Home » Blog » zelfleiderschap » Van controle naar innerlijke vrijheid

Van controle naar innerlijke vrijheid

door | 23 okt, 2019 | zelfleiderschap

Om 7 uur ’s morgens heb ik het huis al gepoetst en de was gestreken. Ik sta om 5.30 uur op, dan heb ik mooi alles klaar voordat de rest van het gezin opstaat. Dan lopen ze me niet in de weg.
Nee, dit gaat niet over mijzelf. Ik heb andere hobby’s zullen we maar zeggen.
Dit is het verhaal van een vroegere klant. Ik zal je besparen hoe de rest van haar dag eruit zag. Samengevat komt het er op neer dat ze de hele dag heel hard werkte om nergens iets aan het toeval over te laten. Ze wist best van zichzelf dat ze een controlefreak was. En ze had de heilige overtuiging dat het volledig uit de hand zou lopen als zij het uit handen zou geven.
Niet zij had de controle; de controle dwang had haar volledig in zijn greep.

Ben jij ook iemand die het graag onder controle heeft? Wees dan eens heel eerlijk tegen jezelf als je de volgende vraag beantwoordt: ben je er blij mee? Of zou je graag de touwtjes eens wat meer willen laten vieren?

 

Waar komt het vandaan?

Weet jij waar jouw controledwang vandaan komt? Vaak komt het voort uit onzekerheid of een matige waardering van jezelf. Het gevoel zaken onder controle te kunnen houden geeft je dan houvast of je haalt er je waardering uit. Ook angst ligt vaak ten grondslag aan de neiging om controle te willen hebben. Je bent bang voor de gevolgen als jij de controle loslaat. Dus dek je je in tegen dat iemand er iets van zou kunnen zeggen.
Misschien ben je wel bang voor jouw eigen wensen en verlangens. Want het leven waar je stiekem van droomt ziet er misschien heel anders uit dan het leven met deze baan, deze partner, deze bezigheden?

 

Wat is controle eigenlijk?

Tja, dat is een interessante vraag. Definities komen neer op ‘iets naar je hand willen zetten, willen beheersen, om te werken naar een voorspelbare uitkomst’. Door controle uit te oefenen proberen we zekerheden te creëren in een wereld vol onzekerheden.
Voor mij heeft controle veel te maken met binnen de lijntjes kleuren. De lijntjes die iemand anders gezet heeft. Je laat in feite andermans visie, realiteit, oordelen en besluiten bepalend zijn voor jouw leven. Je geeft daarmee delen van jouw leven uit handen en daarmee geef je macht aan de ander.
Heb jij het onder controle of heeft controle jou in zijn greep?

 

Het effect van controledwang

Proberen alles onder controle te houden werkt meestal averechts; het loopt juist vaak anders dan gedacht en dat frustreert je alleen maar meer. Door meer controle uit te oefenen krijg je juist meer van wat je níet wilt; je onzekerheid neemt toe, je trekt je nog meer aan van wat anderen zeggen, je maakt meer fouten. Bovendien en vooral sluit je voor jezelf de weg af naar ongekende mogelijkheden. Je beperkt jezelf om te doen wat goed is voor jou én om te ontvangen.
Ontvangen? Ja, denk bijvoorbeeld aan waardering. Je maakt het jezelf en de ander onmogelijk om jou te waarderen om wie je bent in plaats van om wat je doet.

Wat je niet kunt ontvangen creëert de beperking van wat je zou kunnen hebben of bereiken. (Gary M. Douglas & Dain Heer).

 

Out of control

Wat je wilt zijn is ‘out of control’. Je stopt zoveel energie in het proberen in de pas te lopen, alles onder controle te houden, te doen wat ‘normaal’ is of ‘zo hoort’, dat je verwijderd bent geraakt van je eigen kern. Om daar weer te komen zul je ‘out of control’ moeten gaan. Dat is niet hetzelfde als met je verstand op nul en blik op oneindig als een ongeleid projectiel door het leven gaan. Het gaat om de delen van je leven die je weggeeft en waar je anderen de macht geeft weer terug te vinden.

 

Hoe dan?

Ik hoor je deze vraag bijna stellen. Het begint met het erkennen van jouw neiging tot controle. Als je ook maar ergens voelt dat dit over jou gaat, wees dan heel eerlijk naar jezelf. Sta dan ook eens stil bij de effecten die dit heeft voor jouw leven en jouw geluk. Waar leidt jouw neiging tot controle toe in jouw dagelijks leven? Wat zou er veranderen als je de touwtjes liet vieren? En dan bedoel ik: wat zou er werkelijk gebeuren? Dat is iets anders dan invullen wat een ander er van zou kunnen vinden.
Wat zou er voor jou mogelijk worden als je wat meer ging loslaten? Welke wensen en verlangens komen er dan boven? Geef deze de ruimte. Laat ze in alle vrijheid opborrelen en onderzoek ze. Laat je niet beperken door ja-maars, twijfels en onmogelijkheden.
Zie levendig voor je hoe je leven verandert als jouw wensen en verlangens werkelijkheid worden.
Deel de weg daar naartoe op in kleine stappen; wat kun je al doen?
Begin met de eerste stap. Dan dient zich vanzelf de volgende aan. En de volgende. Op weg naar innerlijke vrijheid.

Bouw je dromen niet in je hoofd. Maak er in het echte leven werk van. Zet nu de eerste stap: waar kun je de controle al loslaten?

 

Herken jij je in dit artikel en wil je er serieus werk van maken? Ik bedoel niet ‘ik zal het eens proberen’ of ‘eens kijken wat het me brengt’. Nee, ik bedoel écht werk maken van jouw wensen en verlangens. Er volledig voor gaan.

Maak dan nu een afspraak voor een gratis sessie. Ik geef je op jouw situatie afgestemde tips waarmee je direct stappen kunt zetten op weg naar jouw innerlijke vrijheid.

Over Carina

Ik leer eigenzinnige professionals die meer uit het leven willen halen om in volledige vrijheid te kiezen voor wat echt belangrijk voor ze is, zodat ze zichzelf zonder schuldgevoel op de eerste plaats zetten en hun dromen waar gaan maken.

Gerelateerde artikelen

Waarom een gezonde dosis wantrouwen nuttig is bij ‘Maak niet deze fouten’

Waarom een gezonde dosis wantrouwen nuttig is bij ‘Maak niet deze fouten’

Wil jij ook zo gelukkig of succesvol zijn? De gelukkigen en de succesvollen van deze wereld weten je maar al te goed te vertellen dat jij dat nog sneller en moeitelozer kunt bereiken dan zij. Het enige wat je hoeft te doen is voorkomen dat jij in jouw proces de fouten maakt die zij maakten. Maar is er wel groei mogelijk zonder fouten? Lees in dit artikel waarom een gezonde dosis wantrouwen op zijn plaats is bij dergelijke adviezen. Zeker als het als belofte wordt gebracht.

Lees meer
In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

In crisistijd heb je niks te willen. Of wel?

Het gevoel van keuzevrijheid komt in crisistijd al snel onder druk te staan. Druk van buitenaf zorgt ervoor dat we sneller kiezen voor de korte termijn. Financiële druk: er moet brood op de plank komen, de hypotheek moet betaald. Druk van de omgeving: Heb je al sollicitaties lopen? Wat ga je nu doen? Druk ook van instanties: voldoen aan je sollicitatieplicht, al het werk is passend. Lees hier mijn pleidooi om te kiezen voor wat jij écht wilt en voor wat écht bij je past. Ook in crisistijd.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin