Home » Blog » je hart volgen » Droom groot, maar noem het geen droom

Droom groot, maar noem het geen droom

door | 6 jul, 2022 | je hart volgen

De tegenstrijdigheid verklaard

 

“Ik ben blij dat jij niet zo’n coach bent die roept dat je jouw dromen waar kunt maken, als je maar wilt. Daar kan ik helemaal niks mee”.
Een uitspraak van één van mijn klanten na onze kennismaking.
“Ik ben heel nuchter en ik heb helemaal niks met het woord ‘dromen’, want dan wordt het voor mij zo vaag. Maar hier kan ik heel concreet direct mee aan de slag”
Een uitspraak van een andere klant na afloop van de masterclass ‘Zo worden jouw wensen en dromen realiteit’.

 

Dromen ontmanteld

Huh Sampers, nu snap ik het niet meer. Je hebt het toch over dromen waarmaken?
Dat klopt, en toch ga ik je in dit blog uitleggen dat je het beter geen droom kunt noemen. Noem het een droom en er is meteen een grote afstand tussen waar je nu bent en die droom. Als je namelijk dénkt dat het een droom is programmeer je jouw brein als volgt: dromen staan ver van de werkelijkheid, waar ik van droom is dus geen werkelijkheid en kan het ook niet zomaar worden. Wat in de weg staat is dus dat je het een droom noemt.

 

Ook opwinding kan in de weg zitten

Ik ga nog een stapje verder. Want stel dat er iets in je opborrelt waar je erg enthousiast over bent. Je voelt de opwinding. Dan kan die opwinding je ook al weghouden bij wat je wil. In je opwinding denk je waarschijnlijk iets als ‘wow, dat zou gaaf zijn’. En daar zit de angel: door te denken hoe gaaf het zou zijn, programmeer je jouw brein met: ‘dat kan dus niet waar zijn’. Dan gaat je brein op zoek naar bevestiging van die boodschap.

Kun je je hier iets bij voorstellen?
Ik maak me dus schuldig aan tegenstrijdige uitspraken. Waarom? Blijkbaar zit het behoorlijk verankerd in ons taalgebruik. Hoe reageren mijn (potentiële) klanten als ik verkondig dat je geen droom moet hebben en vooral niet op zoek moet gaan naar wat je graag zou willen? Zou jij daar op aangaan?

 

Vervang droom door verlangen

Wie al met me gewerkt heeft weet dat we veel genuanceerder aan de slag gaan. Het begint met de vraag naar je verlangen. Ik vervang dus het woord droom door het woord verlangen. Wie daar nog geen antwoord op heeft help ik de antwoorden vinden. In zichzelf, want verlangen haal je op uit jezelf. Verlangen komt niet van buitenaf. Het heeft niets te maken met wat de wereld van je wil. Of met wat jij dénkt dat de wereld van je wil. Je vindt het ook niet door erover na te denken.
De enige manier om bij jouw verlangen te komen (en te blijven) is door je tempo te verlagen. Door je terug te trekken in jouw innerlijke stilte. Want de dingen die er écht toe doen, daar kom je alleen in rust. De één vindt rust door te wandelen, de ander door meditatie, yoga of zwemmen. Vind vooral jouw manier. Waak er wel voor dat het geen verdoving is. Een avondje netflixen kan fijn zijn, maar dat is niet de manier om verbinding te maken met je verlangen. Daarvoor is het nodig om ‘aan’ te staan. En tijd te besteden aan je verlangen.
En wat als je verlangen nou ‘rust’ is, hoe ontdek je dan wat je graag wil? Door jezelf de volgende vraag te stellen: wat wordt er voor jou mogelijk als die rust er is? Stel je eens voor dat alles mogelijk is en alles lukt, wat wil je dan?

 

Wat je wil dat kan je!

Het mooie van je verlangen is dat er alleen iets bij je boven komt wat voor jou haalbaar is. Want als je je niks kunt voorstellen bij wat je wil dan is het er simpelweg niet. Zodra je je er een voorstelling bij kunt maken dan is het mogelijk. Het komt niet voor niks bij je op.

 

Wat er in de weg kan staan

Dat betekent niet dat er niks meer in de weg staat om je verlangen te realiseren. Zowel je opwinding als je innerlijke criticus kunnen het terrein gemakkelijk overnemen. De opwinding kan tegen je werken op de manier zoals hierboven aangegeven, maar ook vanwege de hoge resultaatverwachtingen. Je brein overschat zichzelf in zo’n geval gemakkelijk en denkt dan al snel: ja, dan leer ik het, dan kan ik het. Alsof het vanzelf gaat. Dat is een vergissing van het brein. Want ook al is er enthousiasme, opwinding, energie en bevlogenheid, er is ook altijd toewijding en discipline nodig.
Je innerlijke criticus heeft de neiging om te komen met dingen ‘van buitenaf’. Vaak onder de noemer ‘het moet wel realistisch zijn’. Het kan gaan om normen die je van huis uit hebt meegekregen die je verinnerlijkt hebt. Maar ook om ervaringen die je hebt opgedaan, die zorgen voor belemmerende overtuigingen.
Je kunt bijvoorbeeld denken dat het politieke klimaat, jouw leefomstandigheden of geld in de weg staan. Jouw gedachte is dan dat er eerst de juiste randvoorwaarden moeten zijn om jouw verlangen werkelijkheid te laten worden. Je geeft dan die politiek, de omstandigheden of het geld aandacht. En dan wordt het een strijd.

Blijf dus alert op jouw opwinding en op je innerlijke criticus. Strijd is een signaal van hun aanwezigheid. Luister naar dat signaal. Merk op dat de opwinding en de criticus er zijn, maar laat ze het terrein niet overnemen. Ga terug naar de rust. Terug naar het Zelf. Maak opnieuw verbinding met je verlangen.
Niet politiek, omstandigheden of geld staan je in de weg, maar jouw denken daarover. Als je dat wat in je opkomt direct in je gedachten neemt ga je beredeneren en kom je dus niet bij jouw verlangen.

 

Waarom het zo belangrijk is om naar je verlangen te luisteren

Het verlangen is dus iets heel anders dan wat je moet van de buitenwereld of van jezelf. Als je niet naar je verlangen luistert kom je vroeg of laat in strijd. Met de buitenwereld of met jezelf. Strijd kost energie. Geef je daarentegen ruimte aan wat er in je hart is dan doe je jezelf en de wereld een plezier. Dan kun je immers geven wat jij te geven hebt. Door te doen wat écht bij je past. Zo realiseer je dromen. Ook jij.

Als jij hier al mee bekend bent omdat je de masterclass hebt gevolgd of omdat je een traject bij me volgt of hebt gevolgd dan hoop ik je met dit blog te inspireren om jouw verlangen aandacht te blijven geven en te integreren in jouw leven. Lees in dit blog hoe je er concreet mee aan de slag kunt.

Klinkt het allemaal nog een beetje vaag of ingewikkeld, maar voel je wel dat het jou raakt? In een vrijblijvende inzichtsessie help ik je graag ontdekken hoe jij jouw verlangen de ruimte kunt geven. Plan hier direct jouw afspraak. Je bent van harte welkom.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Succes en geluk: de misvatting van de aankomst

Succes en geluk: de misvatting van de aankomst

Je werkt hard om doelen te bereiken. Door iets te realiseren wat je voor ogen had ervaar je succes en dat draagt bij aan je levensgeluk. Je bereikt het gestelde doel en ervaart zeker dat moment van overwinning, van succes. Maar als je eerlijk bent is het minder euforisch dan je hoopte. Er sluipt al snel ook iets van teleurstelling in. Je geluksroes verdwijnt als sneeuw voor de zon. Lees in dit artikel over deze misvatting van de aankomst.

lees verder
Hoe zorg jij voor zingeving in 2024?

Hoe zorg jij voor zingeving in 2024?

Iedereen wil gelukkig zijn. Wat is geluk eigenlijk? Ben je gelukkig als je succes hebt? Als je geld hebt? Als je gezond bent? Is het voor jou helder waar je het over hebt als je over geluk praat? Zingeving blijkt een bepalende factor te zijn voor levensgeluk. De volgende vraag dient zich daarmee direct aan: wat is dan zingeving? In dit artikel lees je er meer over. Hoe zorg jij voor zingeving in dit nieuwe jaar?

lees verder
Ten volle leven, zo doe je dat

Ten volle leven, zo doe je dat

We zijn vaak met onze gedachten bij iets wat in de toekomst ligt of bij een situatie die al geweest is. Het lukt je dan niet om ‘in het moment’ te zijn. Alleen in het moment, in het nu, kun je ten volle leven. Lees hier de tips om in het nu te zijn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin