Home » Blog » geen categorie » Wat je zoekt is niet altijd wat je nodig hebt

Wat je zoekt is niet altijd wat je nodig hebt

door | 13 apr, 2023 | geen categorie

  • Ik zoek een life coach of een businesscoach, mag één-op-één zijn maar in een groep is ook leuk, omdat ik een bedrijf start.
  • Ik ben op zoek naar een coach, liefst een ervaringsdeskundige, die snapt wat je doormaakt als je hoogsensitief bent.
  • Het is een puinhoop op mijn werk. Ik wil graag een coach die me helpt uitzoeken wat beter bij me past. Maar het moet niet zo’n hulpverlener zijn die in het verleden gaat graven; daar heb ik er intussen wel genoeg van gezien en die hebben me allemaal niet kunnen helpen.
  • Wie is de businesscoach die ervoor zorgt dat mijn resultaten dit jaar door het dak gaan. Het moet wel iemand zijn die mijn manier van werken aankan en die daarin mee gaat. Ik heb geen behoefte aan iemand die me gaat vertellen dat ik het allemaal anders moet gaan doen.

Zomaar een greep uit vragen die ik tegenkom. Soms met een paar regels extra informatie over de achtergrond van de vraag. Soms ontbreekt iedere toelichting. Ik ben me ervan bewust dat ik aannames heb en interpreteer als ik hieronder inga op enkele van deze oproepen. Dat doe ik vanuit mijn perspectief als coach bewust om je het belang te laten zien van goed onderzoek voordat je met een coach (of andere dienst- of hulpverlener) in zee gaat. Want mensen denken nogal eens heel precies te weten wat ze zoeken. Bij mij komen er bij dergelijke oproepen, meestal op social media, altijd heel veel vragen boven. Waar ik nog het meest van schrik is de enorme hoeveelheid reacties van allerlei aanbieders die heel hard roepen dat de vraagsteller bij hen moet zijn. Met stijgende verbazing lees ik hoe mensen precies lijken te weten wat iemand nodig heeft, soms zelfs in een concreet stappenplan, zonder verder iets van de achtergrond te weten. Een heel enkele keer stel ik vragen in een reactie, maar mijn post raakt dan al snel ondergesneeuwd. Of is het te lastig om te antwoorden? Gaat het niet snel genoeg? Ik kan alleen maar hopen dat degene die de vraag stelt kritisch selecteert en niet blind op een gouden berg afgaat. Tegen goud is het hard botsen.

Want vaak blijkt dat wat iemand zegt te zoeken niet te zijn wat nodig is om écht verder te komen.

 

Life coach of businesscoach

Bij deze trok ik mijn wenkbrauw heel ver omhoog. Waar wil deze dame nou op gecoacht worden? Zoekt ze een life coach die haar helpt om haar energielevel op peil te houden? Een coach die met haar onderzoekt hoe zij kan groeien in het ondernemerschap? Of zoekt ze een businesscoach die haar helpt een businessplan te maken? Iemand die haar uitlegt wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken? Iemand die haar helpt met doelen stellen? Of met het bepalen van haar strategie? Of zoekt ze een programma voor startende ondernemers (in een groep) waar ze met andere starters kan optrekken? En dan kan het nog een heleboel andere kanten op. Nieuwsgierig als ik ben volgde ik de reacties op deze post. Die kwamen (dus) uit zeer uiteenlopende hoeken. Na een tijdje liet ze in een update weten iemand gevonden te hebben. Ik was verbijsterd.

 

Ervaringsdeskundige hoogsensitiviteit

Ik wil graag een ervaringsdeskundige. Dat lees ik met enige regelmaat. Evenals dat er met enige regelmaat iemand bij mij zit in een kennismakingssessie die aangeeft mij uitgekozen te hebben omdat ik zelf ook hoogsensitief ben. Om maar even met dat laatste te beginnen. Ja, ik ben hoogsensitief  en ja, ik heb me er ook in gespecialiseerd, maar ik reken ook direct af met de illusie dat je bij mij een traject gaat doorlopen dat speciaal voor hoogsensitieve personen is. Dat thema staat niet centraal in mijn coaching. Bij mij staat de persoon centraal, niet het label. Want ik ben ik en jij bent jij. En wat mij geholpen heeft hoeft voor jou niet te werken. Je bent een uniek persoon en één van je eigenschappen is misschien dat je hoogsensitief bent, maar er is nog zoveel meer. Ik onderzoek graag samen jouw vraag vanuit een bredere context.

Natuurlijk kan het soms helpen dat ik hierin zelf een proces heb doorgemaakt. Net als dat ik een burn-out heb gehad heb en dus uit ervaring weet hoeveel impact dit kan hebben. Maar mijn burn-out is de jouwe niet. Dus als je specifiek op zoek bent naar een ervaringsdeskundige, vraag je dan eens af wat daar echt de meerwaarde van is. Als je bijvoorbeeld vooral op zoek bent naar bevestiging dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Bevestiging leidt niet tot verandering.

Hiermee doe ik overigens niets af  aan het nut van ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je zeker helpen om de juiste route te vinden. Een ervaringsdeskundige is echter iets heel anders dan een coach.

Dan nog even over labels. Al dan niet officieel. Want het label hoogsensitiviteit is geen diagnose en sommige andere labels wel. Natuurlijk kan een label of diagnose helpen om deuren te openen naar de juiste hulp of begeleiding. En soms is een specialistische aanpak zeker wenselijk of nodig. Maar een label kan ook beperkend werken. Want voor sommige vragen waarmee je naar een coach gaat is het slechts ten dele relevant. Een goede coach vraagt daar altijd op door.

 

Waar we het niet over gaan hebben

Ik ben al bij een andere coach / therapeut / psycholoog / hulpverlener geweest en dat heeft niet geholpen. Deze komt in verschillende varianten voorbij. Soms ligt het dan aan de professional in kwestie (die door de klant niet als professioneel gezien wordt) en mag ik aanhoren wat er daar allemaal verkeerd aan was. Soms ook geeft de klant aan dáár nu wel mee klaar te zijn en écht door te willen met de actuele vraag. Het is niet de bedoeling dat we het nog gaan hebben over….. vul maar in. Tegelijkertijd wordt er dan een resultaatverwachting op mij als coach geplakt waar je u tegen zegt. Want jij begrijpt me tenminste wel. Jij gaat me écht helpen. Als we maar niet van die oefeningen gaan doen die ik bij de vorige ook moest doen.

Je voelt ‘m wel lijkt me. Ik als coach wordt verantwoordelijk gemaakt voor het resultaat en de voorwaarden worden voor me uitgetekend. Het ergens niet over mogen hebben doet, als het goed is, bij elke coach alarmbellen rinkelen. Hoe kun je meer uit een coachtraject willen halen dan je erin stopt? Als klant bij een goede coach blijf je altijd zelf verantwoordelijk voor het resultaat.

In een coachtraject hoeven we het niet te hebben over wat niet speelt. Maar als je iets benoemt als zijnde niet (meer) relevant, dan speelt het dus nog een rol. Wat maakt anders dat je het noemt?

 

Businesscoach die mijn resultaten garandeert

Ook deze oproep heb ik meerdere malen gelezen. Het stond er echt. Mijn eerste reactie, die ik voor me hield, was: deze zoekt iemand om de (ego)strijd mee voort te zetten. Welke strijd dat ook is. Het laatste wat ze zoekt is een coach die onderzoekende vragen stelt. Tussen de regels door (nou ja, bijna letterlijk eigenlijk) zegt ze dat ze geen kritiek op haar werkwijze duldt. Kortom, iemand die het zelf allemaal precies weet. Waarom dan een coach in de arm nemen. Er stond ook een uurtarief bij dat ze zou betalen. Waar geen enkele zichzelf respecterende coach zichzelf voor naar de slachtbank zou laten leiden. Want zo voelde het. Een Personal Assistant die uitvoert, vervelende klusjes op wil knappen en geen vragen stelt leek mij meer passend.

Iets dergelijks kom ik ook wel eens tegen bij klanten die ergens hoog in de boom zitten. Dat ik als coach niet moet denken dat ik verstand heb van die business. Nee, dat pretendeer ik ook niet te hebben. Dat is jouw vak en jij bent niet zomaar op die plek terecht gekomen. En ik heb mijn vak. Het vak van coach. Ik ga geen strijd met je aan. Wel bied ik je aan om samen te onderzoeken hoe jij erin staat, welke issues je tegen komt en welke keuzes jij daarin maakt. Dat doe ik door je vragen te stellen, te spiegelen en soms te confronteren. Ik weet het niet beter. Ik heb de antwoorden niet. Ik help je wel om deze in jezelf te vinden.

 

Wat je zoekt, of denkt te zoeken, is dus niet altijd wat je nodig hebt. Of wat een coach jou kan bieden, want dat kan natuurlijk ook. Een professioneel coach doet niet zomaar een aanbod, brengt niet ongezien een offerte uit. Een goede coach onderzoekt in een kennismaking samen met jou wat jouw vraag precies is en of er een basis is om met elkaar in zee te gaan.

Jouw vraag is het altijd waard om dit eerst uit te diepen. Als je vraag nog niet helemaal helder is helpt een coach om deze te formuleren.

Bij mij ben je altijd welkom voor een kennismaking. Je gaat hoe dan ook naar huis met een eerlijk advies over wat jou verder gaat helpen. Dat is geen gouden berg. Wel een belofte.

Een afspraak maak je eenvoudig via deze link

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Wat morgen kan, kan ook vandaag

Wat morgen kan, kan ook vandaag

Uitstelgedrag is complex. Wat er bij de één achter zit kan bij de ander iets anders zijn, van psychologische motivaties tot de neurobiologische basis. De één is gevoeliger voor uitstelgedrag dan de ander. Het zal je niet verbazen dat strategieën om ermee om te gaan dus ook niet voor iedereen hetzelfde (kunnen) zijn. Ontdek wat er achter jouw uitstelgedrag ligt. Lees dit blog voor inzichten over hoe je jouw uitstelgedrag kunt begrijpen en overwinnen.

lees verder
Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

Je weet niet wat je wilt? Maak dat de kat wijs!

Wat wil ik nou écht? Ik weet niet wat ik wil. Ik heb geen echte passie. Of het nu om grote levensvragen of om ‘alledaagse’ keuzes gaat; we zeggen allemaal wel eens ‘ik weet niet wat ik wil. Maar weet je dat je jezelf met deze uitspraak tegenhoudt om jouw hart te volgen? Je weet namelijk best wat je wilt. Het probleem is niet dat je niet weet wat je wilt. Lees hier wat het probleem wel is en vooral: wat je er aan kunt doen.

lees verder
Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Zo. Dat kun je afvinken. Je hébt die afspraak gemaakt. Je hébt je ingeschreven voor dat programma. Je bent werkgever en je bíedt je medewerkers die training aan. Je werkt er dus aan.
Maar is dat wel écht zo? Wekelijkse afspraken hebben, naar de sportschool gaan, medewerkers een training aanbieden… Het is niet per definitie hetzelfde als écht ergens mee aan de slag gaan. En zeker niet hetzelfde als doen wat er nodig is. Lees in dit artikel wat het verschil is en ga eens bij jezelf na hoe het bij jou zit. Dat kán een tikje confronterend zijn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin