Home » Blog » keuzes maken » In het zweet uws aanschijns…

In het zweet uws aanschijns…

door | 30 jan, 2019 | keuzes maken

Wat is de plek van werk in jouw leven?

 

Bijzonder eigenlijk, de ideeën die velen van ons hebben meegekregen, en onbewust hebben overgenomen, ten aanzien van werk. Geniet maar van je studententijd, want straks is het voorbij, dan begint het echte leven. Huh? Is het leven niet echt dan, als je studeert? We worden ingepeperd met het beeld dat, eenmaal gestart met werken, het leven alleen nog serieus kan zijn. Alsof genieten dan niet meer mag. Of mogelijk is.  Kun je niet genieten in het ‘echte’ leven? Wat dat dan ook betekent.

 

Werken is een straf

“In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aarde wederkeert” Zo staat het in de bijbel. Als straf voor het overtreden van Gods gebod moeten Adam en Eva voortaan werken voor de kost. De uitdrukking betekent ‘zwoegend’. Werken is een straf. Werken is zwoegen. In onze cultuur is dit een diepgeworteld idee, ook onder degenen die weinig hebben met religie of de bijbel.

We kennen allemaal wel werkende mensen in onze omgeving die, soms vele jaren, uitkijken naar hun pensioen. Die, eenmaal met pensioen, leuke dingen zullen gaan doen. Vastbesloten om te gaan genieten van het leven. Alsof van het leven genieten niet mogelijk is zolang je aan het werk bent. Schrijnend genoeg lijkt het er op dat juist veel van deze mensen na hun pensionering niet meer lang leven.

 

Leuke dingen doe je in je vrije tijd

Leuke dingen doe je maar in je vrije tijd.  We kijken met een interessante ambivalentie naar mensen die hun geld verdienen met bijvoorbeeld theater, muziek, dans, reizen, entertainment of sport. En wat te denken van de huidige generatie vloggers, gamers en YouTubers. Enerzijds wordt wat zij doen niet serieus genomen, niet beschouwd als echt werken. Anderzijds is er ook enige afgunst te bespeuren, omdat deze mensen hun geld verdienen met wat ze heel graag doen.

 

Historisch

Natuurlijk is onze kijk op werken historisch wel te verklaren als we denken aan de wederopbouw na WOII. Er moest gewerkt worden. Hard gewerkt worden. Of het nu binnen- of buitenshuis was. En werken was toch wel iets anders dan doen wat je echt graag wilde.
Maar tijden zijn veranderd. De normen van de heersende orde van enkele decennia geleden, toen werken als noodzakelijk kwaad werd gezien, passen ons niet meer.

Waarom houden we er dan aan vast? Het antwoord daarop is vaak: ‘zekerheid’. Echter, ook op dit vlak ziet de wereld er nu anders uit dan in de tweede helft van de vorige eeuw. Welke zekerheid? De enige zekerheid is dat je niets zeker weet. Een baan hebben is, in tegenstelling tot wat het ooit was, absoluut geen garantie meer voor inkomsten voor de rest voor je leven. We houden vast aan een schijnzekerheid. En daarmee soms aan een baan die, of een leven dat, ons meer energie kost dan oplevert.

 

Zekerheid of genieten?

Waar kies jij voor? Wil je zekerheid of wil je genieten? Leven om te werken of werken om te leven? Doen wat er gedaan moet worden of je geld verdienen met iets waar jij blij van wordt, iets waarin jij het verschil kunt maken en wat voor jou een zinvolle invulling betekent?

Hele hordes mensen staan zelden of nooit stil bij de plek van werk in hun leven. Sommigen worden ertoe gedwongen door bijvoorbeeld ziekte of een ingrijpende levensgebeurtenis. Bij anderen begint er iets te knagen; zij hebben het goed voor elkaar, en worden overvallen door ‘is dit het nou?’.

Bij het fantaseren over een gewenste invulling van leven en werk zorgen ingesleten normen en overtuigingen vaak al snel voor heel wat beren op de weg.

 

Vuurtorenwachter

De afgelopen weken heb ik opvallend veel van mijn klanten met een twinkeling in de ogen op de vraag naar hun droombaan antwoorden horen geven als boswachter, vuurtorenwachter of schaapsherder. Bijna beschaamd ook. Ze vragen me niet te lachen. Want vullen zelf al in dat het toch geen reële optie is. Ik lach er niet om. Soms heb ik het vermoeden dat deze droombaan een jarenlang onderdrukt verlangen vertegenwoordigt en bijna haaks staat op wat de persoon in kwestie op dit moment doet. Maar ik neem het vooral serieus vanwege die twinkeling. Blijkbaar wakkert de gedachte aan die droombaan iets aan wat blij maakt. Daar ligt de sleutel.

 

Ontdek wat bij je past

Grappig is het ook, dat we bij de vraag naar onze droombaan de neiging hebben een functienaam of beroep te noemen. Laat de naam eens los en ga op zoek naar de elementen die er in die droombaan zitten. Hoe ziet je dag, je week er uit als je doet waar je blij van wordt? Laat je fantasie de vrije loop.
Wat doe je? In welke omgeving bevind je je? Vanuit welke kernwaarden doe je dat? Welke bijdrage lever jij aan de wereld? Dankzij welk talent lukt jou dat? Hoe is wat jij doet een uitdrukking van wie je ten diepste bent? Wat betekent dit voor jou?

Als je wilt ontdekken wat écht bij je past, doe dan bovengenoemde exercitie. Ga pas daarna op zoek naar een vertaling naar waar en hoe je dit dan kan doen. Beperk je niet tot het denken aan ‘een baan’; het gaat om de totale balans in leven en werk. Start bij jezelf. Waar gaan jouw ogen van twinkelen?

Juist in deze tijd is er alle ruimte om je leven en werk zo in te richten zoals jij dat wilt. Denk in mogelijkheden en er gaat een wereld voor je open.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? In een gratis sessie kijk ik graag met je mee.

Maak direct een afspraak voor een gratis sessie

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

De vrije val van perfectionisme

De vrije val van perfectionisme

Wat je doet doe je graag goed. Is het eigenlijk wel eens goed genoeg? Of kan het altijd beter? En als het beter kan, is dat dan ook beter voor jezelf? Wat als je doorslaat in je perfectionisme? Lees welke risico’s dat met zich meebrengt en hoe je het tij kunt keren.

lees verder
Het is toch prima zo… Maar niet briljant.

Het is toch prima zo… Maar niet briljant.

Je hebt het prima voor elkaar. Er zijn genoeg mensen die zo met jou zouden willen ruilen. Maar is prima goed genoeg voor jou? Of ga jij voor briljant? Je durft het haast niet hardop te zeggen. Je hebt toch echt het gevoel dat er meer uit te halen valt. Laat je inspireren om de briljant te laten stralen.

lees verder
De maakbaarheid van het leven

De maakbaarheid van het leven

Het leven is wat jij er van maakt. Een stelling die niet in goede aarde zal vallen als je iets ingrijpends meemaakt. In dit artikel lees je dat we niet verantwoordelijk zijn voor wat ons overkomt. Wel hebben we altijd een keuze in hoe we reageren op gebeurtenissen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin