Home » Blog » je hart volgen » Stop met het zoeken naar jouw passie

Stop met het zoeken naar jouw passie

door | 24 mrt, 2021 | je hart volgen

Ik wil mijn passie ontdekken.

Het lijkt een mooi uitgangspunt als wat je nu doet je geen voldoening geeft. Als mensen voor het eerst bij mij komen en ik vraag wat ik voor ze kan betekenen, lijken ze soms zelfs een beetje te glimmen bij dit antwoord. Ze hebben er over nagedacht en zich goed voorbereid, hun coachvraag al geformuleerd. Vaak krijg ik er een blik bij alsof er een beloning volgt.Mijn zoon zou zeggen: sticker of stempel?

In plaats van de beloning en een direct aanbod voor een ‘vind jouw passie in zeven stappen- traject’, zorgt mijn reactie nogal eens voor een desillusie. Wat mij betreft is het vinden van je passie namelijk een kansloze missie. Ik leg je uit hoe dit zit.

 

Hartstochtelijk

Wat is jouw eerste associatie met het woord passie? De meeste mensen denken aan hartstochtelijk ergens in opgaan, je roeping volgen, bevlogenheid, je hele ziel en zaligheid ergens instoppen, in ‘flow’ zijn. Mensen die als het ware één worden met wat ze doen. Die bijna niet anders kúnnen.

Geloof me, als jij een passie had voor componeren, dansen, bloemschikken, schaken, auto’s monteren of wat dan ook, dan had je dat al lang geweten. Daar heb je mij echt niet voor nodig.

 

Alles moet met passie

Passie is in onze huidige tijd een zwaar overschat begrip. Alles wat we doen moet tegenwoordig met passie gebeuren. Als jij niet in alles wat je doet je hele ziel en zaligheid legt en aan het eind van de dag nog bruist van de energie, dan is er vast iets mis met je. Dat is tenminste wat je zou kunnen gaan geloven.  Als je geen voldoening haalt uit je werk dan moet je wel haast het roer volledig omgooien om nog een beetje mee te tellen. Wat we gemakshalve vergeten is dat dit slechts kleine minderheid ten deel valt. Uit onderzoek van Arnold Bakker, hoogleraar werk- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, blijkt dat slechts 12% van de beroepsbevolking bevlogen slash gepassioneerd is. Deze minderheid zit vol energie, is toegewijd en enthousiast en vergeet tijdens het werk de tijd. Voor 88% geldt dit dus niet. Denk dus niet dat er iets mis met je is als je niet in een voortdurende flow leeft.

 

Passie is lijden

Dat vertekende beeld wordt nog eens versterkt door onze veelal eenzijdige benadering van een passie. Passie is namelijk niet alleen maar positief. Het woord passie gaat terug naar het Latijnse woord ‘passio’ en wordt vertaald als ‘het lijden’. Het werkwoord is patior’’ en dit betekent ‘lijden, dulden, verdragen’. Volgende week kunnen we zoals elk jaar weer kijken naar The Passion: het lijdensverhaal van Christus.

Passie brengt lijden met zich mee.

Voor het volgen van je passie betaal je een prijs. Daar kan een topsporter of een professioneel balletdanser je alles over vertellen. Hoe groter de passie, hoe hoger de offers.

 

Ieder op zijn eigen level

Het hoeft dus zeker niet groots en meeslepend te zijn. Niet iedereen is van nature even bevlogen of gepassioneerd. Voor de overgrote meerderheid mag het allemaal wel wat gematigder. Want die zware offers, dat hoeft nu ook weer niet. Wat is er mis met het gewoon naar je zin hebben? Ook daarvoor moet je af en toe offers brengen. Om te groeien en te ontwikkelen moet je steeds weer grenzen over en uit je comfortzone. Joúw comfortzone, die dus mogelijk een ander gebied omvat dan de comfortzone van de hevig gepassioneerden onder ons.

Vergelijk het met een weegschaal; meer passie aan de ene kant zorgt voor meer lijden aan de andere kant. Hoe groter het verlangen, hoe groter de bereidheid om een hogere prijs te betalen.

Uiteindelijk gaat het om jouw eigen balans. En die kan niemand anders voor jou bepalen.

 

Verlangen

Het gewoon naar je zin hebben is voor de meeste mensen dus een mooi streven. Dat is overigens niet hetzelfde als genoegen nemen met een weegschaal die doorslaat naar het negatieve. Dan brandt je op. Of een weegschaal die helemaal niet uitslaat. Waardoor je uitdooft.

Wat mij betreft staat je passie volgen gelijk aan luisteren naar je verlangen. Ook het verlangen naar bijvoorbeeld eenvoud of rust kan een groot verlangen zijn dat raakt aan een passie. Waarschijnlijk zijn de beelden die dit bij je oproept al heel wat minder expressief en meeslepend.

 

Meervoudig en veranderlijk

Op zoek zijn naar je passie wekt de indruk dat er dat Ene Iets is. Dat ene iets waar jij je volledig in verliest en waarvoor je alles aan de kant zet. Alsof dat het enige is waar je voor leeft. Voor de meeste stervelingen helemaal niet zo’n fijn vooruitzicht om je hele leven aan die ene passie te wijden. Want wat doet dat met het genieten op andere levensgebieden?

Je hele leven wijden aan dat ene iets gaat bovendien volledig voorbij aan de ontwikkeling die je als mens doormaakt. In verschillende levensfasen hebben we verschillende verlangens. En dat is wel zo gezond.

 

Van je passie je werk maken

Dat klinkt heel verleidelijk. Alleen maar bezig zijn met datgene waardoor je de tijd vergeet en in vervulling raakt. Dan voelt het niet als werken. Wie wil dat nou niet? Ook dat heeft een andere kant. Als je van je passie (of je hobby) je werk maakt dan ontstaat er mogelijk een druk. Dan wordt jouw hobby namelijk iets waarmee de vaste lasten betaald moeten worden. Er komt een ‘moeten’-lading op. Het is maar de vraag of je dan nog zo bevlogen blijft.

 

Mijn pleidooi mag duidelijk zijn: Door op zoek te gaan naar wat jouw passie is maak je het onbereikbaar. Doe in leven en werk wat past bij wie jij bent, waar je blij van wordt en wat jij belangrijk vindt, in de vorm en dosering die goed is voor jou. Dan doe je wat voor jou betekenis heeft, en gééft.

Geen grote passie hebben wil niet zeggen dat je geen grote dromen kunt hebben. Of een groot verlangen. Geef jouw dromen en jouw verlangens de ruimte. Alleen dan is vervulling mogelijk.

 

Ik ben benieuwd welke inzichten dit blog jou brengt. Wil je het met me delen in een reactie? Ik hoop je in elk geval te inspireren om te kiezen voor wat jij écht wilt. Of je het nu je passie noemt of niet. 

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Je bent van harte welkom voor een gratis sessie.

 

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Hoe je hart volgen zorgt voor een betere verbinding met de ander

Hoe je hart volgen zorgt voor een betere verbinding met de ander

Ben jij bang om anderen tekort te doen als jij jouw hart volgt? Het tegendeel kon wel eens waar zijn. Door te doen wat jouw hart je ingeeft lever je jouw optimale bijdrage. Jij bent dat ene puzzelstukje dat het geheel compleet maakt. En dat maakt jou compleet. Waardoor je zingeving en voldoening ervaart en dat weer uitstraalt op de ander. Luister jij naar de stem van jouw hart?

lees verder
Ben jij al uitgelijnd?

Ben jij al uitgelijnd?

Om groei en succes te realiseren zijn bewuste keuzes en consistente actie nodig. Deze elementen alleen zijn echter niet voldoende. Sterker nog, vaak verwordt het tot heel hard je best doen en hard werken. Dat was niet wat je wilde! Als de keuzes en acties kloppen met wie jij bent dan gaat het juist stromen. Als je uitgelijnd bent creëer je gelegenheid om het leven te leiden waar je voor bedoeld bent. Lees hier hoe je dat doet.

lees verder
Zie jij het voor je in 2020?

Zie jij het voor je in 2020?

Jouw droomleven bereik je niet door goede voornemens te maken. Die verdwijnen al snel als sneeuw voor de zon. Afwachten wat er op jouw pad komt is ook niet het recept voor het realiseren van je dromen. Hoe bereik je dan in 2020 jouw doelen? Lees het in dit artikel.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin