Home » Blog » je hart volgen » Zie jij het voor je in 2020?

Zie jij het voor je in 2020?

door | 1 jan, 2020 | je hart volgen

Een nieuw jaar.

De tijd om terug te blikken en om vooruit te kijken.

Heeft 2019 voor jou uitgepakt zoals je had gehoopt? Zijn jouw voornemens uitgekomen? Zeg eens eerlijk…  Of geldt deze ook voor jou: ‘My goal in 2020 is to accomplish the goals I set in 2019, which I should have done in 2018 because I made a promise in 2017, which I planned in 2016’? Die heb je de afgelopen dagen ongetwijfeld ook voorbij zien komen.

O help, weer een blog over voornemens? Daar word je al genoeg mee doodgegooid. Persoonlijk geloof ik niet in goede voornemens. Een jaar geleden schreef ik nog een blog over dat goede voornemens niet werken. Het venijn zit al in het woordje ‘goede’. Lees ‘m gerust nog eens na. Als je deze uit hebt.

Daarnaast is het met voornemens zo: het lukt of het lukt niet. Dat laatste is dan een reden om jezelf met de zweep te geven. En voor een nieuw voornemen. Waarmee het precies zo gaat.

 

Geen goede voornemens

Ik maak geen voornemens. Die komen niet uit. Of nog erger: lukken niet.
Toch heeft 2019 mij gebracht wat ik wilde. Meer zelfs. Dat is niet toevallig op mijn pad gekomen. In toeval geloof ik namelijk ook niet. Om te krijgen wat je wilt heb je ook geen SMART-doelstellingen nodig. Ook daarvoor geldt het mislukking-en-zweep-verhaal.
Bereiken wat je wilt is minder ingewikkeld dan het lijkt. Je hoeft het alleen maar voor je te zien.
Voel je nu de scepsis al opkomen? Denk je nu ‘dat werkt toch niet voor mij’?
Stop dan hier met lezen. Want je hebt helemaal gelijk: voor jou gaat het niet werken. Je geeft je bezwaren de ruimte en gooit daarmee de deur meteen dicht. Je bent niet van plan om achter die deur te kijken. Dus werkt het niet voor jou.

Dat wil niet zeggen dat het voor jou niet kán werken. Want dat kan wel. Wil je weten hoe? Lees dan toch maar even verder.

 

Stel je voor…

Klanten in mijn coachpraktijk doen regelmatig uitspraken als: Ik kan me niet voorstellen dat ik:

 • nog ergens anders een baan vindt, laat staan een baan die me voldoening geeft
 • genoeg geld kan verdienen als ik voor mezelf begin
 • gelukkiger word als ik voor mezelf kies
 • succes heb als…

Weet je wat nu de grap is? Je stelt het je al voor. Als je je er niks bij voor kunt stellen dan kun je het ook niet wíllen. Je kunt alleen iets willen waar je een beeld bij hebt. Als je op een afgezonderd tropisch eiland woont en nog nooit van sneeuw gehoord hebt komt het niet bij je op om naar de sneeuw te willen. Daar kun je je immers geen voorstelling van maken. Je kunt alleen iets verlangen waar je je een voorstelling van kunt maken.
Het probleem is dus niet dat je je er niets bij voor kunt stellen. Het probleem is dat je het jezelf niet toestaat. En je bezwaren (of nog erger: bezwaren van anderen) voorrang geeft.

Geef de wens, het verlangen in jou de ruimte. Laat de deur open en duw deze wat verder open om beter te kunnen zien wat daar voor moois is. Sta jezelf toe om te willen wat je wilt en laat dit er zijn. Heel bewust. Wat zie je dan voor je? Wie ben je, mét wie ben je, wat heb je, wat doe je, waar ben je, hoe voel je je? Waar droom je werkelijk van?

 

Intenties

Tenzij je jouw bezwaren toch weer de overhand hebt laten nemen kun je je hierbij een voorstelling maken. Waar of niet?
De volgende stap is van weten waar je werkelijk van droomt te gaan naar van je droom werkelijkheid maken. Door het zetten van je intenties laat je je onderbewuste hier een handje mee helpen.
Dat doe je als volgt:

 • Neem elke zes maanden ruim de tijd om stil te staan bij wie je wilt zijn, wat je écht wilt doen en bereiken. Maak een onderverdeling in de volgende levensgebieden
  1. financiën
  2. gezondheid
  3. thuis
  4. relaties
  5. werk
 • Schrijf eens op wat je werkelijk verlangt op deze levensgebieden. Schrijf vanuit je gevoel, laat het stromen.
 • Maak je vervolgens een levensechte voorstelling hoe het is als dit voor jou werkelijkheid is. Zie het voor je als een film, breng het tot leven.
 • Herformuleer vervolgens wat je wilt bereiken op deze levensgebieden in termen alsof het al zo is. Dat betekent een concrete formulering in de tegenwoordige tijd. Zo formuleer je intenties.

Jouw voornemen om gezonder te gaan leven wordt dan bijvoorbeeld de intentie: ‘ik eet elke dag minimaal 4 ons groente en/of fruit’, ‘ik eet minimaal 3 dagen per week geen vlees’ of ‘ik kook met versie ingrediënten en zonder pakjes of zakjes’

Per levensgebied kun je dus meerdere intenties hebben. Noteer uiteindelijk al jouw intenties op één A4-tje en lees je intenties elke ochtend hardop aan jezelf voor. Laat het denken hierbij uitgeschakeld en luister naar wat je jezelf hoort zeggen. Zie het voor je. Laat je onderbewuste het werk doen. Doe zelf dus niet bewust iets om je intentie te forceren. Zorg vooral dat het geen to-do lijstje wordt.

 

Elke vezel dezelfde kant op

Alsof je een magneet in de buurt van ijzervijlsel houdt. Zo zorgt je onderbewuste ervoor dat elke vezel met de neus in de richting van jouw intenties gaat staan. Je zult er van versteld staan wat het zetten van je intenties je gaat brengen. Dat is niet alleen mijn eigen ervaring, maar ook die van mijn klanten die dit toepassen. Blij en verrast komen ze bij me terug: het werkt echt!

Wat ook zo mooi is aan het zetten van intenties: het is gratis. De enige investering die het van je vraagt is twee keer per jaar tijd voor jezelf nemen om de intenties te formuleren. En verder slechts een paar minuten per dag aandacht aan je intenties besteden. Geef me één goede reden om het niet te doen. Begin er vandaag nog mee.

Denk je hiermee prima uit de voeten te kunnen, maar vind je het wel fijn om af en toe een boost te krijgen? Meld je dan aan voor de masterclasses.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Ben jij al uitgelijnd?

Ben jij al uitgelijnd?

Om groei en succes te realiseren zijn bewuste keuzes en consistente actie nodig. Deze elementen alleen zijn echter niet voldoende. Sterker nog, vaak verwordt het tot heel hard je best doen en hard werken. Dat was niet wat je wilde! Als de keuzes en acties kloppen met wie jij bent dan gaat het juist stromen. Als je uitgelijnd bent creëer je gelegenheid om het leven te leiden waar je voor bedoeld bent. Lees hier hoe je dat doet.

lees verder
Verdergaan na verlies en afscheid

Verdergaan na verlies en afscheid

Iedereen heeft ervaringen van verlies en afscheid nemen. Verlies en afscheid kennen vele vormen. En wat het met je doet is ook weer voor iedereen anders. Niet zo vreemd dus dat wat helpt om ermee om te gaan ook niet standaard is. Toch is er in het algemeen iets te zeggen over verlies en afscheid en wat helpend kan zijn in het proces. Lees het in dit artikel, houd dit tegen het licht en filter er voor jezelf uit wat voor jou werkt.

lees verder
Manifesteren; u vraagt, het universum draait?

Manifesteren; u vraagt, het universum draait?

Voldoet jouw leven niet helemaal aan het ideaalplaatje? Dan visualiseer je toch gewoon hoe het wel graag wilt. Het universum doet de rest. Manifesteren kun je leren. Dat laatste is waar, maar het is niet een simpel trucje dat je toepast om je droomleven te creëren. Als dat zo was dan zou je dit nu niet lezen. Er komt dus iets meer bij kijken. Lees in dit artikel hoe je manifesteren, visualiseren en intenties zetten kunt inzetten om het leven te leiden waar jij voor kiest.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin