Home » Blog » geen categorie » Richtingaanwijzers voor een leven in vrijheid

Richtingaanwijzers voor een leven in vrijheid

door | 22 nov, 2018 | geen categorie

Voor mijn vorige blog haalde ik mijn inspiratie uit de must-read ‘De keuze’ van Edith Eva Eger. Meer inspiratie dan ik in één blog kwijt kon. Edith maakte als overlevende van Auschwitz dingen mee, waar de meesten van ons zich in de ergste nachtmerries geen voorstelling van kunnen maken. Niet haar redding door een Amerikaanse soldaat uit de hel van het concentratiekamp gaf haar vrijheid, maar de weg die ze daarna aflegde. In dit blog richtingaanwijzers voor jouw weg naar leven in vrijheid, vrij naar het verhaal van Edith.

Verstoppertje spelen

Veel mensen stoppen weg wat hen dwars zit. We hebben geleerd om niet te kijken of zelfs uit de buurt te blijven van ongemak, nare ervaringen uit het verleden, conflicten enzovoort. Ontevredenheid, onrust, pijn; we verbergen het voor onszelf en laten het al helemaal niet aan de buitenwereld zien. Waarmee we een deel van onszelf verstoppen of zelfs ontkennen. Edith wilde eerste jaren na de oorlog zo graag deelnemen aan ‘het normale leven’ dat ze heel hard werkte om haar pijn verborgen te houden.
Zelf zegt ze daarover: “Doordat ik ervoor koos het verleden en mezelf niet rechtstreeks onder ogen te zien koos ik er, tientallen jaren nadat mijn gevangenschap letterlijk was beëindigd, nog altijd voor om niet vrij te zijn”.
En net als wanneer kinderen verstoppertje spelen: het is wel de bedoeling dan je ooit gevonden wordt. Anders is het ècht niet meer leuk.

 

Slachtofferschap is optioneel

Niemand wordt in het leven gespaard van lijden. Je kunt in je leven ergens het ‘slachtoffer van worden’; een ongeluk, een misdrijf, een reorganisatie. Gebeurtenissen veroorzaakt door mensen, omstandigheden of organisaties. Ze komen van buitenaf en we hebben er geen vat op. Echter, de slachtofferrol komt van binnenuit. Een ander kan van jou geen slachtoffer maken, dat doe je zelf door ervoor te kiezen om vast te houden aan de slachtofferrol. In die rol raak je gevangen in de denk- en zijnswijze van een slachtoffer: vol verwijten, pessimistisch, bestraffend. Op deze manier creëer je jouw eigen innerlijke gevangenisbewaarder.

Dit klinkt misschien controversieel. Maar wacht even, het is allesbehalve een beschuldigende vinger wijzen naar iemand die ergens slachtoffer van wordt. Noch is het een vergoelijking van het gedrag van ‘daders’.

Het is gemakkelijk om iets of iemand anders verantwoordelijk te houden voor wat je overkomt. Zo kun je iets of iemand buiten jezelf de schuld geven voor je huidige omstandigheden. En daarmee de verantwoordelijkheid voor je huidige keuzes bij het verleden leggen.

Je kunt het verleden niet veranderen. Je kunt wel de keuze maken om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen geluk.

 

De enige weg is de weg naar binnen

Je kunt nu de keuze maken om jezelf te accepteren om wie je bent.

Dat betekent ja zeggen tegen alles wat er in jou is: jouw mooie eigenschappen, jouw talent, jouw waarden, jouw emoties, jouw gedachten en ja, ook jouw imperfecties. Jezelf beschuldigen of veroordelen om iets wat volgens jou nog verbeterd moet worden aan jezelf is slechts een manier om de illusie van controle in stand te houden.
De enige weg naar buiten is de weg naar binnen. Antwoorden komen niet van buitenaf, antwoorden zijn te vinden in jezelf.
Ben de neutrale waarnemer en wees nieuwsgierig naar wat er zich binnen in jou afspeelt. Laat de intentie los om er iets aan te willen veranderen. Neem het volgende in overweging:

  • Je hoeft niets te bewijzen; als je iets te bewijzen hebt, ben je niet vrij.
  • Loop niet weg voor je emoties, je angsten. Door ze op te sluiten houd je jezelf gevangen.
  • Aanvaard wat er is, open je hart voor jezelf en ontdek de schat die daar verborgen ligt.
  • Gevoelens zijn altijd tijdelijk. hoe krachtig ze ook zijn, ze zijn niet dodelijk.

Kiezen voor jezelf in verbinding met de ander

In ‘De keuze’ beschrijft Edith hoe haar huwelijk op de klippen loopt. Hoe ze afstand heeft gedaan van het najagen van haar eigen dromen in ruil voor de veiligheid die het leven met haar echtgenoot haar verschafte. In plaats van haar eigen doel en richting te ontdekken, haalde ze betekenis uit het vechten tegen hem, tegen de manieren waarop zij dacht dat hij haar beperkte. Ze dacht dat nee zeggen tegen hem de enige manier was om ja te zeggen tegen zichzelf.
In de periode na de scheiding ziet ze in dat hij haar in werkelijkheid juist steunde. En dat de beperkingen niet van buitenaf (van hem) maar van binnenuit kwamen.
Na twee jaar hertrouwde Edith met haar vroegere echtgenoot.

Met dit voorbeeld wil ik niet meer en niet minder dan aangeven dat de verantwoordelijkheid voor jouw welbevinden niet ligt bij de ander, maar bij jezelf.

 

De richtingaanwijzers naar vrijheid nog eens op een rijtje:

  • Stop met verstoppertje spelen
  • Ontsla je innerlijke gevangenisbewaarder
  • Zeg ja tegen wat er is, ja tegen jezelf
  • Stop met strijden tegen wat je denkt dat je beperkt
  • Neem de verantwoordelijkheid voor jouw eigen levenspad
  • Ga uit van waar je naartoe wilt

Ga jij ook voor een leven in vrijheid? In een gratis sessie geef ik je graag op jouw persoonlijke situatie afgestemde richtingaanwijzers.

Carina

Coach voor professionals die in vrijheid willen kiezen voor wat ze écht willen, zodat ze kunnen excelleren. In leven en werk.

Gerelateerde artikelen

Veranderen? Zet jouw brein slim in

Veranderen? Zet jouw brein slim in

Wij beschouwen onszelf als weldenkende wezens. Onze ratio heeft ons ook ver gebracht. Maar als we het allemaal zo goed weten, bedenken, plannen en sturen; waarom komen we dan vaak niet waar we willen zijn? Of halen we dat doel wel, maar zijn we uitgeput? Dat heeft te maken met onbewuste processen in een ander deel van het brein. Processen die vaak dominanter zijn dan we zouden willen. Lees in dit artikel hoe je de verschillende delen van het brein beter kunt laten samenwerken en hoe dit jouw ontwikkeling ten goede komt.

lees verder
Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Doe je het om het af te vinken of ga je er écht mee aan de slag?

Zo. Dat kun je afvinken. Je hébt die afspraak gemaakt. Je hébt je ingeschreven voor dat programma. Je bent werkgever en je bíedt je medewerkers die training aan. Je werkt er dus aan.
Maar is dat wel écht zo? Wekelijkse afspraken hebben, naar de sportschool gaan, medewerkers een training aanbieden… Het is niet per definitie hetzelfde als écht ergens mee aan de slag gaan. En zeker niet hetzelfde als doen wat er nodig is. Lees in dit artikel wat het verschil is en ga eens bij jezelf na hoe het bij jou zit. Dat kán een tikje confronterend zijn.

lees verder
Uit je comfortzone; ongemak bevordert groei

Uit je comfortzone; ongemak bevordert groei

Buiten je comfortzone gaan is een voorwaarde voor ontwikkeling. Dat weet je. Maar als direct voorbij de grens van jouw comfortzone de paniekzone loert en jouw angst je weerhoudt om in beweging te komen? Dit komt vaak voor en in veel modellen begint direct voorbij de comfortzone dan ook de paniekzone. In dit artikel ga ik uit van een andere volgorde van de zones en laat ik je zien dat de voor jou juiste dosis ongemak jouw groei juist bevordert.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij het gratis e-book al?

Met de tips uit dit e-book kun je direct aan de slag. 

Zet nu de eerste stap om je hart te volgen!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin