Als het afgelopen jaar ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat alles anders kan lopen dan gepland. Typisch geval van ‘Life is what’s happening to you while you’re making other plans’ (John Lennon).
We weten niet wat 2021 ons gaat brengen, laten we dus maar geen plannen maken. Wat heeft het immers voor zin, als je toch niet in de hand hebt wat er gebeurt?
Had je in 2020 die wereldreis gepland? De opening van je kekke koffietentje? Een familiereünie? Je eindelijk aangemeld voor de sportschool? Zou je op het podium staan?
Grote kans dat het niet doorging.
Om nog maar te zwijgen van plannen waar een dikke streep doorheen ging omdat je je baan verloor of ziek werd.
Had je maar geen plannen gemaakt, dan was het ook niet mislukt. Toch?
Dat is waar de redenering mank gaat. Â Als iets door omstandigheden niet door kan gaan dan is dat geen mislukken.
In 2020 zijn er misschien wel meer dromen uit elkaar gespat dan ooit. Maar we hebben nog iets anders kunnen zien. Degenen die er het beste doorheen komen zijn zeker niet altijd degenen die de minste klappen kregen. De ernst van wat je overkomt is niet evenredig aan hoe goed je er weer uitkomt. Laten we het ‘goed er doorheen komen’ voor het gemak succesvol noemen. Dat heeft niets te maken met aanzien, winst of iets dergelijks. Met succesvol bedoel ik hier vol vertrouwen, stevig staan, regie hebben.
Failliet en succesvol?
Succesvolle mensen zijn wendbaar. Zij gaan op zoek naar manieren om te komen waar zij willen zijn. Zij maken plannen om daar te komen. Zij weten waar ze het voor doen. Het waarom van de plannen geeft houvast. En, nog belangrijker, het waarom van de plannen geeft sneller zicht op andere manieren om er te komen.
In oktober was er opeens het bericht van een faillissement van een succesvol ondernemer. Een begrip in onze regio. Ik noem geen naam omdat ik hem daar geen toestemming voor heb gevraagd. Jaren geleden sprak ik hem al eens. Destijds nog in loondienst, maar boordevol plannen voor een eigen bedrijf. Waar hij op zo’n manier over sprak dat het alle vertrouwen gaf dat hij zijn dromen zou gaan waarmaken. En dat deed ‘ie. Hij zette een waanzinnig bedrijf neer. Zoals ik al zei; een begrip in de regio. Tot corona ook hem de das omdeed. In de media verscheen het bericht over het faillissement. Daarin was ook te lezen dat hij zelf het faillissement had aangevraagd. Op dat moment wist ik al: hij vindt wel een andere weg. Deze man komt terug.
En ja hoor. Het duurde nog geen maand totdat hij de aankondiging deed van de doorstart.
Niet de vraag of er een manier is, de vraag welke manier
Een succesvol ondernemer dus. Hij wachtte niet af tot het faillissement werd uitgesproken, maar nam zelf de regie. Hij ging niet zitten kniezen, maar ging direct op zoek naar andere manieren. En die vond hij zo snel omdat hij een sterk waarom voelt. Hij hield zich niet bezig met de vraag of er een manier was. Hij had een rotsvast vertrouwen in dat er een manier was.
Blijf je naar het rotsblok staren?
Het is als een bergtocht; je neemt een pad dat je naar de gewenste bestemming leidt. Plotseling blijkt het pad volledig versperd door een afgebroken rotsblok. Je kunt dan naar dat rotsblok blijven staren en concluderen dat de tocht mislukt is. Of zelfs helemaal geen zin had. Of je voelt weer wat je drijft om de tocht te maken of naar deze bestemming te willen. Dan ga je veel sneller op zoek naar manieren. Kun je er omheen? Er overheen? Misschien moet je een eindje terug en een ander pad nemen. Maar komen zul je er.
Stel dat je droomt van een bed & breakfast in Portugal (of waar dan ook) en je hebt het kapitaal dat daarvoor nodig is niet in een sok onder je matras liggen. Of je vindt dat je niet weg kunt omdat je mantelzorger bent voor je moeder. De gedachte dat je het geld niet hebt of niet weg kunt worden dan gemakkelijk zo’n rotsblok waar je naar blijft staren. Er komt echt geen beweging in. Tenzij je iets anders doet.
Maak verbinding met je verlangen, je waarom. Waarom wil je dit zo graag? Wat zou het je opleveren als je daar komt? Voel je het verschil?
Plannen geven doe-energie
Dat is waarom plannen maken altijd meerwaarde heeft. Ergens naartoe willen geeft ‘doe-energie’ . In tegenstelling tot ergens vandaan willen en blijven hangen in het negatieve. Dat hoeven geen grote of grootse plannen te zijn. Als het voor jezelf maar groots is. Vergelijk je niet met een ander, vergelijk je alleen met jezelf. Ben je bijvoorbeeld in geen 25 jaar alleen geweest en wil je graag eens ervaren hoe dat is? Dan kan een weekendje alleen weg al een groots plan zijn.
Of wil je je fitter en energieker voelen? De kans van slagen is vele malen groter als je een plan maakt om bijvoorbeeld drie keer in de week 5 kilometer te gaan wandelen dan wanneer je niets doet.
Maak dus vooral plannen voor het nieuwe jaar. Zelf heb ik dat deze week ook gedaan. Zowel persoonlijk als zakelijk. Alleen het maken van plannen geeft al energie. Zin om ermee aan de slag te gaan. Me verheugen op ermee bezig zijn.
Een paar tips:
- Ga uit van jouw verlangen. Is het echt jouw wens, jouw verlangen? Plannen maken om ergens aan te voldoen geeft niet dezelfde energie.
- Formuleer positief. Denk aan de energie van ergens naartoe willen versus ergens vanaf willen. Visualiseer het resultaat. Zie het voor je.
- Stretch jezelf. Zorg dat het voldoende uitdagend is. Plannen maken om iets op routine te doen is minder motiverend.
- Bij grote plannen of projecten: plan deelstappen. Als je een carrièreswitch overweegt is het wel handig om de weg ernaartoe in stappen te verdelen: Heb ik voldoende helder wat ik wil? Moet ik me nog ergens verder in ontwikkelen? Sollicitatievaardigheden aanscherpen? Heb ik mijn netwerk in kaart en hoe kan ik dit uitbreiden?Rome is ook niet in één dag gebouwd.
- Maak plannen voor jezelf en zorg dat je invloed hebt op de uitvoering. Het behoeft geen uitleg als ik beweer dat het niet zoveel zin heeft om te plannen dat je de loterij wint. Als je voor het realiseren van je plannen afhankelijk bent van omstandigheden of van een ander dan maak je jezelf speelbal. Deze is ook gelinkt aan de koppeling tussen inspanning en resultaat: plannen vragen om jouw inspanning om het gewenste resultaat te bereiken. Welke inspanning vraagt dit plan van jou?
- Giet het niet in beton; houd er rekening mee dat het ook anders kan gaan dn voorzien. Sterker nog; het gáát altijd anders. Houd wel jouw stip aan de horizon voor ogen.
- Doe de check: kleven er nadelen aan die zwaarder wegen dan je verlangen? Oftewel: zitten er consequenties aan de uitvoering van je plan die je niet wilt? Herzie dan je plan. Heb je bijvoorbeeld het plan om de buitenboel van je huis te schilderen maar wil je er jouw kostbare tijd niet voor opofferen? Herzie dan je plan in je huis laten schilderen.
Welke plannen maak jij voor 2021? Een welke acties koppel jij daaraan?
Wat jouw dromen en plannen ook zijn voor 2021; ik wens je vertrouwen, veerkracht, voorspoed en vrijheid!
Heb je al vaak genoeg plannen gemaakt waar niks van gekomen is? Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Maak direct het plan om je te laten coachen, zodat je nu wél komt waar je wilt zijn. Niks voornemen, gewoon doen!
De actie is eenvoudig: meld je aan voor een gratis sessie. Je bent van harte welkom.
0 Reacties