Home » Blog » je hart volgen » Ben jij al uitgelijnd?

Ben jij al uitgelijnd?

door | 26 aug, 2020 | je hart volgen

Bij het lezen van deze titel zou je kunnen denken dat ik een plotselinge carrièreswitch heb gemaakt naar gewichtscoach of als je even verder leest zelfs naar de autobranche. Niets is minder waar; ik blijf bij mijn leest. Leest vooral verder, dan wordt duidelijk dat er geen verband is met lijnen, maar wel met uitlijnen. Als in: het uitlijnen van je auto, zodat deze op koers blijft. Als je auto niet goed is uitgelijnd dan merk je dat het sturen heel zwaar wordt, of juist heel licht (maar dan niet in de richting waar jij heen wilt). Dat geldt ook voor jou; als jij niet goed bent uitgelijnd blijf je moeilijk op koers of het wordt heel zwaar.

 

Zonder de geur van motorolie

Uitlijnen, of alignment in het Engels (en dan gaat de geur van motorolie er toch een beetje vanaf) was het thema van een inspirerende masterclass van Marloes Halmans die ik laatst volgde. Haar boodschap voelt voor mij zo kloppend met wat ik mijn klanten mee wil geven dat ik je deze niet wil onthouden. Geserveerd met mijn eigen sausje erover natuurlijk.

 

Bewuste keuzes en consistente actie zijn soms niet genoeg

Jouw groei en succes is het resultaat van bewuste keuzes en consistente actie, is het eerste statement dat Marloes maakt. En natuurlijk, zonder keuzes en actie kom je zeker niet waar je wilt zijn. Echter blijken bewuste keuzes en consistente acties soms niet genoeg te zijn om iets te realiseren. Want deze keuzes en acties moeten ook kloppen met wie jij ten diepste bent.
Kloppen jouw keuzes en acties niet met wie jij bent dan kun je best wel doelen realiseren of succes behalen, maar dan moet je er heel hard voor werken. Heel hard je best doen of er zelfs voor strijden. En dat kost je veel energie.

 

Jouw ploeteren is voelbaar

Zijn jouw keuzes en acties als het ware uitgelijnd, dan gá je. Je bent koersvast, je hebt er zin in. Als vanzelf voel je dat je ergens naartóe beweegt. Je voelt de energie, het stroomt. En anderen voelen dat ook. Zoals zij ook voelen als het tegenovergestelde aan de hand is: als je ploetert en zwoegt om ergens vandáan te bewegen. Dat gaat gepaard met negatieve energie en die gaat aan anderen ook niet ongemerkt voorbij. Ongewild en onbedoeld kan dit laatste zelfs belastend zijn voor anderen. Zij voelen jouw onrust, en zoeken de oorzaak voor deze onrust bij zichzelf.
Dit laatste onderstreept nog een keer wat je als trouwe lezer inmiddels herkent als mijn stokpaardje (waarover ik eerder een blog schreef¹): kiezen voor wat je écht wilt is kiezen voor een betere verbinding met de ander.

 

Waar ben jij nog niet goed uitgelijnd?

Herken jij dat je heel hard je best doet, er hard voor werkt, maar dat het je energie kost? Dan ben je nog niet goed uitgelijnd. Uitgelijnd zijn betekent dat het gaat stromen. Je raakt geïnspireerd, je krijgt ideeën, je weet wat je te doen hebt. En dat allemaal zonder dat je er heel diep over na hoeft te denken.

Het denken kan zelfs behoorlijk in de weg zitten. We dénken dat we bewuste keuzes maken door rationeel voors en tegens af te wegen. Bij velen van ons zit het diep ingeprent: je moet wel verstandige (lees rationele) beslissingen nemen. Maar ga eens bij jezelf na hoe jij cruciale keuzes in jouw leven hebt gemaakt: de keuze voor een partner (of het verbreken van een relatie), voor kinderen, de aankoop van een huis. Was het een kwestie van plussen en minnen en onder de streep kijken wat er uit kwam? Of toch meer een gevoel van ‘f*ck it, dit wil ik en ik ga er gewoon voor (misschien zelfs nog aangevuld met ‘ook al is het op papier misschien niet de verstandigste beslissing’) Als je de energie volgt van jouw verlangen dan voelt het niet als hard werken. Daarvoor is het wel van belang dat je het moment ‘vangt’ en bewust momentum creëert.

 

Momentum

Soms voel je dat je nog niet het leven leidt dat de bedoeling voor jou is. Dát is het moment om vast te pakken. Het moment waarop je momentum kunt creëren. Van Dale definieert momentum als: ‘moment dat uitermate geschikt is om iets te ondernemen, om iets door te zetten’.
Wikipedia geeft een uitgebreidere beschrijving: ‘Het momentum is de sociale dynamiek rond een beslissend ogenblik. Het duidt op het kantelpunt waarop een evenwichtssituatie kan omslaan. Het is een kortstondig drempelmoment van instabiliteit dat betrekking kan hebben op een omslag in een maatschappelijke, bestuurlijke of politieke ontwikkeling’.
Waarop ik graag wil aanvullen: of in een persoonlijke ontwikkeling.

 

Hoe herken je momentum?

Waaraan herken je nu de momenten die voor jou cruciaal kunnen zijn?
Allereerst is het van belang dat je je ervoor openstelt. Dat wat er kriebelt of opborrelt niet negeert.
Want terwijl jij in je bewuste denken nog met alledaagse dingen bezig bent is jouw ziel al een paar stappen verder. Dat moment kan gepaard gaan met onrust, buikpijn en aanverwante ongemakken. Je probeert er grip op te krijgen, maar het is als een vlieg die je niet te pakken krijgt. Terwijl er ook een innerlijk weten is dat er meer is. Het zijn de dingen die pas achteraf op zijn plek vallen en dan een soort aha-erlebnis veroorzaken: ‘o ja, dáarom was dat’.
Wees alert op deze signalen. Je krijgt ze voortdurend, maar vaak stop je ze weg. Een mooie oefening is om eens op te schrijven welke signalen jij de laatste tijd gemist hebt (en die je dus achteraf wel herkent).

 

Wie ben ik om?

Ga jij ‘aan’ op wat je hier leest? En popt er dan toch weer zo’n kritisch stemmetje op? Een stemmetje dat iets roept als:
– Het hoeft toch allemaal niet zo groots; ik heb het toch prima zo
– Al dat streven naar meer; doe maar gewoon
– Wie ben ik om…? Ik wil me niet verheven voelen boven de rest
Lieve lezer, je kunt dankbaar zijn voor wat er nu is en toch meer willen. Maak het niet kleiner. Maak jezelf niet kleiner. Daarmee doe je jezelf én de wereld tekort.

Welk verlangen voel jij? Waar kies jij op dit moment nog niet voor het volgen van jouw eigen pad?

Schrijf het eens op, dan wordt het ‘echter’. Nog beter: deel het met anderen. Het hardop uitspreken, erover sparren, maakt de kans groter dat je het daadwerkelijk gaat doen groter.

Dat is wat één van mijn klanten van de week deed bij mij. Een alleenstaande vrouw bij wie het enorm kriebelde. Waarom ze dit zo sterk voelde begreep ze nog niet. Ze had wel al wat concrete acties uitgezet, maar het nog met niemand gedeeld. Ze sprak het voor het eerst hardop uit tegen mij. En toen was het echt. Haar eigen woorden raakten haar enorm. De magie was voelbaar. Haar emoties ook. Ze besloot om het te doen. Zo ontzettend stoer. En wat een energieboost.
Ik ben zo dankbaar dat ik dit voor mensen kan betekenen. Wat heb ik toch een mooi vak!

Heb jij ook iets wat je (nog) niet hardop durft uit te spreken? Ik ben er ook voor jou!
Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvende sessie.

En als dat wat er in jou verborgen zit te maken heeft met werk, dan heb je in deze tijd helemaal geluk: je kunt nu gebruik maken van de subsidieregeling voor het ontwikkeladvies, waarmee je kosteloos zelfs drie sessies met mij kunt sparren.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Dromen waarmaken: doen!

Dromen waarmaken: doen!

De knoop doorhakken en anders gaan leven en werken; we dromen er allemaal wel eens van. Sommige mensen laten het niet bij dromen, sterker nog; zij dromen er niet eens echt van; zij DOEN het gewoon. Zo ook Paula, die haar hart volgde en samen met Peter in 2013 Nederland verruilde voor een boerderij met een mooi stuk grond in Denemarken, waar zij samen een natuurcamping opbouwden en met veel liefde runnen.
Of je nu zelf een grote of een kleinere stap wilt zetten, het verhaal van Paula zal je zeker inspireren.

lees verder
Droom groot, maar noem het geen droom

Droom groot, maar noem het geen droom

Een droomleven leiden, dat willen we allemaal wel. Alleen, door het een droom te noemen creëer je een grote kloof tussen wat er nu is en die droom. Die wordt hiermee al onbereikbaar. Zo onbereikbaar dat je er niet eens invulling aan kunt geven. Misschien zeg je wel ‘ik heb helemaal geen droom’, maar voel je wel dat er iets mist of schuurt in je leven. Lees waarom je het geen droom moet noemen (en ik dat soms toch doe) en hoe je, door uit te gaan van je verlangen, wel dromen kunt realiseren.

lees verder
Goede voornemens hebben geen zin

Goede voornemens hebben geen zin

Bijna de helft van alle Nederlanders start het jaar met goede voornemens. Slechts 10% daarvan maakt die voornemens ook waar. Lees in dit artikel hoe het komt dat goede voornemens zo vaak stranden. En wat je wèl kunt doen om nu eens echte veranderingen in je leven door te voeren.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin