring. Dat kan alle kanten opgaan: misschien zeg je dit omdat iets in jou het niet verstandig vindt. Maar het kan ook juist een teken zijn van jouw eigen weg gaan, terwijl je altijd zo gewend was om te doen wat anderen van je verwachten.
Onderzoek vooral wat het bij jou oproept en wat jij te doen hebt.

 

Laat dit geen excuus worden

Kortom, maak niet de fout te denken dat je niet dezelfde fouten mag maken als een ander ;-). Gun jezelf jouw eigen groeiproces. Laat dit aan de andere kant geen excuus worden om tips en adviezen bij voorbaat in de wind te slaan. Juist als er iets in je getriggerd wordt door wat een ander zegt is dat een uitnodiging aan jezelf om te onderzoeken wat voor jou werkt en hoe het voor jou werkt.

Mijn overtuiging als coach is dat jij uiteindelijk alleen zelf weet wat jou dient en wat niet en dat je ook alles in je hebt om jouw eigen weg te vinden. Dat neemt niet weg dat je daar misschien wel een professioneel sparringpartner bij kunt gebruiken.

Wil jij jouw persoonlijke effectiviteit in leven en werk verbeteren?
Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking. Ik luister naar je als iemand die over jou wil leren, niet als iemand die het allemaal beter weet.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Nee, maar nu écht

Nee, maar nu écht

Wordt dit het jaar waarin je het écht (anders) gaat doen? Je hebt het je voorgenomen. En nu écht. Want je hebt het je al eerder voorgenomen. Het zal niet voor niks zijn dat je dit voornemen weer hebt… Wat geeft je het idee dat het dan nu wel gaat lukken? Als dit herkenbaar voor je is (je bent niet de enige hoor), laat jouw voornemen dan los en neem deze levenslessen ter harte voor het nieuwe jaar. Zodat je nu wél komt waar je wilt zijn.

lees verder
Gezocht: nieuwe eigenaar voor mijn probleem

Gezocht: nieuwe eigenaar voor mijn probleem

Neem jij wel eens aapjes op je schouder die bij een ander horen? Vast wel. En bewust of onbewust; je parkeert jouw aapjes ook wel eens op de schouder van een ander. Dit artikel nodigt je uit om jouw eigenaarschap eens onder de loep te nemen. Het versterkt jezelf én de ander om voor jouw eigen aapjes te zorgen en de ander voor zijn of haar aapjes.

lees verder
Grenzen stellen en keuzes maken: lijden of leiden?

Grenzen stellen en keuzes maken: lijden of leiden?

Heeft grenzen stellen en voor jezelf kiezen voor jou associaties met anderen teleurstellen of kwetsen, de lieve vrede bewaren of angst voor een conflict. Eén ding is zeker: geen grenzen stellen en meer meebewegen met de ander dan voor jou goed voelt leidt onherroepelijk tot een conflict; een conflict met jezelf. Lees in dit artikel hoe je zelfleiderschap inzet, zodat je ongeacht de situatie op effectieve wijze jouw grenzen kunt aangeven en je keuzes kenbaar kunt maken. Met behoud van de relatie. Met jezelf en met de ander.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin