Home » Blog » je hart volgen » Dromen over Geluk(jes)

Dromen over Geluk(jes)

door | 7 jun, 2018 | je hart volgen

Een paar jaar geleden klopte Wytske bij mij aan. Ze had een droom. Kinderen blij maken door sprankeltjes geluk te strooien. Uit haar creatieve brein ontsproten talloze ideeën om die droom vorm te geven. Kleine vakjes met verrassingen, net als een adventkalender. Maar dan met écht waardevolle content. Mooie verhaaltjes, lieve opdrachtjes. Niet zo maar een verrassing, maar een heuse beleving. Zo zag ze het voor zich.

Wytske had ook een goede baan, een druk gezin en een rijk sociaal leven. Een comfortabel leven. Hoewel, dat laatste… Wie goed keek, zag haar verdriet. Haar worsteling, haar angst. En de strijd die ze met zichzelf voerde: ze had het toch goed, wat zeurde ze nou? Ze ging toch niet zomaar alles opgeven om alleen maar ‘iets leuks’ te gaan doen?!

Als ze haar droom werkelijkheid wilde laten worden, zou ze rigoureus knopen moeten doorhakken. Keuzes maken én de consequenties aanvaarden. En zo stopte ze haar droom steeds weer weg. Door dit te doen, kon ze haar vertrouwde leventje voorzetten zonder concessies te doen aan de standaard waar ze aan gewend was geraakt.

Maar het bleef kriebelen. Ze had de wereld iets te brengen. En ze sprong in het diepe. Ze belde met bedrijven in de verpakkingsindustrie om te praten over het ontwerp, sprak experts over het gebruik van duurzame materialen, liet zich inspireren door geluksdeskundigen, maakte afspraken met een illustrator. Het slokte al haar tijd op, leverde haar geen rooie cent op, maar oh, wat werd ze er blij van.

Nu, een paar jaar later, is er de GelukjesDag ‘be-leef kalender’, met voor elke week een luikje bomvol beleving. Luikjes om een jaar lang te openen en iedere week weer een sprankeltje geluk te ervaren. De ‘be-leef kalender’ brengt al vele kinderen in het hele land momentjes van geluk, momentjes van aandacht. Dát is waar ze het voor doet. Waar ze gelukkig van wordt.

Heb jij, net als Wytske, ook een droom? En weerspiegelt jouw droom werkelijk jouw verlangen? Je wéét het als je van binnen voelt dat je met het verwezenlijken van die droom écht iets bijdraagt aan de wereld, iets wat voor jou heel belangrijk is.

Maar waak voor de valkuil: als je een droom hebt waarvan je tijdens het realiseren het gevoel hebt dat er iets van je verwacht wordt, of wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je door een promotie meer waardering zult krijgen, dan zou je droom wel eens een illusie kunnen blijken. Let er op dat jij je droom niet ziet als een oplossing voor je eigen ontevredenheid. Je wilt bijvoorbeeld zó graag weg bij je werkgever dat je bijna een willekeurige andere baan zou aannemen om er maar vanaf te zijn. Dan denk je dat het volgen van die droom de oplossing biedt en dat zou wel eens kunnen tegenvallen. Vraag je vooral dus af waar je naartoe wilt in plaats van waar je vandaan wilt. Blijf in contact met je intrinsieke verlangen. Van de droom die je diepste verlangen weerspiegelt, kun je gemakkelijk de ‘waarom’-vraag beantwoorden: waarom zou je deze droom realiseren?

Weet jij wat jouw ‘waarom’ is; wat wil je bereiken of bijdragen met jouw droom? Vanaf het eerste moment dat Wytske mij aarzelend over haar droom vertelde, voelde ik haar waarom. Dat maakte dat ik er meteen in geloofde.

In dromen mag je groot denken. Groot denken en klein doen. Zet kleine stappen. Ook een reis van 1000 mijl begint met een enkele stap. Er heeft nog nooit een schaatser een medaille gewonnen zonder voorbereiding, er is nog nooit een ondernemer succesvol geworden zonder investeringen (in alle opzichten). Je kunt de halve marathon niet straffeloos lopen zonder training en met de meeste artiesten die vrij plotselinge roem vergaarden, is het niet goed afgelopen. Kortom, het is een proces.

Veel mensen hebben een droom. Een groot deel van deze dromers maakt van die droom geen werkelijkheid. Zij houden zich bezig met allerlei zaken waarvan ze het gevoel hebben die te ‘moeten’ doen. Ze komen niet toe aan wat ze werkelijk willen. Herken je dit? Dan loop je het risico aan het eind van je leven te verzuchten: ‘had ik maar…’

Allemaal heel normaal en menselijk. Iets nieuws doen vraagt van je om je bakens te verzetten. Dat is onbekend, spannend en soms ronduit eng. We zijn nu eenmaal niet allemaal geboren avonturiers die, zonder met de ogen te knipperen, met een parachute op de rug uit een vliegtuig springen.

Géén actie ondernemen, levert je namelijk ook iets op: je hoeft je vertrouwde leventje niet op te geven, geen risico’s te nemen, geen angst te voelen. Dat is de verborgen winst van niet voor je droom gaan.

Wat is jouw verborgen winst? Wat maakt dat jij niet doet wat bijdraagt aan het realiseren van wat je echt graag wilt? Dit geldt zelfs voor kleine dingen: doe je wat je echt wilt, doe je wat echt belangrijk voor je is, of houd je je bezig met futiliteiten? Je wil jezelf bijvoorbeeld ontplooien in je werk, laten zien dat je nog meer in huis hebt. Je neemt je vaak voor om het nu echt anders te gaan doen. En vervolgens tref je jezelf aan dat bureau, de (eindeloze) mail wegwerkend, de stapels doorploeteren etcetera. Tja, dat wordt immers van je verwacht, daar ben je voor aangenomen. Er zit wel meer in je, maar als je nu opeens je nek uitsteekt dan word je daar misschien wel voor afgestraft. Mogelijk vinden je collega’s je een uitslover, of vorm je een bedreiging voor je leidinggevende. Als je geen actie onderneemt gaat je kop er tenminste niet af. Verborgen winst.

We hoeven niet allemaal een gouden medaille op de Olympische Spelen, een miljoenenbedrijf, een eigen tv-show of de ArenA drie keer te vullen met fans. Het gaat om wat voor jou groot is, ongeacht hoe het voor een ander is. Kijk eens naar deze voorbeelden:

De Alpe d’HuZes fietsen
Een harmonieus gezinsleven
Muziekinstrument leren bespelen
Een baan waarin je tot je recht komt
Een eigen bedrijf starten
Massages leren geven
Een gletsjertocht maken
Een andere baan vinden
Een opleiding volgen
Alsnog je rijbewijs halen
Energieneutraal leven
Een eigen website (laten) maken

Wat maakt bij jou iets los?
Ik kan alleen maar zeggen: maak je dromen waar. Geef jezelf commitment. Dromen realiseren betekent keuzes maken en de consequenties dragen. Wil je die studie nu echt gaan volgen? Dan betekent dit bijvoorbeeld familiebezoekjes afzeggen of tijdelijk iets minder sociale contacten…

Vraag je regelmatig af: draagt wat ik nu doe bij aan het verwezenlijken van mijn droom? Stap uit je comfortzone: doe eens iets wat je eng vindt. Je hersenen zijn dol op nieuwe dingen. Zodra je iets spannends doet, geef je je hersenen een dopamineshot, het gelukshormoon. Ook als je geen thrillseeker bent. En om nieuwe ervaringen op te doen, zul je toch echt iets moeten doen wat anders is dan wat je altijd deed. Probeer het eens uit. Van mijn businesscoach komt de gevleugelde uitspraak: ‘#andididntdie’. Die werkt!

Incasseer tegenslagen. Die zijn overigens heel bevorderlijk voor je creativiteit. Zonder tegenslag is er namelijk geen noodzaak om er anders naar te kijken. Wrijving geeft glans. Zet ook door. Laat je niet weerhouden door opmerkingen van mensen die hun eigen angst of onzekerheid op jou projecteren. Dat is trouwens vaak afgunst…

Doe dus wat bijdraagt aan het verwezenlijken van jouw droom. Als er nu 100 redenen oppoppen waarom dat voor jou, nu, door de omstandigheden, financieel etcetera, etcera nog niet mogelijk is, vraag jezelf dan af wat er wèl kan. Er zijn altijd mogelijkheden.

Wytske deed het. En elke keer als ik een berichtje lees over hoe ze met de GelukjesDag ‘be-leefkalender’ op een festival, een markt, een school of thuis een kind (en de ouders) momentjes van geluk bezorgt, vang ik ook een sprankeltje geluk.

En ja hoor: ze bestaat echt. Samen met haar businessmaatje Sylvia runt ze GelukjesDag. Kijk voor meer informatie op www.gelukjesdag.nl

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om je dromen te realiseren. Wil je graag een steuntje in de rug of er eens van gedachten over wisselen? Ik help je graag. Maak snel een afspraak voor een gratis sessie.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Op de eerste rij bij jouw innerlijk theater

Grote stappen in leven en werk zet je meestal niet over één nacht ijs. Vaak ook niet of twee, drie of honderd nachten ijs. Want dan heb je al te veel excuses en uitvluchten verzonnen. Intussen blijf je dromen. Als er toch eens een manier was om direct te komen waar je zo graag wilt zijn. De succesroute loopt hier tussendoor. Het is een proces. Het vraagt bereidheid tot zelfonderzoek. Neem plaats op de eerste rij van jouw innerlijk theater. Ga jij voor een VIP-ticket?

lees verder
Doelen stellen en deze wél bereiken

Doelen stellen en deze wél bereiken

We zijn dol op doelen stellen. Vaak zijn we niet meer zo doel op de nagestreefde doelen als we dreigen deze niet te realiseren. Dan voelt het al snel als een mislukking. Of zijn we bang voor een oordeel. Gevolg is dat we de doelen bijstellen, laten varen of er zelfs onderuit proberen te komen. Lees in dit artikel hoe je doelen stelt die je wel bereikt.

lees verder
Hoe zorg jij voor zingeving in 2024?

Hoe zorg jij voor zingeving in 2024?

Iedereen wil gelukkig zijn. Wat is geluk eigenlijk? Ben je gelukkig als je succes hebt? Als je geld hebt? Als je gezond bent? Is het voor jou helder waar je het over hebt als je over geluk praat? Zingeving blijkt een bepalende factor te zijn voor levensgeluk. De volgende vraag dient zich daarmee direct aan: wat is dan zingeving? In dit artikel lees je er meer over. Hoe zorg jij voor zingeving in dit nieuwe jaar?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin