Een misvatting betekent letterlijk een verkeerd oordeel over iets. Mijn jarenlange ervaring in loopbaancoaching leert me dat er nogal wat misvattingen zijn over loopbaanontwikkeling. Hardnekkige misvattingen die mensen ervan weerhouden om te doen wat goed voor hen is.
In deze Week van de Loopbaan een blog over deze veelvoorkomende misvattingen.
Stel jij jezelf wel eens loopbaanvragen waarop je het antwoord al invult? Lees dan snel verder of jouw misvatting erbij staat en laat je inspireren tot een ander perspectief.
Als ik bij mijn werkgever loopbaancoaching aankaart word ik afgeschreven
Ze zullen denken dat ik weg wil en wie gaat er nu investeren in iemand die weg wil?
Deze overtuiging hoor ik bijna in alle gevallen als een professional op eigen initiatief bij mij komt en ik voorstel om bij de werkgever te informeren naar mogelijkheden om het traject (mede) te financieren.
Soms is het een bewuste en strategische keuze en waarschijnlijk ook slim om je werkgever er niet bij te betrekken. In de meeste gevallen gaat het echter om een wijdverbreid misverstand. Niet alleen jij wil graag werken op een plek waar je optimaal tot je recht komt, ook werkgevers weten dat je het meest van waarde bent als je werk doet waarin je jouw waarde toevoegt. Betrokken medewerkers die hart hebben voor wat ze doen en hun talent benutten dragen het meeste bij aan het bedrijfsresultaat. Jouw werkgever weet ook wel dat het er insluipt: je doet wat je doet, in de waan van de dag en langzaam maar zeker sluipt er onrust of frustratie in. Dan is het goed om stil te staan bij jouw loopbaanontwikkeling. Als dat betekent dat je (op termijn) de organisatie verlaat dan is dat goed voor beide partijen. De juiste mensen op de juiste plek; wie wil dat nu niet? Tenzij de verhoudingen volledig verstoord zijn ziet de werkgever jou liever tevreden vertrekken dan gefrustreerd blijven.
Want als jouw frustratie of onrust groeit en uiteindelijk leidt tot verzuim dan is dat naast heel vervelend voor jou ook heel vervelend en kostbaar voor jouw werkgever. Twee weken verzuim kost jouw werkgever veel meer (loon doorbetalen, gederfde inkomsten, vervanging…) dan een traject bij een loopbaancoach. Overigens is dit niet een argument om naar je werkgever mee te schermen, dat zul je begrijpen.
Weet ook dat er veel meer budget beschikbaar is voor loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid dan mensen weten. Er blijven miljarden euro’s liggen, blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.
Mijn werkgever stelt een loopbaantraject voor: ze willen me dus weg hebben
Dit is een beetje de omgekeerde van de vorige. Het initiatief om een loopbaantraject te overwegen komt van jouw werkgever en je trekt de conclusie dat die dan dus van je af wil. Vaak is het tegendeel het geval en betekent het dat jouw werkgever ziet (misschien al eerder dan jijzelf) dat je niet helemaal lekker in je werk zit. Omdat je werkgever er om bovengenoemde redenen bij gebaat is dat jij met plezier werkt investeert deze in jouw duurzame inzetbaarheid. Het getuigt in de meeste gevallen juist van betrokkenheid en goed werkgeverschap. Geloof me: als ze je weg willen hebben kan dat beter op een andere manier.
De uitkomst van een loopbaantraject is een functie bij mij past
Veel van mijn klanten hopen, al dan niet heimelijk, dat ik het ultieme antwoord voor hen heb op de vraag welke functie past nou bij mij. Deze misvatting moet uit de weg geruimd worden, willen wij met elkaar aan de slag kunnen. De uitkomst is namelijk niet een functie of beroep. Het resultaat van een loopbaantraject is dat jij voor jezelf helder hebt wat jou drijft, wat belangrijk voor je is, waar je blij van wordt, wat jou voldoening geeft en waar en hoe je jouw talent (voor) wilt inzetten. Kortom, zicht op wie je bent en op welke elementen een rol spelen in jouw loopbaankeuzes. En dat je dit alles meeneemt in elke (toekomstige) overweging of keuze in je loopbaan. Oftewel: je hebt zelf de regie over jouw loopbaan en maakt keuzes die passen bij wie je ten diepste bent. Wat ik altijd noem: van binnen naar buiten, proactief in plaats van reactief. Een loopbaancoach heeft niet de antwoorden voor je, maar helpt je de antwoorden zelf te vinden.
Ik moet nu wel de juiste keuze maken
Zeker als ik investeer in een loopbaantraject, dan moet me nu wel voor eens en voor altijd duidelijk worden wat bij me past.
Deze ligt dicht tegen de vorige misvatting aan. Waarom het een misvatting is? Er is niet zoiets als dé juiste keuze. En wat het ook wordt; je kunt altijd weer van koers veranderen. De meeste liefdesrelaties voelen in het begin als ‘voor altijd en eeuwig’, maar er blijven meer stellen niet dan wel voor altijd bij elkaar. Toch is ‘niet zeker weten of het voor altijd is’ voor de meesten geen reden om niet aan een relatie te beginnen. Waarom niet? Omdat het op dit moment goed voelt. En zo mag het ook zijn ten aanzien van je loopbaan; je bent niet verplicht om het tot aan je pensioen te blijven doen. Jouw proces belasten met de resultaatverplichting zorgt ervoor dat je niet in beweging komt en met de onvrede blijft zitten.
Loopbaanontwikkeling gaat uitsluitend over (keuzes voor) werk
Nee dus. Niet in mijn visie. Ik geloof niet in het scheiden van werk en privé. Waar je ook bent en wat je ook doet; jij bent de centrale factor. Het gaat over jou. Hoe je in het leven staat. En hoe dat van invloed is op alle levensgebieden. Als persoonlijke omstandigheden ervoor zorgen dat je niet zo lekker in je werk zit dan is dat waar het over gaat. Kijk je uit naar een andere baan omdat het zo vervelend samenwerken is met die ene collega? Geheid dat je op een andere plek tegen dezelfde problemen aanloopt.
Loopbaanontwikkeling gaat in de meeste gevallen niet alleen over het kiezen van een richting voor een vervolgstap. Ik heb zelfs loopbaantrajecten waarin het niet of nauwelijks over werk gaat. En die wel leiden tot weloverwogen, bewuste loopbaankeuzes.
Ik moet wel kiezen voor een kansrijk beroep, anders kom ik nooit aan een andere baan
Tekortberoepen zijn van alle tijden. En nu weer heel actueel. Er worden zelfs subsidies verstrekt als je je laat omscholen naar een vakgebied waarin moeilijk aan personeel te komen is. Grote kans dus op een baan als je een opleiding volgt voor een tekortberoep en de moeite waard om die stap te zetten. Zou je denken. En ja, dat is zeker het geval als dat een richting is waar je hart naar uitgaat. Als de baan waarin je aan de slag gaat jou voldoening en plezier geeft. Als jouw keuze echter rationeel is en gebaseerd op kansberekening, dan is het weggegooid geld. Niet zelden heb ik voorbeelden gezien van mensen die zich na zo’n opleiding een slag in de rondte solliciteren en tot hun frustratie niet aangenomen worden. Maar ook als het gaat om een opleiding met baangarantie: als het niet past bij wat jou drijft dan sluipt er vroeg of laat toch weer die onvrede in.
Reden genoeg dus om zorgvuldig stil te staan bij je keuze en jezelf de vraag te stellen: gaat mijn hart hier sneller van kloppen?
Sommigen van jullie hoor ik nu bijna denken: ja maar, iets willen waar niet gemakkelijk werk in te vinden is is toch ook niet slim?
Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een passende plek is. Als het maar klopt met wie jij bent.
Dat is precies waarom ik het altijd heb over ‘de elementen’ waar je jouw keuzes op baseert en niet praat over functies. Vanuit de elementen, waarvan de combinatie jou uniek maakt (jouw drijfveren, talent, de thema’s die jou raken, jouw eigenschappen, waarden, ervaring etc etc) maak je de vertaalslag naar wat daarbij past en ga je jezelf presenteren op de arbeidsmarkt.
Als de elementen kloppen vind jij jouw plek.
Je moet ook wel wat geluk hebben en ergens een kans krijgen
Leeftijd, het ontbreken van een gerichte opleiding, te weinig ervaring of overkwalificatie; de opgevoerde redenen zijn talrijk en divers. In de kern gaat het altijd om belemmerende overtuigingen waardoor je zelf geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen.
Ter illustratie: solliciteren is een gelijkwaardig proces waarin twee partijen onderzoeken of ze voor elkaar van toegevoegde waarde kunnen zijn. Het is allesbehalve een toets waarin het aankomt op het geven van de juiste antwoorden. Laat staan een veekeuring. Maar dat wordt het wel als jij erin stapt in de hoop dat ze je willen hebben. Dat staat gelijk aan je hoofd op het hakblok leggen.
Stap dus over die drempel in het vertrouwen dat je iets waardevols te bieden hebt en met de nieuwsgierigheid om te ontdekken of er een match is. En aan dat vertrouwen kun je dus werken. Bijvoorbeeld in een loopbaantraject.
Herken jij jezelf in (een van) deze redeneringen? Dan hoop ik je met dit artikel een ander perspectief te bieden. Ik vind het leuk als je iets laat weten in een reactie.
Het gaat hier natuurlijk om algemeenheden die nooit helemaal op jouw unieke situatie van toepassing zijn. Wil je eens vrijblijvend inzoomen op jouw eigen loopbaanontwikkeling?
Dan ben je van harte welkom voor een gratis inzichtsessie.
0 Reacties